bobasxx 17.10.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Wcześniej kupowałem w prestige i nie było problemów, ale na razie go nie skreślam dopóki nie zobaczę ile jego idzie w okresie zimowym (może to właśnie problem z małą ilością popiołu i trzeba mu zwiększyć dawkę w podtrzymaniu aby nie zgasł). Tak jak pisałem mam jeszcze z 1T starej dostawy i w zimie mogę sypać raz jeden worek raz drugi i w ostateczności mam kolegów na AGH i bez problemu sprawdzą mi jaka jest jego kaloryczność i z jakiej kopalni/złoża pochodzi. Jak masz taką możliwość to od tego bym zaczął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 17.10.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Jak masz taką możliwość to od tego bym zaczął. Sprawdzę go w okresie zimowym i zobaczę co jest wart, sprawdzenie na AGH nic mi nie da po za tym że mogę oficjalnie na forum dostawce oskarżyć o oszukiwanie i ostrzec potencjalnych kupców, bo nie będę zwracał w połowię zimy części dostawy. Zresztą już umówiłem się z kolegą że ma podjechać przy minusowych temperaturach z kamerą termowizyjną i sprawdzić robotę fachowców od ociepleń i przy okazji weźmie sobie kilka próbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 17.10.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Sprawdzę go w okresie zimowym i zobaczę co jest wart, sprawdzenie na AGH nic mi nie da po za tym że mogę oficjalnie na forum dostawce oskarżyć o oszukiwanie i ostrzec potencjalnych kupców, bo nie będę zwracał w połowię zimy części dostawy. Zresztą już umówiłem się z kolegą że ma podjechać przy minusowych temperaturach z kamerą termowizyjną i sprawdzić robotę fachowców od ociepleń i przy okazji weźmie sobie kilka próbek. No i chociażby dlatego powinieneś to zrobić. Można iść dalej, Suspenser tak się poświęca dla badania jakości sprzedawanego ekogroszku, a Ty mógłbyś to sprawdzić ot tak chyba że to jednorazowa możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 17.10.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 No i chociażby dlatego powinieneś to zrobić. Można iść dalej, Suspenser tak się poświęca dla badania jakości sprzedawanego ekogroszku, a Ty mógłbyś to sprawdzić ot tak chyba że to jednorazowa możliwość. Muszę porozmawiać z kolegą jakby to wyglądało, ale coś odnośnie jakości węgla się dzieje ostatnio bo kolega wspominał że kazali mu przełożeni "odkurzyć" urządzenia i przygotować się do tego typu badań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 17.10.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Ze składów wegla to ja dziękuję ... . Kaszpir U mnie nie ma problemu z kamieniem. Kupowałem u nich dwa lata temu na próbę troche ekogroszku i miału i też nie było wtedy problemu z kamieniem. Z tegorocznego miału popiołek całkiem ładny i na razie nie szlakuje za bardzo. Wydaj mi się ze popiołu jest nawet troche mniej niż z miału z Piasta 23mJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.10.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 No nie! Takie rzeczy to trzeba natychmiast archiwizować dla potomnych;) Kaszpir, nadal zadowolony z kociołka? Czy lichy miał Cię nie zniechęca;) Żeby nie było, że off topic, to ostatnio na spacerze z synkiem zaszedłem do nowo-otwartego składu opału w Gościcinie (jakieś 300m ode mnie:D) i próbowałem wypytać ich o te wszystkie retopale, wesołe, itd - to tylko wielkie oczy robili:o W ofercie miał po 600zł - nie wiadomo jaki i skąd, ekogroszek ruski po 760zł i ekogroszek polski po 940zł, wszystko pakowane, transport do 30km gratis:) A co ma jedno do drugiego ... Okazało się że sieć to zwykli oszuści i było o tym głośno nawet w mediach... Na gigantyczną skalę mieszali opał z kamieniem , sprzedawali opał o niższej kaloryczności jako mocniej kaloryczny i lali gigantyczne ilości wody aby kupujący kupował z wodą ... Zwykli oszuści , z tego co mi wiadomo już właściciele tego biznesu już są w wiezieniu ... Po prostu nie kupuję już u nich , choć miałem od nich 3 tony i miałem chyba 2 worki trefne a tak spaliło się bez większych problemów. Ten co mam opał niby Piast ... Miałem problemy. przez tydzień nie było mnie w domu , trochę zapotrzebowanie na ciepło wzrosło (trochę zimniej się zrobiło) i po powrocie do domu (dziś) widzę że w popielniku bardzo ładny popiół .. Więc albo cud , albo pomogło zmieszanie z trocinami , ale szczerze mówiąc wątpie bo trociny sypałem jak było jeszcze sporo miało w podajniku i wątpie aby się od razu cały wymieszał i przy tak małym dziennym zużyciu (3-4 kg) raczej jeszcze trocin nie łyknął ... Więc wygląda że trochę większe zapotrzebowanie aby zbyt długi nie wchodził w podtrzymanie i może będzie ok ... A na przyszłośc , nauczka , aby najpierw wziąc opał na próbę i dopiero więcej zamówić .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.10.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Kaszpir U mnie nie ma problemu z kamieniem. Kupowałem u nich dwa lata temu na próbę troche ekogroszku i miału i też nie było wtedy problemu z kamieniem. Z tegorocznego miału popiołek całkiem ładny i na razie nie szlakuje za bardzo. Wydaj mi się ze popiołu jest nawet troche mniej niż z miału z Piasta 23mJ To na następny sezon kupię z 2 worki i jak będę zadowolony to kupię więcej ... Może po ten aferze i nagonce już nie kombinują , bo wiedzą że są na "oku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.10.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Muszę porozmawiać z kolegą jakby to wyglądało, ale coś odnośnie jakości węgla się dzieje ostatnio bo kolega wspominał że kazali mu przełożeni "odkurzyć" urządzenia i przygotować się do tego typu badań. Może wreszcie się wezmą za tą patologię - np. Komorany z opisami 23-25 MJ/kg ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 18.10.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Skladywegla to kaloryczność podają "do" czyli miał na przykład ma u nich do 23Mj, czyli jak jego kaloryczność będzie 15Mj to też spełnia kryteria Właścicieli to podobno wsadzili z wałki na podatku Vat. Jak by nie było to miał który od nich kupiłem był w miarę suchy, a z ważeniem to czekali aż do nich przyjadę, żebym wszystko widział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.10.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 widziałem reportaż w którym pokazali jak to są ich wagi regulowane. pokazywały tonę a rzeczywiście brakowało 50kg średnio a nawet więcej. a ludzie i tak u nich biorą bo cyferki są niższe za tonę. a że potem spalą 6 ton zamiast 4 to już nie ważne. ważne że kupili po 750 a nie po 800 za tonę. często nawet nie wiedzą że spalili więcej niż gdyby kupili ten teoretycznie droższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 18.10.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 widziałem reportaż w którym pokazali jak to są ich wagi regulowane. pokazywały tonę a rzeczywiście brakowało 50kg średnio a nawet więcej. a ludzie i tak u nich biorą bo cyferki są niższe za tonę. a że potem spalą 6 ton zamiast 4 to już nie ważne. ważne że kupili po 750 a nie po 800 za tonę. często nawet nie wiedzą że spalili więcej niż gdyby kupili ten teoretycznie droższy Powoli piece wymieniane są na nowsze sterowniki z liczeniem spalonego opału i wystarczy że ktoś kupi worek i go sprawdzi i więcej od takiego oszusta nie kupi, wystarczy nawet jeden taki sterownik na wioskę i sąsiad sąsiadowi doniesie co warty jest taki opał i resztę zweryfikuje rynek. W mojej okolicy powoli tworzą się takie grupy sąsiedzkie i zamawiają od razu całego tira od sprawdzonego dostawcy i cenę też odpowiednio wynegocjują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 18.10.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Powoli piece wymieniane są na nowsze sterowniki z liczeniem spalonego opału i wystarczy że ktoś kupi worek i go sprawdzi i więcej od takiego oszusta nie kupi, wystarczy nawet jeden taki sterownik na wioskę i sąsiad sąsiadowi doniesie co warty jest taki opał i resztę zweryfikuje rynek. W mojej okolicy powoli tworzą się takie grupy sąsiedzkie i zamawiają od razu całego tira od sprawdzonego dostawcy i cenę też odpowiednio wynegocjują. Ale w tych sterownikach, to sam użytkownik wpisuje przesyp. Jak kupi workowany powiedzmy po 25 kg i wsypie 4 worki to myśli że wsypał 100kg i to podzieli przez czas pracy podajnika, a w rzeczywistości wsypał 95 albo i mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabpa58 18.10.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Ja w tym roku również doszedłem do wniosku,że nie będę przepłacał za opał.W czerwcu,kupiłem miał z Piasta 25MJ/kg po 580PLN za tonę z dowozem z lokalnego składu(sprawdzony przez kilka lat sprzedawca)Jak na razie jestem bardzo zadowolony.Fotki tego miału zamieściłem na 339 str.(moim zdaniem wygląda lepiej niż groszko-miał z Kareny)Jeżeli zima będzie podobna do poprzedniej to zaoszczędzę 1500PLN,więc naprawdę warto.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.10.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Powoli piece wymieniane są na nowsze sterowniki z liczeniem spalonego opału i wystarczy że ktoś kupi worek i go sprawdzi i więcej od takiego oszusta nie kupi, wystarczy nawet jeden taki sterownik na wioskę i sąsiad sąsiadowi doniesie co warty jest taki opał i resztę zweryfikuje rynek. W mojej okolicy powoli tworzą się takie grupy sąsiedzkie i zamawiają od razu całego tira od sprawdzonego dostawcy i cenę też odpowiednio wynegocjują. a co mu da że będzie wiedział ile spalił tego co wsypał jeśli nie wie ile mniej mógłby spalić kupując lepszy? ludzie patrzą jedynie na czubek nosa i niewielu zadaje sobie trud liczenia. widzą tylko jedną kwotę a jak spali 6 ton to dla nich oznacza że tak musi być. nie zastanawiają się czy tak być ma czy może powinno być inaczej, mniej, taniej. jak rozmawiam z ludźmi i mówię że spaliłem 3 tony to robią wielkie oczy i zaczynają kombinować jak ich oszukałem. a powinni zadać sobie pytanie jak oszukali ich nieuczciwi sprzedawcy lub jak oni sami siebie oszukują. licznik pomaga ale nie jest do końca miarodajny. najlepszy byłby ciepłomierz tylko komu się chce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 18.10.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 widziałem reportaż w którym pokazali jak to są ich wagi regulowane. pokazywały tonę a rzeczywiście brakowało 50kg średnio a nawet więcej. a ludzie i tak u nich biorą bo cyferki są niższe za tonę. Timon a jaką mam pewność, że na innych składach wagi nie są podkręcone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.10.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 ja np sprawdzałem kilka sezonów ważąc każdy zasyp na swojej wadze. w każdym przypadku wyszło że dostawca rzetelny. niestety jak piszesz gwarancji brak. tyle że rzeczona firma nie tylko na wadze kombinacje robiła. sprzedawali ruski za polski i "słaby" za "mocny" węgiel. teraz podają kaloryczność "do 29MJ" pod tym można ludziom wszystko wcisnąć bo nie przekroczy a nikt nie zarzuci oszustwa. a ludzie biora i płacą i bluźnią a za rok znów biorą bo moze lepszy niż ostatnio będzie:bash::bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 18.10.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Ale w tych sterownikach, to sam użytkownik wpisuje przesyp. Jak kupi workowany powiedzmy po 25 kg i wsypie 4 worki to myśli że wsypał 100kg i to podzieli przez czas pracy podajnika, a w rzeczywistości wsypał 95 albo i mniej. To i tak wyjdzie że spalanie go więcej kosztowało, mi akurat skończył się podajnik nowej dostawy i zasypałem worek starej i zobaczę czy wróci spalanie do wcześniejszych statystyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.10.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 a co mu da że będzie wiedział ile spalił tego co wsypał jeśli nie wie ile mniej mógłby spalić kupując lepszy? ludzie patrzą jedynie na czubek nosa i niewielu zadaje sobie trud liczenia. widzą tylko jedną kwotę a jak spali 6 ton to dla nich oznacza że tak musi być. nie zastanawiają się czy tak być ma czy może powinno być inaczej, mniej, taniej. jak rozmawiam z ludźmi i mówię że spaliłem 3 tony to robią wielkie oczy i zaczynają kombinować jak ich oszukałem. a powinni zadać sobie pytanie jak oszukali ich nieuczciwi sprzedawcy lub jak oni sami siebie oszukują. licznik pomaga ale nie jest do końca miarodajny. najlepszy byłby ciepłomierz tylko komu się chce? Dobrze napisane Żeby wartości były porównywalne to mając ciepłomierz podaję ceny za 1 MJ. Także gdy podaję, że w zeszłym sezonie spaliłem 2 tony wielu nie wierzy, bo przecież im w podobnym domu poszło 5 ton - tyle, że o węglu, którym palili wiedzą, że był czarny i "ładnie się palił" a o nastawach sterownika, że kocioł nie wygasał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.10.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Także gdy podaję, że w zeszłym sezonie spaliłem 2 tony wielu nie wierzy, bo przecież im w podobnym domu poszło 5 ton - tyle, że o węglu, którym palili wiedzą, że był czarny i "ładnie się palił" a o nastawach sterownika, że kocioł nie wygasał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.10.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Czy ktoś się orientuje czy w prawdziwym miale Piasta można znaleźć duże kawałki węgla (znalazłem spore kawałki , jeden chyba z 6cm długości). Grubsze kawałki mają wygląd taki świecący , takby jakby wypolerowany , błyszczący (taki ciemno czarny z połyskiem) . Trochę przypomina mi zaschniętą smołę Na razie mieszam tego "Piasta" z trocinami i bardzo ładnie się wypala , ale bez trocin to była tragedia (sklejał się niesamowicie już w głębi palnika) i zastanawiam się czy mam jakiś "trefny" miał czy może obecnie taki Piast jest ... Co do tego niby Piasta u mnie w ofercie mają Piasta 24Mj ale przeciez takiego czegoś nie ma , więc zapewne jest to 23MJ jeśli oczywiście ma on coś wspoólnego w Piastem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts