Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znalazłem parametry groszku Chwałowic :

http://www.kwsa.pl/o_firmie/oddzialy/Oddzia%C5%82+KWK+%22Chwa%C5%82owice%22

Zdolność spiekania wg Rogi RI : 5 - 20

Popiół: 5,0 - 7,0%

Wartość opałowa: 27 000–28 500

Warto spróbować na zwykłej retorcie? ślimak nie dostanie za bardzo popalić przez grubszą granulacje? (31,5 - 16mm).. na składzie podają : 8-31,5 mm

pzdr.

Warto spróbować :)

minertu - czyli same Chwałowice spiekają sporo, koks też produkują? Pieklorz z Piekar czy Bobrek jako domieszka? ten groszek z Chwałowic 16-31,5mm pójdzie bez problemu na ślimaku (zwykła retorta - fajka)? będzie tylko głośniej (chrupanie)? :

http://www.kwsa.pl/o_firmie/oddzialy/Oddzia%C5%82+KWK+%22Chwa%C5%82owice%22

A taka mieszanka 50/50 by była dobra ? : Chwałowice (dobra kaloryczność) i Retopal (niższa kaloryczność i niska spiekalność) - tak kombinuje bo oba paliwa są jeszcze we w miarę przyzwoitej cenie.. może ktoś próbował takiej mieszanki?

Tak patrzyłem na parametry Retopala i jego niskiej temp. spiekania popiołu, czy to nie będzie powodować większej ilość żużla? mimo że zdolność do spiekania ma RI 0 - tyle że te świadectwa są jakby trochę stare... :)? :

http://www.kwsa.pl/files/sprzedaz_wegla/paliwa_kwalifikowane/certyfikaty/swiadectwoNR7.pdf

Macie może namiar na te parametry ale Chwałowic (temp. mięknienia i spiekania)

Edytowane przez robertokot25

A taka mieszanka 50/50 by była dobra ? : Chwałowice (dobra kaloryczność) i Retopal (niższa kaloryczność i niska spiekalność) - tak kombinuje bo oba paliwa są jeszcze we w miarę przyzwoitej cenie.. może ktoś próbował takiej mieszanki?

Byłbym w stanie ją przetestować. Z braku czasu tego nie robię.

Za chwilę taki zakaz będzie w całej Polsce,oby jak najszybciej.

Jak wprowadzą embargo na ruski węgiel to dopiero się zacznie.

Ale to dobrze,może ludzie zaczną w końcu myśleć i nauczą się,że to dom decyduje o rachunkach za ogrzewanie.

Nie sztuka i nie sposób jest palić krowim łajnem,żeby było taniej...sztuką,żeby bylo taniej jest ograniczyć zużycie energii cieplnej jaką traci dom.

W 100% Cię popieram. Każdemu powinni wybudować nowy domek, odpowiednio docieplić itd. Coprawda pojawią się "drobne problemy" ale ja za nie swoje pieniądze to raczej każdy taki problem rozwiążę.

Tak pozatym, bardzo Ci współczuję.

@minertu, masz niestety rację, to nie problem w kosztach pracowników, są większe niż w innych zawodach, jednak w całości to pikuś. Zbyt wielu ludzi na węglu próbuje zarobić. I wcale nie chodzi tu o dystrybutorów. Podejrzewam że wcale nie problem tylko z dostawcami sprzętu, ale i wielu innych usług. Wielu wyedukowanych na TVN-ie ludzi uważa że zna problem. Są tak wyedukowani jak kolega ekolog i chłopaki od niespotykanego gatunku żaby. Zawsze wszystkie te idiotyczne "żniwa" zaczynają się w wakacje. Część wypuszczonego spod buta kwiatu społeczeństwa wyjeżdża w góry, nad morze, inni wstępują do sekt, zaczynają przygodę z narkotykami, a inni zostają obrońcami "środowiska naturalnego". Po co myśleć, skoro rozwiązania i opinie podane są na tacy.

Zawsze po wyborach podobają mi się komentarze: "... niska odpowiedzialność społeczna to powód niskiej frekwencji ..."

choć to raczej: "... coraz większa świadomość społeczna powoduje, że ludzie nie chcą dawać robić z siebie ch...a"

Gość Arturo72

@minertu, masz niestety rację, to nie problem w kosztach pracowników, są większe niż w innych zawodach, jednak w całości to pikuś.

minertu nie ma niestety racji,patrzy ze swojego punktu widzenia jako górnik.

Ja jestem,mieszkam wśród górników,wśród emerytów górniczych,wśród kopalń i wiem ile idzie na to kasy,miliony złotych są topione właśnie przez układy zbiorowe,miliony złotych są w deputatach węglowych dla emerytów górniczych.

Żeby była jasność,to nie TVN podał mi,że emerytura górnicza zwyklego górnika to 4-6tys.zł + oczywiście deputat węglowy na kilka ton,tylko sąsiedzi emerytowani górnicy.

Fakt,emerytury płaci ZUS ale deputaty już kopalnie i jest wielkie oburzenie jak mają im zabrać ten deputat.

Edytowane przez Arturo72

minertu nie ma niestety racji,patrzy ze swojego punktu widzenia jako górnik.

Ja jestem,mieszkam wśród górników,wśród emerytów górniczych,wśród kopalń i wiem ile idzie na to kasy,miliony złotych są topione właśnie przez układy zbiorowe,miliony złotych są w deputatach węglowych dla emerytów górniczych.

Żeby była jasność,to nie TVN podał mi,że emerytura górnicza zwyklego górnika to 4-6tys.zł + oczywiście deputat węglowy na kilka ton,tylko sąsiedzi emerytowani górnicy.

No to przypomnij nam raz jeszcze, ile razy podanie składałeś do pracy aby być tak uprzywilejowanym, jak ten górnik ?

I od kiedy tak na nich psioczysz, czyżby od momentu jak dostałeś po raz kolejny odpowiedź odmowną ?

Gość Arturo72
No to przypomnij nam raz jeszcze, ile razy podanie składałeś do pracy aby być tak uprzywilejowanym, jak ten górnik ?

I od kiedy tak na nich psioczysz, czyżby od momentu jak dostałeś po raz kolejny odpowiedź odmowną ?

Oczywiście,że składałem podania,to chyba jest normalne,że człowiek chce więcej zarabiać ale przecież nie powiem,że to jest normalne,nawet jakbym tam pracował.

Dla mnie to nie jest i nie byłoby normalne i nie do pomyślenia w żadnym prywatnym zakładzie,ze od momentu przebrania się w szatni pracuje się tylko 4h.

A jak praca wygląda pod ziemią to niech wam minertu opowie bo mi nie uwierzycie,że takie coś jeszcze ma miejsce w dzisiejszych czasach.

I za taką pracę należą się trzynastki,barbórki,wczasy,deputaty i inne gratisy.

Oczywiście,że składałem podania,to chyba jest normalne,że człowiek chce więcej zarabiać ale przecież nie powiem,że to jest normalne,nawet jakbym tam pracował.

Dla mnie to nie jest i nie byłoby normalne i nie do pomyślenia w żadnym prywatnym zakładzie,ze od momentu przebrania się w szatni pracuje się tylko 4h.

A jak praca wygląda pod ziemią to niech wam minertu opowie bo mi nie uwierzycie,że takie coś jeszcze ma miejsce w dzisiejszych czasach.

I za taką pracę należą się trzynastki,barbórki,wczasy,deputaty i inne gratisy.

Ty to się szaleju najadłeś chyba.

Ale dobra,opiszę ci jak to wygląda bo jak Cię słucham to te emeryty chyba nieźle Cię w konia ładują.

Gong 6:00 zjazd (1 zmiana oczywiście) do klatki wchodzi 18 górników x 4 piętra masz 72 górników jedną jazdą ludzi szola obraca z 10x na zmianę.Wszyscy chcą zdążyć na pociąg a to jeszcze trzeba zabrać to , tamto i jeszcze to.Do rejonu czasami jest po 4-6km (bo do węgla trzeba dojechać,on pod szybem nie leży) .Dojeżdżając na dworzec trzeba jeszcze podeptać pochylniami do (tak jak w moim przypadku) ściany.Można powiedzieć,że 1 h zleciało odbijając to w drugą stronę masz już 2h pozostało ci na pracę 5,5h . Jak widzisz aby górnik mógł pracować to niejednokrotnie aby zacząć to zleci 1h aby do swojej roboty dojść.To nie jest market gdzie z szatni wchodzisz prosto na kasę.Tam swoją robotę musisz zrobić w 5,5h i nikt się nie pyta czy czasu ci wystarczy.

Zmykam na 1 zmianę :)

Gość TwojPan
Można powiedzieć,że 1 h zleciało odbijając to w drugą stronę masz już 2h pozostało ci na pracę 5,5h . Jak widzisz aby górnik mógł pracować to niejednokrotnie aby zacząć to zleci 1h aby do swojej roboty dojść.To nie jest market gdzie z szatni wchodzisz prosto na kasę.Tam swoją robotę musisz zrobić w 5,5h i nikt się nie pyta czy czasu ci wystarczy.

W "normalnych" krajach jest to prawnie regulowane.Jeśli dojazd do pracy jest dłuższy niż np.1-2h ,dostajesz za to kasę.Tak miałem za dobrych czasów w IRL :)

Zrobiłem wczoraj test nasiąkliwości ekogroszku, tzn. odmierzyłem 3000g suchego na wiór Ekoretu (prawie bez miału) i zalałem go całego wodą na 24h (aż skwierczało, waga razem z wodą to : 4500g), dziś wodę tylko odlałem bez odsączania na papierowym ręczniku i wynik 3180g, czyli tylko 6% zwiększyła się waga i to bez odsączania (wtedy jeszcze byłby mniejszy procent wilgotności.... ) szczerze mówiąc myślałem że wchłonie więcej.. może za krótko się moczył? suchy był na pewno przed zalaniem wodą, bo wysychał ponad 2msc. w ciepłej kotłowni, dobrze wentylowanej... Edytowane przez robertokot25

Zrobiłem wczoraj test nasiąkliwości ekogroszku, tzn. odmierzyłem 3000g suchego na wiór Ekoretu (prawie bez miału) i zalałem go całego wodą na 24h (aż skwierczało, waga razem z wodą to : 4500g), dziś wodę tylko odlałem bez odsączania na papierowym ręczniku i wynik 3180g, czyli tylko 6% zwiększyła się waga i to bez odsączania (wtedy jeszcze byłby mniejszy procent wilgotności.... ) szczerze mówiąc myślałem że wchłonie więcej.. może za krótko się moczył? suchy był na pewno przed zalaniem wodą, bo wysychał ponad 2msc. w ciepłej kotłowni, dobrze wentylowanej...

Węgiel kamienny nie jest nasiąkliwy lub jest mało. Zrób taki sam test z czechem, to się zdziwisz.