Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zmieniłem czas podawania na 8 sek. ale piec miał problem z dojście do temp. zadanej, a na retorcie ewidentnie brakuje węgla. Na razie ustawiłem czas podawania 10 sek. przedmuch 50 sek. i otworzyłem bardziej przysłonę na wentylatorze. Wszystko się zaczęło jak zasypałem nowy węgiel, martwi mnie jeszcze jedna rzecz, mianowicie,

na retorcie jest dużo dziur gdzie brakuje żaru, tam gdzie jest żar, to jest bardzo posklejany i tworzą się grudy, wysokie na kilka centymetrów.

To znaczy, że miałem ustawioną temp. na piecu 60 C i kocioł bardzo długo pracował w porównaniu z wcześniejszymi ustawieniami, żeby taką temp. osiągnąć.

Zdjęcia wrzucę wieczorem, bo kocioł teraz jest na podtrzymaniu, czyli jest wyłączone CO.

Jeżeli nastawa węgiel/powietrze była prawidłowa ,nie wentylowałeś kotła nadmiarem powietrza , to b. dobrze wstrzeliłeś się prawie w ciągłą prace kotła.

Zdjęcia:

oraz link do filmiku: https://drive.google.com/file/d/0B7v9tM1HNf8Vbkc5WmtTcGhTYjA/view?usp=sharing

Na filmie widać jak buduje się spiek który po jakimś czasie urośnie aż dotknie dzwona i się przewróci, widać na zdjęciach budujący się, oraz po lewej stronie u dołu zdjęcia leży przewrócony i w takim kształcie spada do popielnika.

zdjecie 1.jpg

zdjecie 2.jpg

zdjecie 3.jpg

Edytowane przez alpin

Zdjęcia:

oraz link do filmiku: https://drive.google.com/file/d/0B7v9tM1HNf8Vbkc5WmtTcGhTYjA/view?usp=sharing

Na filmie widać jak buduje się spiek który po jakimś czasie urośnie aż dotknie dzwona i się przewróci, widać na zdjęciach budujący się, oraz po lewej stronie u dołu zdjęcia leży przewrócony i w takim kształcie spada do popielnika.

To jakaś porażka to spalanie niepełne, komora czarna, sadza .

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=290436&stc=1&thumb=1&d=1416674958

czy w palniku są drożne otwory napowietrzające złoże.

Nastawy z tego filmu i zdjęć to podawanie 10 sek. dmuchawa 50 sek. przysłona wentylatora zdjęcie:

pali się tylko na środku paleniska, po bokach powietrze dmucha ale tam nie ma żaru.

Wcześniej miałem nastawy (stary węgiel) 13 sek. podawanie 47 sek.dmuchawa i wentylator bardziej przysłonięty jak teraz i palenisko było całe pokryte żarem.

wentylator.jpg

Chyba wiem skąd ten węgiel, oni w tym roku piszą,że polecają go, zacytuję:

"Przeznaczony jest dla kotłów ślimakowych o mocy powyżej 30kw, w mniejszych kotłach może pozostawiać tzw "koksik", czyli nie spalony do końca węgiel"

O pochodzeniu piszą "na bazie wybranych typów węgli z kopalń należących do KW S.A. w Katowicach"

Zatem jak to ten dostawca, co myślę, to dokup zwykłego Jareta i wymieszaj, wówczas to spalisz.

Inaczej to będzie ciężko, bo trzeba by mocniej rozciągnąć dawkę i raczej słabiej dmuchać, ale jak trzeba grzać i trzeba mocy, to niestety musisz kupić coś słabiutkiego do mieszania.

ps. a dmuchawka to stalowa WBS6a

Nastawy z tego filmu i zdjęć to podawanie 10 sek. dmuchawa 50 sek. przysłona wentylatora zdjęcie:

pali się tylko na środku paleniska, po bokach powietrze dmucha ale tam nie ma żaru.

Wcześniej miałem nastawy (stary węgiel) 13 sek. podawanie 47 sek.dmuchawa i wentylator bardziej przysłonięty jak teraz i palenisko było całe pokryte żarem.

Podaj mniejsze dawki na początek w tej samej proporcji 1:5 ,zobaczymy czy zacznie pokazywać się popiół.

podawanie 8 sek przerwa 40 sek

podawanie 5 sek przerwa 25 sek

podawanie 4 sek przerwa 20 sek

"Przeznaczony jest dla kotłów ślimakowych o mocy powyżej 30kw, w mniejszych kotłach może pozostawiać tzw "koksik", czyli nie spalony do końca węgiel"

O pochodzeniu piszą "na bazie wybranych typów węgli z kopalń należących do KW S.A. w Katowicach"

Zatem jak to ten dostawca, co myślę, to dokup zwykłego Jareta i wymieszaj, wówczas to spalisz.

Inaczej to będzie ciężko, bo trzeba by mocniej rozciągnąć dawkę i raczej słabiej dmuchać, ale jak trzeba grzać i trzeba mocy, to niestety musisz kupić coś słabiutkiego do mieszania.

ps. a dmuchawka to stalowa WBS6a

No ja takie efekty "spalania" mialem ze spalenia groszku Silesia z tego roku . Na szczescie mialem tego tylko 50 kg na probe i nie chce wiecej.

No chyba ze nie byla to Silesia .

W Krakowie na skladach jest tego pelno , mnie skusila cena 670-700 luz

Czyli po "przetłumaczeniu" ...

Węgiel wydobywa przez nasze kopalnie NIE NADAJE SIĘ do palenia w warunkach domowych ...

I tyle w temacie ...

Czyli czas na zakupy czeskiego lub ruskiego / kazachskiego opału ...

A polski ? Niech sobie dalej na hałdach leży , bo on nadaje się tylko do spalania przemysłowego ...

Czyli po "przetłumaczeniu" ...

Węgiel wydobywa przez nasze kopalnie NIE NADAJE SIĘ do palenia w warunkach domowych ...

I tyle w temacie ...

Czyli czas na zakupy czeskiego lub ruskiego / kazachskiego opału ...

A polski ? Niech sobie dalej na hałdach leży , bo on nadaje się tylko do spalania przemysłowego ...

Chyba za bardzo generalizujesz, trzeba po prostu wiedzieć co się kupuje ;)

Tylko skąd to wiedzieć jak często sprzedawca nie wie co oferuje :lol2:

Edytowane przez bobasxx

Przy ustawieniach 8 sek. podawanie 40 sek. przerwa dalej buduje się komin, ale pojawił się popiół, piec w środku jest pokryty białym popiołem nie widać sadzy.

Zobaczę co się będzie działo wieczorem, jak załączę CO.

Mój węgiel to Pieklorz płaciłem coś około 950 zł/t workowany.

Albo przejdź na podawanie jeszcze częstsze

podawanie 4 sek przerwa 20-25 sek.

Częstsze podawanie będzie zruszać powierzchnię i utrudniać budowanie "komina ".

Zdejmij deflektor (dzwon) pal bez niego może przestanie budować się ten spiek na palniku.

Edytowane przez animuss

Przy ustawieniach 8 sek. podawanie 40 sek. przerwa dalej buduje się komin, ale pojawił się popiół, piec w środku jest pokryty białym popiołem nie widać sadzy.

Bez sensu jest dawać takie ustawienia. Zmniejsz czas podawania i dostosuj do tego przerwę. Zrób np. 5 sekund a przerwę bym zostawił bez zmian. jak się zacznie zapadać to zmniejszysz.

1:5 to za tłuste nastawy na te warunki przy takim opale.

U mnie jest 1:10 na miale 25MJ/kg i po 30-35 min.pracy odstawia się na 20-25 min.

1:5 to za tłuste nastawy na te warunki przy takim opale.

U mnie jest 1:10 na miale 25MJ/kg i po 30-35 min.pracy odstawia się na 20-25 min.

Dokładnie. Ja u siebie spalam retopal na 5/90. Palę specyficznie, bo na ruszt dorzucam trochę drzewa, więc mogę sobie pozwolić na wydłużenie przerwy. Zaczął bym tak jak piszesz i raczej będzie to wymagało zwiększenia przerwy niż zmniejszenia.