Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

transport jest już wliczony w cenę ekogroszku??

Nie wiem ,trzeba poczytać.

Takie coś jest .

Skorzystaj z promocji za zakup węgla z rabatem dla klientów TAURONA.

PROMOCJA OBEJMUJE DWA PRODUKTY LUZEM:

- ekogroszek JARET PLUS™

- ORZECH 21-22

UZYSKAJ KOD RABATOWY A CZEKA CIEBIE 30,00 ZŁ RABATU NA 1 TONIE WĘGLA! **

*promocja ważna do końca stycznia 2015 roku lub do wyczerpania zapasów :D

Edytowane przez animuss

Zyzolek było pisane tutaj niedawno. Kobra też brał od jakiegoś kolegi i pisał że kiszka była z tym węglem.

Latem wiem że był ok, jesienią kto kupił narzeka, w wątku o RBR kolega szczudło też na niego trafił i ma problemy ze spiekaniem, tutaj też coś czytałem na ten temat.

Ja Chwałowic nie sprzedaję od 2011.

Kurde, a ja właśnie kupiłem 3 tony Chwałowic workowanej po 750zł z transportem.

W zeszłym roku miałem 2 tony z tego samego składu i były OK.

Jak będzie kicha to będziemy mieszać

Nie wiem co macie za koszmar z tym ekogroszkiem Chwałowickim, ule u mnie sprawdza się rewelacyjnie. A kupiłem w ciemno 3 tony, bo rok temu testowałem.

Dostawa była w czwartek ze składu w Pyskowicach, 750zł workowany z transportem. Miał być mokry, bo na składzie mówili, że jak chce się suchy, to trzeba kupować latem. A tu małe zdziwko, woda się nie leje, kałuży nie ma, lekko wilgotny, nawet latem przy zakupach nigdy nie miałem tak suchego eko.

Zero spieków, zero szlaki, popiół OK, na oko kaloryczność deklarowana przez producenta, czyli kopalnię, 26-28 MJ jest, bo mniej łyka i temp na kotle w miarę stała.

Tak więc pytanie, czy te Chwałowice na Śląsku różnią się czymś, od tych nie na Śląsku;)

Edytowane przez zyzolek

Nie wiem co macie za koszmar z tym ekogroszkiem Chwałowickim, ule u mnie sprawdza się rewelacyjnie. A kupiłem w ciemno 3 tony, bo rok temu testowałem.

jakiś problem jest, bo wczoraj rozmawiałem z kolegą który też wziął w ciemno eko z Chwałowic, bo wcześniej testował i było ok a teraz tylko narzeka...

Czy macie może dostęp do schematów lub przekroju " palnika do spalania dymu Wery " ? znalazłem takie cuś lecz nie mogę się dostać na zaprzyjaźnione forum aby coś podejrzeć .
To jest opatentowane .:cool: a drogi jest oryginał?

Koszt palnika to mniej więcej 200 zł

Na sam palnik jest gwarancja typowa, dwa lata.

Myślę że nie warto kopiować lepiej kupić oryginał i samemu zamontować .

Tu masz filmik :

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16245-palnik-do-spalania-dymu-wasze-opinie/

Edytowane przez animuss

Do końca to nie wiadomo co to jest. Ja mimo wszystko zamówiłem. Zobaczymy co przyjdzie.

We wrześniu kupiłem tonę Silwera i mieszam go z pozostałym po zimie groszkiem klasy 35/1 z kop. Rydułtowy i dość dobrze się wypala. Są niewielkie ilości koksiku, ale myślę że to robi domieszka 40% tego koksujacego węgla. Przed zakupem dzwoniłem do Barteksu i powiedziano mi że Silwer to odpowiednik Pieklorza.

http://www.thmh.pl/cennik

U mnie pali się bardzo dobrze, nawet musiałem zejść z mocą bo zaczął się odstawiać na długie czasy.

Kurcze ceny bajka.. Pieklorz i Retopal to ceny jak na kopalni... ciekawe czy oryginał... takie składy muszę mieć chyba jakiś duży rabat na kopalni...

We wrześniu kupiłem tonę Silwera i mieszam go z pozostałym po zimie groszkiem klasy 35/1 z kop. Rydułtowy i dość dobrze się wypala. Są niewielkie ilości koksiku, ale myślę że to robi domieszka 40% tego koksujacego węgla. Przed zakupem dzwoniłem do Barteksu i powiedziano mi że Silwer to odpowiednik Pieklorza.

Teraz każdemu mówią co innego :).. raz że Piekary, raz że Bytom, a innym razem że Chwałowice... sami dokładnie nie wiedzą chyba

W zeszłym roku kupiłem 1T workowany Polski Ekogroszek Gold z Bartex i byłem bardzo zawiedziony. Ekogroszek był bardzo mokry pakowany we worki bez żadnych oznaczeń a na zdjęciach takie piękne worki z oznaczeniami, przeważyłem kilka worków i brakowało między 0,5 a 0,7 kg na worku a co gorsza po spaleniu było bardzo dużo popiołu i żużlu choć parametr jak zapewnia producent to wartość opałowa: 28-30 MJ/kg popiół: 2-4% żadnych informacji na F-Vat o rodzaju ekogroszku tak to można sprzedać wszystko. W tym roku kupiłem Ekoret pakowany w worki foliowe z oznaczeniem producenta, cena sporo wyższa i na niedomiar parametry dużo gorsze 26-27 MJ/kg popiół 6-7% i co się okazuje pali się o niebo lepiej ma o wiele mniej popiołu i żużlu. Bartex-owi już dziękuję nic tam więcej nie kupię, nie rozumie jeszcze tych osób które tak zachwalają na tym forum firmę Bartex, między innymi dlatego tam zamówiłem, a może to jacyś naganiacze handlowi.