jcm 29.08.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Czy ktoś ma doświadczenie z zimy z "eco power" z Barteru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReefKru 29.08.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) Interesuje mnie Ekogroszek Prestige Classic ewentualnie Platinum z tej strony http://ekogroszekprestige.pl/ekogroszek/ Classic w cenie 795 zł, Premium 895 zł. Myślicie, że to dobry wybór i cena ? Pomyśl opakowanie zmienili tak samo jak T.O.i pytam po co? nie wiem jak inne, ja zakupiłem poprzedniego sezonu platinum bo zależało mi, na jak najmniejszej ilości popiołu, a efekt PORAŻKA! czekając z nadzieją rychłego wypalenia, po prostu DUPA I POPIOŁU KUPA!!! jeżeli chodzi o Platinum ponoć " Wieczorek" Jedno wiem najlepszym eko jaki wypalałem był gold z bartexu "Wesoła" licho wie co to jest/jaka kopalnia ,bo napisy to mam w du... ale pali się naprawdę OK! 5 kg popiołu z 175 zasypu ten wynik mnie satysfakcjonuje Przez lato na CWU dokonałem nowego odkrycia pod względem czystego spalania "Juliusz Kaźmierz" mielony ponoć z groszka i sprzedawany u nas na lokalnym składzie, więc pod względem czystości Mistrzostwo Świata jak dla mnie komora kotła jak po biomasie, lecz na zimę z racji braku miejsca max 1 tona, prawdopodobnie zamówię w Bartex-ie w workach jutowych, jak im woda sodowa nie walnęła w czubę , i trzymią się dalej jakości, Juliusza lokalnego trzymią na polu więc mokry w cholerę, a że w worach foliowych to przesychanie w mojej kotłowni 2,5x 2,5 kategorycznie odpada, a w jutach ułożone na kupie w pionie, w kotłowni rewelacyjnie przesychają po trzech dniach. @Pawko możesz poszukać, mojego sprawozdania z palenia Prestig-u jak i innych. Za Juliusza płace 1000zł na składzie, dosyć drogo jak na tą kaloryczność, lecz raz tylko przez cały sezon CWU wyczysciłem popielnik W tym roku odpalam nowy kociołek, przejąłem budynek z Buderusem na oliwę, na dniach montują mi palnik na pellet więc w tym sezonie będziem testować z czymś innym. Wesola palilem w tamtym roku wiec ustawienia mam juz obcykane Ja to mam notesik w kotłowni z zapiskami ustawień pod dany węgiel Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez ReefKru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.08.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Ja to mam notesik w kotłowni z zapiskami ustawień pod dany węgiel Hehe ja także - i z wynikami na różnych węglach, sterownikach itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 29.08.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Nie znam tego sterownika, ale jak na razie żaden PID czy inny automatycznie dostosowujący parametry sterownik nie zbliżył się do wyników które osiągam w dwustanie ustawianym ręcznie. . Czy jest szansa, że znajdą się jako dane porównawcze w jakimś rankingu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.08.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Czy jest szansa, że znajdą się jako dane porównawcze w jakimś rankingu? Od dawna podaję je na bieżąco Obecnie testuję Wesołą grubą - trochę to jeszcze potrwa bo sporo wsypałem, ale jeśli przed końcem zasypu dojedzie Kazachski wtedy wybiorę to co zostało, zważę i będzie wynik. Zrobię wtedy test Kazachskiego w trybie lato [inne mam już przetestowane]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 30.08.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Ja u siebie przetestowałem Pieklorza z Piekar z lokalnego składu i powiem że w porównaniu do Ekoreta (oryginalnie pakowany) jest mniej popiołu, nie ma kamieni (w popiele z Ekoretu jest sporo takich żółto-pomarańczowych kamieni lub łupków), nie ma zlanych żużli, nawet jak się trafi to się kruszy pod naciskiem, jeśli chodzi o zużycie to ciut większe Pieklorza ale minimalnie (czyli ciut mniejsza kaloryczność) ale za to wyższa kultura spalania Pieklorza, do testów mam jeszcze:- Retopala - czy on ma drobniejsze ziarno? bo w porównaniu do Pieklorza jest dużo drobniejszy - duża ilość dosyć drobnego ziarna (5-10mm) -miału nie ma- Ledvice czeski- Wziąłem jeszcze luzem worek z innego składu.. podobno Wesoła i mam dojechać Pieklorz Z bobrka.. zobaczymy- Może uda uda mi się jeszcze kupić ruska w dwóch innych składów alt to przy okazji jak będzie jechać na Łódź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 30.08.2014 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Od dawna podaję je na bieżąco W Twoim rankingu jest napisane, że sterownik bruli, ale nie napisane w jakim trybie pracuje. No, ale teraz już wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.08.2014 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 W Twoim rankingu jest napisane, że sterownik bruli, ale nie napisane w jakim trybie pracuje. No, ale teraz już wiadomo Obecnie Bruli tylko monitoruje pracę SPP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.08.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Ja u siebie przetestowałem Pieklorza z Piekar z lokalnego składu i powiem że w porównaniu do Ekoreta (oryginalnie pakowany) jest mniej popiołu, nie ma kamieni (w popiele z Ekoretu jest sporo takich żółto-pomarańczowych kamieni lub łupków), nie ma zlanych żużli, nawet jak się trafi to się kruszy pod naciskiem, jeśli chodzi o zużycie to ciut większe Pieklorza ale minimalnie (czyli ciut mniejsza kaloryczność) ale za to wyższa kultura spalania Pieklorza, do testów mam jeszcze: - Retopala - czy on ma drobniejsze ziarno? bo w porównaniu do Pieklorza jest dużo drobniejszy - duża ilość dosyć drobnego ziarna (5-10mm) -miału nie ma - Ledvice czeski - Wziąłem jeszcze luzem worek z innego składu.. podobno Wesoła i mam dojechać Pieklorz Z bobrka.. zobaczymy - Może uda uda mi się jeszcze kupić ruska w dwóch innych składów alt to przy okazji jak będzie jechać na Łódź Hej, Wąż popiół i podaj ile % z którego było to da konkretne wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 30.08.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Hej, Wąż popiół i podaj ile % z którego było to da konkretne wyniki Dawki ekogroszeku do testu 25kg (starcza na około 96-100 godzin) : - Ekoret (oryginalnie pakowany) : 3,1kg (12%) - popiołu różny - sporo żółtych ciężkich pecyn (kamień??), odrobinę skoksowanych kawałków, trochę żużlów/spieków (zlane błyszczące bryłki) - 960zł/T - Pieklorz Piekary : 2kg (8%) popiołu w większości drobny, śladowe ilości malutkich koksów, trochę takich jasnych bryłek (ale rozlatują się w palcach), spieków/żużli praktycznie brak, kamieni brak - 900zł (pakowany) i 830zł luz - Dziś zasypałem 25kg Retopala o drobnej frakcji............. kocioł Witkowski KMB-R (starsza wersja) o pow. grzewczej 4m2 (wymiennik pionowy), palnik 25kW (zwykła retorta/fajka), ślimak 830mm - stalowy motoreduktor : - redukcja : 1250 - prędk. obr. :1,1 ust. (sterownik zwykły Ognik) : - pod. 5s, pauza 20s, obr. went. 6 (skala od 2 do 10), przesłona uchylona na 3cm, podtrzymanie co 50 minut, praca w podtrzymaniu 20s (went. i podajnik), histereza 1C, temp. zadana 55C Bojler CWU 100L z wężownicą i grzałką ps, u mnie jak policzyłem to wychodzi taniej grzać grzałką bojler latem niż ekogroszkiem.. no chyba że po testachznajdę jakiś tani ekogroszek..........jak testowałem na grzałce to pobierało na dobę około 7-8kW, temp. na bojlerze 45C, cena za kW - 0,595zł Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 30.08.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) To koniec rosyjskiego węgla w Polsce? Wiceminister zabrał głos http://finanse.wp.pl/kat,1033689,title,To-koniec-rosyjskiego-wegla-w-Polsce-Wiceminister-zabral-glos,wid,16848816,wiadomosc.html Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.08.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Dawki ekogroszeku do testu 25kg (starcza na około 96-100 godzin) : - Ekoret (oryginalnie pakowany) : 3,1kg (12%) - popiołu różny - sporo żółtych ciężkich pecyn (kamień??), odrobinę skoksowanych kawałków, trochę żużlów/spieków (zlane błyszczące bryłki) - 960zł/T - Pieklorz Piekary : 2kg (8%) popiołu w większości drobny, śladowe ilości malutkich koksów, trochę takich jasnych bryłek (ale rozlatują się w palcach), spieków/żużli praktycznie brak, kamieni brak - 900zł (pakowany) i 830zł luz - Dziś zasypałem 25kg Retopala o drobnej frakcji............. kocioł Witkowski KMB-R (starsza wersja) o pow. grzewczej 4m2 (wymiennik pionowy), palnik 25kW (zwykła retorta/fajka), ślimak 830mm - stalowy motoreduktor : - redukcja : 1250 - prędk. obr. :1,1 ust. (sterownik zwykły Ognik) : - pod. 5s, pauza 20s, obr. went. 6 (skala od 2 do 10), przesłona uchylona na 3cm, podtrzymanie co 50 minut, praca w podtrzymaniu 20s (went. i podajnik), histereza 1C, temp. zadana 55C Bojler CWU 100L z wężownicą i grzałką ps, u mnie jak policzyłem to wychodzi taniej grzać grzałką bojler latem niż ekogroszkiem.. no chyba że po testachznajdę jakiś tani ekogroszek..........jak testowałem na grzałce to pobierało na dobę około 7-8kW, temp. na bojlerze 45C, cena za kW - 0,595zł Dzięki za konkretne dane - o to chodzi Masz bardzo "bogate" nastawy jak na grzanie CWU latem - dla porównania przy takim samym palniku 25 kW [zwykła fajka] mam obecnie podawanie 5, przerwę 90 i dopasowane do tego obroty dmuchawy [13 w SPP] - palę Wesołą grubą. Bojler 120 l z wężownicą i grzałką. Średnie spalanie ok. 2 kg/ dobę więc opłaca mi się grzać CWU węglem - najtaniej było Komoranami, potem Ledwice itd - link: http://suspenser.eu/testy-ekogroszku/ PS te żółte kamyczki, które u siebie znajdujesz to pewnie łupki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 30.08.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Dzięki za konkretne dane - o to chodzi Masz bardzo "bogate" nastawy jak na grzanie CWU latem - dla porównania przy takim samym palniku 25 kW [zwykła fajka] mam obecnie podawanie 5, przerwę 90 i dopasowane do tego obroty dmuchawy [13 w SPP] - palę Wesołą grubą. Bojler 120 l z wężownicą i grzałką. Średnie spalanie ok. 2 kg/ dobę więc opłaca mi się grzać CWU węglem - najtaniej było Komoranami, potem Ledwice itd - link: http://suspenser.eu/testy-ekogroszku/ Witaj, takie same masz parametry motoreduktora? może u ciebie podaje więcej paliwa na obrót? motoreduktor : - redukcja : 1250 - prędk. obr. :1,1 1,1 - to jest jeden i trochę obrótu ślimaka na minutę? ślimak taki mam : http://www.domer.pl/slimak-stalowy-do-podajnika-p-25-kw-830-mm.html podajnik chyba taki : http://www.domer.pl/podajnik-slimakowy-domer-uklad-naweglania-kotla-25-kw.html Dmuchawa taka : http://www.termoeko.com/Wentylator_Dmuchawa_Nadmuch_kotla_CO_RV_12_PM-756.html Spróbuję z dłuższą pauza ale to później jak przetestuje wszystkie rodzaje ekogroszków na tych samych parametrach, bo teraz.. latem przy CWU warunki są zbliżone, podobne zużycie wody co dzień, co myślisz o ust podtrzymania u mnie? w moim sterowniku minimalne podtrzymanie mogę ustawić na 30 minut.... - kocioł w podtrzymaniu jest czasem godzinę lub półtorej, a czasem dwie..... u mnie też zawsze występuje taki problem że zawsze wypycha trochę więcej na retorcie od strony drzwiczek (jak są niedopałki to większość jest w popielniku od strony drzwiczek)... i mam wrażenie że od tej strony jest mniejszy nadmuch ale może to takie złudzenie i większe wypychanie jest spowodowane konstrukcją ślimaka..... bo już nieraz wszystko rozbierałem i nic podejrzanego nie zauważyłem......retortę uszczelniałem silikonem 1200C pzdr. Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.08.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 Witaj, takie same masz parametry motoreduktora? może u ciebie podaje więcej paliwa na obrót? motoreduktor : - redukcja : 1250 - prędk. obr. :1,1 1,1 - to jest jeden i trochę obrótu ślimaka na minutę? . To nie ma znaczenia - chodzi o to, że przy 5/90 mam 1 do 18 z Ty przy 5/20 masz 1 do 4 więc masz nastawioną ilość paliwa 18/4 = 4,5 razy większą niż u mnie co oznacza przy prawidłowym dobraniu powietrza 4,5 razy większą moc kotła. W testach wyszło mi, że lepiej pracować z niską mocą częściej niż z wysoką rzadziej - oczywiście z umiarem bo "świeczką" nie nagrzejesz kotła Spróbuję z dłuższą pauza ale to później jak przetestuje wszystkie rodzaje ekogroszków na tych samych parametrach, bo teraz.. latem przy CWU warunki są zbliżone, podobne zużycie wody co dzień, co myślisz o ust podtrzymania u mnie? Ok rozumiem, ale wg mnie moc kotła masz ustawioną znacznie za dużą jak na grzanie samego CWU więc nie porównuj kosztu do prądu bo możesz go obniżyć poprawiając nastawy. U mnie kocioł osiąga 35-40% sprawności przy samym CWU latem więc można łatwo obliczyć o ile jest to taniej niż prądem. w moim sterowniku minimalne podtrzymanie mogę ustawić na 30 minut.... - kocioł w podtrzymaniu jest czasem godzinę lub półtorej, a czasem dwie..... . Podtrzymanie najlepiej dać jak najdłuższe przy którym kocioł nie wygasa - zależy to od węgla oraz sterownika. Obecnie mam przy Wesołej zaledwie 20 minut co jest minimalnym czasem w SPP - dlatego, że przy dłuższym mi wygasał kocioł - no ale Wesoła to dość specyficzny węgiel bo ma bardzo mało popiołu. Przy innych miałem zwykle 120 minut. u mnie też zawsze występuje taki problem że zawsze wypycha trochę więcej na retorcie od strony drzwiczek (jak są niedopałki to większość jest w popielniku od strony drzwiczek)... i mam wrażenie że od tej strony jest mniejszy nadmuch ale może to takie złudzenie i większe wypychanie jest spowodowane konstrukcją ślimaka..... bo już nieraz wszystko rozbierałem i nic podejrzanego nie zauważyłem......retortę uszczelniałem silikonem 1200C pzdr. U mnie niedopałków nie ma - może masz za słaby nadmuch na takie duże podawanie - chociaż ja bym nadmuchu nie dawał tylko na dobry początek zmniejszył ilość podawanego węgla o połowę a potem schodził jeszcze bardziej aż do uzyskania najniższego spalania dobowego przy zbliżonych warunkach [pewnie ograniczy Cię w pewnym momencie brak odpowiedniego sprężu dmuchawy]. Bez ciepłomierza wyznaczenie przy jakiej mocy uzyskasz największą sprawność niestety potrwa znacznie dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 30.08.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) To nie ma znaczenia - chodzi o to, że przy 5/90 mam 1 do 18 z Ty przy 5/20 masz 1 do 4 więc masz nastawioną ilość paliwa 18/4 = 4,5 razy większą niż u mnie co oznacza przy prawidłowym dobraniu powietrza 4,5 razy większą moc kotła. W testach wyszło mi, że lepiej pracować z niską mocą częściej niż z wysoką rzadziej - oczywiście z umiarem bo "świeczką" nie nagrzejesz kotła Teraz doczytałem o swoim kotle : - Moc nominalna kotła : 38kW (palnik 25kW) - więc mocno przewymiarowany.... - pow. grzewcza kotła 4m2 - Zużycie paliwa przy mocy znamionowej : 5,8kg/h - Pojemność wodna kotła 180l.... Instalacja CO starego typu.. czyli bardzo duża pojemność wodna.. część grzejników żeliwnych, kiedyś w zimę próbowałem wydłużać pauzę ale kończyło się to tym że kopczyk się zapadał... ale obadam z dłuższą pauza jeszcze, zimą przeważnie miałem nastawione pod. 5s i pauza 13 lub 15s. temp zadana 55C, na zaworze 3D nie puszczane było więcej jak max 50C na dom.. przeważnie około 35-45C w zależności od pogody na zew. pzdr. Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.08.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 .... ps, u mnie jak policzyłem to wychodzi taniej grzać grzałką bojler latem niż ekogroszkiem.. no chyba że po testachznajdę jakiś tani ekogroszek..........jak testowałem na grzałce to pobierało na dobę około 7-8kW, temp. na bojlerze 45C, cena za kW - 0,595zł jak Ci wychodzi 8 kWh na dobę CWU, to nawet przy 30% sprawności musi Ci wystarczyć 4 kilo jakiegoś Retopalu po 7 stówek. To jest 3 PLN. A za prąd masz piątaka. Trzeba nad tym popracować. Suspenser - ciut się zagalopowałeś pisząc że obroty ślimaka nie mają znaczenia. Masz 1 do 18 Przy obrotach 1,1/min. A gdyby miał obroty 2/min - dalej miałbyś 1 do18 w sterowniku, ale blisko dwukrotnie więcej opału by Ci w tym samym czasie na palnik podał - więc porównując do 1,1/min miałbyś coś jak 1 do 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 31.08.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 jak Ci wychodzi 8 kWh na dobę CWU, to nawet przy 30% sprawności musi Ci wystarczyć 4 kilo jakiegoś Retopalu po 7 stówek. To jest 3 PLN. A za prąd masz piątaka. Trzeba nad tym popracować. Przy takim dużym kotle te 25-30% jest realne Suspenser - ciut się zagalopowałeś pisząc że obroty ślimaka nie mają znaczenia. Masz 1 do 18 Przy obrotach 1,1/min. A gdyby miał obroty 2/min - dalej miałbyś 1 do18 w sterowniku, ale blisko dwukrotnie więcej opału by Ci w tym samym czasie na palnik podał - więc porównując do 1,1/min miałbyś coś jak 1 do 10. Masz rację - tak to bywa gdy się w nocy pisze Sprawdziłem i mam też prędkość obrotową 1,1 więc taką samą jak robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 31.08.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Teraz doczytałem o swoim kotle : - Moc nominalna kotła : 38kW (palnik 25kW) - więc mocno przewymiarowany.... - pow. grzewcza kotła 4m2 - Zużycie paliwa przy mocy znamionowej : 5,8kg/h - Pojemność wodna kotła 180l.... Czy jesteś pewien, że masz palnik 25 kW a nie 50 kW ? Przecież z palnikiem 25 kW kocioł nie osiągnie 38 kW. Instalacja CO starego typu.. czyli bardzo duża pojemność wodna.. część grzejników żeliwnych, kiedyś w zimę próbowałem wydłużać pauzę ale kończyło się to tym że kopczyk się zapadał... ale obadam z dłuższą pauza jeszcze, zimą przeważnie miałem nastawione pod. 5s i pauza 13 lub 15s. temp zadana 55C, na zaworze 3D nie puszczane było więcej jak max 50C na dom.. przeważnie około 35-45C w zależności od pogody na zew. pzdr. U mnie w podtrzymaniu kopiec się zapada i mi to nie przeszkadza. Te 5/13 zimą też mi wskazuje raczej na PPS 50 - zobacz w instrukcji po wymiarach który masz u siebie: http://www.sas.busko.pl/pl/images/stories/sas/serwis/instrukcje_obslugi/podzespoly/multi/instrukcja_zwykla_retorta.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 31.08.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Czy jesteś pewien, że masz palnik 25 kW a nie 50 kW ? Przecież z palnikiem 25 kW kocioł nie osiągnie 38 kW. U mnie w podtrzymaniu kopiec się zapada i mi to nie przeszkadza. Te 5/13 zimą też mi wskazuje raczej na PPS 50 - zobacz w instrukcji po wymiarach który masz u siebie: http://www.sas.busko.pl/pl/images/stories/sas/serwis/instrukcje_obslugi/podzespoly/multi/instrukcja_zwykla_retorta.pdf Palnik napewno 25kW : http://www.domer.pl/podajnik-slimakowy-pancerpol-do-kotla-25-kw-z-motoreduktorem-nord-komplet.html Części zamienne też były brane zawsze do 25kW (już bodajże czwarty ślimak przez 8 lat - zawsze zwoje wrabiają się w tym samym miejsce - kawałek przed jego końcem :http://www.domer.pl/slimak-stalowy-do-podajnika-p-25-kw-830-mm.html Raz przetarły się też te części... kolanka i rura podajnika : http://www.domer.pl/kolano-zeliwne-podajnika-25-kw.html http://www.domer.pl/rura-podajnika-slimakowego-25-kw.html Co do mocy kotła to teraz zajrzałem do instrukcji i przemierzyłem gabaryty kotła i niby 25kW według tabeli z indtrukcji tylko że to jest dla pow. grzewczej 3m2, a na naklejce z kotła jest podane 4m2 - może jest błąd na naklejce:) Suspenser czyli masz taki palnik jak ja?? te ust, 1/18 to kocioł przechodzi Ci w podtrzymanie? czy jedzie cały czas na małej mocy? U mnie pompka od CWU działa cały czas na 1 biegu (25W, zamontowana na zasilaniu bojlera, jak nie chodzi to bojlera nie zaciąga ciepłej wody z kotła), bo sterownik nie ma opcji jej sterowania i tyle co zadane na kotle to tyle też w bojlerze, może jakby podłączył pod wyłącznik analogowy czasowy i nastawiać żeby pompka się tylko załaczała kilka razy dziennie to można by ją zbić w bojlerze do około 45-50C i wtedy też by mniej opału poszło... tylko czy wtedy powrót do kotła nie będzie zbyt chłodny? ale z tą dłuższa pauzą też podziałam.. ps. ten Retopala drobnoziarnisty spala się na razie całkiem przyjemnie, jest ładny płomień - chyba ma sporo zaw. części lotnych, spieków na razie brak... Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 31.08.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Co 2 lata ślimak? Ty wodę do kosza lejesz? Przetarcie rury i kolana w mniej niż 8 lat? Matko, Ty katorgę z tym kotłem masz. Sprawdź prawidłowość montażu - poziomowanie, regulację stopki podajnika, wszystkie takie sprawy. Używaj suchego opału - jak kupisz niespecjalnie suchy otwieraj worki i ustawiaj na kilka dni przy kotle przed zasypaniem. Ja rozumiem że ślimak może skorodować po 6 - 7 latach. Rura i ewentualnie kolano - tak po 10. Ale to co opisujesz to jest absolutna masakra. U mnie ślimak 10 lat pracuje. W tym roku będę w moich 2 kotłach palniki zamieniał miejscami - to ten 10 - cio letni ślimak obejrzę - może i już będzie się kwalifikował do wymiany. Ale co 2 lata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts