Wilchelm 03.01.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Najbardziej aktualne parametry węgli z KW SA zawsze są na ich stronie w ofercie handlowej. Otwierasz stronę KW SA, dajesz Jak i Gdzie Kupić Węgiel - Kopalnie - wybierasz kopalnię która Cię interesuje i masz ceny i podstawowe parametry. Te są uaktualniane w marę na bieżąco. Masz racje, tam można znaleźć informacje. Ale jak już pisałem wcześniej są one prawdopodobnie nieaktualne. Wg mnie po prostu nie zdążyli jeszcze zaktualizować informacji na stronie, bo cały czas jest certyfikat z 2007 roku z niskim RI http://www.kwsa.pl/files/sprzedaz_wegla/paliwa_kwalifikowane/certyfikaty/swiadectwoNR8.pdf Kwestia czasu i będzie zmiana, bo nie wierzę, że na workach napisali RI – 20. Poza tym proszę spojrzeć na zrzut ekranu. Skąd sprzedawca dostał te parametry? Z kopalni czy sam sobie napisał co mu do głowy wpadło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 03.01.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 niedługo nasze kochane kopalnie będą pisać RI : 0-40 i nawet nie fikniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 03.01.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Chętnie się dowiem czy ktoś miał okazję palić z nowych dostaw tym opałem. Do tej pory oficjalnie było, że RI = 0-10. Z kolei znalazłem na allegro Pieklorza z Piekar w oryginalnych workach, gdzie RI wynosi 0 – 20. Tutaj linki z dwóch różnych aukcji: http://allegro.pl/ek...31051158.html na ostatnim zdjęciu w tej aukcji jest certyfikat, gdzie RI wynosi 0. http://allegro.pl/pi...4923102548.html Wychodzi na to, że Piekarski już nie jest tak niespiekający, a certyfikat, którym się wszyscy posługują prawdopodobnie stracił ważność. Nadruk na opakowaniu mówi sam za siebie [ATTACH=CONFIG]296942[/ATTACH] nie wchodzi jeden link.... najlepszy jest parametr zawartość popiołu : 0-7% jakby było możliwe uzyskanie 0% popiołu perpetum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 03.01.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Wtedy będziemy palić czeskim opałem Ja teraz znalazłem coś co się nazywa Eko - Mix Czech. Nie wiem czy na pewno podałem prawidłową nazwę. Pomarańczowe worki. Cena chyba 600zł/tona. Z kolei obok był EKO MIKS kamienny w niebieskich workach po 800zł/tona. Ja będę w tym sklepie to pstryknę zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 03.01.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 nie wchodzi jeden link Tutaj druga aukcja tego samego sprzedawca na nadrukiem na workach. Co innego na workach, a co innego w certyfikacie, który także jest w zdjęciach na tej aukcji http://allegro.pl/ekogroszek-pieklorz-piekary-orgyginalnie-pakowany-i4931077458.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 03.01.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Dzisiaj po całym dniu walki z Wesołą stwierdzam..., że już jej nie kupie Próbowałem na różnych podaniach i nadmuchach i zawsze koksuje, mniej lub bardziej ale zawsze. To co się nie spali wrzucam z powrotem do zasobnika. Ekogroszek mam z lokalnego składu od można powiedzieć znajomego. Dostawę mieli koło 18 grudnia. Na drugi dzień mi przywieźli 500kg i do stycznia suszyła się u mnie. Brałem od nich Wesołą cały tamten sezon i paliła się ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buhaj39 04.01.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Panowie, Była tu mowa o Jarecie,można coś więcej na jego temat,jak się spala,czy dużo jest popiołu,jak z jego mocą i czy warto dopłacić do Jaret Plus ? W tej chwili twają u mnie prace wykończeniowe,nie mieszkam jeszcze ale całe dnie spedzam w domku podczas prac. Dom jeszcze nieocieplony,145m2,wszedzie podłogówka + drabinki w łazienkach i grzejnik w garażu,kocioł OE Plus 16kw. Tak wiem mogłem kupić 10kw ale wiara w instalatorow zrobiła swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek. 04.01.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Pewnie mamy podobną dostawę, bo ja brałem chyba pod koniec czerwca. Czasy podawania to 3 i 2s. Ustawień mam dość dużo, bo dla każdej mocy inne, ale za to nic nie zmieniam przy zmianach temp. zewnętrznej od -10 do + 15. Przy grupowym 5 s x 3 podania to i tak palnik przewęglony i kopci. Wiem, że ES brzydko mówiąc "olał" nas klientów, którzy już kupili super, hiper sterownik. Ja w każdym razie już bym tego "cuda" drugi raz nie kupił. Jeśli znudzi mi się ta "proteza" do dobrego spalania, to kupię coś innego, może SPP. Ma być nowsza wersja, poczekam, zobaczę. Ja też nie jestem zadowolony ze sterownika cobry i dlatego jeszcze w zeszłym sezonie zastanawiałem się nad SPP skąd wiesz ze ma być nowa wersja i kiedy napisz coś więcej w temacie. Palę teraz grochem z Wesołej i koszmar sadza i spieki tylko przy wysokiej temp. na palniku jakoś jeszcze idzie tylko podawanie musi być krótkie bo inaczej sie spieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 04.01.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Luknij na forum Boleckiego.Gdzieś tam wyczytałem o pomyśle na nowszy ster. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zębaty 04.01.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Dzisiaj po całym dniu walki z Wesołą stwierdzam..., że już jej nie kupie Próbowałem na różnych podaniach i nadmuchach i zawsze koksuje, mniej lub bardziej ale zawsze. To co się nie spali wrzucam z powrotem do zasobnika. Ekogroszek mam z lokalnego składu od można powiedzieć znajomego. Dostawę mieli koło 18 grudnia. Na drugi dzień mi przywieźli 500kg i do stycznia suszyła się u mnie. Brałem od nich Wesołą cały tamten sezon i paliła się ładnie. Jeżeli Wesoła odpada to co teraz kupisz? Czy masz jakiegoś faworyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siergiej 04.01.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Panowie a czy palił ktoś E-groszkiem z zakładu przeróbczego juliusz w sosnowcu , tańszy od Ekoretu , parametry zbliżone jedynie spiekalność poniżej 15 Ri , czy mogą być problemy z spiekami przy takiej spiekalności, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 04.01.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 zębaty muszę teraz kupić jakiegoś najtańszego i zmieszać a co później to się zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfred 04.01.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Panowie a czy palił ktoś E-groszkiem z zakładu przeróbczego juliusz w sosnowcu , tańszy od Ekoretu , parametry zbliżone jedynie spiekalność poniżej 15 Ri , czy mogą być problemy z spiekami przy takiej spiekalności, pozdrawiam Z tego co zdążyłem się zorientować, jest to jeden z lepszych paliw. K.Juliusz posiada węgle klasy 32/1 i to świadczy że spiekalność jest w normie(niska) jak piszesz 15, zaś dopuszcza sie ROGI 20. Właśnie kupiłem w miejscowym składzie 120 kg tego paliwa. Sprzedawca pokazał mi fakturę i specyfikację. Zobaczę co to jest warte, myślę że jednak jest godny zaufania. W tym samym czasie inny klient przyjechał dokupić kolejna porcję tego węgla twierdząc że jest b.dobry. Jak masz mozliwość weź coś na próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 05.01.2015 03:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Z tego co zdążyłem się zorientować, jest to jeden z lepszych paliw. K.Juliusz posiada węgle klasy 32/1 i to świadczy że spiekalność jest w normie(niska) jak piszesz 15, zaś dopuszcza sie ROGI 20. Właśnie kupiłem w miejscowym składzie 120 kg tego paliwa. Sprzedawca pokazał mi fakturę i specyfikację. Zobaczę co to jest warte, myślę że jednak jest godny zaufania. W tym samym czasie inny klient przyjechał dokupić kolejna porcję tego węgla twierdząc że jest b.dobry. Jak masz mozliwość weź coś na próbę. Kupiłeś u Papieroka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siergiej 05.01.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 W takim razie jak wypróbujesz ten węgiel napisz co i jak z nim, bo ja niestety nie mam możliwości kupienie tego węgla na próbę a te parametry wyczytałem tylko ze strony producenta http://wegiel.katowice.pl/wegle/ tylko czy napewno to ten E-groszek, bo ekoretem paliłem i nie można złego słowa na niego powiedzieć popiół idealny. A jeśli jest możliwość kupienia prawie 40 zł taniej to po co przepłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfred 05.01.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Kupiłeś u Papieroka? Nie. W Godowie we dworze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 05.01.2015 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Bardzo cenna informacja.Podaj jakie jest żródło tej Wesołej.Czy była kupiona na lokalnym składzie,czy też może bespośrednio ze Śląska?Czy dałeś sobie radę z tymi spiekami? Daj znać. Już jakiś czas temu pisałem, że Wesoła z nowej ściany drobna spieka jak diabli, gruba mniej ale też mocniej niż ta sprzed wypadku w kopalni. Przetestuję jeszcze grubą z najnowszej dostawy i dam znać, ale póki co jej nie polecam i nie sprzedaję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 05.01.2015 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Teraz pytanie takie: wiadomo, że zmiana ustawień z zachowaniem stosunku mocy np. 6/60 zmieniamy na 3/30 ma wpływ na ewentualne zmniejszenie spieków. Ale czy takie zamiany z większych „liczb” na mniejsze lub odwrotnie ma także wpływ na inne kwestie, np. spalanie lub inne? Jakie są plusy i minusy takich zamian. Jeśli opał nie spieka to jak jest lepiej? Bardzo proszę o konkretne wyjaśnienie. 6/60 mniej zużywa zespół podający węgiel bo jest mniej uruchomień / dobę i zużywa mniej prądu na rozruch napędu, więc jeśli nie ma potrzeby nie schodzę z podawaniem poniżej 5s. Gdy węgiel spieka schodzę nawet do 2s, niżej u mnie nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 05.01.2015 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Nie wiem skąd takie komentarze. Ja w tym roku zakończyłem testowanie brunatnego z Komoran i rzeczywiście nie polecam. Obecnie palę wesołą kupioną w lipcu b.r. i jest naprawdę super. Rusek z Barteru był niezły, ale popiołu o wiele więcej niż wesoła, mniej kaloryczny i przede wszystkim nie był suchy. Wesoła z Lipca była bardzo dobra dlatego ją sprzedawałem, obecna się spieka. Jaki miałeś problem z Komoranami ? Może miałeś źle ustawione parametry spalania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zębaty 06.01.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Już jakiś czas temu pisałem, że Wesoła z nowej ściany drobna spieka jak diabli, gruba mniej ale też mocniej niż ta sprzed wypadku w kopalni. Przetestuję jeszcze grubą z najnowszej dostawy i dam znać, ale póki co jej nie polecam i nie sprzedaję. I to jest kwintesencja tego forum! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts