Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

robertokot25 napisał:
To piszesz w tym wątku że Wesoła aż tak się popsuła??

Niestety - końcówka ostatniej dostawy była bardziej spiekalna i z łupkami.

Ja ją spalam bez problemu, ale początkującym nie polecam.

Gdy przyjedzie kolejna dostawa z nowej ściany w Grudniu najpierw ją przetestuję i dam znać czy warto ją kupić bo może się nadawać np. tylko na obrotówki.

Wczoraj w koncu zapaliłem palnik, nie chce mi się latać i dokładac ciągle odpadowe drewno z budowy.

Polecam wszytkim którzy mają Brucerowate palniki uszczelnienie dokładne. Musiałem zmniejszać obroty dmuchawy bo tak mi mocno wiało po uszczelnieniu. Ja dodtkowo wsunąłem szamotkę w palnik celem zmniejszenia i żakleiłem po dwa pionowe otwory o raz dzuurki za szamotką od strony podajnika. Puki co zeszłorczny ekoret pali się super.

Edytowane przez Akrimka

willy napisał:
Pytanie odnośnie Bartex-u jak wam się podoba groszek? Ja kupiłem silver i nie jest źle ale zastanawiam się nad rubinem.

Spaliłem w tym roku już pół tony Rubina. Nie mam porównania z Silverem. Spala się dobrze, tylko dużo popiołu w postaci kruchych "kalafiorów".

Edytowane przez gizmo1970

SUSPENSER napisał:
Niestety - końcówka ostatniej dostawy była bardziej spiekalna i z łupkami.

Ja ją spalam bez problemu, ale początkującym nie polecam.

Gdy przyjedzie kolejna dostawa z nowej ściany w Grudniu najpierw ją przetestuję i dam znać czy warto ją kupić bo może się nadawać np. tylko na obrotówki.

Tak sie sklada, ze chyba na ta koncowke trafilem... Zaczalem wlasnie testowac ten groszek i najlepsze efekty osiagam przy maksymalnie z mozliwych rozciagnietym podawaniu i jak najmniejszym nadmuchu. Obecnie mam 3 sek / 87 sek, wiatr 35 % a i tak dobija do zadanej 60 C. Temp. spalin ok. 90 C. Poczekam do rana, byc moze obnize wiatr do 34%, bo wczoraj dokladnie wyczyscilem palnik, komore dolotowa i wkleilem na nowo korone. Probowalem z przytkaniem dosuszania, ale wypalalo w srodku palnika spory krater.

@mclear.

U mnie Bartex Rubin, od miesiaca pod wiata w workach jutowych. Waga trzech losowych workow: 25,1 kg, 24,8 kg, 24,6 kg.

Edytowane przez gmaj22

Pytanko, czy ktoś z Was pali Wesołą z Bartexu kupioną w tym roku i zauważył coś dziwnego w porównaniu np. do Wesołej z tamtego roku? Ja mam dziwne wrażenie że dostałem jakiś całkiem inny węgiel zapakowany w worki z napisem GOLD. Jak w zeszłym roku na podtrzymaniu wytrzymywał ok 45min tak teraz na więcej niż 25min gaśnie, popiół też nie jest taki sam, z jednego worka jest sypki z innego zostają kawałeczki węgla, nie wiem czy to jakieś różne rodzaje ekogroszku czy co jest grane. Ktoś też zauważył coś podobnego?

gmaj22 napisał:
Tak sie sklada, ze chyba na ta koncowke trafilem... Zaczalem wlasnie testowac ten groszek i najlepsze efekty osiagam przy maksymalnie z mozliwych rozciagnietym podawaniu i jak najmniejszym nadmuchu. Obecnie mam 3 sek / 87 sek, wiatr 35 % a i tak dobija do zadanej 60 C. Temp. spalin ok. 90 C. Poczekam do rana, byc moze obnize wiatr do 34%, bo wczoraj dokladnie wyczyscilem palnik, komore dolotowa i wkleilem na nowo korone. Probowalem z przytkaniem dosuszania, ale wypalalo w srodku palnika spory krater.

@mclear.

U mnie Bartex Rubin, od miesiaca pod wiata w workach jutowych. Waga trzech losowych workow: 25,1 kg, 24,8 kg, 24,6 kg.

Szkoda, że tak późno mi to jeden z klientów zgłosił bo bym wcześniej ją wstrzymał tylko do obrotówek.

W każdym razie u mnie przy podawaniu 2 s wypala się ładnie, i ostatnią tonę zostawiłem sobie.

Za kilka dni przetestuję rosyjski a potem porównawczo Jaret.

michal84 napisał:
Pytanko, czy ktoś z Was pali Wesołą z Bartexu kupioną w tym roku i zauważył coś dziwnego w porównaniu np. do Wesołej z tamtego roku? Ja mam dziwne wrażenie że dostałem jakiś całkiem inny węgiel zapakowany w worki z napisem GOLD. Jak w zeszłym roku na podtrzymaniu wytrzymywał ok 45min tak teraz na więcej niż 25min gaśnie, popiół też nie jest taki sam, z jednego worka jest sypki z innego zostają kawałeczki węgla, nie wiem czy to jakieś różne rodzaje ekogroszku czy co jest grane. Ktoś też zauważył coś podobnego?

Ja też kupiłem wesołą tylko nie Bartex-ie i też jest całkiem inna niż od tego samego producenta z zeszłego roku (dokładnie tak samo zachowuje się w podtrzymaniu). Nie koniecznie jest gorszy (muszę poczekać na ujemne temperatury i porównam spalanie/wykresy), jak kupowałem czeski to w podtrzymaniu wytrzymywał jeszcze dłużej niż wesoła a wiadomo jaką ma kaloryczność.

Zyzolek było pisane tutaj niedawno. Kobra też brał od jakiegoś kolegi i pisał że kiszka była z tym węglem.

Latem wiem że był ok, jesienią kto kupił narzeka, w wątku o RBR kolega szczudło też na niego trafił i ma problemy ze spiekaniem, tutaj też coś czytałem na ten temat.

Ja Chwałowic nie sprzedaję od 2011.

michal84 napisał:

Kupiłem w tym tygodniu dwa worki Wesołej z najnowszej dostawy u mnie na lokalnym placu i muszę powiedzieć , ze pali się bardzo dobrze zero spieków i popiołu mniej jak w poprzednim. Jedyne co to zauważyłem, że szybciej się trochę spala ale to kwestia , że muszę podać 8 s a nie 6 s

karoka65 napisał:
Zyzolek było pisane tutaj niedawno. Kobra też brał od jakiegoś kolegi i pisał że kiszka była z tym węglem.

Latem wiem że był ok, jesienią kto kupił narzeka, w wątku o RBR kolega szczudło też na niego trafił i ma problemy ze spiekaniem, tutaj też coś czytałem na ten temat.

Ja Chwałowic nie sprzedaję od 2011.

Kurde, a ja właśnie kupiłem 3 tony Chwałowic workowanej po 750zł z transportem.

W zeszłym roku miałem 2 tony z tego samego składu i były OK.

Jak będzie kicha to będziemy mieszać