Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jakie parametry ma ten Rosyjski z Bykowa ? 24 MJ, zawartość siarki ? Popiołu ? Spiekalność ? Mam rozumieć, że nadaje się on na mrozy, na okresy przejściowe jak również okres letni ?

W podobnych warunkach uzyskałem z Wesołej 20,82 MJ/kg a z ruskiego 17,7 MJ/kg, więc jeśli Wesołą ma 29,5 MJ/kg to albo rusek ma 25,1 MJ/kg, albo po prostu uzyskałem wyższą sprawność na rusku niż na Wesołej [było trochę okresów podtrzymań w czasie palenia nimi].

Siarka - nie wiem, popiół też - jak będę go miał znowu to zważę popiół i dopytam o siarkę.

Wg mnie nadaje się na wszystkie okresy, ale przy mrozach pewnie taniej wyjdzie palenie Wesołą.

Kupując węgiel o tej porze roku płacisz za sporą ilość wilgoci! Także nawet jak jest w promocji za 875zł to ile zostanie węgla, jak dosuszyć opał?

Rok temu taki "promocyjny" węgiel se kupiłem, worki nie doschły do dziś, nawet po przedziurawieniu. Dodatkowo miału w tym sporo, a był nawet śnieg :D

Sprawdzalem ta promocje.875 ZL wesola z przesylka to chyba dobra cena Latem bedzie jeszcze taniej jak sadzicie??.Bralem juz u nich i z wesolego grochu jestem bardzo zadowolony.Jak narazie to moj typ na nastepny sezon.

Towar zakupiłem, bez ryzyka nie ma zabawy. Opierałem się na opinii Suspensera i zakupiłem ruskiego z Bykowa. Niestety węgiel mokry, ale chyba to normalne o tej porze roku. Otworzyłem parę worków w kotłowni celem szybszego schnięcia.

(na zdjęciach 20gr)

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/191/w089.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/46/6wyn.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/20/cny5.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/822/l799.jpg

Towar zakupiłem, bez ryzyka nie ma zabawy. Opierałem się na opinii Suspensera i zakupiłem ruskiego z Bykowa. Niestety węgiel mokry, ale chyba to normalne o tej porze roku. Otworzyłem parę worków w kotłowni celem szybszego schnięcia.

(na zdjęciach 20gr)

U mnie też był mokry i taki testowałem.

Daj znać jak Ci się spala i czy ładnie się dopala.

Zważ też popiół i napisz ile jest go % z tego węgla.

Dostałem do sprawdzenia worek eko ze składywęgla - 790 za tonę, kupowany zimą więc mokry. Po rozsypaniu cienką warstwą przez kilka dni 5% wyparowało. Najpierw paliłem swoim niezidentyfikowanym 24-25 MJ ? po 680 za tonę, wyszło 17,98 MJ . Póżniej ze składów no ale wiadomo inny opał inne ustawienia, wyszło 16,94 MJ . Następnie znów tym samym swoim na ustawieniach bardzo podobnych do składów, i wyszło 17,13 MJ. Teraz żeby sprawdzić jaki wpływ miały złe u stawienia a jaki zabrudzenie, powtarzam pierwszy test.

Tak palił się węgiel ze składów.

SDC18780.jpgSDC18782.jpg

Paliłem Wesołą z Bartexu w mrozy i złego słowa nie dam powiedzieć o niej-kupiona latem-spaliłem 500kg reszta czech (akurat od nich kiszka dużo popiołu i spieków) mam lokalnie czecha taniej lepszego ale podsumowując -lepiej 1t Wesołej niż 2200kg czecha bo tak mi wyszło że taniej Wesołą palić i popiół wywalać co 5 dni niż z czechem się użerać z popiołem prawie codziennie.... Edytowane przez jawrob
źle przeliczyłem czecha do wesołej

A z Wesołą z Bykowa miał ktoś do czynienia ?

Ja nią palę od jesieni i jest ok - dopiero przy największych z osiąganych w tym roku mocy palnika zaczęła się trochę spiekać, ale poradziłem sobie z tym zmianą ustawień i od tej pory jest ok.

Co do kaloryczności to jest zdecydowanie najwyższa z testowanych węgli - osiągam SVER od 20 do ponad 23 MJ/kg :)

Niedawno też sprawdziłem worek z nowej dostawy i jest jeszcze lepsza niż kupiona przeze mnie jesienią [brak drobnego ziarna, pięknie się wypala i nie spieka nawet przy mocy palnika i ustawieniach przy których jesienna się spiekała].

Na okresy przejściowe i zimę na pewno jest ok, ale na lato do grzania tylko CWU ma za mało popiołu co wtedy jest minusem, i trzeba by przetestować czy latem się także sprawdzi.

Edytowane przez SUSPENSER

Witam,

W tym roku planuje wymienić stary kocioł (węglowy) na nowy (ekogroszek). I mam pytanie którego producenta polecacie? Przeglądając allegro sporządziłem listę producentów:

Pleszewkie kotły,

Sztoker,

GREEN POWER( nazwa linii kotłów),

Berski.

Co powiecie o tych firmach? Której firmy kocioł polecacie, a której nie? A może macie jakieś swoje typy? Budżet na kocioł ma określony na 8-9 tyś.

Którą firmę wybrać? W internecie jest mnóstwo opinii na temat tych firm, ale są one bardzo skrajne.

A może jakąś inną firmę polecicie? Jestem otwarty na wasze sugestie

Z góry dziękuje za nakierowanie mnie na dobrą drogę :)