SUSPENSER 28.03.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 (edytowane) To powodzenia Dzięki wszystkim Edytowane 29 Marca 2014 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 28.03.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 SUSPENSER Też powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 28.03.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Tymczasem załadowałem nowy dopiero co kupiony ekogroszek z nowej ściany na KWK Chwałowice i zobaczymy czy podobnie się pali jak ten z ubiegłego roku i jakie są różnice. ( ma mieć do 14 Rogi i mniej popiołu ) Ustawienia zostawiłem te same w dwustanie - to jeszcze tylko przeczyszczę jutro kocioł aby zmiany były lepiej widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echelon 29.03.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Prawdę powiedziawszy sądziłem że ten Byków jest z Tobą jakość połączony. Nie że mam za złe. Skoro towar uczciwy to wszystko OK. Pytannie, będzie wysyłaka kurierem ? No i czy oprócz wesołej, będzie coś innego? Powodzenia Piszę, żeby nie było zaskoczenia - od Kwietnia ruszam z działalnością i oprócz normalnej pracy będę także sprzedawał ekogroszek i kotły na lokalnym rynku. Planuję powoli ze wszystkim ruszać, więc jeszcze nie mam strony www, choć domena już czeka, gdy będę gotowy przejdę na profil płatny i zareklamuję się także na forum. Nadal będę testował węgiel np. planuję sprawdzić ile MJ wyciągnę z różnych rodzajów w trybie lato przy grzaniu tylko CWU - oczywiście nie tylko ten, który będę miał w ofercie, a że nie będzie to główne źródło mojego dochodu możecie liczyć na obiektywizm, z którego dla paru złotych nie zamierzam rezygnować - oczywiście jeśli ktoś nie wierzy to jego sprawa, ważne, żeby każdy wiedział czym się będę zajmował dodatkowo. Ci którzy mnie znają wiedzą, że mnie trzeba przekonać argumentami, a próbować kupić nie warto bo próbującemu tylko obciachu narobię ujawniając szczegóły [to tak na wszelki wypadek piszę, żeby nie korciło kogoś]. To tyle z nowości - miłego łykendu życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 29.03.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Tymczasem załadowałem nowy dopiero co kupiony ekogroszek z nowej ściany na KWK Chwałowice i zobaczymy czy podobnie się pali jak ten z ubiegłego roku i jakie są różnice. ( ma mieć do 14 Rogi i mniej popiołu ) Ustawienia zostawiłem te same w dwustanie - to jeszcze tylko przeczyszczę jutro kocioł aby zmiany były lepiej widoczne. Gdzie kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.03.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Prawdę powiedziawszy sądziłem że ten Byków jest z Tobą jakość połączony. Nie że mam za złe. Skoro towar uczciwy to wszystko OK. Pytannie, będzie wysyłaka kurierem ? No i czy oprócz wesołej, będzie coś innego? Powodzenia Byków polecam podobnie jak kiedyś Karenę za dobry towar. Na pewno będę miał różne rodzaje węgla bo np. na lato Wesoła może okazać się gorsza niż inny z większą zawartością popiołu [patrz przegrzewanie kotła lub wygasanie w podtrzymaniu], a opłacalność grzania CWU różnymi rodzajami przetestuję dopiero latem. Na początku nie przewiduję wysyłek kurierem, może za jakiś czas taka opcja się pojawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 30.03.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Na oko ciężko powiedzieć. Faktycznie pół na pół miał z ekogroszkiem. Nie jest mokry (na zdjęciach ciężko ocenić wilgotność), ale też nie jest suchy jak pieprz. Wczoraj wsypałem jeden woreczek, ale w zasobniku jeszcze było trochę opału dzisiaj wsypię resztę (dosuszyłem na słońcu). Zobaczymy jak się będzie spalał i jaki będzie popiół. I jak wrażenia z palenia tym miksem?? możesz juz coś powiedzieć. ja wsypałem miksa nie bawem zacznię sie palić, to jutro coś napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.03.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 I jak wrażenia z palenia tym miksem?? możesz juz coś powiedzieć. ja wsypałem miksa nie bawem zacznię sie palić, to jutro coś napiszę Chłopaki..... latem eko testujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 30.03.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Wiem ze testowanie latem nie ma sensu, ale coś można zobaczyć jak to sie spala w warunkach letnich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 30.03.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Do mnie też dotarła próbka z kareny. Miał wzbogacony ekogroszkiem. Szczerze mówiąc z miałem nie miałem (!) nigdy do czynienia. Zaskoczyła mnie ziarnistośc tego miału. U mnie jest to po prostu prawie drobniutki pył...Jak to palić w porówniau z ekogroszkiem? Co z podawaniem i nadmuchem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.03.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Chłopaki..... latem eko testujecie? Jakie lato ? U mnie faktycznie w dzien ciepło jak to na wiosnę ale w nocy mam przymrozki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 30.03.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Niestety u mnie też temp. spada do zera. Płomień z ruskiego węgla praktycznie mało widoczny, ale w popielniku ładnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 01.04.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 I jak wrażenia z palenia tym miksem?? możesz juz coś powiedzieć. ja wsypałem miksa nie bawem zacznię sie palić, to jutro coś napiszę Jak wrażenia ? Pozytywne ! Hmmm, od czego tu zacząć ? Jaki miał przyjechał już wcześniej pokazywałem, nie był suchy jak pieprz ale po jednym dniu na słoneczku nadawał się do podajnika. Jako że aura jest jaka jest, moc ciężko potwierdzić. Spalanie na poziomie 9kg/dobę, a w nocy temperatura na zewnątrz około 0 stopni. Po spaleniu 60 kg, popiół ważył 5,2kg razem z wiaderkiem po tynku 25 kg (nie wiem ile samo wiadro waży, nie dało się zważyć na wadze elektronicznej), czyli około 8 %. W popiele trafiały się malutkie koksiki ale to pewnie wina dość długiego podtrzymania. Spieków jako takich nie ma, na foto to co grubsze przegarnąłem na bok wiaderka. W sumie lepszy popiół miałem tylko z "wesołej" także z Kareny. Zabrudzenie kotła trochę większe niż przy samym ekogroszku, więcej pyłu. Generalnie pozytywne zaskoczenie. Cena z dostawą to niecałe 700 zł. Wg mnie palenie ekogroszkiem w palnikach bruceropodobnych jest nieopłacalne, tylko taki ekomiał ma rację bytu. Z czystym sumieniem polecam http://www.karena.pl mam tylko nadzieję że przy zakupie całych ton, do klienta trafia to samo co w próbce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.04.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 U mnie pierwsze wrażenia ze spalania ekogroszku z KWK Chwałowice ( z nowej tegorocznej ściany). Ogólnie mniej pyli po wymienniku i jest widoczna mniejsza ilość popiołu. Dokładnie popiół zmierzę po spaleniu nowego zasypu ekogroszku. Na wymienniku jest też trochę czyściej ale małe spieki na retorcie są. Wynika z tego, że faktycznie tegoroczny eko z Chwałowic może być lepszy od tego z 2013 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 02.04.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 U mnie pierwsze wrażenia ze spalania ekogroszku z KWK Chwałowice ( z nowej tegorocznej ściany). Ogólnie mniej pyli po wymienniku i jest widoczna mniejsza ilość popiołu. Dokładnie popiół zmierzę po spaleniu nowego zasypu ekogroszku. Na wymienniku jest też trochę czyściej ale małe spieki na retorcie są. Wynika z tego, że faktycznie tegoroczny eko z Chwałowic może być lepszy od tego z 2013 roku Bo i jest lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.04.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 No to w spokoju czekam na następny sezon grzewczy ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 02.04.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 U mnie pierwsze wrażenia ze spalania ekogroszku z KWK Chwałowice ( z nowej tegorocznej ściany). Ogólnie mniej pyli po wymienniku i jest widoczna mniejsza ilość popiołu. Dokładnie popiół zmierzę po spaleniu nowego zasypu ekogroszku. Na wymienniku jest też trochę czyściej ale małe spieki na retorcie są. Wynika z tego, że faktycznie tegoroczny eko z Chwałowic może być lepszy od tego z 2013 roku A gdzie to brałeś i po ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.04.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 A gdzie to brałeś i po ile? No ekogroszek kupiony w prost na kwk Chwałowice . W przeliczeniu wagi na na cenę to wychodzi po 659 zł za 1 tonę. Do tego 140 zł za przywóz tych 4180 kg to wyszło po 692 zł za 1 tonę ekogroszku z przywozem. Na fakturze z kopalni podają, że: - to węgiel typu 32.1 - groszek 5-25 0320/cc - Kod CN 27 - kaloryczność min. 27 MJ/kg Z poza faktury wiem, że groszek jest z nowej ściany i był ostatnio badany i ma spiekalność do 14 Rogi i ma mieć mniejszą zawartość popiołu ale ile to niestety nie wiem. Ekogroszek przywieziony luzem - już się podsuszył to zostało spakowanie go do worków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 02.04.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Szkoda, leń jestem i wolę w woreczkach. Raz kupiłem luzem i już więcej nie chcę, Nie chce mi się potem ważyć jak bym sypał do zasobnika. A i z workowaniem trochę roboty jest a nie mam dużo wolnego czsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor24 02.04.2014 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Jak czytam , luzem ,spakowany w woreczki, Panowie jestem pełen podziwu !!! Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez gregor24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts