Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Generalnie worek jest czysty od środka więc mokry nie będzie.Granulacja tez niczego sobie,powinien się dobrze spalać.

bobasxx też miał czysty worek , ale opał miał daleko do całkowicie suchego ...

Szczerze mówiąc wątpie aby w tym okresie kupić opal suchy , no chyba że nie było on teraz pakowany a w czasie lata ...

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Suchy jak pieprz to on nie jest, zresztą trudno jest w ogóle tak suche paliwo dostać!

[ATTACH=CONFIG]249314[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]249315[/ATTACH]

Gdyby był suchy to miałby kolor szary a nie czarny :)

Oczywiście że trudno dostać suchy opał , a w zimę to tym bardziej trudne ...

Widać że mokry bo się skleja :)

Ale oczywiście tragedii nie ma ...

Ja czekam do lata ...

Ale i tak słowa uznania dla Kareny za taki opał w zimę. Nie jest on suchy , ale też nie jest to błoto co "zdaża" się wielu firmom ...

Edytowane przez kaszpir007

Jest w miarę suchy, lekko wilgotny. Przed wsypaniem do podajnika, wsypuje do plastikowej wanienki na dzień lub dwa i jest Ok, nie zakleja się w podajniku.

Pali się bardzo dobrze, jest dość kaloryczny. Mało problemowe paliwo jeżeli chodzi o ustawienia!

Przejechanie sezonu grzewczego za 2 tyś a za 2,7 tyś jest ogromną różnicą!

Przynajmniej dla mnie!

Karena wywiązała się bardzo dobrze z zamówienia!:yes:

Jest przyzwoity, chociaż trochę dosuszyć go będzie trzeba przed paleniem. W porównaniu do tego co Bobass pokazał, to jest miód malina. Szczególnie jeżeli wziąć pod uwagę porę roku

No fakt :)

Chociaż ja wolę pakowany w worki przewiewne :)

U mnie firma pakuje miał w worki po 50 Kg :)

Wtedy tylko staczy że 2 worki wsypię do podajnika i mam spokój :)

Z Iskrą musiałbym zapewne minimum 5 worków wsypać , a może i 6 bo wtedy zapewne były pełen cały podajnik :)

Ja czekam na lato i zobaczę. Sądzę że kupię z 1 tonę na próbę.

Choć bardziej mi pasuje opał pakowany w worki 50kg. Łatwiej mi się układa i zajmuje mniej miejsca pod ścianą i sama "ściana" opału jest zapewne stabilniejsza ...

Wtedy tylko staczy że 2 worki wsypię do podajnika i mam spokój :)

Z Iskrą musiałbym zapewne minimum 5 worków wsypać , a może i 6 bo wtedy zapewne były pełen cały podajnik :)

Ja czekam na lato i zobaczę. Sądzę że kupię z 1 tonę na próbę.

Choć bardziej mi pasuje opał pakowany w worki 50kg. Łatwiej mi się układa i zajmuje mniej miejsca pod ścianą i sama "ściana" opału jest zapewne stabilniejsza ...

Zgadza się, ale 50 kg worki to już nie każdy chce nosić :)

Zgadza się, ale 50 kg worki to już nie każdy chce nosić :)

Zgadza się ...

Sam się zdziwiłem , bo zamówiłem opał tak gdzie biorę sąsiedzi z naszego osiedla po raz pierwszy i się lekko zdziwiłem.

Ekogroszek pakowany w worki 30kg a mial był w inne worki pakowane po 50kg :)

Mi to pasuje bo i tak z żoną worki ładuję do podajnika , a tak zamiast 3 worków wsypuję dwa :)

Dodatkowo zajmuje mi to mniej miejsca przy układaniu.

Chociaż obecnie nie widzę różnicy w spalaniu pomiędzy podobno bardziej kalorycznym opałem, więc zastanawiam się czy jest wogóle sens stosować bardzo kaloryczny opał ? Może u kogoś kto ma naprawdę bardzo duże zapotrzebowanie ma to sens , ale przy małym zapotrzebowaniu boję że że nie wykorzystuję tego "dodatkowego" powera ...

Suchy jak pieprz to on nie jest, zresztą trudno jest w ogóle tak suche paliwo dostać!

No faktycznie wydaje się bardziej suchy niż ten mój. A sięgałeś ze środka worka ?

No i cena też super, żeby nie ta granulacja to pewnie bym wziął z Kareny.

A czy ktoś coś może powiedzieć o miale z Jankowic 24MJ ? Cena dość atrakcyjna (520zł) tyle że oferuje tylko luzem.

Lepszy Piast 23MJ czy te Jankowice ?

Tyle że firma która ma ten miał z Jankowic nie pakuje opału :(

Jeszcze zadzwoniłem do dwóch firm i :

Miał Janina 19MJ za 16zł za worek 30kg lub Miał23MJ Piast za 19zł (worek 30kg).

Z miejsca z którego brałem Piast 23MJ (nie wiem czemu podają 24MJ ?) za 600zł za tonę i jakiś 28MJ ??? za 700zł za tonę ..

Janina wychodzi trochę taniej niż Piast 23MJ ale chyba nie ma sensu brać i chyba warto pozostać przy Piaście 23MJ ?

Bo chyba ten z Jankowic odpada , bo nie jest pakowany :(

Edytowane przez kaszpir007

Kaszpir, te Jankowice to sobie odpuść. To jest trudny węgiel, szczególnie w postaci miału. Ciepły, ale będziesz z nim miał masę problemów. Mam plan spróbować tego spalić może z jeden kosz, ale nie przy takiej pogodzie - tak że chyba próba się odłoży na następną zimę. Nie bierz tego, bo ma dużą spiekalność a o ile w przypadku groszku coś się daje na to poradzić, to z miałem może być już totalna kicha. Jak masz możliwość wziąć tej Janiny ze dwa - 3 worki na próbę, to może warto się o taką próbę pokusić.

Kaszpir, te Jankowice to sobie odpuść. To jest trudny węgiel, szczególnie w postaci miału. Ciepły, ale będziesz z nim miał masę problemów. Mam plan spróbować tego spalić może z jeden kosz, ale nie przy takiej pogodzie - tak że chyba próba się odłoży na następną zimę. Nie bierz tego, bo ma dużą spiekalność a o ile w przypadku groszku coś się daje na to poradzić, to z miałem może być już totalna kicha. Jak masz możliwość wziąć tej Janiny ze dwa - 3 worki na próbę, to może warto się o taką próbę pokusić.

Masz rozeznanie w polskich ekogroszkach. Jest do kupienia jaret po 630, retopal po 670, wesoła po 770, no i miały które kupowali koledzy w karenie i w bykowie. Co byś polecił? Z czystego rachunku to chyba najlepiej Retopala na lato? Pisałeś wcześniej o jarecie ale retopal ma wyższą kaloryczność (24-25mj) niż jaret (21-22mj)

przy zakupie w sklepie jest jeszcze 20pln rabatu

Edytowane przez vaster

Ok.

Czyli prawdopodobnie skończy się na tym pakowanym Piaście 23MJ , bo za bardzo zbliżoną cenę jest Janina 19MJ i chyba po prostu nie opłaca się jej brać ...

No chyba że wziąć ten mocniejszy miał po 700zł , niby 28MJ ale Pani nie chciała mi przez telefon powiedzieć co to jest i miała powiedzieć na miejscu , ale szczerze mówiąc nie wiem czy jest sens ,bo po przejściu z miału Piasta na niby ekogroszek Chwałowicki nie odczułem jakiegoś spadku zużycia opału i się lekko zdziwiłem ...

Więc nie wiem czy jest sens kupować opał mocno kaloryczny ...

Masz rozeznanie w polskich ekogroszkach. Jest do kupienia jaret po 630, retopal po 670, wesoła po 770, no i miały które kupowali koledzy w karenie i w bykowie. Co byś polecił? Z czystego rachunku to chyba najlepiej Retopala na lato? Pisałeś wcześniej o jarecie ale retopal ma wyższą kaloryczność (24-25mj) niż jaret (21-22mj)

przy zakupie w sklepie jest jeszcze 20pln rabatu

Na lato to Jaret będzie dobry, chociaż rzeczywiście ta różnica w cenie między nim a retopalem jest za mała, powinna sięgać 10 - 15% ( Cena Retopalu raczej OK, to Jaret sobie za drogo liczą ). Wesoła na zimę - cena jest dobra, ale trudno coś powiedzieć jak będzie z jej spiekalnością i spalaniem przy większym zapotrzebowaniu. Może na zimę sobie weź po połowie z Retopalem i zamieszaj? Wtedy będzie i moc i łatwość spalania.

Ok.

Czyli prawdopodobnie skończy się na tym pakowanym Piaście 23MJ , bo za bardzo zbliżoną cenę jest Janina 19MJ i chyba po prostu nie opłaca się jej brać ...

No chyba że wziąć ten mocniejszy miał po 700zł , niby 28MJ ale Pani nie chciała mi przez telefon powiedzieć co to jest i miała powiedzieć na miejscu , ale szczerze mówiąc nie wiem czy jest sens ,bo po przejściu z miału Piasta na niby ekogroszek Chwałowicki nie odczułem jakiegoś spadku zużycia opału i się lekko zdziwiłem ...

Więc nie wiem czy jest sens kupować opał mocno kaloryczny ...

Osobiście jak kupuje miał to tylko z Piasta kl 23, jest mało problemowy, i co za tym idzie łatwo wysterować kociołek. Jak ktoś lubi to dość dobry jest miał z Bytomia Powstańców Śląskich, ale dostępny chyba tylko na śląsku. Co do mocnych miałów "niby" w kl 28 to wątpie aby w podajniku dało się go spalić z dobrym efektem, szkoda czasu i godzin przy kotle, no i cena kosmos, w tej cenie to jest antracyt 10-25 mm + koszty wysyłki.

Na lato to Jaret będzie dobry, chociaż rzeczywiście ta różnica w cenie między nim a retopalem jest za mała, powinna sięgać 10 - 15% ( Cena Retopalu raczej OK, to Jaret sobie za drogo liczą ). Wesoła na zimę - cena jest dobra, ale trudno coś powiedzieć jak będzie z jej spiekalnością i spalaniem przy większym zapotrzebowaniu. Może na zimę sobie weź po połowie z Retopalem i zamieszaj? Wtedy będzie i moc i łatwość spalania.

Dzięki za radę. Wezmę paletę na razie, pół na pół retopal/wesoła. teraz spróbuję sam retopal, jakby coś nie grało to dokupię jaretu.

pewnie będzie wilgotny ale nic nie poradzę. Zostało mi 2 wory z zimy. W markecie cudów nie kupię (w nomi 14,99/25kg czech = 600zł tona, za ok 17mj).

Jak na moje oko to mokry. Niestety miał nie wyschnie w otworzonych workach, moim zdaniem miał bardziej nadaje się do miejskich ciepłowni MPEC :-)

Jak na moje oko to mokry. Niestety miał nie wyschnie w otworzonych workach, moim zdaniem miał bardziej nadaje się do miejskich ciepłowni MPEC :-)

Wczoraj dostałem wesołą/retopal. Co ciekawe wesoła była sucha a retopal może troszkę ciut wilgoci mia (nie był suchy jak pieprz)ł ale spokojnie można sypać taki jak jest do zasobnika. Trochę mnie to dziwi ale jestem więcej niż zadowolony. Bardziej wilgotny kupiłem w lecie.worków nie ważyłem.