Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Daj namiar na tą Wesołą pod Łodzią.. brałeś kiedyś ruska ze składu w Rąbieniu lub ze Zgierza?

Wpisz sobie ROL-BUD Rzgów. Nie wiem jak kwestia dowozu na drugą stronę Łodzi. Ale jeśli chcesz, to możesz podjechać i wziąć kilka worków na próbę. Oni mają zawsze jedną lub dwie palety z zapakowanym w worki węglem. Odnośnie Ruska to już kiedyś miałem pytać się na forum czy ktoś zna skład z rosyjskim/kazachskim/ukraińskim węglem w ofercie z okolic Łodzi lub samej Łodzi. Jeszcze w ubiegłym roku pracowałem na Teofilowie więc Rąbień mijałem w zasadzie co dzień. Teraz firma w której pracuję przeniosła oddział na Widzew. Ta północna strona Łodzi aktualnie jest trochę poza moim zasięgiem - tym bardziej, że latem przesiadłem się rower, Ale daj namiar na ten Rąbień - może podjadę na wiosnę. Oczywiście będę też wdzięczny za info od innych.

Edytowane przez sebsa

Wpisz sobie ROL-BUD Rzgów. Nie wiem jak kwestia dowozu na drugą stronę Łodzi. Ale jeśli chcesz, to możesz podjechać i wziąć kilka worków na próbę. Oni mają zawsze jedną lub dwie palety z zapakowanym w worki węglem. Odnośnie Ruska to już kiedyś miałem pytać się na forum czy ktoś zna skład z rosyjskim/kazachskim/ukraińskim węglem w ofercie z okolic Łodzi lub samej Łodzi. Jeszcze w ubiegłym roku pracowałem na Teofilowie więc Rąbień mijałem w zasadzie co dzień. Teraz firma w której pracuję przeniosła oddział na Widzew. Ta północna strona Łodzi aktualnie jest trochę poza moim zasięgiem - tym bardziej, że latem przesiadłem się rower, Ale daj namiar na ten Rąbień - może podjadę na wiosnę. Oczywiście będę też wdzięczny za info od innych.

rusek :

http://www.wegielhurt.pl/nasz-wegiel,10.html

Na początku zaznaczę, że to nie jest reklama.

Mam tylko pytanie czy ktoś z Was spotkał się z ekogroszkiem o nazwie handlowej „EKOBOREK”?

Tutaj opis tego opału http://tadpol.biz/ekoborek-tani-ekogroszek-czestochowa

Chodzi o to, że znajomy kupił większą ilość i mam możliwość odkupienia od niego.

Pytanie tylko co to za opał? Z góry dziękuje za każdą informację.

Edytowane przez Wilchelm

Na początku zaznaczę, że to nie jest reklama.

Mam tylko pytanie czy ktoś z Was spotkał się z ekogroszkiem o nazwie handlowej „EKOBOREK”?

Tutaj opis tego opału http://tadpol.biz/ekoborek-tani-ekogroszek-czestochowa

Chodzi o to, że znajomy kupił większą ilość i mam możliwość odkupienia od niego.

Pytanie tylko co to za opał? Z góry dziękuje za każdą informację.

No w każdym razie ma certyfikat. Ten co to go wystawił powinien wiedzieć. Zadzwoń, zapytaj, daj znać. Tego tu jeszcze nie grali.

Tak ładnie to brzmi, że myślał by kto że to polski węgiel. KTK to rusek:

http://ktkpolska.pl/o-nas/

http://ktkpolska.pl/assets/ekogroszek-lipiec-2014.pdf - certyfikat.

Co do ruska, jak doświadczenie forumowiczów pokazuje, może być całkiem niezły.

Z kolei co do tej mieszanki o której piszesz, jak historia pokazuje to skoro bazą jest węgiel z KTK, to raczej liczyłbym na to, że sprytny Polak dosypał tam jako "uszlachetniacz" komorany. A potem już zostało tylko machnięcie certyfikatu...

http://tadpol.biz/images/dokumenty/Certyfikat.pdf

Ekogroszek o niższej kaloryczności zwykle łatwiej spalić [wpływają na to: spiekalność, zawartość części lotnych itp.] więc u palacza niezaawansowanego bezpieczniejszy jest dobry, średniokaloryczny bo z tym wysoko może mieć tylko problemy i nie wykorzystać jego kaloryczności.

Próbowałem różnych ustawień dłuższe cykle, większa siła nadmuchu, ale nic nie pomagało, mógłbyś rozwinąć myśl jak należy zmienić konfigurację aby lepiej wykorzystać bardziej kaloryczne paliwo, bo mam wrażenie że próbowałem wszystkiego.

Edytowane przez arskot

To chyba ja też okazałem się "naganiaczem handlowym" kurde muszę koniecznie napisać do Bartexu o jakąś "prowizję"... :p

Ja zamawiałem w Bartexie 2 razy i złego słowa powiedzieć nie mogę. Brałem Gold czyli Wesołą a paliłem w owym czasie także Wesołą z Kareny i nie widziałem żadnej różnicy, oba były OK. Z resztą ileś tam stron wstecz podzieliłem się spostrzeżeniami w tym temacie.

Tylko mi nie przeszkadzały jutowe worki "no name" no i nie mam skłonności do ważenia węgla :)

W tym sezonie palę groszko-miałem z Kareny czyli Chwałowicami i jest OK chociaż popiołu więcej i trochę się spieka. Jak ostatnio był większy mróz to dosypywałem do tego Wesołą z Kareny (1 worek na 2 worki groszko-miału) i było wręcz idealnie.

Stwierdziłem, że bez sensu palić całą zimę mocnym paliwem skoro prawdziwej zimy jest może z miesiąc a różnica w cenie ogromna.

40 worków x 0,6kg = 24kg. to jest jeden worek mniej mi osobiście to nie odpowiada po zamawiałem 40 worków a nie 39. Wystarczy 20 klientów którzy biorą po 2T to jedna tona zostaje na składzie.

40 worków x 0,6kg = 24kg. to jest jeden worek mniej mi osobiście to nie odpowiada po zamawiałem 40 worków a nie 39. Wystarczy 20 klientów którzy biorą po 2T to jedna tona zostaje na składzie.

Ja miałem worki o skrajnej wadze ok 23 kg, dla mnie to oszustwo. Jak się nie potrafi prowadzić biznesu w sposób uczciwy to trzeba będzie prędzej czy później go zamknąć.

Ja wolę kupić węgiel w markecie ale w Bartexie na pewno nie!

Ja miałem worki o skrajnej wadze ok 23 kg, dla mnie to oszustwo. Jak się nie potrafi prowadzić biznesu w sposób uczciwy to trzeba będzie prędzej czy później go zamknąć.

Ja wolę kupić węgiel w markecie ale w Bartexie na pewno nie!

Nie to żebym kogokolwiek bronił - te z marketu rozumiem ważyłeś i waga grała?

Ja z kolei widziałem w markecie opał (nie pamiętam była to albo castorama albo auchan) eko z wilgotnością 20%.

Nie wiem jak wygląda proces workowania w dużych firmach typu bartex, widziałem natomiast jak to wygląda na mniejszych składach. Na tych całkiem małych, chłopaki sypią do worów, na auto i na wagę. Na większych to raczej odmierzanie objętości a nie ważenie. Pewnie mogliby ważyć to co zapakowane i na to wystawiać fakturę. Niestety podejrzewam że z racji czysto technicznych tego nie robią.

Żeby nie było że to tylko z węglem są problemy, jak spada ciśnienie gazu w rurociągu, to sprężarkami dobija się powietrze, coby nie było zbyt niskiego ciśnienia, ludzie i tak płacą za to jak za gaz.

Ja też nikogo nie bronię ale śmieszy mnie tego typu podejście. Wszystko sprawdzajmy, bo na pewno ktoś chce nasz oszukać. Te 0,6 kg to 2,4% deklarowanej masy worka. Biorąc pod, że pewnie pakuje to jakaś maszyna to całkiem niezła tolerancja. Poza tym skąd wiesz ile ten worek ważył w momencie zasypywania? Może węgiel ciut bardziej był wilgotny? Pomijam już fakt, że warzysz inną wagą.

Weź sobie zważ kilogram cukru, jak będzie go nie 1000 tylko ciut mniej to będziesz leciał do sklepu że Cię oszukano?

Ps. W ramach eksperymentu zważyłem właśnie kilogram mąki, przynajmniej tyle deklaruje producent.

Powinno być 1000g netto a jest 992 brutto, nie chciało mi się wysypywać, żeby zważyć opakowanie ale minimum kilkanaście g... nie wiem jak dzisiaj zasnę :bash:

Tysiące takich "lewych" kilogramów pewnie dziennie schodzi z taśmy produkcyjnej i wędruje do sklepów, toż to masowe oszustwo! Proponuje powiadomić odpowiednie służby... :lol2:

Nie to żebym kogokolwiek bronił - te z marketu rozumiem ważyłeś i waga grała?

Ja z kolei widziałem w markecie opał (nie pamiętam była to albo castorama albo auchan) eko z wilgotnością 20%..

Najnowsza gazetka Obi ;)

Jakiś "czech" w super promocji 525zł za tonę (jak na Obi to super oferta ...)

Ale patrzymy i widzimy na worku że ma wilgotność 20-26% czyli ....

Kupując 1tonę opału dostajemy 260kg wody , czyli kupujemy 740kg czystego opału ;-)

Dlatego nieuczciwi producenci "kochają" tak foliowe worki , bo woda w nich nie ucieknie i można okradać ludzi ...

Witam,

Jestem swiezo upieczonym palaczem :) w tej chwili wygrzewam nowy nieocieplony domek.

Spalilem narazie 1t retopalu z Bartexu,wegiel przyjechal troche mokry,pale w OE+16kw na automacie,spala ponad 1 worek na dobe i sa dosyc spore kruche kalafiory w popielniku jak i na palniku.Probowalem roznych korekt dmuchawy ale poprawy zadnej.Postanowilem sprobowac Eko Kazimierz,workowany w Weglobud Żory,czy ktoś może coś powiedziec na temat tego groszku jak i sprzedawcy?

Najnowsza gazetka Obi ;)

Jakiś "czech" w super promocji 525zł za tonę (jak na Obi to super oferta ...)

Ale patrzymy i widzimy na worku że ma wilgotność 20-26% czyli ....

Kupując 1tonę opału dostajemy 260kg wody , czyli kupujemy 740kg czystego opału ;-)

Dlatego nieuczciwi producenci "kochają" tak foliowe worki , bo woda w nich nie ucieknie i można okradać ludzi ...

i tak że chociaż napisali na worku taką wysoką wilgotność, niektórzy w tym miejscu podają przy mokrym max 10% i ludki łykają to brązowe złoto jak stado głodnych pelikanów

Witam,

Jestem swiezo upieczonym palaczem :) w tej chwili wygrzewam nowy nieocieplony domek.

Spalilem narazie 1t retopalu z Bartexu,wegiel przyjechal troche mokry,pale w OE+16kw na automacie,spala ponad 1 worek na dobe i sa dosyc spore kruche kalafiory w popielniku jak i na palniku.Probowalem roznych korekt dmuchawy ale poprawy zadnej.Postanowilem sprobowac Eko Kazimierz,workowany w Weglobud Żory,czy ktoś może coś powiedziec na temat tego groszku jak i sprzedawcy?

Przy Retopalu to norma ten kruchy spiek dookoła retorty przy dyszach i nie pomagają nawet super nastawy na niskiej mocy tak że występuje już kopcenie.. popiół przy tym opale ma bardzo niską temp. topnienia popiołu i tyle :(

Ja też nikogo nie bronię ale śmieszy mnie tego typu podejście. Wszystko sprawdzajmy, bo na pewno ktoś chce nasz oszukać. Te 0,6 kg to 2,4% deklarowanej masy worka. Biorąc pod, że pewnie pakuje to jakaś maszyna to całkiem niezła tolerancja. Poza tym skąd wiesz ile ten worek ważył w momencie zasypywania? Może węgiel ciut bardziej był wilgotny? Pomijam już fakt, że warzysz inną wagą.

Weź sobie zważ kilogram cukru, jak będzie go nie 1000 tylko ciut mniej to będziesz leciał do sklepu że Cię oszukano?

Ps. W ramach eksperymentu zważyłem właśnie kilogram mąki, przynajmniej tyle deklaruje producent.

Powinno być 1000g netto a jest 992 brutto, nie chciało mi się wysypywać, żeby zważyć opakowanie ale minimum kilkanaście g... nie wiem jak dzisiaj zasnę :bash:

Tysiące takich "lewych" kilogramów pewnie dziennie schodzi z taśmy produkcyjnej i wędruje do sklepów, toż to masowe oszustwo! Proponuje powiadomić odpowiednie służby... :lol2:

Jeśli porównujesz 0,8% do niespełna 2,5% a w przypadku kolegi (mclear) to jest nawet 8%! Skoro podajesz przykład cukru przy założeniu że 1 kg cukru to 3,5 zł przy 0,8% to straty są rzędu 3 groszy to na jednej tonie w kwocie 850 zł przy 8 % jest nawet 68 zł strat. Jeśli nie widzisz różnicy między 0,03 zł a 68 zł proponuje zmienić szkołę. Musiał byś zjeść 2266 kg cukru żeby osiągnąć stratę rzędu 68 zł ale idą święta więc wszystko przed tobą :)

Edytowane przez arskot