zyzolek 10.03.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Czy ktoś z Was kojarzy ekogroszek z firmy ADMET? Worki jak na ich stronie http://admet.eu/wegiel . Bezpośrednio cenią sobie to za 900zł/tona w tym samodzielna organizacja kuriera, a przez pośrednika pod domem 1100 zł. Swoją drogą pogoda jaka jest każdy widzi Ceny masakra za węgiel nieznanego pochodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozej1719510336 11.03.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Ceny masakra za węgiel nieznanego pochodzenia Ponieważ ja nic nie zdziałałem to zleciłem wyciągnięcie informacji żonie. Jest odpowiedź: Wesoła Mysłowice. Bartex robił mnie chyba w chu*** sprzedając coś innego jako Wesołą. I nie zrobił tego raz czy dwa razy. Kupowałem po pół tony kilkukrotnie na przestrzeni 3 miesięcy (teściu jeździ dużym autem jako handlowiec w tamte strony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 11.03.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Ponieważ ja nic nie zdziałałem to zleciłem wyciągnięcie informacji żonie. Jest odpowiedź: Wesoła Mysłowice. Bartex robił mnie chyba w chu*** sprzedając coś innego jako Wesołą. I nie zrobił tego raz czy dwa razy. Kupowałem po pół tony kilkukrotnie na przestrzeni 3 miesięcy (teściu jeździ dużym autem jako handlowiec w tamte strony). A ja uważam że możliwości są dwie: 1. Bartex robił Cię w ch.... 2. Ta druga firma robiła Cię w ch.... Nie wiem na jakiej podstawie wyciągasz wnioski. Nie zawsze "czysty" węgiel z jednej kopalni pali się lepiej niż "mieszanka". Miałem wesołą z 2 źródeł i paliła się podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozej1719510336 11.03.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 A ja uważam że możliwości są dwie: 1. Bartex robił Cię w ch.... 2. Ta druga firma robiła Cię w ch.... Nie wiem na jakiej podstawie wyciągasz wnioski. Nie zawsze "czysty" węgiel z jednej kopalni pali się lepiej niż "mieszanka". Miałem wesołą z 2 źródeł i paliła się podobnie. Przydałoby się zatem jakieś kompedium wiedzy na ten temat. To mój pierwszy sezon grzewczy i w znacznej części w kwestii wyboru ekogroszku bazuję na tym temacie. Krótko mówiąc nie ma się co podniecać Wesołą, Pieklorzem czy innymi "markami" bo ktoś kto robi w chu** i miesza to co ma na składzie może być dużo lepsze od tych które wymieniłem? Byłem trochę naiwny myśląc przed zakupem pieca i wyborem takiego źródła ciepła, że jakość i pewność do opłatu jest adekwatna do ceny jaką zapłacę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 11.03.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Przydałoby się zatem jakieś kompedium wiedzy na ten temat. To mój pierwszy sezon grzewczy i w znacznej części w kwestii wyboru ekogroszku bazuję na tym temacie. Krótko mówiąc nie ma się co podniecać Wesołą, Pieklorzem czy innymi "markami" bo ktoś kto robi w chu** i miesza to co ma na składzie może być dużo lepsze od tych które wymieniłem? Byłem trochę naiwny myśląc przed zakupem pieca i wyborem takiego źródła ciepła, że jakość i pewność do opłatu jest adekwatna do ceny jaką zapłacę Niestety tak nie jest. O tym jest właśnie wcześniejsze 310 stron tematu. Polecamy tu właśnie w miarę sprawdzonych sprzedawców. Ja kupowałem opał w bartexie i częściowo w bykowie. Oba węgle spalały się podobnie, nie zrywały zawleczki. Na wcześniejszą (pierwszą) zimę kupowałem opał (ekoret) na lokalnym sprawdzonym składzie i spalał się nieźle, jednak czasem zrywał zawleczkę. Nie za bardzo bym się tu przejmował jakim węglem palę tylko bardziej ile daje ciepła. Jak poczytasz trochę wstecz, dowiesz się, że mieszanki to przyszłość jeżeli chodzi o ekogroszek, bo pokłady dobrego (nie spiekającego i nie szlakującego) węgla się kończą. Jestem z tych, którzy uważają że warto w granicach rozsądku dopłacić i mieć z głowy. Jeżeli ten ekogroszek z lokalnego składu spalał się dobrze i był podobnie kaloryczny, jak wesoła, to nawet bym się nie zastanawiał nad zakupem. Niekoniecznie musisz też palić drogim węglem. Możesz tak, jak kolega zyzolek palić czechem. Wnętrze jego kociołka mnie zadziwiło. Zdjęcia są wcześniej. Ja w lecie też będę palił czechem, niestety mój kocioł brudzi się przy tym dość bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 11.03.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Vaster Ty skąd jesteś? Zamiast czecha na lato w południowo - wschodnich rejonach Polski lepiej może wyjść Jaret, a pali się znacznie czyściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 11.03.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Vaster Ty skąd jesteś? Zamiast czecha na lato w południowo - wschodnich rejonach Polski lepiej może wyjść Jaret, a pali się znacznie czyściej. Okolice Dębicy. Nie spotkałem się tu z Jaretem. Czech u mnie po 680 można kupić. Gdyby to było takie proste, nie zawracał bym sobie kupowaniem węgla wysyłkowo. Gdyby mi ten ekoret na miejscu spakowali, to też bym nie kupował wesołej w bartexie. Po tym jak chyba 3 razy zapytałem czy spakują do worów (oczywiście za opłatą) powiesili kartkę "nie pakujemy ekogroszku w worki". Tak naprawdę to mogę tu kupić podobno chwałowice (jak dla mnie z miałem) pakowane jak leci z placu, piasta jak dla mnie z miałem (pakowane jak leci z placu), pewnego ekoreta luzem za ok 930zł + transport (tyle wychodzi wesoła w workach pod dom). O innych, co to sprzedają węgiel "jaki kto chce", to nawet nie wspominam. Teściowie zakupili u takiego wesołą chyba kostkę do kociołka zasypowego i mówią że większego badziewia to nie mieli. Alternatywą mogą być groszki marketowe, co mija się z celem z racji ceny i wożenia własnym transportem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echelon 11.03.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Kolego Suspenser a testowałeś może miał z piasta 23MJ oferowany w Bykowie? Workowany miał z wysyłką. Muszę się z kalkulatorkiem zastanowić...540+130(?) ~670 ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor24 11.03.2014 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 (edytowane) Testuję eko miał siany z Kareny. Często robią promocje, kupiłem po 660 zł z przywózką.Pali się bardzo dobrze, jest dość kaloryczne, popiołu trochę więcej niż z Wesołej!Niestety musi być naprawdę suchy, wilgotny klei się w podajniku i się zawiesza!Wesoła u mnie się zbytnio nie sprawdziła, a ekonomi żadnej nie zauważyłem, a różnica w cenie jest spora!Jestem zwolennikiem palenia z dłuższymi postojami kociołka, a Wesoła kompletnie do tego się nie nadaje! https://esterownik.pl/sterownik/1117 Edytowane 11 Marca 2014 przez gregor24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 11.03.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Testuję eko miał siany z Kareny. Często robią promocje, kupiłem po 660 zł z przywózką. Pali się bardzo dobrze, jest dość kaloryczne, popiołu trochę więcej niż z Wesołej! Niestety musi być naprawdę suchy, wilgotny klei się w podajniku i się zawiesza! Wesoła u mnie się zbytnio nie sprawdziła, a ekonomi żadnej nie zauważyłem, a różnica w cenie jest spora! Jestem zwolennikiem palenia z dłuższymi postojami kociołka, a Wesoła kompletnie do tego się nie nadaje! https://esterownik.pl/sterownik/1117 A jaka jest granulacja tego miału ? I czy ważyłeś worki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor24 11.03.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Granulacja jest 0-10 z przewagą pyłu.Dlatego musi być suchy, inaczej kicha w podajniku!Kilka worków sprawdzałem i waga jest OK!Żar trzyma spokojnie godzinę, a myślę że i dłużej da rade!Co do wagi nie spotkałem się ze złymi opiniami na temat Kareny! Później wrzucę fotki jak się pali! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.03.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 A jaka jest granulacja tego miału ? I czy ważyłeś worki ? Miałem w "testach" ten miał siany. Bardzo ładnie się palił i byłem zadowolony. Byłe lekko wilgotny. Niestety bałem sie kupić kilka ton , bo z przesyłką nie było tanio (600 + chyba 120zł za każdą tonę) . Bałem się że jak trafiłbym na mokry (wilgotny) to taki by został , bo worki foliowe szczelne ... Jak będzie w promocji to może z 1 tonę wezmę , tyle że za 700-720zł za tonę miału i to w formie pyłu to uważam ze rewelacja nie jest ... Ja brałem lokalnie miał niby z Piasta 23MJ za 600zł i było dużo "grubej" frakcji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor24 11.03.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 (edytowane) Eko miał siany z Kareny! Tak wygląda w podajniku: Tak się rozpala po dłuższej przerwie: Tak się pali: https://device.esterownik.pl/device/1117/ Edytowane 11 Marca 2014 przez gregor24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor24 11.03.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 (edytowane) Na pewno jest więcej zalet tego miału niż wad! Dosuszyć zawsze można, otwierając worki. Jest na pewno kaloryczny, już to widzę, gdyż przeszedłem bezpośrednio z Wesołej! Dużo mniejsze dawki paliwa, temperaturę osiąga bardzo szybko! Lepiej zachowuje się w dłuższym podtrzymaniu od Wesołej! I cisza w domu! O cenie nie wspomnę! https://device.esterownik.pl/device/1117/ Edytowane 11 Marca 2014 przez gregor24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.03.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Na pewno jest więcej zalet tego miału niż wad! Dosuszyć zawsze można, otwierając worki. Jest na pewno kaloryczny, już to widzę, gdyż przeszedłem bezpośrednio z Wesołej! Dużo mniejsze dawki paliwa, temperaturę osiąga bardzo szybko! Lepiej zachowuje się w dłuższym podtrzymaniu od Wesołej! I cisza w domu! O cenie nie wspomnę! https://device.esterownik.pl/device/1117/ Wiesz , nie po to kupuje pakowany opał aby potem kombinować z suszeniem ... A jak opał jest pakowany w worki foliowe to otwarcie nic nie da , bo nie wysuszy się do końca cały. Trzeba by cały wysypać i mieć mega syf , bo to jest sam niemalże pył ! Dlatego myślę nad tym miałem ale się boję. Gdybym mógł sobie wziąć jeden worek i jak by był suchy jak pieprz to bym wziął wiecej ... Ale się boję że nie ma szansy na 100% suchy opał ... Co do ceny. Nie wiem jak daleko mieszkasz od Kareny , ale z teraz widzę 1tona miału sianego z transportem (kurier) kosztuje 720zł a to jest sporo ja za pył ... Ja brałem u siebie pakowany miał 23MJ suchutki pakowany w przewiewne worki o dużo większej średnicy (bardziej przypominał ekogroszek z dodatkiem miału) za 600zł i miałem pewność że całkowicie przeschnie (worki). Miał musi być suchy jak pieprz bo może się sklejać , zbrylać i potem problemy z paleniem ... Szkoda że Karena nie sprzedaje swojego opału w marketach i ma tak słabą sieć dystrybucji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.03.2014 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Kolego Suspenser a testowałeś może miał z piasta 23MJ oferowany w Bykowie? Workowany miał z wysyłką. Muszę się z kalkulatorkiem zastanowić...540+130(?) ~670 ..... Niestety mój palnik nie jest do miału, więc nawet nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichaelP 12.03.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Czy ktoś z was słyszał o "eko-groszku" który ma 8% siarki, czy to w ogóle możliwe? Kurde wrzucił bym foto worka bo nikt mi nie uwierzy:lol2: ale akurat apart w telefonie mi się zwalił. Pakowany przez nie jaką firme PPH KUBIMEX z orońska.Dodam że moja matka pali tym syfem od 5 lat i piec nadal działa, (także jedyny "ekogroszek" dostępny w pobliżu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 12.03.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Kolego Suspenser a testowałeś może miał z piasta 23MJ oferowany w Bykowie? Workowany miał z wysyłką. Muszę się z kalkulatorkiem zastanowić...540+130(?) ~670 ..... A gdzie taki oferują, bo na stronie nie widzę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echelon 12.03.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Gregor, masz większą ilość tego miału z Kareny? I jest suchy? Pytam, ponieważ rok temu też wysyłali próbki (25zł) bardzo fajnego suchego miału. Po tym ktoś kupił chyba tonę i dotarła breja. Sam prezes po skargach tu na forum ponoć jeździł i oglądał u klienta ten produkt. Potem dali chłopinie spory rabat na następne zamówienie aby wyciszyć sprawę. Kiedyś wsypałem sobie wiaderko mokrego miału i na palniku wyrósł grzyb aż po deflektror. W szemudzie masz składzik Vangla, kiedyś pytałem ich o miał, to ponoć coś mieli. Sprawdzałeś może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.03.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Przed chwilą miałem telefon z Kareny Mają miał siany z transportem za 660zł .Cena spoko. Tyle że ja nie kupuję nigdy opału w sezonie , bo szansa na suchy jest taka sama jak w dużego lotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts