Maher 27.12.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Ostatnia fotka z dzisiejszej zabawy z koksami. Wsypałem już mixa i mam nadzieję, że niebawem sytuacja na palniku się nieco poprawi... Dzięki wszystkim za pomoc, ale jak widać tego spalić sie po prostu nie da. Bynajmniej u mnie. [ATTACH=CONFIG]295829[/ATTACH] Czemu nie chcesz całkowicie zjechać z nadmuchem i zobaczyć czy zacznie przesypywać koksiki czy może będzie lepiej i to normalnie spalisz? Na wszystkich zdjęciach widać że za dużo dmuchasz, a jak czyściłeś palnik to dosyp trochę popiołu aby się palnik ustabilizował. Edytowane 27 Grudnia 2014 przez Maher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.12.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Na tą chwile to nie kłopot zostało tego na samym dnie w koszu. A spalić resztę też nie problem bo został mi sie tego szajsu tylko worek . To po cholerę marnujesz czas ??? Ja mam 2 tony (teraz już trochę więcej niż 1 tona) do spalania i do tego miał i z takim badziewiem męczę sie od października. A przetestowałem mnóstwo różnych ustawień i jestem w tym samym miejscu jak na początku spalania. Wymieszaj z innym opałem i zapomnij ... Bez sensu wynajdujesz sobie problemy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 28.12.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Nie wynajduje problemu. Próbuje wreszcie kupić groszek, który nie będzie powodował koksowania i nie będzie się kleil. Na razie niestety same porażki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 28.12.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 (edytowane) No bo prawda jest taka że większość polskiego opału nie nadaje się co spalania w warunkach domowych ...Te wyniki badań z przed kilku lat już dawno nie mają nic wspólnego z rzeczywistością ... A WSZYSCY POLACY oczywiście od wielu wielu lat składają się na pensje , przywileje i dopłacają do nierentownych kopalni , mimo że mało kto jest zainteresowany tym opałem ... Opał jest wydobywany z coraz to głębszych odległości i staje się z roku na rok coraz gorszy ...Z roku na rok jego spiekalnośc się powiększa ... Szczerze mówiąc obecnie trafić na polski dobry opał który się nie spieka to trzeba mieć szczęście ... Na szczęście jest jeszcze opał ruski , kazachski , ukraiński i czeski ...W większości w/w mają duuuużo niższą spiekalność i dzięki temu bardziej nadają się co spalania w warunkach domowych ... Ja się w polskiego opału "wyleczyłem" ... Szkoda nerwów , czasu i pieniędzy ... Z tego co czytam ... Rok temu Wesoła - super ... W tym roku tragedia ...Rok temu Chwałowice - dośc dobre. W tym roku tragedia ... PS. Mam jeszcze trochę Chwałowic ? z zeszłego roku i dośc ładnie się spala , choć też jest spiekalny , chociaż jak porównam z pierwszy moim ruskim ekogrochem to nie ma co porównywać. Z ruskiego zero spieków i popiół jak z papierosa. Edytowane 28 Grudnia 2014 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.12.2014 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 a skąd Ty Wilchelm jesteś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 28.12.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 a skąd Ty Wilchelm jesteś ? Województwo łódzkie. Wszystko co obecnie kupiłem w okolicznych składach to spiekajace węgle poza Retopalem. Nie testowałem jeszcze Ekoretu. Teraz będę szukał na oddalonych do 15 km ode mnie. Poluje na Jaret i ruskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.12.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Skoro nie masz problemu z Retopalem to dlaczego nie chcesz nim palić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 28.12.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Wiesz jak jest... To mój pierwszy sezon z takim kotłem. Cały czas szukam czegoś lepszego. Retopal u mnie jest po 820 org., workowany. Dużo popiołu produkuje. Ale jeśli nie znajdę jakiegoś fajnego ruska to będę palił Retopalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiechu30 28.12.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Wiesz jak jest... To mój pierwszy sezon z takim kotłem. Cały czas szukam czegoś lepszego. Retopal u mnie jest po 820 org., workowany. Dużo popiołu produkuje. Ale jeśli nie znajdę jakiegoś fajnego ruska to będę palił Retopalem Też jestem z łódzkiego u mnie za retopal oryginalny workowany 860zł tona .Obecnie wygrzewam dom jeszcze nie zamieszkały , jak paliłem retopalem było bardzo dużo popiołu i kocioł był bardziej brudny .Teraz pale jaretem za 760zł za tonę workowany i jest o wiele mniej popiołu i wydaje mi się że czyściej w kotle . Może ktoś ma namiary na ruski opał w okolicach Piotrkowa lub Tomaszowa chętnie bym kupił na próbę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 28.12.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Też jestem z łódzkiego u mnie za retopal oryginalny workowany 860zł tona .Obecnie wygrzewam dom jeszcze nie zamieszkały , jak paliłem retopalem było bardzo dużo popiołu i kocioł był bardziej brudny .Teraz pale jaretem za 760zł za tonę workowany i jest o wiele mniej popiołu i wydaje mi się że czyściej w kotle . Może ktoś ma namiary na ruski opał w okolicach Piotrkowa lub Tomaszowa chętnie bym kupił na próbę . A ile paliles Retopala a ile spawacz Jareta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiechu30 28.12.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Retopala spaliłem około 300kg , jareta też coś koło tego .A jeśli chodzi o spalanie dobowe to były podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 28.12.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Też jestem z łódzkiego u mnie za retopal oryginalny workowany 860zł tona .Obecnie wygrzewam dom jeszcze nie zamieszkały , jak paliłem retopalem było bardzo dużo popiołu i kocioł był bardziej brudny .Teraz pale jaretem za 760zł za tonę workowany i jest o wiele mniej popiołu i wydaje mi się że czyściej w kotle . Może ktoś ma namiary na ruski opał w okolicach Piotrkowa lub Tomaszowa chętnie bym kupił na próbę . W okolicach Piotrkowa masz jeden z wielkich magazynów Barteru - w Kiełczówce. Nie jestem tylko pewny czy prowadzą tam sprzedaż detaliczną, ale spróbować możesz - w najgorszym razie dadzą Ci namiar na jakieś składy z którymi współpracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 28.12.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Odnośnie ekogroszku rosyjskiego. Czy wszystkie do nabycia u nas są jakościowo ok? Jest jeden czy kilka tych ruskich? Czy ruski też może być koksujaco spiekajaco kleisty jak borek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.12.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 ekoret spiekał i z niego zrezygnowałem już 2 sezony temu(moze się poprawił???), mozesz jednak spróbować- ja wolę spieki niż koksowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 28.12.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 ekoret spiekał i z niego zrezygnowałem już 2 sezony temu(moze się poprawił???), mozesz jednak spróbować- ja wolę spieki niż koksowanie No to nie wiem czy spróbuje. Mam dość koksu... Teraz pali się u mnie Retopal i jest tylko trochę popcornu. Natomiast lepiej jest niż przed uszczelnieniem. Wiem, że teraz zostałem zwyczajnie oszukany, bo nie możliwe jest, żeby ekogroszek z Piekar tak koksowal. Byłem to wyjaśniać na składzie i właścicieli na moje zastrzeżenia nie miał argumentów do obrony. Także mają jednego klienta mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.12.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Odnośnie ekogroszku rosyjskiego. Czy wszystkie do nabycia u nas są jakościowo ok? Jest jeden czy kilka tych ruskich? Czy ruski też może być koksujaco spiekajaco kleisty jak borek? Są różne i można się nieźle władować więc nie radzę brać większej ilości bez testowania mniejszej i pewności, że to taki sam węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.12.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Wilchelmekoret nie koksował on spiekał z popiołu i dopóki nie były to duże spieki to je tolerowałem ale z roku na rok stawał się gorszy, uważam jednak ze łatwiej spalić spiekający niż koksujący- to jednak moje zdanie i mogę nie mieć racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 28.12.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Też myślę że kilka lat polski ekogroszek będzie czymś epizodycznym na rynku, bo jest coraz gorszej jakości i dużo za drogi - cena dla klienta końcowego to max 600zeta na tą jakość.... i naturalnie zostanie wyparty przez wschodnie produkty (jeśli będą trzymać jakość), których mają tam pod dostatkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 28.12.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Brałem w tym roku wesołą z Bartexu podobnie jak w ubiegłym roku i u mnie nie spieka, nie wiem tylko czy to w 100% wesoła bo kto to może wiedzieć. Na pewno troszeczkę więcej opału mi idzie niż w ubiegłym roku ale to też ciężko porównywać bo w ubiegłym roku zimy nie było w ogóle. W każdym razie nie spieka a popiół mam jak kurz. Sterownik ecol wesrsja 3.1.6 ustawiony na automat i korekta nadmuchu -2, . W ubiegłym roku lepiej spalało na grupowym Edytowane 29 Grudnia 2014 przez Beata&Slawek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 28.12.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Są różne i można się nieźle władować więc nie radzę brać większej ilości bez testowania mniejszej i pewności, że to taki sam węgiel. Na co zwracać uwagę? Jakieś oznaczenia etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts