chudy771 20.12.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Dużo było węgla w zasobniku ? masz sam groszek zasypany ile miału jest w tym węglu . 1/4 zasobnika, teraz mam zasypany ten Retopal, w którym jak na razie nie stwierdziłem miału, w Wesołej z Bartexu to było jakieś 20% Zostało mi ok. 10 worków tego, pomieszam kiedyś z retopalem i mam nadzieję, że się sensownie spali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 20.12.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Animuss jemu się kopiec nie zapadł. Wyciągnęło mu środkiem spiek który pozbierał opał od strony drzwi i przewrócił się w głąb kotła zostawiając od drzwi dziurę. Dość typowe. Następne podania wywalą ten spiek do popielnika, przy uderzeniu o dno popielnika rozpadnie się na mniejsze koksiki i będzie wyglądało jakby kocioł wyrzucał niedopał ale nie spieczony tylko w postaci pojedynczych węgli. To jest prawdopodobne. 1/4 zasobnika, teraz mam zasypany ten Retopal, w którym jak na razie nie stwierdziłem miału, w Wesołej z Bartexu to było jakieś 20% Zostało mi ok. 10 worków tego, pomieszam kiedyś z retopalem i mam nadzieję, że się sensownie spaliA weź jeszcze otwórz drzwi wyczystki komina na 1-2 doby ,podeprzyj czymś żeby się nie zamknęły. Edytowane 20 Grudnia 2014 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toker 20.12.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Witam po dłuższej nieobecności.SUSPENSER > w poście #7684 pisałeś ''Brunatne się nie spiekają i można dać dużą moc na palniku''. Z własnego doświadczenie powiem, że paląc brunatnym pelletem KARBOPAL PLUS w Sztokerze 25KW zawsze mam spieki. I potrafią być naprawdę ogromne. Przerobiłwm różne ustawienia i spieków nie udaje się zlikwidować. Jeżeli wyciągnę spiek z paleniska, to ma przyklejone rozpalone do czerwoności pellety. Wysuwający się spiek jest wypalony całkowicie. Względnie łatwo go skruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 21.12.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Witam po dłuższej nieobecności. SUSPENSER > w poście #7684 pisałeś ''Brunatne się nie spiekają i można dać dużą moc na palniku''. Z własnego doświadczenie powiem, że paląc brunatnym pelletem KARBOPAL PLUS w Sztokerze 25KW zawsze mam spieki. I potrafią być naprawdę ogromne. Przerobiłwm różne ustawienia i spieków nie udaje się zlikwidować. Jeżeli wyciągnę spiek z paleniska, to ma przyklejone rozpalone do czerwoności pellety. Wysuwający się spiek jest wypalony całkowicie. Względnie łatwo go skruszyć. Myślę że chodziło mu o komorany i ledvice. To co ty piszesz to chyba miał węglowy prasowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.12.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Witam po dłuższej nieobecności. SUSPENSER > w poście #7684 pisałeś ''Brunatne się nie spiekają i można dać dużą moc na palniku''. Z własnego doświadczenie powiem, że paląc brunatnym pelletem KARBOPAL PLUS w Sztokerze 25KW zawsze mam spieki. I potrafią być naprawdę ogromne. Przerobiłwm różne ustawienia i spieków nie udaje się zlikwidować. Jeżeli wyciągnę spiek z paleniska, to ma przyklejone rozpalone do czerwoności pellety. Wysuwający się spiek jest wypalony całkowicie. Względnie łatwo go skruszyć. Czym tak naprawdę jest KARBOPAL PLUS - może PROPAL zmieszany z jakimś wysokokalorycznym [i spiekającym] kamiennym pyłem i uformowany w pellety co by tłumaczyło spiekanie ? Podaj link do wyników badań tego cuda to z nich będzie coś można wywnioskować. Nie spotkałem się jeszcze z ekogroszkiem brunatnym spiekającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 22.12.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 A jak otworzysz klapę zasobnika i zasobnik jest zasypany węglem w jednej trzeciej to po jakim czasie widzisz dym ? Mógłbyś wyjaśnić jakie ma znaczenie pojawianie się dymu w zasobniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 22.12.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Witam, Kupiłem dziś na próbę groszek z Piekar. Niestety świeża dostawa i jest mokry.zastanawiam się czy mogę jeden worek wsypać mokrego czy lepiej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 22.12.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Mógłbyś wyjaśnić jakie ma znaczenie pojawianie się dymu w zasobniku?Jest mniejszy opór i dym ma łatwiej się przez zbiornik wydostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.12.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Widziałem tylko jeden kocioł który nie dymi z zasobnika przy pracującej dmuchawie.To był kocioł Rajmunda.Jak uzupełnia się paliwo najlepiej robić to gdy kocioł jest w podtrzymaniu albo przejść w tryb ręczny żeby wentylator nie pracował w tym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 23.12.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 http://m.leroymerlin.pl/ogrzewanie/akcesoria-do-piecow/paliwo-do-kotlow-c-o/eko-groszek-23-mj-barter,p262611,l1019.htmTeraz w leroyu w promocji 12 zeta za worek 20kg, czyli 600zł/tona. Jak dla mnie, super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 23.12.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Moje Defro w piwnicy stoi z otwartą klapą zasobnika. Taka metoda dosuszania opału - kiedy zamknę klapę nawet przy suchym opale potrafi się zrobić wilgoć na klapie i na ściankach. To normalne - z jednej strony kocioł grzeje kosz, z drugiej strony powietrze go chłodzi. Musi się skraplać. Przy otwartej klapie jest sucho. Nie dymi bo jest odpowiedni ciąg, pali się dostatecznie wysoko, palnik nie ma skłonności do cofania dymu i lej w koszu jest odpowiedniej wielkości. Jedyny przypadek kiedy przydymił z kosza miałem jak opału w koszu zabrakło i zaczął wypalać w głąb palnika. Skam zakładowy też pali z otwartą klapą - z tych samych przyczyn. I też nie dymi. Więc twierdzę, że fajkę i stalowe obrotowe Ardeo da się tak poustawiać żeby dymienia z kosza nie było - oczywiście przy odpowiednim ciągu. Pionan - ten Leroy to rzeczywiście może być fajna oferta. Z Barteru - znaczy że pewnie rusek. Jak woda się nie leje i bez kamieni to 100% warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.12.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 http://m.leroymerlin.pl/ogrzewanie/akcesoria-do-piecow/paliwo-do-kotlow-c-o/eko-groszek-23-mj-barter,p262611,l1019.htm Teraz w leroyu w promocji 12 zeta za worek 20kg, czyli 600zł/tona. Jak dla mnie, super. Nie otwiera mi się ta strona ... Najtańszy BArter na stronie kosztuje 14,67zł za 20kg ... Gdzie taki tani ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dębowy 23.12.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 zjadło mu literkę "l" na końcu linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.12.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Tyle że ciągle cena jak jest na stronie to 14,67zł za 20kg a nie 12zł ... Skąd ta cena ??? Jakaś lokalna wyprzedaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 23.12.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Witam, czy pali ktoś groszkiem z Piekar? Jakie ustawienia i nadmuch proponujecie. Zacząłem dziś nim palić na dość duże mocy i „kaczana” – zlepiony koks mi z palnika wypchnęło. Posprzątałem na palniku i dałem moc w stosunku 1:10z niewielkim nadmuchem 22%.Jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 23.12.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Nie otwiera mi się ta strona ... Najtańszy BArter na stronie kosztuje 14,67zł za 20kg ... Gdzie taki tani ??? To właśnie ten. Prosukt z gazetki. Leroy w Zgorzelcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 23.12.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 To właśnie ten. Prosukt z gazetki. Leroy w Zgorzelcu. W zeszłym roku też testowałem najtańsze ekogroszki "brunatne" w granicach 620zł/t i po przeliczeniu spalania wyszło że jak kupiłem wesołą za 900zł to wyszła taniej (brunatnego spalałem ok. 18kg, wesołą poniżej 12kg i do tego nie trzeba było czyścić tak pieca jak po brunatnym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 23.12.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Witam, Potrzebuje pilnej pomocy, bo już nie mogę ogarnąć tego koksu. Ekogroszek z Piekar – bynajmniej taką dostałem informację od właściciela składu. Przy ustawieniach 6/60 i nadmuch 22% zrobiło się tak jak na zdjęciu. Teraz zmieniłem na 6/70 i 40% nadmuch i czekam co będzie dalej, ale nie wiem czy idę w dobrym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfred 23.12.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 W zeszłym roku też testowałem najtańsze ekogroszki "brunatne" w granicach 620zł/t i po przeliczeniu spalania wyszło że jak kupiłem wesołą za 900zł to wyszła taniej (brunatnego spalałem ok. 18kg, wesołą poniżej 12kg i do tego nie trzeba było czyścić tak pieca jak po brunatnym). Proszę powiedzieć jaką powierzchnię i jakim kotłem ogrzewasz, mając tak niskie zużycie. U mnie obecnie schodzi 26kg/dobę mieszanki Chwałowic i silwera z Barteksu. Ogrzewam 165m2, 300l CWU, dwie łazienki, dwie kuchnie. A tak przy okazji; życzę wszystkim na tym forum, ZDROWYCH I POGODNYCH ŚWIĄT, i SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.12.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Witam, Potrzebuje pilnej pomocy, bo już nie mogę ogarnąć tego koksu. Ekogroszek z Piekar – bynajmniej taką dostałem informację od właściciela składu. Przy ustawieniach 6/60 i nadmuch 22% zrobiło się tak jak na zdjęciu. Teraz zmieniłem na 6/70 i 40% nadmuch i czekam co będzie dalej, ale nie wiem czy idę w dobrym kierunku. [ATTACH=CONFIG]295508[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]295509[/ATTACH] Raczej 2 / 20-25 nadmuch 25-30% albo 2/22-30 nadmuch 30%-40% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts