MARTINOS 18.08.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Co zamawiacie do palenia? Wesoła nadal trzyma parametry? Cenę trzyma na pewno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 18.08.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 A Pieklorza z Piekar, Retopala lub groszek Chwałowice brał ktoś niedawno? dobra jakość?pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.08.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Znalazłem parametry groszku Chwałowic : http://www.kwsa.pl/o_firmie/oddzialy/Oddzia%C5%82+KWK+%22Chwa%C5%82owice%22 Zdolność spiekania wg Rogi RI : 5 - 20 Popiół: 5,0 - 7,0% Wartość opałowa: 27 000–28 500 Warto spróbować na zwykłej retorcie? ślimak nie dostanie za bardzo popalić przez grubszą granulacje? (31,5 - 16mm).. na składzie podają : 8-31,5 mm pzdr. Warto spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 18.08.2014 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Co zamawiacie do palenia? Wesoła nadal trzyma parametry? O ile to Wesoła co zakupiłem w workach to palę nią ostatni raz.W zsypie juz leży luzem 5 t Chwałowice-Pieklorz (mieszanka) 29 KJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 18.08.2014 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 minertu - ta mieszanka to Pieklorz z Piekar i groszek z Chwałowic 5-25mm? 50/50? mieszane ze względu na niższą cenę i wyższą kaloryczność Chwałowic i niską spiekalnością Pieklorza Piekarkiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 18.08.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Nie,jest to jakieś 70/30 Chwałowice/Pieklorz w celu podwyższenia kaloryczności,zmniejszeniu ilości popiołu oraz spieków.Oczywiście mowa o tym co mam na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 18.08.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 minertu - czyli same Chwałowice spiekają sporo, koks też produkują? Pieklorz z Piekar czy Bobrek jako domieszka? ten groszek z Chwałowic 16-31,5mm pójdzie bez problemu na ślimaku (zwykła retorta - fajka)? będzie tylko głośniej (chrupanie)? :http://www.kwsa.pl/o_firmie/oddzialy/Oddzia%C5%82+KWK+%22Chwa%C5%82owice%22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 18.08.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Nie wiem jak w tym roku bo do tej pory nie miałem z nim problemów.Paliłem groszkiem średnim 5-35mm teraz zakupiłem dla siebie 5-25mm . Czy pójdzie na Twojej retorcie tego nie wiem .EKOENERGIA pożera 40mm z palcem w d..... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 18.08.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) A taka mieszanka 50/50 by była dobra ? : Chwałowice (dobra kaloryczność) i Retopal (niższa kaloryczność i niska spiekalność) - tak kombinuje bo oba paliwa są jeszcze we w miarę przyzwoitej cenie.. może ktoś próbował takiej mieszanki? Tak patrzyłem na parametry Retopala i jego niskiej temp. spiekania popiołu, czy to nie będzie powodować większej ilość żużla? mimo że zdolność do spiekania ma RI 0 - tyle że te świadectwa są jakby trochę stare... ? : http://www.kwsa.pl/files/sprzedaz_wegla/paliwa_kwalifikowane/certyfikaty/swiadectwoNR7.pdf Macie może namiar na te parametry ale Chwałowic (temp. mięknienia i spiekania) Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 18.08.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 A taka mieszanka 50/50 by była dobra ? : Chwałowice (dobra kaloryczność) i Retopal (niższa kaloryczność i niska spiekalność) - tak kombinuje bo oba paliwa są jeszcze we w miarę przyzwoitej cenie.. może ktoś próbował takiej mieszanki? Byłbym w stanie ją przetestować. Z braku czasu tego nie robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 18.08.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 minertu - kupie po troszku wszystkiego i spróbuję coś pomieszać : Pieklorza z Piekar, Retopala, Chwałowice i czeskiego z Ledevic - można zrobić jakąś sensowną mieszankę z wykorzystaniem czecha - czy raczej nie ma sensu się z tym babrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 18.08.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Jak masz na to czas to ok. Ja odpaliłem kominek i cieszę się z byciem sam na sam z żoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 18.08.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Za chwilę taki zakaz będzie w całej Polsce,oby jak najszybciej. Jak wprowadzą embargo na ruski węgiel to dopiero się zacznie. Ale to dobrze,może ludzie zaczną w końcu myśleć i nauczą się,że to dom decyduje o rachunkach za ogrzewanie. Nie sztuka i nie sposób jest palić krowim łajnem,żeby było taniej...sztuką,żeby bylo taniej jest ograniczyć zużycie energii cieplnej jaką traci dom. W 100% Cię popieram. Każdemu powinni wybudować nowy domek, odpowiednio docieplić itd. Coprawda pojawią się "drobne problemy" ale ja za nie swoje pieniądze to raczej każdy taki problem rozwiążę. Tak pozatym, bardzo Ci współczuję. @minertu, masz niestety rację, to nie problem w kosztach pracowników, są większe niż w innych zawodach, jednak w całości to pikuś. Zbyt wielu ludzi na węglu próbuje zarobić. I wcale nie chodzi tu o dystrybutorów. Podejrzewam że wcale nie problem tylko z dostawcami sprzętu, ale i wielu innych usług. Wielu wyedukowanych na TVN-ie ludzi uważa że zna problem. Są tak wyedukowani jak kolega ekolog i chłopaki od niespotykanego gatunku żaby. Zawsze wszystkie te idiotyczne "żniwa" zaczynają się w wakacje. Część wypuszczonego spod buta kwiatu społeczeństwa wyjeżdża w góry, nad morze, inni wstępują do sekt, zaczynają przygodę z narkotykami, a inni zostają obrońcami "środowiska naturalnego". Po co myśleć, skoro rozwiązania i opinie podane są na tacy. Zawsze po wyborach podobają mi się komentarze: "... niska odpowiedzialność społeczna to powód niskiej frekwencji ..." choć to raczej: "... coraz większa świadomość społeczna powoduje, że ludzie nie chcą dawać robić z siebie ch...a" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.08.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) @minertu, masz niestety rację, to nie problem w kosztach pracowników, są większe niż w innych zawodach, jednak w całości to pikuś. minertu nie ma niestety racji,patrzy ze swojego punktu widzenia jako górnik. Ja jestem,mieszkam wśród górników,wśród emerytów górniczych,wśród kopalń i wiem ile idzie na to kasy,miliony złotych są topione właśnie przez układy zbiorowe,miliony złotych są w deputatach węglowych dla emerytów górniczych. Żeby była jasność,to nie TVN podał mi,że emerytura górnicza zwyklego górnika to 4-6tys.zł + oczywiście deputat węglowy na kilka ton,tylko sąsiedzi emerytowani górnicy. Fakt,emerytury płaci ZUS ale deputaty już kopalnie i jest wielkie oburzenie jak mają im zabrać ten deputat. Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 18.08.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 minertu nie ma niestety racji,patrzy ze swojego punktu widzenia jako górnik. Ja jestem,mieszkam wśród górników,wśród emerytów górniczych,wśród kopalń i wiem ile idzie na to kasy,miliony złotych są topione właśnie przez układy zbiorowe,miliony złotych są w deputatach węglowych dla emerytów górniczych. Żeby była jasność,to nie TVN podał mi,że emerytura górnicza zwyklego górnika to 4-6tys.zł + oczywiście deputat węglowy na kilka ton,tylko sąsiedzi emerytowani górnicy. No to przypomnij nam raz jeszcze, ile razy podanie składałeś do pracy aby być tak uprzywilejowanym, jak ten górnik ? I od kiedy tak na nich psioczysz, czyżby od momentu jak dostałeś po raz kolejny odpowiedź odmowną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.08.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 No to przypomnij nam raz jeszcze, ile razy podanie składałeś do pracy aby być tak uprzywilejowanym, jak ten górnik ? I od kiedy tak na nich psioczysz, czyżby od momentu jak dostałeś po raz kolejny odpowiedź odmowną ? Oczywiście,że składałem podania,to chyba jest normalne,że człowiek chce więcej zarabiać ale przecież nie powiem,że to jest normalne,nawet jakbym tam pracował. Dla mnie to nie jest i nie byłoby normalne i nie do pomyślenia w żadnym prywatnym zakładzie,ze od momentu przebrania się w szatni pracuje się tylko 4h. A jak praca wygląda pod ziemią to niech wam minertu opowie bo mi nie uwierzycie,że takie coś jeszcze ma miejsce w dzisiejszych czasach. I za taką pracę należą się trzynastki,barbórki,wczasy,deputaty i inne gratisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 19.08.2014 02:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Oczywiście,że składałem podania,to chyba jest normalne,że człowiek chce więcej zarabiać ale przecież nie powiem,że to jest normalne,nawet jakbym tam pracował. Dla mnie to nie jest i nie byłoby normalne i nie do pomyślenia w żadnym prywatnym zakładzie,ze od momentu przebrania się w szatni pracuje się tylko 4h. A jak praca wygląda pod ziemią to niech wam minertu opowie bo mi nie uwierzycie,że takie coś jeszcze ma miejsce w dzisiejszych czasach. I za taką pracę należą się trzynastki,barbórki,wczasy,deputaty i inne gratisy. Ty to się szaleju najadłeś chyba. Ale dobra,opiszę ci jak to wygląda bo jak Cię słucham to te emeryty chyba nieźle Cię w konia ładują. Gong 6:00 zjazd (1 zmiana oczywiście) do klatki wchodzi 18 górników x 4 piętra masz 72 górników jedną jazdą ludzi szola obraca z 10x na zmianę.Wszyscy chcą zdążyć na pociąg a to jeszcze trzeba zabrać to , tamto i jeszcze to.Do rejonu czasami jest po 4-6km (bo do węgla trzeba dojechać,on pod szybem nie leży) .Dojeżdżając na dworzec trzeba jeszcze podeptać pochylniami do (tak jak w moim przypadku) ściany.Można powiedzieć,że 1 h zleciało odbijając to w drugą stronę masz już 2h pozostało ci na pracę 5,5h . Jak widzisz aby górnik mógł pracować to niejednokrotnie aby zacząć to zleci 1h aby do swojej roboty dojść.To nie jest market gdzie z szatni wchodzisz prosto na kasę.Tam swoją robotę musisz zrobić w 5,5h i nikt się nie pyta czy czasu ci wystarczy. Zmykam na 1 zmianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.08.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Można powiedzieć,że 1 h zleciało odbijając to w drugą stronę masz już 2h pozostało ci na pracę 5,5h . Jak widzisz aby górnik mógł pracować to niejednokrotnie aby zacząć to zleci 1h aby do swojej roboty dojść.To nie jest market gdzie z szatni wchodzisz prosto na kasę.Tam swoją robotę musisz zrobić w 5,5h i nikt się nie pyta czy czasu ci wystarczy. W "normalnych" krajach jest to prawnie regulowane.Jeśli dojazd do pracy jest dłuższy niż np.1-2h ,dostajesz za to kasę.Tak miałem za dobrych czasów w IRL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 19.08.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 (edytowane) Zrobiłem wczoraj test nasiąkliwości ekogroszku, tzn. odmierzyłem 3000g suchego na wiór Ekoretu (prawie bez miału) i zalałem go całego wodą na 24h (aż skwierczało, waga razem z wodą to : 4500g), dziś wodę tylko odlałem bez odsączania na papierowym ręczniku i wynik 3180g, czyli tylko 6% zwiększyła się waga i to bez odsączania (wtedy jeszcze byłby mniejszy procent wilgotności.... ) szczerze mówiąc myślałem że wchłonie więcej.. może za krótko się moczył? suchy był na pewno przed zalaniem wodą, bo wysychał ponad 2msc. w ciepłej kotłowni, dobrze wentylowanej... Edytowane 19 Sierpnia 2014 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 19.08.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 Zrobiłem wczoraj test nasiąkliwości ekogroszku, tzn. odmierzyłem 3000g suchego na wiór Ekoretu (prawie bez miału) i zalałem go całego wodą na 24h (aż skwierczało, waga razem z wodą to : 4500g), dziś wodę tylko odlałem bez odsączania na papierowym ręczniku i wynik 3180g, czyli tylko 6% zwiększyła się waga i to bez odsączania (wtedy jeszcze byłby mniejszy procent wilgotności.... ) szczerze mówiąc myślałem że wchłonie więcej.. może za krótko się moczył? suchy był na pewno przed zalaniem wodą, bo wysychał ponad 2msc. w ciepłej kotłowni, dobrze wentylowanej... Węgiel kamienny nie jest nasiąkliwy lub jest mało. Zrób taki sam test z czechem, to się zdziwisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts