Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W zeszłym roku kupiłem 1T workowany Polski Ekogroszek Gold z Bartex i byłem bardzo zawiedziony. Ekogroszek był bardzo mokry pakowany we worki bez żadnych oznaczeń a na zdjęciach takie piękne worki z oznaczeniami, przeważyłem kilka worków i brakowało między 0,5 a 0,7 kg na worku a co gorsza po spaleniu było bardzo dużo popiołu i żużlu choć parametr jak zapewnia producent to wartość opałowa: 28-30 MJ/kg popiół: 2-4% żadnych informacji na F-Vat o rodzaju ekogroszku tak to można sprzedać wszystko. W tym roku kupiłem Ekoret pakowany w worki foliowe z oznaczeniem producenta, cena sporo wyższa i na niedomiar parametry dużo gorsze 26-27 MJ/kg popiół 6-7% i co się okazuje pali się o niebo lepiej ma o wiele mniej popiołu i żużlu. Bartex-owi już dziękuję nic tam więcej nie kupię, nie rozumie jeszcze tych osób które tak zachwalają na tym forum firmę Bartex, między innymi dlatego tam zamówiłem, a może to jacyś naganiacze handlowi.

Jeden z tych chwalących to ja. Podaj namiary na lepszy skład. Bo w sumie jest chyba aż trzy "w miarę" (karena, bartex i byków) teraz dołączył suspenser. Zanim zacząłem zamawiać u nich, kupowałem na lokalnych składach. Jakbym był zadowolony, szczęścia w necie bym nie szukał. O tym że coś z tym ekogroszkiem może być nie tak, pisałem jako pierwszy - na podstawie opisu w sklepie. W sumie to dla mnie nie jest problemem to co dokładnie siedzi w tym węglu (aczkolwiek szkoda że nie jest podane że jest to mieszanka własnego wyrobu), ważne jest żeby podane parametry się zgadzały i spalał się dobrze. Mam aktualnie wesołą (gold) kupowaną w maju i jedzie do mnie pieklorz (silver). Jeżeli kolega suspenser zgodzi się na testy, chętnie wyślę mu próbki jednego i drugiego. Proszę o podanie ile kg mam wysłać. Silver jeszcze nie dojechał, aczkolwiek jest już w drodze,

Chciałbym spróbować ekogroszku z Przedsiębiorstwa Górniczego "SILESIA".

Orientujecie się u kogo można go kupić w najlepszej cenie z dostawą kurierską ? bo rozkład składów autoryzowanych mają bardzo ubogi

A skąd jesteś? Może będę znał kogoś z Twojej okolicy. Chociaż - szczerze odradzam. Zwłaszcza do tak małego kociołka. Jak już się uparłeś na taki test, to najwyżej kilka worków. Opiszę Ci: Popiół jak z Janiny - 10 do 12%. Spiekalność jak z Bobrka - pod 20 RI. Kaloryczność jak Retopal - koło 24 do 25 MJ. Popiół też lubi zaszlakować w spiek żużlowy. A i uziarnienie dość grube, trafia się sporo takich podłużnych śledzi co w obwodzie mają prawidłowy wymiar, ale długie potrafią być i na 5 - 6 cm. Nie warto się babrać.

W zeszłym roku kupiłem 1T workowany Polski Ekogroszek Gold z Bartex i byłem bardzo zawiedziony. Ekogroszek był bardzo mokry pakowany we worki bez żadnych oznaczeń a na zdjęciach takie piękne worki z oznaczeniami, przeważyłem kilka worków i brakowało między 0,5 a 0,7 kg na worku a co gorsza po spaleniu było bardzo dużo popiołu i żużlu choć parametr jak zapewnia producent to wartość opałowa: 28-30 MJ/kg popiół: 2-4% Bartex-owi już dziękuję nic tam więcej nie kupię, nie rozumie jeszcze tych osób które tak zachwalają na tym forum firmę Bartex, między innymi dlatego tam zamówiłem, a może to jacyś naganiacze handlowi.

To chyba ja też okazałem się "naganiaczem handlowym" kurde muszę koniecznie napisać do Bartexu o jakąś "prowizję"... :p

Ja zamawiałem w Bartexie 2 razy i złego słowa powiedzieć nie mogę. Brałem Gold czyli Wesołą a paliłem w owym czasie także Wesołą z Kareny i nie widziałem żadnej różnicy, oba były OK. Z resztą ileś tam stron wstecz podzieliłem się spostrzeżeniami w tym temacie.

Tylko mi nie przeszkadzały jutowe worki "no name" no i nie mam skłonności do ważenia węgla :)

W tym sezonie palę groszko-miałem z Kareny czyli Chwałowicami i jest OK chociaż popiołu więcej i trochę się spieka. Jak ostatnio był większy mróz to dosypywałem do tego Wesołą z Kareny (1 worek na 2 worki groszko-miału) i było wręcz idealnie.

Stwierdziłem, że bez sensu palić całą zimę mocnym paliwem skoro prawdziwej zimy jest może z miesiąc a różnica w cenie ogromna.

W zeszłym roku kupiłem 1T workowany Polski Ekogroszek Gold z Bartex i byłem bardzo zawiedziony. Ekogroszek był bardzo mokry pakowany we worki bez żadnych oznaczeń a na zdjęciach takie piękne worki z oznaczeniami, przeważyłem kilka worków i brakowało między 0,5 a 0,7 kg na worku a co gorsza po spaleniu było bardzo dużo popiołu i żużlu choć parametr jak zapewnia producent to wartość opałowa: 28-30 MJ/kg popiół: 2-4% żadnych informacji na F-Vat o rodzaju ekogroszku tak to można sprzedać wszystko. W tym roku kupiłem Ekoret pakowany w worki foliowe z oznaczeniem producenta, cena sporo wyższa i na niedomiar parametry dużo gorsze 26-27 MJ/kg popiół 6-7% i co się okazuje pali się o niebo lepiej ma o wiele mniej popiołu i żużlu. Bartex-owi już dziękuję nic tam więcej nie kupię, nie rozumie jeszcze tych osób które tak zachwalają na tym forum firmę Bartex, między innymi dlatego tam zamówiłem, a może to jacyś naganiacze handlowi.

Ekogroszek o niższej kaloryczności zwykle łatwiej spalić [wpływają na to: spiekalność, zawartość części lotnych itp.] więc u palacza niezaawansowanego bezpieczniejszy jest dobry, średniokaloryczny bo z tym wysoko może mieć tylko problemy i nie wykorzystać jego kaloryczności.

Jeżeli kolega suspenser zgodzi się na testy, chętnie wyślę mu próbki jednego i drugiego. Proszę o podanie ile kg mam wysłać. Silver jeszcze nie dojechał, aczkolwiek jest już w drodze,

Nie ma sprawy - adres jest pod linkiem:

Tu była reklama

Najlepiej przesłać po worku 25 kg to przetestuję je i podam wyniki.

Edytowane przez Delphion1

Ta Wesoła , którą mam o ile to Wesoła bardziej się spieka.

W pewnym momencie pojawiła się taka o wyższej spiekalności, lecz wystarczy skrócić cykl i jest super - obecnie taką palę - popiół jak z papierosa, wyciągam na niej 21,42 MJ/kg, czyli około 73% sprawności kotła - jak dla mnie rewelacja.

Czekam na dostawę - powinna być w połowie Grudnia ponoć z nowej ściany - liczę na to, że będzie taka jak wcześniej - dam znać gdy dotrze i ją wypróbuję :)

Odnośnie strony http://www.thmh.pl/cennik rozmawiałem z panią Patrycją, okazało się że nie wysyłają kurierem bo nie mają umowy ale po dłuższej rozmowie zadzwoni do mnie w poniedziałek i powie ile wyszedł by koszt transportu palety. Mówiła też że zauważyła że zainteresowanie jest coraz większe i będą szukać przewoźnika, pytanie ile będzie kosztował węgiel z transportem. Czy w ogóle ktoś palił tym węglem jeśli tak to jakim?

Witam,

To jak jest obecnie z tym „ekogroszkiem” z Wesołej. Dobry czy kiepski na tą chwilę?

Obecnie palę RETOPALEM i jestem średnio zadowolony.

Czy „Wesoła” na składzie opału w łódzkim może kosztować:

- luzem 750zł/tona

- workowany (przez pracowników na składzie) 800zł/tona

RETOPAL kupuje u nich po 810 workowany, więc ta Wesoła wydaje się coś za tania…

W pewnym momencie pojawiła się taka o wyższej spiekalności, lecz wystarczy skrócić cykl i jest super - obecnie taką palę - popiół jak z papierosa, wyciągam na niej 21,42 MJ/kg, czyli około 73% sprawności kotła - jak dla mnie rewelacja.

Czekam na dostawę - powinna być w połowie Grudnia ponoć z nowej ściany - liczę na to, że będzie taka jak wcześniej - dam znać gdy dotrze i ją wypróbuję :)

No to czekam na relację ze spalania.

Mam wesołą z baretxu i nie polecam nikomu.

Coś więcej w tym temacie? Kiedy kupowana, z czym jest problem?

Silvera dostałem we czwartek - mokry zarombiście, ale niczego innego się nie spodziewałem. Węgiel zamawiałem w workach jutowych, dostałem w foliowych. Węgiel będzie stał w workach do spalenia wesołej. Jest już wsypana do podajnika, jak się wypali retopal - będzie szła wesoła.

Witam,

To jak jest obecnie z tym „ekogroszkiem” z Wesołej. Dobry czy kiepski na tą chwilę?

Obecnie palę RETOPALEM i jestem średnio zadowolony.

Czy „Wesoła” na składzie opału w łódzkim może kosztować:

- luzem 750zł/tona

- workowany (przez pracowników na składzie) 800zł/tona

RETOPAL kupuje u nich po 810 workowany, więc ta Wesoła wydaje się coś za tania…

U mnie pod Łodzią za tą "Wesołą" wołają 790PLN-a luzem brutto. Daleko od Łodzi jest ten Twój skład?