SUSPENSER 08.09.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 (edytowane) Nie potrzebnie się spinasz. Napisałem,że to moje zdanie.Nie napisałem tez,że twoje pomiary nie są prawdziwe. Nie spinam się w ogóle tylko odpisuję, żeby była jasność w temacie. Ot,po prostu-jeśli teraz sprzedajesz opał ,który w twoich testach jest nr.1,to ja jako zwykły śmiertelnik mogę nie do końca w to wierzyć.. Qrcze ja sprzedaję nr 1,2, 3 i 7 - to jest albo patologia albo ja chcę sprzedawać właśnie te i celowo innych nie oferuję Paliłem Wesołą z tego samego źródła,z którego masz ją w ofercie i Ty.Ciekawi mnie ostatnie zdanie,w którym napisałeś:. A to sorry - jakoś tak mi wyszło z kontekstu, że od Osadkowskiego miałeś także tą Wesołą. Wesołą drobną trzeba spalać krótkim cyklem a przy tym musi dłużej poleżeć na palniku - może przez to miałeś z nią problem bo w sterowniku nie mogłeś ustawić krótkiego cyklu. Dlatego ja sprzedaję tylko grubą. Mam jeszcze sporo tego opału,zobaczę. Rozumiem,że masz na myśli fakt,że różne sterowniki radzą sobie lepiej lub gorzej z tym opałem?. Tak Nic do Ciebie nie mam,brak mi czasem bardziej rzeczowych wypowiedzi,jak na przykład o tym ,że Wesoła mimo tego,że jest tak zachwalana przez sprzedających-nie jest tak do końca łatwym opałem.Testy testami,a palniki i sterowniki żyją swoim życiem. Ok więc napiszę to wyraźnie - Wesoła jest [jeszcze] najbardziej opłacalna [Komoran nie uwzględniam] gdy się ją odpowiednio spala [a to zależy głównie od jej rodzaju "drobna lub gruba" oraz sterownika i jego ustawień]. Najłatwiej palić węglem o zerowej spiekalności [Ledwice, Komorany] bo wtedy nie ma spiekania nawet jak ktoś da dużo za mocny nadmuch. Ty,jak się nie mylę,spalasz testowane opały w jednym kotle i na jednym palniku...Twoje zdanie,powinno odnosić się do sprzętu na jakim te testy prowadzisz.Skoro jeden palnik,to jedno zdanie. Od początku o tym piszę w jaki sposób testuję, ale mam dość stary, klasyczny palnik wrażliwy na podwyższoną spiekalność, domieszkę miału itp., a do tego sprawdzając np. Wesołą celowo zadałem dłuższy cykl i większą moc, żeby zobaczyć jak się zachowa przy grubej a jak przy drobnej. Pozdrawiam.I bez urazy proszę W porządku - ja tam obrażalski nie jestem Paliłem wieloma opałami,dłużej lub krócej.I tylko o nich piszę.A to ,że wyraziłem swą opinię o sprzedawaniu tego co kreuje się (tak,czy inaczej) na nr.1-to chyba nic złego?Może to zwykły brak zaufania,po tym co się spalało od dostawców opału.... Pod względem ekonomiczności przy cenach w mojej okolicy to jest nr 1 ale łatwiej spalać np. niewiele droższe zimą [a latem przy samym CWU tańsze] Ledwice [Komorany są jeszcze tańsze, ale zawierają dużo siarki i brudzą wymienniki dlatego ich nie polecam i sprzedaję tylko tym, którzy bardzo chcą i kupują z pełną świadomością konsekwencji]. Zimą przetestuję Komorany, które mam w ofercie i wtedy dodam ich wynik z odpowiednim komentarzem. Prawdziwym hitem może okazać się Kazachski ekogroszek - lada dzień powinien dotrzeć transport i dam znać czy jest tak dobry jak próbka, którą testowałem już dość dawno. Edytowane 8 Września 2014 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.09.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Ciekawe co mówią Ci, którzy będąc z natury leniwi nie dali się wrobić w pompki i inne wynalazki i kupili mieszkanie w bloku/szeregowcu i nie muszą nikogo przekonywać, że grzeją tanio i ekologicznie. Zartujesz ? Tanio ? Własnie przeprowadziłem się z mieszkania M4 52m2,gdzie mieszkałem od 23 lat i za ogrzewanie rocznie płaciłem 2tys.zł a calościowy koszt eksploatacji tego mieszkania to 8tys.zł rocznie. Teraz za 118m2 płacę zdecydowanie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.09.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Mógłby ktoś się podzielić spostrzeżeniami dot. spalania wesołej? Chodzi mi o ustawienia sterownika podawania itp. oraz nadmuchu. Z tego co wcześniej przeczytałem na forum to trzeba dawać mało nadmuchu. Do każdego trzeba dozować nadmuch, żeby nie wyrzucać ciepła kominem, a im bardziej spiekalny węgiel tym krótszy cykl podawanie/przerwa trzeba dawać. Przy Wesołej drobnej miałem podawanie 2s a przy grubej 5s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 08.09.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Zartujesz ? Tanio ? Własnie przeprowadziłem się z mieszkania M4 52m2,gdzie mieszkałem od 23 lat i za ogrzewanie rocznie płaciłem 2tys.zł a calościowy koszt eksploatacji tego mieszkania to 8tys.zł rocznie. Teraz za 118m2 płacę zdecydowanie mniej. dolicz jeszcze koszt wykonania Twojego cuda a nie pleć o samych kosztach eksploatacji. Podając wyrywkowe dane, nie przedstawiasz realnego obrazu sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 08.09.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Pewnie mówią że mieszkają w komunie i w niedzielę rano budzi ich tłuczenie kotletów . Bloki już w swoim życiu przerabiałem, nigdy więcej Masz nikłe wyobrażenie o dzisiejszym budownictwie mieszkaniowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.09.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 dolicz jeszcze koszt wykonania Twojego cuda a nie pleć o samych kosztach eksploatacji. Podając wyrywkowe dane, nie przedstawiasz realnego obrazu sytuacji. 118m2 kosztowało mnie 310tys.zł na gotowo,mieszkanie 52m2 to koszt 210tys.zł. 118m2 ogrzewanie 1tys.zl,52m2 ogrzewanie 2tys.zł Blok 10 piętrowy z lat 70-tych,ocieplony od kilku lat 15cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 08.09.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 118m2 kosztowało mnie 310tys.zł na gotowo,mieszkanie 52m2 to koszt 210tys.zł. 118m2 ogrzewanie 1tys.zl,52m2 ogrzewanie 2tys.zł Blok 10 piętrowy z lat 70-tych,ocieplony od kilku lat 15cm styro. Faktycznie Cię dymali. Ale wcale się temu nie dziwię. Rozmawiamy o ogrzewaniu, a ty nie chcesz, bądź nie chcesz wiedzieć o jakie dane chodzi. Szczerze, to nie interesuje mnie za ile kupiłeś mieszkanie czy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 08.09.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 A jeżeli będzie to Pieklorz z Bobrka ? To lekko nie będzie - a może się zdarzyć i całkowita kicha. Poza tym - Bobrek aktualnie Pieklorza nie robi. Robi groszek 5 - 25. Pieklorza poza Piekarami robi tylko Centrum - to drugi ruch dwuruchowej kopalni Bobrek - Centrum. Ale i on bywa niełatwy. Moc owszem ma - ale sporo ludzi tą moc z popielnika wybiera i z wymiennika skrobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.09.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 To lekko nie będzie - a może się zdarzyć i całkowita kicha. Poza tym - Bobrek aktualnie Pieklorza nie robi. Robi groszek 5 - 25. Pieklorza poza Piekarami robi tylko Centrum - to drugi ruch dwuruchowej kopalni Bobrek - Centrum. Ale i on bywa niełatwy. Moc owszem ma - ale sporo ludzi tą moc z popielnika wybiera i z wymiennika skrobie. Hehe dobrze powiedziane - chyba z 2 lata temu jeszcze był w miarę ok, a potem spiekalność poooszła w górę. A sprzedawcy pewnie podpierają się certyfikatami z badań sprzed 3 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gizmo1970 08.09.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 kobra64 dzięki piękne, teraz wiem już wszystko o Pieklorzu co chciałem wiedzieć. Szkoda, że nie zapytałem wcześniej, bo tonę takiego właśnie ekogroszku z Bobrka-Centrum kupiłem. Teraz już trochę mądrzejszy zamówiłem tonę Retopala z Bartexu. Retopalem zacznę jesień, a jak przyjdzie zima to pójdzie Pieklorz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gizmo1970 09.09.2014 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Hehe dobrze powiedziane - chyba z 2 lata temu jeszcze był w miarę ok, a potem spiekalność poooszła w górę. A sprzedawcy pewnie podpierają się certyfikatami z badań sprzed 3 lat Masz rację, certyfikat, który mnie "oczarował" jest z 2007 roku !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cm812 09.09.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 i po sprawie na ten rok zamówiłem 3 tony Chwałowice po 660zł 1,5 tony Ekoretu z Juliusza po 770zł miał być Pieklorz/Piekary ale się skończył i jego pojawienie się stoi pod znakiem zapytania Zeszły rok to Chwałowice/Wesoła w proporcjach jak wyżej i jak Chwałowice wg mnie trzymają swój standard to Wesoła naprawdę była ok. Cóż i tak nie ma nigdy szans na jakiś standard opału, co roku ta sama kopalnia ten sam węgiel a i tak inna jakość. Zima zweryfikuje nas Wszystkich - oby pozytywnie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 09.09.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 i po sprawie 3 tony Chwałowice po 660zł A można wiedzieć gdzie z taką ceną? Gogiel taniej niż za 800 nie znajduje:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cm812 09.09.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 już wklejałem wcześniej (i było trochu taniej) ale no problemo, raz jeszcze: http://wegiel.bielsko.pl/cennik_wegla i nie jest to najtańszy jaki znalazłem ale z racji b. dobrej opinii i długiej bytności na rynku są dobrzy. Nawet, realizują reklamacje klientów w co nie zawsze można uwierzyć oraz nie biorą węgla o złej reputacji. Właśnie jestem po wysypie i zapłacie - pozostało jeszcze wsypać to złoto aby w zimie je wyjarać! Gdzie tu logika? spalić tyle kasy przy tym się jeszcze urobić i usmolić... oj będzie chyba za jakiś czas GAZ!!! Może zrobię fotki Wesołej z ubiegłego roku, Juliusza i Chwałowic z dzisiaj i z 2013 - sam jestem ciekaw jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.09.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Właśnie jestem po wysypie i zapłacie - pozostało jeszcze wsypać to złoto aby w zimie je wyjarać! Gdzie tu logika? spalić tyle kasy przy tym się jeszcze urobić i usmolić... oj będzie chyba za jakiś czas GAZ!!! . W końcu kilka sensownych zdań od użytkownika ekogroszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 09.09.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 już wklejałem wcześniej (i było trochu taniej) ale no problemo, raz jeszcze: http://wegiel.bielsko.pl/cennik_wegla no ceny mają dobre na tym składzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 09.09.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Ja kupiłem wesoła premium z prestige ekogroszekpakowany.pl , w zeszłym roku się nie zawiodłem i myślę że w tym roku nie będzie źle. Testowałem okolicznych dostawców i ten jest dużo lepszy, z worków się nie leje i widać że jest dobrze odsiany (brak miału) i w spalaniu wychodzi taniej niż nawet tańsze węgle czeskie. W tym roku go nie polecam jednak, bo kupiłem po raz trzeci i chyba ostatni bo już 3 razy mi piec sam wygasł (wcześniej nawet na czeskim z takimi samymi czasami mi się to nie zdarzało) i spalanie w trybie letnim na starej dostawie wahało się pomiędzy 1,7-2,3kg/24h teraz nigdy nie zszedłem poniżej 2 kilogramów (czyściłem piec, zmieniałem ustawienie) i widać że ostatnia dostawa jest dużo gorsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 09.09.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 no ceny mają dobre na tym składzie.... ano - w okolicach stolicy można pomarzyć o takich cenach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYAN321 09.09.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Właśnie skoczyłem układanie 5t ekogroszku wesołej z bartexu. Tak jak pisali poprzednicy tak i u mnie przyjechał mokry. Tragedii jednak nie ma, z worków się nie leje, a pod paletami było sucho, najgorzej mokre były worki z góry (myślę że dwie pierwsze warstwy) czuć było że są wilgotne przy ich noszeniu. Parę worków(5) było rozerwanych także odstawiłem je na bok i po wszystkim zajrzałem do środka, o dziwo w jednym który był na samym dole było sucho jak pieprz. Resztę w dotyku czuć że jest lekko wilgotny ( jeżeli ktoś chce mogę wrzucić zdjęcia). Wcześniej zamawiałem z innej lokalnej firmy i raz przywieźli mi taki, że z worków to aż się lało. Osobiście składuje węgiel na dworzu pod wiatą i przykrywam go folią, w tamtym przypadku eko zdążył wyschnąć, także myślę że w tym także da rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 09.09.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 W końcu kilka sensownych zdań od użytkownika ekogroszka Czy z Tobą jest wszystko w porządku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts