Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Wiem ze kupujac o tej porze roku to suchego wegla napewno sie nie dostanie.W jutowych workach ladnie dosycha w kilka tygodni Tylko ciekawi mnie poprostu jaka cena bedzie latem. A jestem prywatna osoba i nie mam zadnego interesu w reklamowaniu kogokolwiek.

wygląda na to, iż tu pochlebnie można jedynie o węglu z Bykowa pisać...

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pale Wesola Iskra z kareny- wegiel w miare spoko, dosc suchy(nie leje się woda) jedyny problem to miał którym jest tuningowany, i od polowy zasobnika robi sie komin i czasami piec wygasa bo nie pobiera wegla, gdyby nie dodawali mialu uznalbym go za najlepszy jaki mialem do tej pory, a jeszcze bym zapomnial wage podbijaja kamieniami jest ich dosc sporo w popielniku.

Witam,

W tym roku planuje wymienić stary kocioł (węglowy) na nowy (ekogroszek). I mam pytanie którego producenta polecacie? Przeglądając allegro sporządziłem listę producentów:

Pleszewkie kotły,

Sztoker,

GREEN POWER( nazwa linii kotłów),

Berski.

Co powiecie o tych firmach? Której firmy kocioł polecacie, a której nie? A może macie jakieś swoje typy? Budżet na kocioł ma określony na 8-9 tyś.

Którą firmę wybrać? W internecie jest mnóstwo opinii na temat tych firm, ale są one bardzo skrajne.

A może jakąś inną firmę polecicie? Jestem otwarty na wasze sugestie

Z góry dziękuje za nakierowanie mnie na dobrą drogę :)

Poszukaj coś ze sterownikiem ECOAL naprawde zaje..sta sprawa

Paliłem Wesołą z Bartexu w mrozy i złego słowa nie dam powiedzieć o niej-kupiona latem-spaliłem 500kg reszta czech (akurat od nich kiszka dużo popiołu i spieków) mam lokalnie czecha taniej lepszego ale podsumowując -lepiej 1t Wesołej niż 2200kg czecha bo tak mi wyszło że taniej Wesołą palić i popiół wywalać co 5 dni niż z czechem się użerać z popiołem prawie codziennie....

Nie wiem jakie macie duże popielniki ale mój piec już 3 tyg chodzi bez wysypywania popiołu. W największe mrozy jak zużycie wzrasta to spokojnie na tydz starcza:)

To mógłby być numer 1, gdyby jego cena nie była kosmicznie chora. Ten węgiel powinien mieć cenę max, Retopalu, tak między 50 a 100 PLN wyżej od Jareta. Bo więcej nie jest wart. Dobry Jaret Plus bije go na głowę, że nie wspomnę o Pieklorzu z Piekar czy też o Wesołej ( z której nota bene można sobie łatwo w domu zrobić fajny Jaret Plus - starczy na połowę z Jaretem zmieszać i będzie opał około 26 MJ z popiołem rzędu 6 - 7% i spiekalnością nie stanowiącą żadnego problemu nawet dla najstarszych fajek. KJ luzem nie powinien kosztować więcej jak jakieś 650 - 680 PLN, w worach max 750. To byłaby realna cena za ten łatwy, ale słabiutki opał.

wygląda na to, iż tu pochlebnie można jedynie o węglu z Bykowa pisać...

No nie wiem kto Ci zabrania, żebyś napisał gdzie kupiłeś i że był dobry/zły?

Kupowałem i w Bykowie i w Bartexie. Pisałem o jednym i o drugim, więc nie wiem w czym problem. Z racji tego, że w sumie to najpopularniejsze są w sumie trzy firmy Byków, Bartex, Karena - o nich się najwięcej pisze. W najbliższym czasie będę kupował czecha na lato, chętnie się dowiem gdzie jest tani i bez kamieni.

No nie wiem kto Ci zabrania, żebyś napisał gdzie kupiłeś i że był dobry/zły?

Kupowałem i w Bykowie i w Bartexie. Pisałem o jednym i o drugim, więc nie wiem w czym problem. Z racji tego, że w sumie to najpopularniejsze są w sumie trzy firmy Byków, Bartex, Karena - o nich się najwięcej pisze. W najbliższym czasie będę kupował czecha na lato, chętnie się dowiem gdzie jest tani i bez kamieni.

nie rozumiem, dlaczego akurat Ty wziąłeś do siebie mój post. chodziło mi bardziej o użytkowników, którzy oskarżają innych o reklamę węgla X, a stronę dalej pieją z zachwytu nad węglem Y.

ja osobiście paliłem tej "zimy": czerwonym b&e, "ekoretem" z superopał z Bierutowa i obecnie wesołą iskrą i jak dla mnie stosunek cena/jakość/spalanie powyższych węgli, jest odwrotna do kolejności wymienienia, tj. iskra najlepsza, "ekoret" również bez zastrzeżeń, czerwony b&e niestety bez rewelacji.

Jednym słowem cokolwiek kupicie z Bykowa to strzał dziesiątkę! :yes:

Tam jest po prostu uczciwy właściciel, podobnie zresztą jak forumowicz Karoka65, który także ma bardzo dobry węgiel [miałem od niego jakiś czas temu worek na próbę] tylko trochę drożej wychodzi.

Sami sprawdzają u siebie w kotłach to co sprzedają i wiedzą, że nie warto palić dziadostwem, a sprzedając bardzo dobry węgiel prędzej czy później zdobędą klientów, którzy będą mieli dość trafiania na syf i męczenia się z nim potem.

Tam jest po prostu uczciwy właściciel, podobnie zresztą jak forumowicz Karoka65, który także ma bardzo dobry węgiel [miałem od niego jakiś czas temu worek na próbę] tylko trochę drożej wychodzi.

Sami sprawdzają u siebie w kotłach to co sprzedają i wiedzą, że nie warto palić dziadostwem, a sprzedając bardzo dobry węgiel prędzej czy później zdobędą klientów, którzy będą mieli dość trafiania na syf i męczenia się z nim potem.

Suspenser ja Ci wierzę i nie posądzam Cię o złe zamiary. Sam kupiłem zapas na cały rok w Bykowie. Byłam na składzie. Poznałem właściciela. Rzeczywiście jest to równy gość.

Ale w co drugim poście pisać o tym składzie i jego węglach???:eek: Z boku wygląda to dwuznacznie.

P.S. A i Minertu zaraz zwróci Ci uwagę, że musisz wykupić płatny profil. :D

EOT

Suspenser ja Ci wierzę i nie posądzam Cię o złe zamiary. Sam kupiłem zapas na cały rok w Bykowie. Byłam na składzie. Poznałem właściciela. Rzeczywiście jest to równy gość.

Ale w co drugim poście pisać o tym składzie i jego węglach???:eek: Z boku wygląda to dwuznacznie.

P.S. A i Minertu zaraz zwróci Ci uwagę, że musisz wykupić płatny profil. :D

EOT

Przecież Suspenser to równy gość :D

Ja nią palę od jesieni i jest ok - dopiero przy największych z osiąganych w tym roku mocy palnika zaczęła się trochę spiekać, ale poradziłem sobie z tym zmianą ustawień i od tej pory jest ok.

Co do kaloryczności to jest zdecydowanie najwyższa z testowanych węgli - osiągam SVER od 20 do ponad 23 MJ/kg :)

Niedawno też sprawdziłem worek z nowej dostawy i jest jeszcze lepsza niż kupiona przeze mnie jesienią [brak drobnego ziarna, pięknie się wypala i nie spieka nawet przy mocy palnika i ustawieniach przy których jesienna się spiekała].

Na okresy przejściowe i zimę na pewno jest ok, ale na lato do grzania tylko CWU ma za mało popiołu co wtedy jest minusem, i trzeba by przetestować czy latem się także sprawdzi.

Jaka cena Wesołej z Bykowa-można prosić o link?

Węgiel "Wesoła" Bartex ustawienia dwustan 43% dmuchawa 60s przerwa 5s podawania

[ATTACH=CONFIG]244749[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]244750[/ATTACH]

Te same ustawienia Węgiel "Wesoła" z Resover ustawienia dwustan 43% dmuchawa 60s przerwa 5s podawania

[ATTACH=CONFIG]244751[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]244752[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]244753[/ATTACH]

Macie jakieś sugestie do poprawy?

Skróć podawanie do 2s, a przerwę do 24

Skróć podawanie do 2s, a przerwę do 24

Suspenser uważam, że ustawienia które proponujesz doprowadzą do szybkiego zużycia osprzętu pieca, również spowoduje zwiększony pobór energii elektrycznej. Dobór odpowiednich parametrów to kluczowa sprawa.

Zasada numer 1.

Piec ma się załączać jak najrzadziej i jak najdłużej utrzymywać zadaną temperaturę. Jeśli jest inaczej to wróć do samego początku i albo masz niewymiarowy +/- piec, błędnie wykonaną instalację CO, nieocieplony dom, źle dobrane odbiorniki ciepła, nieodpowiednie paliwo

1. moc pieca=

2. odbiorniki ciepła

3. odpowiednie kwalifikowane paliwo

4. odpowiedni proces spalania

5. temperatura zewnętrzna, temperatura zadana

i pewnie wiele innych czynników i ich wzajemna korelacja, dlatego też każdy niby paląc tym samym będzie miał inne wyniki. W zasadzie najważniesze by opanować te wszystkie ustawienia, współczyniki, kalorie, chlory, siarki, popioły i stosować. Sam płakałem tu na forum że mi się leje po kominie a wystarczyło uchylić na 1mm klapkę wyciągu awaryjego.

Warto pomyśleć a potem zapytać.

Edytowane przez Mesjasz