Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiesz jakie to koszta ponosi kopalnia jak jej węgiel na Z wałach leży. Kto dopuścił do tego aby nas wschodni rynek węglem zalał?

Prawda jest taka że z roku na rok polski węgiel jest coraz gorszy , bo wydobywany z coraz to niższych partii ...

Wiele gatunków węgla i ich super jakość i popiół to już mity i legendy a dodatkowo te węgle są przez swą "legendę" drogie ...

Ja paliłem przez 2 lata ekogroszkiem pochodzenia z byłego ZSRR bo nie wiem skąd dokładnie był bo jeden sprzedawca mówił że ruski , drugi że kazachski a trzeci że ukraiński ;) Więc powiedzmy "ruskim" ;)

Ten opał wspominam najlepiej. Być może nie miał "powera" jak podobno "na papierze" mają niektóre polskie węgle ale był całkowicie bezproblematyczny w spalaniu. Na dowolnych ustawieniach spalał się w pyłek.

Nie znałem słowa spieki , koks , niedopał ...

A od 2 lat palę polskim węglem (podobno miał z Piasta 24MJ ??? jak i niby ekogroszek Chwałowice) i szczerze mówiąc gdybym miał dostęp do pakowanego suchego miału z Rosji na miejscu to bym się nie zastanawiał ...

Ruski mają gigantyczne pokłady węgla , dużo większe niż Polska. Mają nawet antracyt , który w Polsce od kilkudziesiecioleci już nie występuje ..

A co do tych "biednych" górników ....

Dla mnie największym chwastem jest kompania weglowa. To rak polskiego górnictwa. Pośrednik który dyktuje ceny. Pośrednik który ma co raz większe koszty własne i wymusza oszczedności na kopalniach ...

To sztuczny twór , całkowicie niepotrzebny , bo cenę powinna ustalać kopalnia i także zając się sama sprzedażą ..

A Koncern Węglowy to ciepłe posadki dla "zasłużonych" z świetnymi pensyjkami , zerową odpowiedzialności , zapewniający stanowiska , pensyjki i przywileje pewnej grupie ludzi ...

Gdyby zlikwidować te wszystkie koncerny i aby kopalnie mogły same sprzedawać węgiel za cenę jaką chcą to nagle by się okazało że jednak się opłaca :)

Ale tutaj chyba uratuje tylko UPADEK kopalni i przejęcie ich przez obce firmy , które jak widać potrafią zarabiać na sprzedaży węgla i utrzymywać zysk ...

Edytowane przez kaszpir007

Wiesz jakie to koszta ponosi kopalnia jak jej węgiel na Z wałach leży. Kto dopuścił do tego aby nas wschodni rynek węglem zalał?
Grzesiu, nic nas nie zalewa :) Polska eksportuje ok. 6mln ton węgla, głównie ortokoksowy (więc i twój, z Zofiówki) a importuje płomienny (6 mln ton), i to nie z Ukrainy, bo ta po zablokowaniu Donbasu sama importuje, ale głównie z Rosji. Dobry węgiel, choć bez atestów (podobnie jak nasz krajowy, bo atesty na stronach producentów/kopalń z przed paru lat, pomiędzy bajki można) Określenie "z Rosji" rzecz jasna też nic nie mówi, w Polsce na samym Śląsku jest kilka typów, plus Z. Lubelskie, a co dopiero Rosja :) Pytanie więc powinno brzmieć, kto dopuścił do nadpodaży węgla określonego typu. Już ponad rok temu było wiadomo, że nie ma zbytu, a w elektrowniach są zapasy na rok. Ani ja, ani ty nie spalimy węgla energetycznego lub koksującego z RI ponad 30, prawda? Edytowane przez w84u

Paliłeś Marcelowskim groszkiem?
Nie, ze względu na zbyt niskie zapotrzebowanie i co za tym idzie niską temperaturę w palniku. Wszyscy o których wiem, że palą z Marcela robią to w kotłach tradycyjnych. Kiedyś chciałem się skusić na Jankowickiego Borutę, ale po dzisiejszych opiniach widzę, że rezygnując zrobiłem dobrze. Od 2003 palę tylko Chwałowicami i (od dwóch sezonów Wesołą)

Grzesiu, nic nas nie zalewa :) Polska eksportuje ok. 6mln ton węgla, głównie ortokoksowy (więc i twój, z Zofiówki) a importuje płomienny (6 mln ton), i to nie z Ukrainy, bo ta po zablokowaniu Donbasu sama importuje, ale głównie z Rosji. Dobry węgiel, choć bez atestów (podobnie jak nasz krajowy, bo atesty na stronach producentów/kopalń z przed paru lat, pomiędzy bajki można) Określenie "z Rosji" rzecz jasna też nic nie mówi, w Polsce na samym Śląsku jest kilka typów, plus Z. Lubelskie, a co dopiero Rosja :) Pytanie więc powinno brzmieć, kto dopuścił do nadpodaży węgla określonego typu. Już ponad rok temu było wiadomo, że nie ma zbytu, a w elektrowniach są zapasy na rok. Ani ja, ani ty nie spalimy węgla energetycznego lub koksującego z RI ponad 30, prawda?

Taa, ale w świat lecą informacje że nasz leży bo ruski tańszy i przez to upada nasze górnictwo.

Tyle że dlaczego takie kolejki tam gdzie jest węgiel przeznaczony do naszych kotłów :)

To nie kwestia gustu, ale raczej wiedzy. Obaj jesteśmy po tej samej szkole :) Szkoda, że w pozostałej części Polski nie mają tego wyboru. Obaj mieszkamy mając w zasięgu wzroku lub paru kilometrów kopalnie, ale nie kupisz węgla do retort taniej aniżeli 700 zł. Im dalej na północ tym gorzej. Cena zbliża się do 1 tysiąca. I tego te spasione związkowcy z Braniewa nie rozumieją. Zawsze te same ryje :) Mój szwagier jest/był szefem największego związku branżowego górników w Polsce więc co nieco kumam, ale raczej nie dyskutujemy na ten temat :):D

PS Dobrze, że to rozumiesz Karaoka, Grzegorz też, tylko górnicy najczęściej mają gotową odpowieź, która w ich środowisku ma duży posłuch, a zupełnie mija się z prawdą.

Edytowane przez w84u

http://m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105402,16688297,Na_gorniczych_zwiazkowcow_kopalnie_placa_miliony.html

"Komisje zakładowe mnożą się jak króliki, bo dzięki temu więcej działaczy nie pracuje i jednocześnie wzrasta liczba związkowców, których pracodawca nie może zwolnić - mówi Jerzy Markowski, były wiceminister gospodarki oraz senator SLD. Zgodnie z przepisami już przy 150 członkach zarejestrowany związek na prawo do oddelegowania do pracy związkowej jednego działacza. Według Markowskiego to patologia, z którą nikt nie ma odwagi nic zrobić."

"W trzech walczących o przetrwanie śląskich spółkach węglowych działa aż 230 zakładowych komisji związkowych, a 281 działaczy nie musi pracować. Roczne utrzymanie tych ludzi kosztuje 41 mln zł."

http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/674086.html

"Niektórzy liderzy zarabiają podobnie jak szefowie górniczych gigantów – wyliczyła „Rz”. Rekordziści przekraczają 200 tys. zł rocznie. Zmiany umożliwiłaby nowelizacja ustawy o związkach zawodowych, ale na to się nie zanosi"

Edytowane przez robertokot25

Witam z kwk wesoła 25-30 lat wstecz-to był towar, popiołek wyglądal jak z oryginalnych papierochów marlboro przewiozłem kope tysięcy ton w tamtych latach niestety trza miec szczęście trafic w danym dniu aby trafic na dobrą ścianę-pokład napiszę co jest wart te moje czarne złotko z wesołej-jaka jest różnica z kop. piast -ziemowit bo tylko dotychczas z nich korzystałem zdrówka;)

Witam a więc tak

dzięki Suspenser -masz rację tani opał jest dla bogaczy

ja kupiłem w czerwcu po 740 zł-bogatym nie jestem ta wesoła jest gites chodze sprawdzac jak wygląda palnik -zgarniacz popiołu z obrotówki nie ma co robic w tym sezonie

a ja głupi rok wcześniej załatwiłem dwa duże kubły bo były dwa małe

tak z Wesołej jest dobry groszek tzw 2 taki jak 20-30 lat wcześniej -popiołek jak z amerykańskiego marlboro

polecam go zdrówka

Witam a więc tak

dzięki Suspenser -masz rację tani opał jest dla bogaczy

ja kupiłem w czerwcu po 740 zł-bogatym nie jestem ta wesoła jest gites chodze sprawdzac jak wygląda palnik -zgarniacz popiołu z obrotówki nie ma co robic w tym sezonie

Zacytuję klasyka: "ja wiedziałem, że tak będzie" ;)

Hehe pięknie powiązałeś i przedstawiłeś fakty - w końcu nic nie dzieje się bez przyczyny ...

Teraz tylko jeszcze kwestia blokady ruska i ceny na ekogroch poniżej tysiaka to zobaczymy jak świnia niebo :) - monopol pełną gębą

Edytowane przez robertokot25