pionan 02.10.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 tylko że czech to słaba alternatywa dla kamiennego w mroźną zimę Zależy. U mnie tylko czech. Koszty ekslopatacji niewspółmiernie niższe niż przy naszym opale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 02.10.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Zależy. U mnie tylko czech. Koszty ekslopatacji niewspółmiernie niższe niż przy naszym opale. - Testowałem czecha niedawno i na lato jest OK i może na okresy przejściowe gdzie temp będzie na +, bo na mrozy to za szybko się spala i będzie za dużo popiołu, no i gdyby było po max 350-400zł to wtedy można się pomęczyć z nim zimą - ja mam za duży odbiór ciepła zimą żeby jechać czechem cały czas... - Ile spalasz czecha przez zimę? lub przez cały rok jesli grzejesz też CWU latem? Edytowane 2 Października 2014 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 02.10.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 - Testowałem czecha niedawno i na lato jest OK i może na okresy przejściowe gdzie temp będzie na +, bo na mrozy to za szybko się spala i będzie za dużo popiołu, no i gdyby było po max 350-400zł to wtedy można się pomęczyć z nim zimą - ja mam za duży odbiór ciepła zimą żeby jechać czechem cały czas... - Ile spalasz czecha przez zimę? lub przez cały rok jesli grzejesz też CWU latem? Ja właśnie kupuję po ok 4 stówki za tonę w workach. Zależy od kursu korony Przez cały rok spalam ok. 2 ton, czyli mieszczę się w tysiącu złociszy rocznie. No ale domek malutki i cieplutki, to i zapotrzebowanie małe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 02.10.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Ja właśnie kupuję po ok 4 stówki za tonę w workach. Zależy od kursu korony Przez cały rok spalam ok. 2 ton, czyli mieszczę się w tysiącu złociszy rocznie. No ale domek malutki i cieplutki, to i zapotrzebowanie małe. Pozdrawiam Czyli masz wręcz symboliczne zapotrzebowanie na ciepło - w takim układzie i tej cenie to czeski jak najbardziej .. przy cenie u nas workowanego około 550zł i sporym zapotrzebowaniu na ciepło zimą to czeski już nie jest opłacalny.. dużo lepszy byłby już jakiś rusek za około 600zł niż czech, bo rusek ma trochę wyższą kaloryczność Edytowane 2 Października 2014 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 02.10.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Zależy. U mnie tylko czech. Koszty ekslopatacji niewspółmiernie niższe niż przy naszym opale. No nie zgodzę sie testowałem to w poprzednią zimę. Jak policzyć dokładnie koszty - to oszczędności nie ma prawie żadnych a piec usyfiony masakrycznie u mnie po 550 zł zatem szału nie ma zwłaszcza przy 185 m2 Edytowane 2 Października 2014 przez Xerses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 02.10.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Czyli masz wręcz symboliczne zapotrzebowanie na ciepło - w takim układzie i tej cenie to czeski jak najbardziej .. przy cenie u nas workowanego około 550zł i sporym zapotrzebowaniu na ciepło zimą to czeski już nie jest opłacalny.. dużo lepszy byłby już jakiś rusek za około 600zł niż czech, bo rusek ma trochę wyższą kaloryczność za 6 stówek jakby można było wyrwać wegiel od Putina w workach, to też bym sie przerzucił. Z tym syfem w piecu też bym nie demonizował. Jest większy niż po polskim, ale tez tragedii nie ma Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.10.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 No nie zgodzę sie testowałem to w poprzednią zimę. Jak policzyć dokładnie koszty - to oszczędności nie ma prawie żadnych a piec usyfiony masakrycznie u mnie po 550 zł zatem szału nie ma zwłaszcza przy 185 m2 Po 550 są Ledwice, w nich nie ma aż tak dużo popiołu, ale w Komoranach to już porażka - do 15% i to mocno lotnych, więc wymiennik i komin będą usyfione - sąsiadowi nawet dachówki zapaprało bo tonę wziął na próbę - potem powiedział, że już tego błędu nie powtórzy i pali tylko Wesołą W testach mam ceny za MJ różnych ekogroszków i tam wszystko widać - jak ktoś ma inną cenę zakupu któregoś węgla wystarczy podstawić do obliczeń i będzie miał wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 02.10.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Moj piec ma ruszt wodny i ponoć przez to do najczystszych nie należy,,,, ale po ponad 2 latacj palenia sosną, miałem+eko ze składy wegla, + ostatnia zima na ekorecie.... z komina wygarnałem 1/2 metakowego wiaserka sadzy z popiołem, zastanawiam się czy to kilak saszetek sad-palu, czy może metrowa rura z pieca do kona którą czysciłem ze 3 razy tak pomaga. Bo ni wieże że taki dobry ekogroszek miałem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.10.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Miał też masz u siebie? Na piec Ogniwo eko plus z palnikem burner kazachwski sie nada ? Jak ajest różnica między tym kazachskim a wesołą ? I który lepszy? Miału nie mam. Na Ogniwo Kazach się nada - Wesoła jest ciut mocniejsza [29,5 MJ/kg], ma mniej popiołu [ok. 3%] i wypala się na "pył z papierosa", ale jest droższa [880 zł / tonę], a Kazach jest trochę słabszy [29 MJ/kg], ma więcej popiołu [ok. 8,5%] i w popiele są łupki, ale jest tańszy [800 zł / tonę]. Osobiście wolę dopłacić do Wesołej, ale jak ktoś chce mieć taniej wtedy lepiej wziąć Kazacha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 03.10.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Suspenser ekogroszek (w zasadzie groszek II ) z Wesołej jest tylko w sortymencie 8-25mm? - tak w tabeli poniżej? :http://www.khw.pl/oferta/wegiel.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 03.10.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Na kwk Wesoła nie takiego typa -jest groszek tzw 2 do 0,32 mm i taki zakupiłem-średnio to wychodzi gdzieś od 15mm-do 0,32 mm nie ma drobniejszej frakcji w nim i ten jest gites- ale zakup robiłem w czerwcu:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 03.10.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Na kwk Wesoła nie takiego typa -jest groszek tzw 2 do 0,32 mm i taki zakupiłem-średnio to wychodzi gdzieś od 15mm-do 0,32 mm nie ma drobniejszej frakcji w nim i ten jest gites- ale zakup robiłem w czerwcu:D czyli te dane są nieaktualne? podane jest na stronie kopalni : 8-25mm z Wesołej i takie firmy jak Bartex, Karena same odsiewają żeby uzyskać max. ziarno 25mm? bo jak u nich pytałem to pisali że frakcja 5-25mm jest u nich tego z Wesołej : http://www.khw.pl/oferta/wegiel.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 03.10.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Miału nie mam. Na Ogniwo Kazach się nada - Wesoła jest ciut mocniejsza [29,5 MJ/kg], ma mniej popiołu [ok. 3%] i wypala się na "pył z papierosa", ale jest droższa [880 zł / tonę], a Kazach jest trochę słabszy [29 MJ/kg], ma więcej popiołu [ok. 8,5%] i w popiele są łupki, ale jest tańszy [800 zł / tonę]. Osobiście wolę dopłacić do Wesołej, ale jak ktoś chce mieć taniej wtedy lepiej wziąć Kazacha. Ok rozumiem że dowozisz ten opał do ilu kilometrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danekspol 03.10.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Zgadzam się do co wcześniejszych negatywnych opiniach o Komoranach. U siebie musiałem dać mu dużo powietrza,żeby tak nie smolił wnętrza kotła. Sadzy i popiołu i tak jest bardzo dużo. Natomiast przy dużym nadmuchu można to jakoś spalić. Nie polecam. Tu jeszcze coś, co nas zainteresuje: http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/poslowie-chca-zablokowac-tani-import-wegla,2050364,4199#iwa_item=4&iwa_img=0&iwa_hash=17686&iwa_block=business_news Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 03.10.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Zgadzam się do co wcześniejszych negatywnych opiniach o Komoranach. U siebie musiałem dać mu dużo powietrza,żeby tak nie smolił wnętrza kotła. Sadzy i popiołu i tak jest bardzo dużo. Natomiast przy dużym nadmuchu można to jakoś spalić. Nie polecam. Tu jeszcze coś, co nas zainteresuje: http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/poslowie-chca-zablokowac-tani-import-wegla,2050364,4199#iwa_item=4&iwa_img=0&iwa_hash=17686&iwa_block=business_news Ta cena 231zł to jest ekogroszek? czy za miał? te ceny na stronie Kampanii Węglowej za ekogroszek po 600-700zł za tonę to są ceny bezpośrednio z kopalni? czy to już jakiś pośrednik pokopalniany sprzedaje? : http://www.kwsa.pl/sprzedaz_wegla/oferta_handlowa/ceny_wegla/grube_srednie_paliwa_kwalifikowane_samochody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.10.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Na kwk Wesoła nie takiego typa -jest groszek tzw 2 do 0,32 mm i taki zakupiłem-średnio to wychodzi gdzieś od 15mm-do 0,32 mm nie ma drobniejszej frakcji w nim i ten jest gites- ale zakup robiłem w czerwcu:D Zgadza się i ten właśnie sprzedaję choć mogę tež mieć drobną wesołą 5-25 z kopalni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 03.10.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Zgadza się i ten właśnie sprzedaję choć mogę tež mieć drobną wesołą 5-25 z kopalni . tak Wesoła ze składu niedaleko kwk-takiego to ja nie-chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.10.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Ok rozumiem że dowozisz ten opał do ilu kilometrów? Do 30, więc do Wrocławia bez problemu Choć zdarza się nawet do 70 za niewielką dopłatą ale musi być co najmniej 6 ton jednorazowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 06.10.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Jeszcze zimy nie ma a już promocje ma "tani opał"...http://allegro.pl/show_item.php?item=4674162509&utm_source=neolane&utm_medium=newsletter&utm_capmaign=okazje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.10.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 To coś raczej tylko przeleci przez kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts