Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Jak ta mieszanka możesz coś o niej powiedzieć?? Ja też dziś miałem tel. od miłej pani z kareny, i tez zaproponowała mi wtestowanie tej mieszanki. Poza tym przedstawiła mi w miare ciekawą ofertę na ekogroszek.

Na oko ciężko powiedzieć. Faktycznie pół na pół miał z ekogroszkiem.

Nie jest mokry (na zdjęciach ciężko ocenić wilgotność), ale też nie jest suchy jak pieprz.

Wczoraj wsypałem jeden woreczek, ale w zasobniku jeszcze było trochę opału dzisiaj wsypię resztę (dosuszyłem na słońcu). Zobaczymy jak się będzie spalał i jaki będzie popiół.

DSC_2870.jpg

DSC_2872.jpg

DSC_2874.jpg

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prawdopodobnie nie jest to żadna nowość. Od dawna jest w ofercie Kareny!

W żółtych workach Eko miał, mniej kaloryczny od sianego. Dużo więcej popiołu.

No właśnie podobno nie.

Ma to mieć podobne parametry do "Żółtej Iskry", a ma być około 100 zł taniej na tonie ze względu na ten miał.

Porównanie Retopalu do Chwałowic jest bez sensu. Jak ten miał w Chwałowicach to odsiew z kruszenia groszku na eko to jest 10-15% cieplejszy od Retopalu, zmieszany na pół z groszkiem spali się w palnikach przystosowanych do miału śpiewająco i da znacznie więcej ciepła niż Retopal.

Ja albo mam jakiś "oszukany" ekogroszek z Chwalowic , ale jeśli chodzi o ten opał to u mnie mocno się "popcornuje" na palniku i przez to gorzej się zapewno spala ...

Dodatkowo po przejściu z miału niby 23MJ z Piasta na ten mocniejszy opał z Chwałowic jakoś nie zauważyłem spadku spalania a efekt "popcornowania" bardzo zbliżony ...

Jeśli to Chwałowice to opał mnie nie zachwycił ...

Dużo lepiej wspominam ruski opał. Zero spiekania , zero sklejania , zero popcornu ...

A co do Kareny zobaczę w lato. Może zamówię z 1 tonę miału od nich , ale resztę chyba wezmę z lokalnego składu bo ma miał mają w przewiewnych workach a dla mnie to bardzo ważne aby opał był suchy jak pieprz , nawet ważniejszy od kaloryczności ..

Kaszpir, jak ładować się w pielorza, to niech to będzie pieklorz z Piekar.

Chwałowice to ja bym odpuścił.

Przy Twoim spalaniu to ja bym jednak celował w opały podobnie jak Kobra, czyli najzwyklejszy Jaret 21-22MJ albo przyzwoity miał 23MJ, może ten tzw siany z Kareny będzie OK.

czy np. z Imex-Piechota zadzwonić czy napisać do nich o miał do kotła z podajnikiem, aby bryłki nie były większe od 31,5mm

Mają opały workowane.

No Jarek ma rację, na małe zapotrzebowanie śmiało można używać słabszy węgiel. A jak słabszy to aby łatwy i tani był. Jaret z Janiny jest w tym względzie porównywalny do ruska, ale ma dość ważną zaletę - nie ma w nim kamieni. A w ruskim bardzo często są i potrafią sprawiać problemy - zawleczki i takie tam. W zakładzie nie będę palił żadnym extra towarem - bo to bez sensu przy takim zapotrzebowaniu.W chacie mam większe zapotrzebowanie, tam będzie nadal palone cieplejszym towarem. Ale jak się uda w domowe Defro załadować palnik Ardeo z zakładowego Skama - spróbuję w przyszłym sezonie w jakiś lepszy miał pocelować. A do zakładu Jaret pójdzie jak Skam fajkę z Defro przyjmie. Bo łatwy i tani. I powinno być OK.

No Jarek ma rację, na małe zapotrzebowanie śmiało można używać słabszy węgiel. A jak słabszy to aby łatwy i tani był. Jaret z Janiny jest w tym względzie porównywalny do ruska, ale ma dość ważną zaletę - nie ma w nim kamieni. A w ruskim bardzo często są i potrafią sprawiać problemy - zawleczki i takie tam. W zakładzie nie będę palił żadnym extra towarem - bo to bez sensu przy takim zapotrzebowaniu.W chacie mam większe zapotrzebowanie, tam będzie nadal palone cieplejszym towarem. Ale jak się uda w domowe Defro załadować palnik Ardeo z zakładowego Skama - spróbuję w przyszłym sezonie w jakiś lepszy miał pocelować. A do zakładu Jaret pójdzie jak Skam fajkę z Defro przyjmie. Bo łatwy i tani. I powinno być OK.

A miał Janina 19MJ to jest Jaret czy zupełnie co innego ?

Pytam bo jeden lokalny skład ma jakiś miał Janina 19MJ (530zł za tonę) ale nie dużo drożej jest niby Piast 23MJ (600zł) , więc nie wiem czy dla 70zł warto bawić się w tą Janinę.

Co do tego Piasta to nie wiem czy to jest piast czy faktycznie coś innego , bo miałem pewne problemy ze spalaniem tego,

Adamex to całkiem spory diler PKW SA, tym się przede wszystkim zajmują - czyli Janka i Sobieski. Brałem przez nich parę razy, uczciwe transakcje. Jaret Plus mają całkiem dobry, bodajże Wesoła + Jaret. Workowany węgiel u nich zazwyczaj nie na tony, tylko na palety - trzeba się upewnić przed zakupem za co konkretnie jest podana cena i ile na palecie.

Piszę, żeby nie było zaskoczenia - od Kwietnia ruszam z działalnością i oprócz normalnej pracy będę także sprzedawał ekogroszek i kotły na lokalnym rynku.

Planuję powoli ze wszystkim ruszać, więc jeszcze nie mam strony www, choć domena już czeka, gdy będę gotowy przejdę na profil płatny i zareklamuję się także na forum.

Nadal będę testował węgiel np. planuję sprawdzić ile MJ wyciągnę z różnych rodzajów w trybie lato przy grzaniu tylko CWU - oczywiście nie tylko ten, który będę miał w ofercie, a że nie będzie to główne źródło mojego dochodu możecie liczyć na obiektywizm, z którego dla paru złotych nie zamierzam rezygnować - oczywiście jeśli ktoś nie wierzy to jego sprawa, ważne, żeby każdy wiedział czym się będę zajmował dodatkowo.

Ci którzy mnie znają wiedzą, że mnie trzeba przekonać argumentami, a próbować kupić nie warto bo próbującemu tylko obciachu narobię ujawniając szczegóły [to tak na wszelki wypadek piszę, żeby nie korciło kogoś].

To tyle z nowości - miłego łykendu życzę :)

Piszę, żeby nie było zaskoczenia - od Kwietnia ruszam z działalnością i oprócz normalnej pracy będę także sprzedawał ekogroszek i kotły na lokalnym rynku.

Planuję powoli ze wszystkim ruszać, więc jeszcze nie mam strony www, choć domena już czeka, gdy będę gotowy przejdę na profil płatny i zareklamuję się także na forum.

Nadal będę testował węgiel np. planuję sprawdzić ile MJ wyciągnę z różnych rodzajów w trybie lato przy grzaniu tylko CWU - oczywiście nie tylko ten, który będę miał w ofercie, a że nie będzie to główne źródło mojego dochodu możecie liczyć na obiektywizm, z którego dla paru złotych nie zamierzam rezygnować - oczywiście jeśli ktoś nie wierzy to jego sprawa, ważne, żeby każdy wiedział czym się będę zajmował dodatkowo.

Ci którzy mnie znają wiedzą, że mnie trzeba przekonać argumentami, a próbować kupić nie warto bo próbującemu tylko obciachu narobię ujawniając szczegóły [to tak na wszelki wypadek piszę, żeby nie korciło kogoś].

To tyle z nowości - miłego łykendu życzę :)

To powodzenia :bye: