Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Myślę że nie będzie tak źle, mam jeszcze stary suchy groszek, więc w razie czego mam czym palić, a ten sobie dosuszę.

susz, susz ja tego nie wrzuciłbym do zbiornika. spróbuj jednak przerzucić choć częśc do jutowych worów. wybierz jakieś najmniej porozciągane aby zbyt mocno się nie sypało. U mnie tak worki usypane ~do połowy stały zeszłej wiosny na słoneczku. Sąsiad myślał, że jakieś nasiona suszę. :p

Skrzynek nie polecam - już przy grochu sypało się niemiłosiernie.

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bobas może się nie znam, ale jak dla mnie ten opał jest w ciul mokry. Bałbym się palić takim piachem. Kupowałem ruska 25MJ za 840 zł z dostawą, też był bardzo mokry (zdjęcia wrzucałem na poprzednich stronach post #6103 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page306) Oczywiście po wyschnięciu worki ważą 24.1kg-24.3kg. Jest to 200 zł drożej, ale czy te 200 zł warto oszczędzić kosztem takiego piachu ? Jakbym nie wiedział, że to miał to pomyślałbym, że kupiłeś ziemię do kwiatków :) Edytowane przez pawko_

Bobas może się nie znam, ale jak dla mnie ten opał jest w ciul mokry. Bałbym się palić takim piachem. Kupowałem ruska 25MJ za 840 zł z dostawą, też był bardzo mokry (zdjęcia wrzucałem na poprzednich stronach post #6103 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page306) Oczywiście po wyschnięciu worki ważą 24.1kg-24.3kg. Jest to 200 zł drożej, ale czy te 200 zł warto oszczędzić kosztem takiego piachu ? Jakbym nie wiedział, że to miał to pomyślałbym, że kupiłeś ziemię do kwiatków :)
W Kielcach na Kolberga masz Autoryzowanego Sprzedawcę PKW Sa. Tam na pewno będzie Jaret Plus - wyjdzie nie drożej niż ten rusek, a jakość będzie lepsza ( cieplejszy, mniej popiołu, brak kamieni, równiejsza granulacja ). A na lato możesz od nich Jaret ( bez plusa ) przemyśleć - będzie pewnie w cenie podobnej do czecha, bezproblemowy słaby węgiel na lato.

Bobas może się nie znam, ale jak dla mnie ten opał jest w ciul mokry. Bałbym się palić takim piachem. Kupowałem ruska 25MJ za 840 zł z dostawą, też był bardzo mokry (zdjęcia wrzucałem na poprzednich stronach post #6103 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek/page306) Oczywiście po wyschnięciu worki ważą 24.1kg-24.3kg. Jest to 200 zł drożej, ale czy te 200 zł warto oszczędzić kosztem takiego piachu ? Jakbym nie wiedział, że to miał to pomyślałbym, że kupiłeś ziemię do kwiatków :)

No moja 19 przed suszeniem wyglądała ciut lepiej, a i tak się w koszu powiesiła. Poza tym taki opał zeżre kosz w dwa - trzy sezony i żadne dosuszanie kosza na to nie pomoże. Trzeba to suszyć przed zasypaniem, a w folii nie wyschnie.

Kurcze Panowie,

chciałem spróbować palenia miałem w moim kociołku, a Wy już na wstępie gasicie mój entuzjazm.

Nie mam zamiaru wrzucać mokrego opału do zasobnika, wiem czym to się może skończyć.

Wysuszę, załaduję, spalę (mam nadzieje bez większych problemów), po prostu chciałem sprawdzić jak sobie mała Ekoenergia z miałem poradzi.

Zrób co chcesz zrobić! Nie sugeruj się wypowiedziami innych!

Ja gdybym tylko się sugerował forum to w moim palniku miałbym cegły szamotowe i paliłbym tylko Wesołą!

Cały jeden sezon paliłem miałem i bylem bardzo zadowolony!

Mankamentem jest jego wilgotność, aby dobrze schodził z podajnika.

Myślę że można sobie z tym poradzić, samemu się trochę pomęczyć i je dosuszyć!

Choć dla niektórych 200 zł więcej na tonie nie stanowi różnicy!:)

gregor, tak jakbyś jeszcze mniej krzyczał - byłoby fajnie. A Ty bobass przecież tego miału nie wyrzucisz - ja tylko Ci mówię że w takiej postaci to on się do palenia nie nadaje. tak z ciekawości rozsyp jeden worek cienką warstwą na słoneczku, po kilku godzinach jak już suchy będzie pozbieraj i zważ - wtedy policz po ile go zapłaciłeś tak naprawdę.

Staprali Twoje zamiary w kałuży wody :)

w przedbiegach, hehe

Hehe, tak to można odczytać.

Ostatnio na forum ES wyczytałem, że palniki bruceropodobne były stworzone głownie do spalania miału (tak w skrócie to jakiś dr napisał), postanowiłem sobie tonę tego miału zakupić, tylko jak tu zimą (powiedzmy że nadal jest zima) dostać suchy ?

Jeśli się okaże, że spalanie miału jest ekonomicznie uzasadnione, to jak to mówią: po co przepłacać ;)

gregor, tak jakbyś jeszcze mniej krzyczał - byłoby fajnie. A Ty bobass przecież tego miału nie wyrzucisz - ja tylko Ci mówię że w takiej postaci to on się do palenia nie nadaje. tak z ciekawości rozsyp jeden worek cienką warstwą na słoneczku, po kilku godzinach jak już suchy będzie pozbieraj i zważ - wtedy policz po ile go zapłaciłeś tak naprawdę.

A co tam, tak zrobię.

U mnie w miejscowym składzie, tzw. Ekomiał luzem o nieznanych parametrach, nie wiadomo skąd, jest po 680 zł za tonę. Ten mam za 660 z dostawą pod dom w workach.

Nie twierdzę że zrobiłem interes życia. Może popełniłem błąd, a jak wiadomo, za błędy trzeba płacić. Jak wysuszę, zważę i spalę, będę wiedział ;)

Hehe, tak to można odczytać.

Ostatnio na forum ES wyczytałem, że palniki bruceropodobne były stworzone głownie do spalania miału (tak w skrócie to jakiś dr napisał), postanowiłem sobie tonę tego miału zakupić, tylko jak tu zimą (powiedzmy że nadal jest zima) dostać suchy ?

Jeśli się okaże, że spalanie miału jest ekonomicznie uzasadnione, to jak to mówią: po co przepłacać ;)

Spokojnie :)

Ja sam palnik "małą ekoenergię APPM-1" i w tym sezonie spaliłem 1 tonę miału , tyle że kupiłem w lato , w przewiewnych workach i całkowicie suchy.

Płaciłem za pakowany 600zł , podobno był to Piast 23MJ , ale szczerze mówiąc cholerstwo się sklejało i było z nim sporo problemów , więc nie wiadomo co dostałem ...

Dopiero później znalazłem sposób jak to spalić a pech chciał że prawie jak skończył mi się opał :)

Tak czy owak następny sezon już miał , tyle że musi być suchy , bo nie chce mieć problemów podczas palenia ...

Szczerze mówiąc po to kupiłem palnik "brucerowaty" aby palić miałem i palić taniej , więc warto skorzystać ...

Tyle że niestety z miałami jest problem , bo często są syfiastej jakości , "wzbogacane" przez składy :(

Suszenie u mnie odpada , bo jakbym miał każdy worek wysypywać , suszyć , mieszać aby doschnął to bym chyba pylicy się nabawił ...

Edytowane przez kaszpir007

Tyle że niestety z miałami jest problem , bo często są syfiastej jakości , "wzbogacane" przez składy :(

Kaszpir napisałbym że raczej "zubożane" niż wzbogacane, chyba że wszystkim co zmiecie się z placu i to ląduje na hałdzie z miałem.

Pisząc o zubożaniu mam na myśli odsianie grubszej frakcji która jest sprzedawana jako groszek czy eko a ten piasek węglowy zostaje sprzedawany jako miał który już z tym miałem który przyjechał z kopalni niema nic wspólnego.

Nie piszę że wszyscy ale takie praktyki są stosowane.

Aaa, nie sprzedaję miału :)

Kaszpir napisałbym że raczej "zubożane" niż wzbogacane, chyba że wszystkim co zmiecie się z placu i to ląduje na hałdzie z miałem.

Pisząc o zubożaniu mam na myśli odsianie grubszej frakcji która jest sprzedawana jako groszek czy eko a ten piasek węglowy zostaje sprzedawany jako miał który już z tym miałem który przyjechał z kopalni niema nic wspólnego.

Nie piszę że wszyscy ale takie praktyki są stosowane.

Aaa, nie sprzedaję miału :)

Ja sprzedaję. I zgadza się, np. miał 21 przeznaczony do podajników odsiewam z grubszych kawałków na sicie z okiem 30 mm. Znaczy - wszystko powyżej 30 mm z tego wysiewam Sądzisz że robię tym sposobem krzywdę nabywcy?

W Kielcach na Kolberga masz Autoryzowanego Sprzedawcę PKW Sa. Tam na pewno będzie Jaret Plus - wyjdzie nie drożej niż ten rusek, a jakość będzie lepsza ( cieplejszy, mniej popiołu, brak kamieni, równiejsza granulacja ). A na lato możesz od nich Jaret ( bez plusa ) przemyśleć - będzie pewnie w cenie podobnej do czecha, bezproblemowy słaby węgiel na lato.

Przejadą późną wiosną i obadam temat. Ile ten Jaret Plus ma MJ ? Czy nadaje się do palenia również zimą, bo na lato mowisz, że jest jak znalazł...

Jaret Plus to na zimę - od uczciwego producenta to ma tak około 26 MJ. Bezproblemowy węgiel, bardzoprzyzwoity co do wartości opałowej i zawartości popiołu. Klasa niemal Ekoreta za znacznie mniejszą kasę. A na lato Jaret ( bez Plusa ) - 21 do 22 MJ. Na CWU starczy, na sezon przejściowy też. Zresztą mam klientów którzy i w zimie tym palą.