kalfred 14.10.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 A i ten koks dosypuj jak kocioł dostanie obciążenia większego. No cześć sąsiedzie. Tego koksu to za wiele nie mam, ale to co dziś obserwuję całkiem dobrze się spala. Może jeszcze potrzebne są jakieś zmiany w nadmuchach na poszczególnych mocach, bo są za duże wahania temp. CO, i niska temperatura powrotu - 38 - 43*C. Co byś poradził w zamian tego z OBI? Może by tak coś innego o odpowiedniej mocy, ale z niskim wskaźnikiem ROGI? np Kazimierz-J. czy Wesoła? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.10.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Wyżej wrzuciłem foto jak spala się mieszanka ,która handluję.Ci ,którzy kupili chwalą bo spala się dobrze i daje niezłego kopa.Wesołą kupiłem w Godowie ( nie chcę wymieniać u kogo , zapewne znasz) moim zdaniem to nie jest Wesoła.Czego nie mogę zarzucić to tego,że jest mniej popiołu ale szybciej się kocioł zanieczyszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.10.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 To co namieszałes spali się w miarę dobrze ale policz jakie masz koszty.Rodzaje paliwa,kombinowanie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 15.10.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) O widzę,że kolega z za miedzy OBI sobie daruj ! ( Nie przesadzaj:) Kupuję od jakiegoś czasu w OBI (zielone worki) i po przestawieniu sterownika (4/40 dmuch 40%) całkiem fajnie się pali. Popiół jak z papierosa i niewiele go. Tu miałem pytać, czy taki papierosowy popiół świadczyć może o tym, że to brunatny? Bo z "twarzy" mu czarno:) U mnie "pod domem" ekoret mam po 900pln a widzę, że Bartex ma go po 860 i free transport. Brał ktoś z Bartexu - warto? Edytowane 15 Października 2014 przez grzech25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 15.10.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Z brunatnego jak dobrze ustawisz to będziesz miał szary popiół. Pali się fajnie tylko dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 15.10.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Witam czy palił ktoś tymi ekogroszkami? http://ekogroszekprestige.pl/ekogroszek/ moglby ktoś zrobić test? mam ten ekgorszek prestige platinum i prestige premium. pali sie dobrze ale chciałbym wiedziec jakie ma SVER. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfred 15.10.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 A i ten koks dosypuj jak kocioł dostanie obciążenia większego. Witam ponownie. Nie chodzi mi o to że mieszam, czy kombinuję, bo wolał bym kupić odp. paliwo i wszystko z głowy. Tylko co zrobić z węglem który mam już na stanie, tzn groszek rydułtowski. I tu jest pie pogrzebany. Posiadam groszek chwałowicki, więc doszukuję sie co tu dokupić aby domieszać i spalić to co zalega. Myślę o czymś z bardzo niską spiekalnością ROGI, stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.10.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Witam czy palił ktoś tymi ekogroszkami? http://ekogroszekprestige.pl/ekogroszek/ moglby ktoś zrobić test? mam ten ekgorszek prestige platinum i prestige premium. pali sie dobrze ale chciałbym wiedziec jakie ma SVER. Pozdrawiam Michał O prestige było już tu jakiś czas temu więc poszukaj a znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 15.10.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 O prestige było już tu jakiś czas temu więc poszukaj a znajdziesz. W tym roku wprowadzili nowe worki, i jakość poszła sporo w dół (przynajmniej w trybie letnim, na starym potrafiłem spalić poniżej 2kg/24h na nowym nie można zejść poniżej 2,6kg/24h), zobaczę jak pójdzie w sezonie zimowym, jak podobnie to będzie moja ostatnia dostawa od nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 16.10.2014 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 ja kupilem jeszcze w starych workach w czerwcu. Maher w jakim kociolku palisz i z jakimi nastawami ze miales tak niskie zuzycie jak 2-2.6 kg na dobe. ja nie moge zejscie ponizej 3.3 (100kg na 4 tygodnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 16.10.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 ja kupilem jeszcze w starych workach w czerwcu. Maher w jakim kociolku palisz i z jakimi nastawami ze miales tak niskie zuzycie jak 2-2.6 kg na dobe. ja nie moge zejscie ponizej 3.3 (100kg na 4 tygodnie). Palę w RBR-eże na spalaniu grupowym w ecoal, średnie spalanie na starej dostawie węgiel z Wesołej (luty 2014) wahało się pomiędzy 1,7-2,3Kg/24h. Temperatura CO 42C (przy 46 już było minimalnie większe), czas podtrzymania był 120minut/czas pracy podajnika 3sek/ czas krótkiej przerwy120/ilość powtórzeń 3/dmuchawa 39; w trakcie pracy czas podawania 3sek dmuchawa 38. Może masz już od nich nową dostawę, bo ja na nowej nie zeszłem poniżej 2,6kg a większości jest powyżej 3kg, zobaczę jak w sezonie zimowym się będzie paliło, bo w letnim może jest źle bo jest mało popiołu i żar nie jest w stanie wytrzymać dłużej niż 100minut i trzeba mu większą dawkę dawkować, ale w trakcie pracy także nie widać rewelacji (mały płomień i szybko się dostarczona dawka wypala). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfred 16.10.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Palę w RBR-eże na spalaniu grupowym w ecoal, średnie spalanie na starej dostawie węgiel z Wesołej (luty 2014) wahało się pomiędzy 1,7-2,3Kg/24h. Temperatura CO 42C (przy 46 już było minimalnie większe), czas podtrzymania był 120minut/czas pracy podajnika 3sek/ czas krótkiej przerwy120/ilość powtórzeń 3/dmuchawa 39; w trakcie pracy czas podawania 3sek dmuchawa 38. Może masz już od nich nową dostawę, bo ja na nowej nie zeszłem poniżej 2,6kg a większości jest powyżej 3kg, zobaczę jak w sezonie zimowym się będzie paliło, bo w letnim może jest źle bo jest mało popiołu i żar nie jest w stanie wytrzymać dłużej niż 100minut i trzeba mu większą dawkę dawkować, ale w trakcie pracy także nie widać rewelacji (mały płomień i szybko się dostarczona dawka wypala). Rewelacja. Co to za kocioł RBR? I jeszcze jedno: jaką kubaturę ogrzewasz, jak duży CWU? Co myślisz o EKO groszku GOLD z Wesołej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 16.10.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Rewelacja. Co to za kocioł RBR? I jeszcze jedno: jaką kubaturę ogrzewasz, jak duży CWU? Co myślisz o EKO groszku GOLD z Wesołej? U mnie też standardem latem jest ok. 2 kg/dobę a o RBR możesz poczytać tu: http://suspenser.eu/kotly/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 16.10.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Palę w RBR-eże na spalaniu grupowym w ecoal, średnie spalanie na starej dostawie węgiel z Wesołej (luty 2014) wahało się pomiędzy 1,7-2,3Kg/24h. Temperatura CO 42C (przy 46 już było minimalnie większe), czas podtrzymania był 120minut/czas pracy podajnika 3sek/ czas krótkiej przerwy120/ilość powtórzeń 3/dmuchawa 39; w trakcie pracy czas podawania 3sek dmuchawa 38. Może masz już od nich nową dostawę, bo ja na nowej nie zeszłem poniżej 2,6kg a większości jest powyżej 3kg, zobaczę jak w sezonie zimowym się będzie paliło, bo w letnim może jest źle bo jest mało popiołu i żar nie jest w stanie wytrzymać dłużej niż 100minut i trzeba mu większą dawkę dawkować, ale w trakcie pracy także nie widać rewelacji (mały płomień i szybko się dostarczona dawka wypala). Ile osób korzysta z CWU? Z ciekawości pytam.Prysznic?wanna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 16.10.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 moje ustawienia sa takiehttps://device.esterownik.pl/device/4376/ w domu z cwu korzysta 2 osoby dorosle, dziecko 6 lat. zbiornik ma 140 litrow, wanny nie ma tylko sam prysznic plus umywalka w lazience, zlew w kuchni oraz zmywarka (raz dziennie jest właczana) podlaczona jets pod cwu. 2 tygodnie temu wlacyzlem cyrkulacje.. piec uzytkuje od 31 maja 2014 (dzien przeprowadzki). moze mi podpowiecie jak mam poustawiac go. Pozdawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cess_0202 16.10.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Tym czyli jakim... ja pytałem o Ekogroszek z Węglo-smyk. Coś ciężko kumaty jesteś. Skoro pytasz o eko z Węglo-smyka, to ci pisze na temat tego węgla, a nie innego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 16.10.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 (edytowane) Ile osób korzysta z CWU? Z ciekawości pytam.Prysznic?wanna? 2 osoby dorosłe+2 dzieci, prysznic+umywalka, w kuchni zmywarka i ciepłej wody się nie używa. Bojler 140L, woda ok 40C w godzinach rannych i południowo-wieczornych, po-za 30C. Kiedyś sprawdzałem statystyki i jak nikogo nie było to zużycie było 1,3kg/24h, a jeden prysznic to 0,2-0,5kg. Na tegorocznej wesołej z prestige mogę tylko pomarzyć o takich statystykach. Edytowane 16 Października 2014 przez Maher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.10.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Rewelacja. Co to za kocioł RBR? Jak Twój dokona żywota i będziesz chciał obejrzeć gdzieś w okolicy to pisz na PW, wysłałem tam kilka sztuk i pracują sobie delikatnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.10.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 2 osoby dorosłe+2 dzieci, prysznic+umywalka, w kuchni zmywarka i ciepłej wody się nie używa. Bojler 140L, woda ok 40C w godzinach rannych i południowo-wieczornych, po-za 30C. Kiedyś sprawdzałem statystyki i jak nikogo nie było to zużycie było 1,3kg/24h, a jeden prysznic to 0,2-0,5kg. Na tegorocznej wesołej z prestige mogę tylko pomarzyć o takich statystykach. A próbowałeś podnieść CWU np. na 47 czy 48 jak wychodzi ? nie wiem też jak masz ustawioną histerezę. Ja mam dalej taki węgielek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 16.10.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 A próbowałeś podnieść CWU np. na 47 czy 48 jak wychodzi ? nie wiem też jak masz ustawioną histerezę. Ja mam dalej taki węgielek Histerezę mam ustawioną na 2C, nie podnosiłem wyżej CWU bo i tak 3D termostatyczny zbija temperaturę na 38C zanim woda trafi do kranu, a podejrzewam że wyższa temperatura w bojlerze to i większe straty. Odnośnie węgielka to mam z 1t z starej dostawy, jak skończę zasobnik to zapakuje worek i wtedy przekonam się na 100% że ten nowy albo nie nadaje się tylko do CWU albo jest jakiś chrzczony, oczywiście jak nie zrobi się zimniej na zewnątrz, bo u mnie jeszcze ogrzewanie nie wystartowało bo temperatura w pomieszczeniach przekracza 22C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts