bobasxx 24.06.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 czy wesoła z kareny i bartexu to ten sam wegiel? To wiedzą tylko w Karenie i w Bartexie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 24.06.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 chodzi mi z praktyki czy ktos miał oba, a nie z definicji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 24.06.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Miałem Wesołą zarówno z Bartex-u, jak i z Kareny i u mnie lepiej spalała się ta z Kareny. Z Bartex-u niezależnie od ustawień produkowała u mnie duże ilości sadzy. Dużo bardziej zadowolony byłem z Retopala z Bartex-u, chociaż popiołu z niego było dwa razy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 25.06.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 chodzi mi z praktyki czy ktos miał oba, a nie z definicji. Ja miałem oba i nie widziałem różnicy. Oba były ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 25.06.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Dużo bardziej zadowolony byłem z Retopala z Bartex-u, chociaż popiołu z niego było dwa razy więcej. No właśnie Retopal ma duże ilości popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 25.06.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Kolega zamówił Wesołą w bigbagu, pożyczę kilka kg i przetestuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 25.06.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 No właśnie Retopal ma duże ilości popiołu. Aż tak bardzo dużo go nie było...wg mnie do zaakceptowania. Z Wesołej miałem 4% popiołu, a z Retopala 8%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 25.06.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Jakby nie patrzeć 2x więcej i oczywiście kaloryczność niższa (czyli częściej trzeba czyścić popielnik ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kedar13 25.06.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Z tym, że z Retopal spalał się bez problemów, prawie bez sadzy i z niewielkimi spiekami, a przy Wesołej sadza była cały czas, niezależnie od ustawień. A popielnik wystarczyło opróżnić 2x na zasyp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 25.06.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 chodzi mi z praktyki czy ktos miał oba, a nie z definicji.Co by nie pisać ja też miałem Wesołą z Bartex`u kupioną w zeszłym roku. Zima wiadomo jaka była i zostało mi lekko ponad tonę, w tym roku kupiłem w Karenie i co by tu dużo nie pisać to dlatego że była tańsza. Jedna jak i druga spalała się u mnie dobrze, jak to zwykle bywa przy Wesołej lubi pojawiać się sadza ale lekko przetestowałem różne ustawienia i doszedłem do zadowolenia czyli bez sadzy. Porównanie jednej jak i drugiej u mnie wypadło tak samo czyli popiół, moc z minimalną przewagą wesołej z Bartex`u ale może to spowodowane tym że ona już leży cały rok i na pewno miała inną wilgotność niż ta kupiona w tym roku. Testowałem na zmianę zasypując zamiennie i spalało się tak samo bez przestawiania parametrów. Resztę czas pokaże czyli zima, do testów spaliłem po 100kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadek w 25.06.2014 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Czy to możliwe aby u mnie w zachodniopomorskim wesoła była po 795zł? Wczoraj na składzie znalazłem i kupiłem dwa woreczki na próbe dziś zasypałem i załączłem na pare godzin CO tak jak mi poradził Karoka ,no i powiem ze piknie sie paliło a popiołu to nawet garstki nie było i chyba kupie tone Ale co fajne gosciu na składzie dopiero o tym groszku mi powiedział jak zaczełem się dopytywac o szczegóły groszków ktore wczesniej mi pokazywał Czyli chyba warto czytać i uczyć sie:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 25.06.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 SVERS 2014: - sterownik Bruli DC - Wesoła: 7,97 [29,5] 874 109,66 Rozumiem, że fioletowy kolor oznacza cenę 1GJ? Może podać też cenę 1kWh: 0,395zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 25.06.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Rozumiem, że fioletowy kolor oznacza cenę 1GJ? Może podać też cenę 1kWh: 0,395zł 1kWh w IIT kosztuje 0,28-0,32PLN ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.06.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Rozumiem, że fioletowy kolor oznacza cenę 1GJ? Może podać też cenę 1kWh: 0,395zł Zgadza się - na fioletowo za 1 GJ. Koszt kWh to już każdy może sobie obliczyć a w wątku chodzi o porównanie różnych ekogroszków. Za kilka dni będzie wynik tego samego węgla przy sterowniku SPP bez stref czasowych na CWU ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymkas30 26.06.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 zastanawiam się nad zamówieniem groszko- miału z KARENY- zadowoleni jesteście, warto kupić - czy coś alternatywnego polecanie do kotła skam p premium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabpa58 26.06.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Wczoraj w lokalnym składzie,kupiłem 4t miału 25MJ/kg z Piasta po 580PLN. Wygląda ładnie,jest suchy i pali się dobrze(wcześniej kupiłem 100kg na próbę) Popiołu jest 10% Zostało mi po zimie 650kg groszku z Wesołej,w lipcu dokupię jeszcze też w tym samym składzie 1t z Wesołej po 790PLN za t luzem i wystarczy. Moim zdaniem,wygląda lepiej od mixu z Kareny i jest o 120PLN tańszy(nie warto przepłacać) Kupować opał nawet najlepszy za 970PLN t jak któryś z kolegów wcześniej napisał,to dla mnie czyste szaleństwo. Poniżej fotki miału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.06.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Ja chciałem kupić miał siany a później groszko-miał z Kareny , ale zdjęcia jakie ludzie opublikowali niezbyt mnie zachęciły a nawet zniechęciły. Opał jest pakowany w plastikowe worki i musiałby by od razu całkowicie suchy , a niestety w workach foliowych nigdy nie doschnie , a niestety nie był do końca suchy , a przy "pyle" opał MUSI być całkowicie suchy aby się nie sklejał Ja dla tego dałem sobie spokój , bo nie chcę ryzykować , a nie będę worków rozypywał i suszył sam , bo szkoda czasu , pięniedzy i zdrowia ... U mnie w Toruniu jest jeden skład (Torec) który ma bardzo dobre ceny na opał , ale to zapewne z powodu że jest to spółka córka EC Toruń , która zamawia całymi pociągami opał , dla elektrociepłowni i dodatkowo sprzedaje opał hurtowo i detalicznie ... Tyle że mają tylko luzem i nie pakują ( Szkoda bo raz od nich brałem luzem i byłem z opału bardzo zadowolony ... Ja będę brał zapewne miał podobno z Piasta od tego samego dostawcy co rok temu (600zł za tonę , pakowany w worki przewiewne 50kg). Tyle że raczej będzie to miał 23MJ , bo sprzedawca opisuje go jako 24MJ ale takiego nie ma , jest przecież tylko 23MJ i 25MJ , ale raczej sądzę że będzie to 23MJ (jeśli oczywiście to Piast ...) Ja też bym za 970zł nie wziął opału. To jakies przegięcie. Dla mnie MAX 800zł , tyle kosztował mnie pakowany podobno opał z Chwałowic i była to moja górna granica , ale ja chyba zostanę przy miale po 600zł. Ten z Piasta wygląda naprawdę nieźle i nie ma w nim przewagi "pyłu" a raczej większośc to "grubszy" sort ... Tyle czy to Piast to tylko wie sprzedawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabpa58 26.06.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 - - >kaszpir007 Kupuję,od tego można powiedzieć zaprzyjaznionego dostawcy od 3 lat i się nie zawiodłem.Bardzo mu zależy na dobrej opinii i dba o swoich stałych klientów,do tego stopnia że nie robi problemu żeby pokazać kupującemu dokumenty wywozowe z kopalni,jaki opał,typ,kaloryczność.Doceniam to i tak jak inni,chętnie tam kupuję. Uważam,że 600zł za 1t workowanego miału 25MJ/kg to dobra cena i nie ma co się zastanawiać.Taniej nie będzie.W dniu kiedy kupowałem,wyjeżdżał po następną partię miału i powiedział,że na kopalni podnieśli cenę o 7-9złna tonie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 26.06.2014 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Wczoraj w lokalnym składzie,kupiłem 4t miału 25MJ/kg z Piasta po 580PLN. Wygląda ładnie,jest suchy i pali się dobrze(wcześniej kupiłem 100kg na próbę) Popiołu jest 10% Zostało mi po zimie 650kg groszku z Wesołej,w lipcu dokupię jeszcze też w tym samym składzie 1t z Wesołej po 790PLN za t luzem i wystarczy. Moim zdaniem,wygląda lepiej od mixu z Kareny i jest o 120PLN tańszy(nie warto przepłacać) Kupować opał nawet najlepszy za 970PLN t jak któryś z kolegów wcześniej napisał,to dla mnie czyste szaleństwo. Poniżej fotki miału. [ATTACH=CONFIG]267360[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]267362[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]267361[/ATTACH] Ja tam tylko napiszę, że każdy ma swój gust i swoje upodobania. Zyzolek pali czechem i też nie narzeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.06.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 - - >kaszpir007 Uważam,że 600zł za 1t workowanego miału 25MJ/kg to dobra cena i nie ma co się zastanawiać. Taniej nie będzie. W dniu kiedy kupowałem,wyjeżdżał po następną partię miału i powiedział,że na kopalni podnieśli cenę o 7-9złna tonie. Pozdrawiam. U mnie chyba wszyscy sąsiedzi (albo duża część) bierze z tego źródła z którego i ja w tamtym roku wziąłem. Byłem zadowolony , bo i przed przyjazdem mimo że opał był już workowany to ponownie był zważony i dostałem paragon z dokładna wagą do 2 miejsc po przecinku i tyle zapłaciłem Opał był też suchy. Raczej więc wezmę ponownie ... Tyle że wątpie że jest to miał 25MJ a jak już to 23MJ ... Bo oni podają 24MJ (co śmieszne 3 różnych sprzedawców którzy oferują miał z Piasta mają go jako 24MJ ????). Więc raczej jest to 23Mj niż 25MJ Byłem dośc zadowolony i chyba ponownie wezmę , choć ten miał jakoś mi się sklejał , a niby Piast takiego czegoś nie robi , no chyba że za słabo dmuchałem. Ale cena zachęca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts