SUSPENSER 14.12.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Zresztą w obecnych warunkach to żaden test. Test będzie jak -10 i więcej się zrobi, jak trzeba będzie z 15 - 20 albo i ze 30 kilo na dobę spalić. Wtedy popalą ci z przewymiarowanymi kotłami. Ci z kotłami na miarę będą koks z popiołu wybierać. Dlatego sprawdzając ekogroszek na spiekalność daję długi cykl podawanie/przerwa i dużą moc palnika i nawet gdy zapotrzebowanie jest jak obecnie takie sobie przy spiekalnym pojawiają się koks lub żużel. Np. teraz sprawdzam ruski i jest zero spieków, ale nie ma co się dziwić bo RI=1. Potem sprawdzając kaloryczność wracam do ustawień z niższą mocą i wynik porównuję z innymi. Zobaczymy co teraz dostanę i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.12.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Prawdopodobnie to był właśnie pieklorz z Bobrka. Pomimo, ze moc ustawiłem małą rady dać nie mogłem. Jak wpadnie mi w ręce ten z Piekar to na pewno przetestuje. No i chcę jeszcze przetestować Wesoła. Teraz mam Retopala i chce mieć jakieś porównania Poczekaj z Wesołą jeśli jeszcze nie zamówiłeś bo mam gotowego do wsypania jutro Retopala z PSB Mrówka, a tuż po nim sprawdzę nową Wesołą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 14.12.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Nic jeszcze nie zamawialem. Mam jeszcze Retopala jakieś 12 worków + to co w zasobniku. Czekam na Twoje wyniki Retopala i Wesołej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yagher 16.12.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Testował ktos juz może ekogroszek "EKORET" z Katowickiego węgla? jak on wypada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.12.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Dzisiaj skończył się Retopal z PSB - nie spieka się nawet przy wyższej mocy palnika, uzyskałem na nim 16,93 MJ / kg, czyli całkiem nieźle, niewiele mniej niż na Rosyjskim. Cena Retopalu w PSB to 19 zł / 25 kg, czyli 760 zł / tonę Dodaję go do rankingu. Teraz testuję spiekalność Wesołej z najnowszej dostawy, a potem sprawdzę jej kaloryczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 17.12.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Dzisiaj skończył się Retopal z PSB - nie spieka się nawet przy wyższej mocy palnika, uzyskałem na nim 16,93 MJ / kg, czyli całkiem nieźle, niewiele mniej niż na Rosyjskim. Cena Retopalu w PSB to 19 zł / 25 kg, czyli 760 zł / tonę . A jak z popiołem z tego opału? Dużo go było? Nie robił się żużel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buhaj39 18.12.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Jak pisalem wczesniej jestem poczatkujacym palaczem,przy takich kalafiorkach dmuchawa w dół czy w góre? Z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.12.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 A jak z popiołem z tego opału? Dużo go było? Nie robił się żużel? Trochę było, ale bez żużlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.12.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Teraz testuję spiekalność Wesołej z najnowszej dostawy, a potem sprawdzę jej kaloryczność. Niestety drobna spieka jak diabli, więc jej nie polecam - próbuję ją spalić krótkim cyklem - zobaczę co do jutra będzie na palniku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 19.12.2014 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Kupiłem na próbę trochę Chwałowic. Niestety sklejają się strasznie na palniku bez różnicy na siłę nadmuchu. Taki urok tego eko czy to nie Chwałowice ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chudy771 19.12.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Tutaj pisałem na temat ekogroszku GOLD (ponoć Wesoła) z Bartexu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229592-ustawienia-sterownika-na-ekogroszek&p=6689200#post6689200 Za nic nie udało mi się go dostatecznie opanować, co 2 dni pełen popielnik. Tak wyglądał 'popiół', który ponownie wrzucałem do zasobnika http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=291742&d=1417285456 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=291743&d=1417285463 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=291745&d=1417285474 Zostało mi jeszcze z 10 worków tego czegoś.. Tym razem znalazłem ogłoszenie składu z okolic - Retopal luzem po 615zl/tona, z workowaniem i dostawa 60km wyszło jakieś 700zł/t Zamówiłem 2 tony, wczoraj wrzuciłem dwa worki i efekt poniżej: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=294854&d=1419012541 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=294855&d=1419012547 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=294856&d=1419012551 Szkoda, że wcześniej ogłoszenia nie znalazłem.. ponad 150zł/t taniej niż od Bartexu. Nawet lepiej się spala niż silver. Większość popiołu jak z papierosa, część delikatne, wypalone spieki, które rozpadają się po dotknięciu P.S. Ciekawe, że węgiel przyjechał dużo suchszy niż z Bartexu, mimo ostatenich deszczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 19.12.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Jeśli to org. Retopal to cena jest bardzo dobra. Ja za Retopala w oryginalnych workach płaciłem 810 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.12.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Niestety drobna spieka jak diabli, więc jej nie polecam - próbuję ją spalić krótkim cyklem - zobaczę co do jutra będzie na palniku ... Krótkim cyklem daję radę, ale nie każdy sterownik ma możliwość nastaw P/P 2/36 a palnik pracy z niską mocą, więc podbijam moc i temp. zadaną pomieszczeń żeby zobaczyć jak będzie działał z krótkim cyklem na wyższej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.12.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Tutaj pisałem na temat ekogroszku GOLD (ponoć Wesoła) z Bartexu:http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=291742&d=1417285456 Za nic nie udało mi się go dostatecznie opanować, co 2 dni pełen popielnik. Tak wyglądał 'popiół', który ponownie wrzucałem do zasobnika Zostało mi jeszcze z 10 worków tego czegoś.. Tym razem znalazłem ogłoszenie składu z okolic - Retopal luzem po 615zl/tona, z workowaniem i dostawa 60km wyszło jakieś 700zł/t Tu widać że kopczyk się zapadł pali się za głęboko w palniku Nie masz czasem nieszczelnego zasobnika? Edytowane 19 Grudnia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chudy771 19.12.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Nie wydaję mi się, przy montażu kotła na łączenie zasobnika ze ślimakiem zostało dodatkowo uszczelnione dość grubą taśmą uszczelniającą (nie pamiętam dokładnie nazwy, po odklejeniu jest taka plastelinowata), a na łączenie klapy z zasobnikiem gruba uszczelka, dla pewności. W jaki sposób można dodatkowo go uszczelnić? Jeśli to org. Retopal to cena jest bardzo dobra. Ja za Retopala w oryginalnych workach płaciłem 810 zł Nie mam pewności, workowane przez sprzedawcę. Muszę gdzieś kupić ze dwa worki oryginalnie zapakowanego i porównać Edytowane 19 Grudnia 2014 przez chudy771 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.12.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Nie wydaję mi się, przy montażu kotła na łączenie zasobnika ze ślimakiem zostało dodatkowo uszczelnione dość grubą taśmą uszczelniającą (nie pamiętam dokładnie nazwy, po odklejeniu jest taka plastelinowata), a na łączenie klapy z zasobnikiem gruba uszczelka, dla pewności. W jaki sposób można dodatkowo go uszczelnić? A jak otworzysz klapę zasobnika i zasobnik jest zasypany węglem w jednej trzeciej to po jakim czasie widzisz dym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chudy771 19.12.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 W ciągu 5 minut od otwarcia klapy nie pojawił się dymek w zasobniku i wcale się na to nie zapowiadało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.12.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 W ciągu 5 minut od otwarcia klapy nie pojawił się dymek w zasobniku i wcale się na to nie zapowiadałoDużo było węgla w zasobniku ? masz sam groszek zasypany ile miału jest w tym węglu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozej1719510336 20.12.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Niestety, jeszcze przed mniej więcej 2 miesiącami chwaliłem sobie palenie Retopalem przy zużyciu ok 7 kg/dobę. Spalanie czystego Retopalu i potem mieszanie 50/50 z groszkomiałem chwałowickim było tak samo przyjemne. Jakieś spieki były ale bez tragedii. Niestety od paru tygodni gdy zużycie wzrosło do 11-12 kg/dobę pojawił się problem z coraz większymi spiekami, potem skończył się groszkomiał i zaczęło palenie samego retopalu. Porażka. Niestety, jeśli po 2 dniach nie wysypałem z popielnika zawartości to 3 dnia przy otwieraniu drzwiczek zawartość przesypywała się na podłogę. Na początku września dałem za retopal z bartexu 788 zł. Coś mi zaświtało w głowie, że rok temu jak miałem problem z wesołą to w lokalnym sklepie kupiłem najdroższy ekogroszek jaki mieli w magazynie. Zrobiłem to i tym razem. Nie wiem co jest środku i sam "producent" też nie jest skory do dzielenia się tą informacją, ale pali się to pięknie. W piecu jakby czyściej i sam histogram spalania grupowego ładniejszy. Boli trochę cena - 900 zł/tona + kurier własny (u źródła), 1020 zł z dostawą u lokalnego dystrybutora. Po 1 pełnym dniu popiołu mam tyle co na zdjęciu. Za parę dni dam znać czy mój hurra optymizm się utrzymuje. Edytowane 20 Grudnia 2014 przez Mozej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 20.12.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Tu widać że kopczyk się zapadł pali się za głęboko w palniku Nie masz czasem nieszczelnego zasobnika? Animuss jemu się kopiec nie zapadł. Wyciągnęło mu środkiem spiek który pozbierał opał od strony drzwi i przewrócił się w głąb kotła zostawiając od drzwi dziurę. Dość typowe. Następne podania wywalą ten spiek do popielnika, przy uderzeniu o dno popielnika rozpadnie się na mniejsze koksiki i będzie wyglądało jakby kocioł wyrzucał niedopał ale nie spieczony tylko w postaci pojedynczych węgli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts