czp01 25.05.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 (edytowane) No to decyzja zapadła zamówiłem ekogroszek prosto z KWK Bobrek z Bytomia. Mój przewoźnik stwierdził, że aktualnie w KWK Julian ekogroszek jest jakościowo jakiś kiepski "dużo syfu" (klienci mu zaczęli narzekać, że jest gorszy) i stąd też decyzja o bobrku. Myślę, że temat nadmiernej spiekalności jakoś opanuję. No napiszę później jak się, pali. Edytowane 25 Maja 2011 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.05.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2011 W tej chwili z tym spiekaniem " bobrka" to przesada a piekarski zaczął się psuć już tamtego sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.06.2011 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Dzisiaj "bobrek" do mnie dojedzie - przesuszę z 30 kg i zaraz wypróbuje na trybie lato to zobaczymy czy jest lepszy czy gorszy i pod jakim względem od mojego obecnego ekogroszku z kwk Julian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.06.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 No "bobrek" przywieziony i wygląda tak jak na poniższej fotce. Nawet suchy - czyściutki, nie widać żadnego miału, kamieni, "syfu" itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.06.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Ja tam kupuje u uzytkownika karoka65 i cześć, ma sprawdzony opał z widocznymi parametrami to co będę szukac... Do mnie też właśnie wczoraj zawitało 6ton od Karoka65 Niestety testy dopiero jesienią jak wypalę obecne zapasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.06.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Do mnie też właśnie wczoraj zawitało 6ton od Karoka65 Niestety testy dopiero jesienią jak wypalę obecne zapasy... Ja testuję już teraz do CWU i jest bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zywik 08.06.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 (edytowane) karoka65 - zapytanie ws. wungla poszło na PW. Edytowane 8 Czerwca 2011 przez zywik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.06.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 (edytowane) Witam. Od wczoraj testuje swojego dopiero co zakupionego "bobrka" na samym grzaniu CWU. No wiadomo, że kocioł jest teraz na malutkiej mocy to przy większym zapotrzebowaniu na ciepło w zimie ekogroszek może spalać się inaczej. Testuje go na tych samych ustawienia co eko z kwk Julian czyli 5 s podawanie, 60s przerwa i dmuchawa na II biegu. Kocioł osiąga deczko wyższą temperaturę niż na poprzednim groszku i pali się jakby mocniej - widać, ze ma wyższą kaloryczność. po dniu palenia problem ze spiekami nie występuje a wręcz wydaje mi się, że jest ich mniej niż na groszku z Juliana. No ale to dopiero dzień palenia - nie czyściłem retorty to może być trochę już przy pchana popiołem. W załączeniu fotki. Edytowane 10 Czerwca 2011 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 10.06.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Bobek, Trociu: a jaki węgiel zakupiliście u karoki65? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.06.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 (edytowane) To po jednodniowym doświadczeniu potwierdzam, że na zwykłej retorcie (moja to PPS 50) można palić ekogroszkiem Pieklorz z KWK Bobrek w Bytomiu. Na stronach Kompani Węglowej SA jest jedynie stare świadectwo kwalifikacyjne tego ekogroszku z 2007 roku i wynika z niego, że bobrek ma mieć wartość opałową 30 MJ/kg i spiekalność 33 Rogi - ale jaki ten eko z bobrka jest teraz i ile ma wartości opałowej i spiekalności to trudno powiedzieć. Dziwne, że kopania nie podaje na bieżąco tych danych. Na kwicie kontrolnych z zakupu tego bobrka mam jedynie podane, że jest to ekogroszek:- węgiel kamienny PKWiU 05.10.10.0- Pieklorz-Ekogroszek- klasa min. 28 MJ/kg, # Ar max:- Typ 32.1- Sortyment 0325/cc Innych danych niestety na rachunku nie ma. Edytowane 10 Czerwca 2011 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.06.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Bobek, Trociu: a jaki węgiel zakupiliście u karoki65? Wszyscy brali bobrka. Najdłużej pali nim teraz Suspenser. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.06.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Dzięki karoka65, że odpowiedziałeś, bo ja nawet nie wiem co mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.06.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Ech Trociu zwolnij trochę. Ty cały czas musisz biegiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.06.2011 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Obserwuję spalanie tego bobrka i mogę powiedzieć, że faktycznie lepiej się spala i wypala od eko z kwk Julian przez co prawie w ogóle nie ma spieków oprócz trafiających się takich małych, które przy lekkim naciśnięciu rozpadają się na biały popiół. Nie widać jednak przynajmniej na razie spieków o strukturze żużlowatej jakie występowały w poprzednim eko. Ilość popiołu ze spalania eko też wydaje się być mniejsza ale to dopiero trzeba będzie dokładnie zmierzyć. Kocioł chodzi teraz w trybie lato to ekogroszek dłużej wygrzewa się w retorcie - zapotrzebowanie na ciepło jest małe to może dlatego efekt spalania jest taki dobry. W sezonie zimowym może być jednak inaczej. Przy okazji dementuje plotkę jakoby bobrek głośniej "chrupał" - przynajmniej ja nie odnoszę takiego wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.06.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 W sezonie zimowym może być jednak inaczej. W sezonie zimowym również będzie dobrze bo nim paliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.06.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 karoka65 W sumie też tak myślę, że będzie dobrze - jestem przekonany, że aktualny bobrek jest lepszy od juliana. Oczywiście patrzę na te ekogroszki z punktu widzenia mojej stałej zwykłej retorty Pancerpola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.06.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Pisałem już kiedyś że Julian już nie ten. Mam taki sam palnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafwiol 15.06.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 WITAM.JA TEŻ SZUKAM DOBREGO EKOGOSZKU I SZUKAM KONTAKTU Z karoka65 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.06.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 WITAM. JA TEŻ SZUKAM DOBREGO EKOGOSZKU I SZUKAM KONTAKTU Z karoka65 . No to znalazłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freezyear 20.06.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Witam wszystkichZamawiał ktoś ostatnimi czasy węgiel w Resover? Bo jakoś ociągają się z dostawą i nie wiem czy to pojedynczy przypadek czy znowu ich przerosła ilość zamówień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts