kasmarkos 02.11.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 przy takim ustawieniu rosnie mi normalnie jak gora spieku i ledwo grzeje. No ja nie mam przyslony recznej w dmuchawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 02.11.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Podawanie 10 sek przerwa 2 minuty dmuchawa 75%. Kiedy ten wegiel kupowales ?? Hehe nie dziwne że długo dochodzi do zadanej.. przy takiej długiej pauzie.. i jeszcze taki power dmuchawy - to spieki gwarantowane....daj jakieś normalne nastawy typu 5/30 i mniej wiatru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miron11 03.11.2014 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 przy takim ustawieniu rosnie mi normalnie jak gora spieku i ledwo grzeje. No ja nie mam przyslony recznej w dmuchawie. Ja mam ustawienia wesołej / sucha 100%/ 8s/80 s i dmuchawa 28% i pali sie bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasmarkos 03.11.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 A czy moze byc wina tego ze wegiel jest wilgotny ?? Jak dam ustawienie 5/30 to mi przesypuje bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabpa58 03.11.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 A czy moze byc wina tego ze wegiel jest wilgotny ?? Jak dam ustawienie 5/30 to mi przesypuje bardzo. Takie nastawy(1:6) to na minusowe temp. Spróbuj 5/45(1:9),nadmuch na 30% i obserwuj. Ewentualna korekta nadmuchu. Ja mam na miale 25MJ/kg 5/45 i jest ciut za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 04.11.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 (edytowane) A czy moze byc wina tego ze wegiel jest wilgotny ?? Jak dam ustawienie 5/30 to mi przesypuje bardzo. Za mała przerwa. Do wesołej na teraz to 5 podawanie 90 przerwa i nie za mocny nadmuch. Rura do komina nie powinna być bardzo gorąca (szkoda pchać ciepło w komin). Jeżeli nadal będzie przesypywało, to 5/100, lub więcej. Jak będzie się kopczyk zapadał, to mniej. Przy eko typu wesoła wilgoć jest mniejszym problemem, niż przy węglu typu ledvice czy komorany (mniejsza możliwość wchłaniania wilgoci - węgiel szybciej schnie). Jaki węgiel jednak by nie był, spalanie mokrego węgla nigdy nie będzie ekonomiczne i zdrowe dla kotła. Co ważne - nie tyle chodzi o to, aby popiół był ładny. Chodzi o to żeby to, co ląduje w popielniku było dokładnie wypalone. Ja mam zawsze jakieś grudki w popiele, ale nie są to kalafiory. To co spada do popielnika łatwo kruszy się w palcach. Nie wiem którą zimę palisz takim kociołkiem. Możesz też sprawdzić jak masz ustawiony zawór trój(cztero)drożny. Nie powinien być otwarty na "maxa". Temperatura na kotle powinna być powyżej 50 stopni, a na kaloryfery ok. 40 lub nawet mniej. Edytowane 4 Listopada 2014 przez vaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasmarkos 04.11.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Ustawiałem już różne możliwości i ciągle mi go spieka i to bardzo mocno. Czy to możliwe że dostałem nie ten groszek co zamawiałem?? Ale z tego co czytałem bartex jest solidna firmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 04.11.2014 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Czesc. Czy ktoś posiada ciągle problem ze zrywaniem zawleczki? Zasypalem 26.10 caly zasobnik wesołej z bartexu i juz czwarty raz musialem wymieniać dziadostwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 04.11.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Czesc. Czy ktoś posiada ciągle problem ze zrywaniem zawleczki? Zasypalem 26.10 caly zasobnik wesołej z bartexu i juz czwarty raz musialem wymieniać dziadostwo... Zawleczkę masz odpowiednią 8,8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 05.11.2014 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Może coś Ci wpadło do węgla przy wsypywaniu. Wysypywałeś węgiel po każdym razie? Ja tak miałem jak mi wpadł kawałek drewna. Jeżeli w węglu nie ma nadziarna to nie powinno zrywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 05.11.2014 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Ustawiałem już różne możliwości i ciągle mi go spieka i to bardzo mocno. Czy to możliwe że dostałem nie ten groszek co zamawiałem?? Ale z tego co czytałem bartex jest solidna firmą. Ja na ten sezon również kupiłem w Bartexie. Półki co palę retopalem. Wesołej nie testowałem jeszcze, a kupowałem w maju. Spróbuj jeszcze zmniejszyć nadmuch. Ja mam nadmuch chyba ok 30% ale zasuwę mam lekko uchyloną. Jeżeli masz taką możliwość to zmniejsz czas podawania jeszcze. Ustaw np. 2sek. podawanie i 30sek. przerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 05.11.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Zawleczkę masz odpowiednią 8,8. Po ostatnich 2 razach wsadzilem duzego gwoździ a. Ktory wszedl na styk i tak go scielo. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.11.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Węgiel ślimak zmieli. Kamienia nie zmieli Krótko mówiąc, jak wcześniej na innym węglu szło a po zmianie zaczęło nagminnie ścinać, to węgiel pewnie posiada sporo kamulca. Niżej masz fotkę, gdzie ktoś tez zamiast zawleczki dawał wiertło... odpadła końcówka ślimaka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 05.11.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 zawleczką zrywa też jak są wytarte zwoje ślimaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.11.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Czesc. Czy ktoś posiada ciągle problem ze zrywaniem zawleczki? Zasypalem 26.10 caly zasobnik wesołej z bartexu i juz czwarty raz musialem wymieniać dziadostwo... Po ostatnich 2 razach wsadzilem duzego gwoździ a. Ktory wszedl na styk i tak go scielo. .. Witam! Miałem dokładnie taki sam problem. Zużywałem minimum 15 zawleczek na sezon. Żaden fachowiec nie potrafił mi tego ustawić. Twierdzili, że winny jest węgiel i faktycznie u mnie pomogło przejście na Pieklorza. Też zrywało, ale już znacznie rzadziej. Niestety kosztował 1000zł/t. Pod żadnym pozorem nie nabijaj tam gwoździ. Ja tez na to wpadłem, bo byłem sfrustrowany i zabrakło mi zawleczek. Na gwoździach faktycznie dłużej trzymało - czasem nawet miesiąc, ale po paru miesiącach pękła mi ta obejma, która łączy silnik z ślimakiem i zabuliłem ponad 300zł za naprawę bo za nową chcieli 1000zł http://www.iv.pl/images/74074990648704551032.jpg http://www.iv.pl/images/86634144288717386934.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 05.11.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 (edytowane) Kurcze, odnoszę nieodparte wrażenie że to jednak nie tylko kwestia węgla. Palę teraz 4 sezon, miałem najróżniejszy opał i nigdy zawleczki mi nie zerwało. Edit: Nie miałem i nie mam problemu ze zrywaniem zawleczek Edytowane 6 Listopada 2014 przez Pasiu&Moniś Dodatkowy komentarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 05.11.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Kurcze, odnoszę nieodparte wrażenie że to jednak nie tylko kwestia węgla. Palę teraz 4 sezon, miałem najróżniejszy opał i nigdy zawleczki mi nie zerwało. Pewnie, że nie. Moim zdaniem to kwestia jakości wykonania podzespołów i powtarzalności. Sąsiad ma identyczny kocioł i jemu średnio 3x na sezon zrywało. Ale jakoś trzeba to wytłumaczyć, bo przecież nie wymienią Ci ślimaka, czy palnika z tak błahego powodu jak zawleczka to trzeba było na opał zwalić Zresztą żona jak dzwoniła z reklamacją w tej sprawie do samego producenta to jej powiedział, że zawleczka to element eksploatacyjny i nie podlega gwarancji, choćby i co godzinę się zrywała - bo jest to wina użytkownika:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 05.11.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Kurcze, odnoszę nieodparte wrażenie że to jednak nie tylko kwestia węgla. Palę teraz 4 sezon, miałem najróżniejszy opał i nigdy zawleczki mi nie zerwało. zainteresuj się stanem zwojów na ślimaku.. jesli będą mocno przytarte ze dwa zwoje to na 100% to jest przyczyna zrywania zawleczek.. no chyba że masz fuul kamienia w opale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 05.11.2014 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 zainteresuj się stanem zwojów na ślimaku.. jesli będą mocno przytarte ze dwa zwoje to na 100% to jest przyczyna zrywania zawleczek.. no chyba że masz fuul kamienia w opale Kamieni nie ma. Ekogroszek wesola z bartexu. Piec mam od 2 lat to chyba nie możliwe zebybtak szybko ulegl wytarciu ślimak? . Jarecki mam waszego skampa to możliwe ze to wina slimaka? Do tej pory nie mialem problemow a po zasypaniu wesola nagle 4 razy w tak krotkim czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 05.11.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 A skąd wiesz że nie ma, brudny kamień wygląda jak węgiel. Sprawdź w popielniku, kamieni nie spalisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts