adkwapniewski 27.05.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Z Jaretem plus jest jak z pieklorzem ? Tz czy jaret plus jest workowany w jednym miejscu czy na każdym składzie można sobie jaret "wyprodukować" ? Jakieś doświadczenia z PHU Adamex ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 27.05.2014 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Z Jaretem plus jest jak z pieklorzem ? Tz czy jaret plus jest workowany w jednym miejscu czy na każdym składzie można sobie jaret "wyprodukować" ? Jakieś doświadczenia z PHU Adamex ? Adamex był polecany kiedyś przez kobrę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 27.05.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) Jaret Plus produkują autoryzowani sprzedawcy PKW SA - każdy na własnym składzie. PKW zatwierdza skład mieszanki, bada i certyfikuje. Tylko tak wyprodukowana mieszanka może się nazywać Jaret Plus. Jednym ze składników jest zawsze Jaret ( albo skruszony węgiel z Janiny lub Sobieskiego ) , drugim najczęściej bywa groszek 5 - 25 z Bobrka albo Chwałowic, Wesoła, czasem Wieczorek. Adamex ( ten z Podolsza, bo może jest jakiś inny ) to owszem solidna firma. Edytowane 27 Maja 2014 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 27.05.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Dzięki za info , Tak to ten z Podol....a. Pytam, ponieważ na stronce sztuczka na zasadzie niskiej ceny 711PLN za ... paletę a małym druczkiem że za 1T 780PLN Jeszcze jedno co lepsze ekoret czy jaret plus ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadek w 27.05.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Jaret Plus produkują autoryzowani sprzedawcy PKW SA - każdy na własnym składzie. PKW zatwierdza skład mieszanki, bada i certyfikuje. Tylko tak wyprodukowana mieszanka może się nazywać Jaret Plus. Jednym ze składników jest zawsze Jaret ( albo skruszony węgiel z Janiny lub Sobieskiego ) , drugim najczęściej bywa groszek 5 - 25 z Bobrka albo Chwałowic, Wesoła, czasem Wieczorek. Adamex ( ten z Podolsza, bo może jest jakiś inny ) to owszem solidna firma. Kobra to jeśli ktoś na swojej stronie ma udostępniony certyfikat PKW SA to można zakładac że kupimy tam jareta plus dobrego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 27.05.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Jaret Plus produkują autoryzowani sprzedawcy PKW SA - każdy na własnym składzie. PKW zatwierdza skład mieszanki, bada i certyfikuje. Tylko tak wyprodukowana mieszanka może się nazywać Jaret Plus. Jednym ze składników jest zawsze Jaret ( albo skruszony węgiel z Janiny lub Sobieskiego ) , drugim najczęściej bywa groszek 5 - 25 z Bobrka albo Chwałowic, Wesoła, czasem Wieczorek. Adamex ( ten z Podolsza, bo może jest jakiś inny ) to owszem solidna firma. U nich kupiłem zwykły jaret,a Ojciec kupił wesołą . Obydwa węgle dobrze się palą.Możesz kupic luzem i samemu spakować. Kobra jak zniwelować ciąg kominowy??Rck to mało, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 27.05.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Dzięki za info , Tak to ten z Podol....a. Pytam, ponieważ na stronce sztuczka na zasadzie niskiej ceny 711PLN za ... paletę a małym druczkiem że za 1T 780PLN Jeszcze jedno co lepsze ekoret czy jaret plus ? ekoret mocniejszy i droższy, Jaret słabszy i tańszy. Jeden na lato, drugi na zimę. Ekoret to było eko na moją pierwszą zimę. Teraz z tego co pamiętam były sygnały że się pogorszył. Napisz do adamexu niech Ci wyjaśnią o co chodzi z ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.06.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 A czecha weź jako punkt odniesienia (tylko nie takiego co ma 25% wilgotności i raczej ledvice niż komorany). . Ok tyle, że wg kopalni Komorany mają około 26% a Ledvice około 30% wody w stanie powietrzno-suchym co podałem w zakładce "ekogroszek" na swojej stronie www bo oba mam w ofercie. Ile ma "chcrzczony" trudno powiedzieć, ale za dużo wody nie można już do niego dodać bo się zacznie rozpadać i zrobi się błoto. Sąsiad pali Komoranami od 2 sezonów i się nie przejmuje bo jak mówi nie widział żadnych badań jaki ma to wpływ na wymiennik w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 01.06.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Kobra to jeśli ktoś na swojej stronie ma udostępniony certyfikat PKW SA to można zakładac że kupimy tam jareta plus dobrego ? tak można zakładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 01.06.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 U nich kupiłem zwykły jaret,a Ojciec kupił wesołą . Obydwa węgle dobrze się palą.Możesz kupic luzem i samemu spakować. Kobra jak zniwelować ciąg kominowy??Rck to mało, Nie da się - trzeba spróbować wykorzystać zamiast z nim walczyć. Ja RCK nie mam, ciąg mam spory i jakoś się dogadaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 01.06.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 ekoret mocniejszy i droższy, Jaret słabszy i tańszy. Jeden na lato, drugi na zimę. Ekoret to było eko na moją pierwszą zimę. Teraz z tego co pamiętam były sygnały że się pogorszył. Napisz do adamexu niech Ci wyjaśnią o co chodzi z ceną. vaster tam kolega o Jaret Plus pytał - to w zasadzie różnica tylko w cenie no i czasem Ekoret mniej popiołu miewa. Moc porównywalna jeżeli nie taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 01.06.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Ok tyle, że wg kopalni Komorany mają około 26% a Ledvice około 30% wody w stanie powietrzno-suchym co podałem w zakładce "ekogroszek" na swojej stronie www bo oba mam w ofercie. Ile ma "chcrzczony" trudno powiedzieć, ale za dużo wody nie można już do niego dodać bo się zacznie rozpadać i zrobi się błoto. Przed miesiącem kupiłem dwa foliowe worki czecha. Jeden rozsypany cienką warstwą - po kilku dniach na słońcu z 24,8 kg zrobiło się 20,2 kg. Drugi od 3 tygodni otwarty pod przewiewną wiatą i nadal waży 24,0 kg, a pon. połowy na worku krople wody. Dobry przykład że suszenie przez otwarcie foliowych worków mija się z celem. Oczywiście sprzedawca mówił że suchy bo nie leje się woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 01.06.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 (edytowane) Ok tyle, że wg kopalni Komorany mają około 26% a Ledvice około 30% wody w stanie powietrzno-suchym co podałem w zakładce "ekogroszek" na swojej stronie www bo oba mam w ofercie. Ile ma "chcrzczony" trudno powiedzieć, ale za dużo wody nie można już do niego dodać bo się zacznie rozpadać i zrobi się błoto. Sąsiad pali Komoranami od 2 sezonów i się nie przejmuje bo jak mówi nie widział żadnych badań jaki ma to wpływ na wymiennik w kotle. Odnosiłem się do tego, co jest napisane na workach (podawano do 10% chyba). Raz tylko się spotkałem z informacją na workach 25% wilgotności i mnie to zszokowało. W takim układzie jeszcze bardziej maleje sens ekonomiczny palenia tym opałem. @suspenser Można prosić o adres Twojej strony? Jeżeli nie chcesz na forum, może być na PW. Edytowane 1 Czerwca 2014 przez vaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 01.06.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Nie da się - trzeba spróbować wykorzystać zamiast z nim walczyć. Ja RCK nie mam, ciąg mam spory i jakoś się dogadaliśmy. Ale problem taki że poprostu pali się nawet jak piec w podtrzymaniu,wypala dziurę.Dmuchawa przysłonięta,zostawione około 1cm, RCK.Brak pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 01.06.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Ale problem taki że poprostu pali się nawet jak piec w podtrzymaniu,wypala dziurę.Dmuchawa przysłonięta,zostawione około 1cm, RCK.Brak pomysłu. Przy dużym ciągu Jaret będzie się palił - to jest bardzo łatwopalny węgiel. Trzeba unikać długotrwałych odstawień. Starać się tak działać, żeby odstawienia były możliwie króciutkie. Tłem i dokarmianiem ustawić tak, żeby pracę tła i te krótkie odstawienia wykorzystywać do utrzymywania temperatury kotła, pracę tylko do odrabiania strat po rozbiorach CWU. U mnie zdaje egzamin praca na P=9 - jak nie ma rozbiorów to te pyki na 9 czy 18% mocy służą za przedmuchy, dokarmianie i dawki dla tych załączeń uzupełniają dostatecznie opał na palniku. Jak to Twoje pierwsze lato z kotłem, to musisz trochę poszukać ustawień. Albo wrócić do miału - wtedy z automatu mniej powietrza się na palnik dostanie i problem jeżeli nie zniknie to w każdym razie zdecydowanie się zmniejszy. Jaret jest łatwopalny i gruby - powietrze ma łatwo się dostać na palnik nawet samym ciągiem kominowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 01.06.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2014 Przy dużym ciągu Jaret będzie się palił - to jest bardzo łatwopalny węgiel. Trzeba unikać długotrwałych odstawień. Starać się tak działać, żeby odstawienia były możliwie króciutkie. Tłem i dokarmianiem ustawić tak, żeby pracę tła i te krótkie odstawienia wykorzystywać do utrzymywania temperatury kotła, pracę tylko do odrabiania strat po rozbiorach CWU. U mnie zdaje egzamin praca na P=9 - jak nie ma rozbiorów to te pyki na 9 czy 18% mocy służą za przedmuchy, dokarmianie i dawki dla tych załączeń uzupełniają dostatecznie opał na palniku. Jak to Twoje pierwsze lato z kotłem, to musisz trochę poszukać ustawień. Albo wrócić do miału - wtedy z automatu mniej powietrza się na palnik dostanie i problem jeżeli nie zniknie to w każdym razie zdecydowanie się zmniejszy. Jaret jest łatwopalny i gruby - powietrze ma łatwo się dostać na palnik nawet samym ciągiem kominowym. Ten problem na całe szczęście nie jest u mnie. Brak pomysłów ,wydaje mi się że niczego nie pominąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 03.06.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Przy dużym ciągu Jaret będzie się palił - to jest bardzo łatwopalny węgiel. Trzeba unikać długotrwałych odstawień. Starać się tak działać, żeby odstawienia były możliwie króciutkie. Tłem i dokarmianiem ustawić tak, żeby pracę tła i te krótkie odstawienia wykorzystywać do utrzymywania temperatury kotła, pracę tylko do odrabiania strat po rozbiorach CWU. U mnie zdaje egzamin praca na P=9 - jak nie ma rozbiorów to te pyki na 9 czy 18% mocy służą za przedmuchy, dokarmianie i dawki dla tych załączeń uzupełniają dostatecznie opał na palniku. Jak to Twoje pierwsze lato z kotłem, to musisz trochę poszukać ustawień. Albo wrócić do miału - wtedy z automatu mniej powietrza się na palnik dostanie i problem jeżeli nie zniknie to w każdym razie zdecydowanie się zmniejszy. Jaret jest łatwopalny i gruby - powietrze ma łatwo się dostać na palnik nawet samym ciągiem kominowym. Pełna zgoda,takie właśnie mam "podejście" do Jareta. Zauważyłem,że nie ma co się bać tła i dokarmiania dla grzania samego CWU. Krótkie postoje, a potem praca na małej mocy ,nawet ze zwiększonym nadmuchem,dla samego podtrzymania temp. nie przynosi pożądanego efektu.Za to poprawnie ustawione dokarmianie plus tło-zdaje tu egzamin.Ciągle staram się ustawić dokarmianie z lekkim nadmiarem-wydaje mi się,że zbyt często pali się zbyt "głęboko" na palniku.Szkoda mi ślimaka, wolę nieco więcej na palniku a i jest z tego pożytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 03.06.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Ten problem na całe szczęście nie jest u mnie. Brak pomysłów ,wydaje mi się że niczego nie pominąłem. Czy RCK się uchyla, gdy jest za duży ciąg? Czy dmuchawa ma klapę - terminator ciagu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.06.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Przed miesiącem kupiłem dwa foliowe worki czecha. Jeden rozsypany cienką warstwą - po kilku dniach na słońcu z 24,8 kg zrobiło się 20,2 kg. Drugi od 3 tygodni otwarty pod przewiewną wiatą i nadal waży 24,0 kg, a pon. połowy na worku krople wody. Dobry przykład że suszenie przez otwarcie foliowych worków mija się z celem. Oczywiście sprzedawca mówił że suchy bo nie leje się woda. Nieźle - prawie 20% wody odparowałeś . Tyle, że na słońcu wraz z wodą utleniłeś trochę MJ więc ja bym tak nie suszył, a raczej w cieniu. Najlepiej kupować w workach jutowych, ale wtedy po wyschnięciu trochę się pyli przy ich rzucaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.06.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Odnosiłem się do tego, co jest napisane na workach (podawano do 10% chyba). Raz tylko się spotkałem z informacją na workach 25% wilgotności i mnie to zszokowało. W takim układzie jeszcze bardziej maleje sens ekonomiczny palenia tym opałem. @suspenser Można prosić o adres Twojej strony? Jeżeli nie chcesz na forum, może być na PW. Adres jest dość oczywisty bo suspenser.eu ale strona jest jeszcze w budowie więc wybacz lekki bałagan. Te brunatne mają dlatego niską kaloryczność pomimo wysokiego ciepła spalania, bo kaloryczność to: ciepło spalania minus ciepło potrzebne do odparowania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts