Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

planujesz aktualizacje rankingu groszku ???

Na razie nie mam nic do dodania bo nowych rodzajów węgla nie testowałem ostatnio - do tego mam nową wersję testową sterownika i lepsze wyniki niż wcześniej, więc musiałbym testować od nowa.

Gdy pojawi się coś nowego do przetestowania to porównam z Wesołą, której połowa mi po zimie jeszcze została [około 1 tony].

Jeśli ktoś z forumowiczów chce, żeby mu jakiś przetestować niech podeśle worek i już ;)

Ja brałem od nich osobiście. Mimo że nie kupowałem w zimie to opał był mokry jak cholera. Musiałem całe worki wywalić i suszyć.

Ten "Ledvicki" chyba jakiś oszukany , bo z komina wydobywał się śmierdzący zółty dym , smród na całe osiedle , aż mi wstyd było :(

Kumpel kupował od nich także i takie same objawy.

Kumpel kupił ten "wysokoenergetyczny" i podobno jest to opał Chwalowicki , ale szczerze mówiąc nie do końca w to wierzę ... Kumpel nie narzeka więc chyba tragiczny nie jest , ale co faktycznie jest w worku to wie tylko właściciel :)

Osobiście Kalio mi pasował opał z Torecu , ale nie mają pakowanego (to znaczy jakiś tam jeden rusek mają , ale cena mocno nieatrakcyjna). A że nie chce mi się już samemu pakować to już z Torecu nie biorę :)

Ostatnio brałem z Lubicza , ale opał mi się spieka i tworzy się popcorn.

Osobiście najbardziej mi pasował z Torecu.

Fakt był to rusek o niby mniejszej kaloryczności od tego co mam obecnie , ale jakoś nie widzę różnicy a tamty opał spalał sie na popiół jak z papierosa ...

Ledvice "wartość opałowa (kaloryczność): do 25.000 kJ/kg " - hehe mogli napisać od razu "do 30 000 kj/kg" i byłoby to równie prawdziwe, i ... mylące.

Słabo się Czesi "cenią" podając zaledwie 17,6 MJ/kg ;) - link:

http://www.energocom.cz/pl/parametry/

Było o tym max 2 strony do tyłu. Post o ekogroszku prestige

Może 1 zdanie było o tym ;] albo ślepy jestem. Ciekawy jestem bo koleś niedaleko mnie otworzył skład i zaczyna handlować tym gorszkiem, i jestem Ciekaw czy jest sens dać więcej i być zadowolonym czy dać więcej i nie być zadowolonym, dlatego pytam o opinie na temat tego groszku.

Nie polecam, kolega kaszpir007 wyczerpał temat ;]

Może 1 zdanie było o tym ;] albo ślepy jestem. Ciekawy jestem bo koleś niedaleko mnie otworzył skład i zaczyna handlować tym gorszkiem, i jestem Ciekaw czy jest sens dać więcej i być zadowolonym czy dać więcej i nie być zadowolonym, dlatego pytam o opinie na temat tego groszku.

Nie polecam, kolega kaszpir007 wyczerpał temat ;]

cytat za ReefKru:

"Dokładam do czarnej listy oszustw Prestiga Platinum miała być najmniejsza ilosć popiołu, niestety jest większe zużycie groszku 20% a popiołu z jednego dnia tyle co z jednego tygodnia wesołej z bartex-u

Dlatego wesoła z bartexu jest jak naraźie ok! ale chcę jeszcze zamówić próbkę wesołej z kareny jeżeli będzie to samo, to będę miał alternatywę jakby w bartexie się popier.... kiedys chwalono resovera a dzisiaj

ps. dopadnę windowsa to prześle urobek nieszczęsnego prestiga aż zaczynam żałować że mrozów niema by się w pi... wypalił "

Wiekszosc z nas bierze u nich gold.CZyli ekogroszek z kopalni wesola.Ja jestem z niego zadowolony.Bardzo malo popiolu niewielkie zuzycie.Moze nie jest najtanszy ale mysle ze warto.Fakt ze najlepiej spala sie przy duzych mrozach ale jak odpowiednio parametr dobierzesz nawet teraz jest ok.A czeski do grzania wody jak najbardziej tylko mocno brudzi kociol.Palilem kiedys tym z komoran .Wprawdzie nie od nich ale wypalal sie ladnie .W minusowych temp nieoplacalny.Zuzycie duzo wieksze wiec jesli wychodzi na to samo po co dzwigac te worki.

Dzięki Vaster, apropo z bartexu to jaki bierzecie ten eko-groszek Rubin, Silver czy Gold i czy braliście od nich tego czecha bo zastanawiam się czy nie kupić go do grzania wody .

Ja kupowałem wesołą u nich i w bykowie. Znaczącej różnicy nie widać. Zero zerwanych zawleczek od września chyba lub wcześniej. Paliłem i komoranami i ledvicami przez lato. Teraz na lato chyba też czecha zamówię. Przy takiej zimie jak w tym roku to i czechem by obskoczył. Pozatym że syfi okrutnie, pali się bardzo ładnie i jeden i drugi. Na minus spora ilość siarki. Mokry groszek + siarka - katastrofa (jak dla mnie). Trzeba mieć na uwadze to, że nawet nie musi wyglądać na bardzo mokry, żeby taki był. Węgiel kamienny słabo wchłania wodę, czech niestety tak. Przy paleniu mokrym czechem smród jest okrutny. Ostatnio czecha na lato miałem z bykowa, wziąłem pół tony wesołej, pół czecha. Węgiel był raczej suchy. Mokrego miałem z nomi na szczęście tylko dwa worki. Dla porównania miałem kamienny bardzo mokry nie wiem do końca jaki (kupowany w majstrze) i smrodu takiego nie było, wypalał się również ładnie.

Czy ktoś z Was kojarzy ekogroszek z firmy ADMET? Worki jak na ich stronie http://admet.eu/wegiel . Dotychczas paliłem wesołą z Bartexu (poszło 2 tony kupowane na raty) ale ponieważ mi się skończyła musiałem się ratować. Znalazłem sobie sprzedającego workowany ekogroszek najbliżej mnie i kupiłem co miał najlepszego (w jego opini). Mówił że do niego wróce, a ja się tylko szyderczo uśmiechnąłem ;) I.. .wróciłem. Dzwoniłem do Admetu spytać ile kosztuje u nich ten ekogroszek i co to jest, ale Pani przez słuchawkę miała mi ochotę powiedzieć tylko "spier****". Ślepa uliczka. Pali się idealnie. Piec bardziej czysty niż po wesołej, a w popiele zero spieków, koksu itd. Bezpośrednio cenią sobie to za 900zł/tona w tym samodzielna organizacja kuriera, a przez pośrednika pod domem 1100 zł. Swoją drogą pogoda jaka jest każdy widzi i jestem w kropce. Nie wiem co i od kogo kupić (mazowieckie).