zyzio77 16.01.2015 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 nie bardzo rozumiem ale dla mnie wesoła, zakupiona wprawdzie na początku października, to absolutnie bezproblemowy opał. jedną toną paliłem 3 miechy, popielnik opróżniałem raz na 5 dni. teraz wkopałem się w chwałowice i muszę opróżniać go co dzień, istna masakra. a propos czecha, jest w brico w promo po 10,39/20kg. za poradą Suspensera zakupię jutro kilka worków i spróbuję mieszać z tym chwałowickim syfem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 16.01.2015 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Kaszpir, jak czarny to na pewno nie Czech. Chyba, że mokry. Ale jeśli w kuwetce suchy i czarny, to zapewniam Cię, że nie jest to czeski węgiel.Paliłem Ledvicami przez 2 sezony. Teraz przerzuciłem się na ruaka z Leroya. W Zgorzelcu 600 zł tona. Zużycie ruska sporo mniejsze, popiołu mniej więcej tyle samo, kocioł zdecydowanie mniej zasyfiony. No i rusek mniej śmierdzi. Przy różnicy kilkudziesięciu złotych za tonę, nie ma się nad czym zastanawiać.Opału z Komoran nie brałbym na Waszym miejscu w ogóle pos uwagę. Węgiel mocno zasiarczony, o słabej kaloryczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.01.2015 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Kaszpir, jak czarny to na pewno nie Czech. Chyba, że mokry. Ale jeśli w kuwetce suchy i czarny, to zapewniam Cię, że nie jest to czeski węgiel. Paliłem Ledvicami przez 2 sezony. Teraz przerzuciłem się na ruaka z Leroya. W Zgorzelcu 600 zł tona. Zużycie ruska sporo mniejsze, popiołu mniej więcej tyle samo, kocioł zdecydowanie mniej zasyfiony. No i rusek mniej śmierdzi. Przy różnicy kilkudziesięciu złotych za tonę, nie ma się nad czym zastanawiać. Opału z Komoran nie brałbym na Waszym miejscu w ogóle pos uwagę. Węgiel mocno zasiarczony, o słabej kaloryczności. Wiesz , nie jest on tak czarny jak np. ruski węgiel i nie ma tego "błysku" ale też nie jest brunatny. No chyba że nie do końca on był suchy w tej kuwetce ? W Toruniu rusek kosztuje "normalnie" czyli coś koło 15zł za worek 20kg , czyli ponad 700zł za tonę ... Niestety Czecha , to miałem niby Ledvice , ale trafio mi się bagienko w workach i po przesuszeniu dopiero poszło do kotla , ale śmierdziało w kotłowni i żółty dym z komina leciał że aż wstyd mi było Czyli chyba zostanę przy rusku , tym bardziej że rusek nie wciąga tak wilgoci jak brunatny więc wilgotnośc będzie niższa , nawet mokrego ... Ale to i tak dopiero zakup na nastepny sezon , bo sądzę że w tym sezonie znów mi zostanie mi sporo opału .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 16.01.2015 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Kaszpir ten z Obi to eko pakowane w Słupsku, firma MIAMI - http://www.miami24.pl/ekogroszek.html Rozrywałem worek i na moje oko wygląda bardziej na Ledvice - moim zdaniem do palenia nim samym się nie nadaje raczej. Częściej do zubożania bardziej spiekalnych ekogroszków. Z wierzchu lekko mokry ale brunatny więcej w siebie wciąga dlatego może jest mniej błota w worku niż w kamiennym Miałem go wziąć żeby zmieszać z Wesołą ale wreszcie zrezygnowałem bo gówniano wyglądał i kupiłem lokalnie ruska z barteru. Zmieszam go z Wesoła i dam znać czy ta mieszanka współgra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 16.01.2015 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 bo syfi wymiennik sadzą zapierdz wymiennik czarnym syfem- No coz panie Rajmund zeby to napisal ktos kto jest poczatkujacym palaczem ale taki mistrz palnika modyfikacji ostatnia nadzieja dla usmolonych sadza wymiennikow , ktorego ja osobiscie podziwiam za wspaniale filmiki ,pisze ze kiepski opal i juz sa problemy przy spalaniu, ze dymi ze sadza ,to znaczy ze zadne modyfikacje palnikow deflektorow nie maja przyszlosci bo wymagaja tylko odpowiednio dobrych kwalifikowanych paliw i to jak widac tych lekkich do 2xMJ .albo jeszcze slabszych .Myslalem ze takie trudniejsze paliwa to wyzwanie jakies nowe zeby cos ulepszyc i nagrac kolejny filmik pokazujacy dla wszystkich oczekujacych i mniej doswiadczonych jak tym palic , zeby nie bylo spiekow koksowych i miec czysty wymiennik .Podsumowywujac to takimi dobrymi latwymi opalami to chyba potrafi palic kazdy przyslowiowy Kowalski od mistrza wymaga sie nieco wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.01.2015 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 To nie ten ... jesli dobrze pamiętam miał napisaną stronkę - http://www.czystywegiel.pl/ I chyba właśnie taki jest ... I już widzę że "młody" węgiel czy Czech Może mocno "napompowany" wodą bo ma mieć wilgotnośc do 26% więc może dlatego mimo że był w kuwecie to wyglądał na czarny ... Więc chyba zostanę przy rusku , zapewne wilgotnośc będzie niższa a kalorycznośc wyższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephik 16.01.2015 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2015 Może u Ciebie jest taki.W markecie w Ostrowie Wlkp. na pewno był z MIAMI. http://obi.pl/decom/product/Ekogroszek_23_MJ_25_kg/5510706?c=214 tylko że w cenie tej co podałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaster 17.01.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 640 zł za tonę zakupiłem równe 8 ton-gówna kopcącego nie licząc paliwa około 18 litrów ogrodnicy do szklarni z polski 25 lat temu-tylko chcieli z ziemowita teraz już wiem -dlaczego nie mniej nie reklamuję tej kopalni-bo dla użytkownika ważne jest spalać czysto i mało Nie wiem co i jak palisz. Ja mam wesołą z maja i spala się idealnie. Żeby wiedzieć co i jak spalić, nauczyłem się dzięki min. Suspenserowi, Kobrze, Minertu, Karoka, i jeszcze kilku innym osobom, które miały problemy z opałem i przedewszystkim te osoby pomogły im w spaleniu tego co nieopatrznie kupili. Istnienie wątku ma sens, niestety tylko dla osób które go przeczytają. Samo jego istnienie faktycznie niczego nie zmienia. Po Twoim poście wnioskuję że palisz tym węglem w zasypowcu, bo chyba nie rozpalasz paliwem węgla w retorcie? Faktem jest że na pierwszy raz palenia w retorcie nie poleciłbym nikomu wesołej. Dzięki temu forum nie kupiłem tony wesołej w grudniu, co byłoby wtopą. Trzeba pamiętać że od samego pisania węgiel się nie zmieni, jest jaki jest i tyle. Albo się nadaje do mojego kotła albo nie. Skąd Twoje pretensje do Suspensera nie wiem. Ale skoro nie kupowałeś od niego węgla, to o co Ci wogóle chodzi? Napisałbyś przynajmniej w jakim kotle to palisz, w jaki sposób, ile lejesz wody itd. Jak byś czytał co tu pisano, wiedziałbyś że wesoła wygasa, nie trzyma żaru, potrzebuje nieprzerwanej pracy kotła i nadmuchu. Bez tego dupa. Tutaj też pisano o tym, żeby nie palić wesołą w lecie, bo za krótki stan pracy i wygasa. Nawet hiper super duper forum, które nie jest czytane nie załatwi sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.01.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 No to wszystko jasne. A czy ten groszek wypala się na drobny pyłek? Łatwo ustawić kocioł pod czecha? Pod czecha łatwo ustawić bo się nie spieka, pyłku jak z Wesołej nie ma, ale popiół jest dość drobny i zawiera niewielkie "chrupki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.01.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Jak byś czytał co tu pisano, wiedziałbyś że wesoła wygasa, nie trzyma żaru, potrzebuje nieprzerwanej pracy kotła i nadmuchu. Bez tego dupa. Tutaj też pisano o tym, żeby nie palić wesołą w lecie, bo za krótki stan pracy i wygasa. Nawet hiper super duper forum, które nie jest czytane nie załatwi sprawy. Osobiście spalałem ją latem, i przy podtrzymaniu 20 minut nie wygasała, ale już przy 30 tak, więc to kwestia nastaw. O ile dobrze pamiętam osiągnąłem na niej latem przy grzaniu CWU około 35% sprawności, a na mniej kalorycznych z większą ilością popiołu osiągałem 40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.01.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Powiem tak... Takie np. Komorany, czyli czeski ekogroszek, nie znam procesu produkcji, ale na logikę biorąc węgiel brunatny traktowany wodą- rozleci się... przypuszczam,że powstaje w procesie prasowania.... oczywiście,że iles tam wilgoci może przyjąć, ale po dosuszeniu łatwo go spalić. Do tzw czeskich mam podejście takie....nadają się na duże brucerowate, szczególnie, gdy kocioł jest przewymiarowany, warto wybrac także wtedy, gdy przy palniku żeliwnym na węglach kamiennych pojawia się wilgoć w koszu - kropelki wody... Kopa one nie mają, traktuję je pod tym względem podobnie jak pellet, max.19MJ, łatwe w spaleniu, fajny popiół, ale mocniej zasyfią wymiennik. Nie kupiłbym tego opału, gdyby zapotrzebowanie na grzanie przy kamiennym było w okolicy i powyżej 25kg/24h, tutaj zakup czeskiego nie ma sensu..... Jak jednak ktoś spala widełki 15-20kg/24h można się w czeskie próbować bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.01.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 witam a wiec tak-kol susperser-nie czyń drugiemu co tobie nie miło węgiel z kwk wesoła okazał sie zwykłym -badziewiem jakiego nie miałem w swojej stajni-opał ten jest bardzo drogi- jak za tą cenę- bo syfi wymiennik sadzą zapierdz wymiennik czarnym syfem-i podejrzewam nie ma tyle koników w sobie- co na fakturze jest pisane nigdy go jurz nie zakupię zdradziłem kwk ziemowit i bardzo tego żałuję wolę mieć pełne kubły chasio jak syf na dachu masz jakieś układy z zakupem- niższą ceną-to to to wypadaj z forum taka jest moja ocena Jakiś czas temu pisałeś, że Wesoła którą kupiłeś jest super i polecasz, teraz, że jest zła, więc ... nie wiem o co chodzi. Na kwk Wesoła nie takiego typa -jest groszek tzw 2 do 0,32 mm i taki zakupiłem-średnio to wychodzi gdzieś od 15mm-do 0,32 mm nie ma drobniejszej frakcji w nim i ten jest gites- ale zakup robiłem w czerwcu:D Obecnie także mam Wesołą - kilku forumowiczów ma ją ode mnie - może któryś napisze jak mu się spala bo żadnych uwag nie mają i zamawiają kolejne partie. Powiem więcej - klientki wybierają Wesołą i nie chcą innego bo kaloryczność wysoka, a popiołu malutko więc się nie nadźwigają. Nie wiem kiedy kupiłeś w kopalni, ale nie u mnie więc nie powinieneś mi zarzucać, że ktoś sprzedał Ci zły węgiel. Nie ufam kopalniom i dlatego każdą dostawę testuję zanim wyjdzie cokolwiek do klientów, tylko raz miałem tak, że nie zdążyłem i trzeba było potem robić na swój koszt wymianę [na szczęście tylko trzech zdążyło go wziąć] bo Kazach okazał się spiekalny - ja spalam go bez problemu, ale ma podwyższoną spiekalność i klienci mieli problemy, dlatego od tamtej dostawy go nie mam do podajnikowych, tylko poszedł do zasypowców, gdzie to nie ma znaczenia. Nawet gdy podaję wynik testu węgla z marketu nie można mieć 100% pewności że w innym tej samej sieci kupi się to samo. Do admina - proszę mnie nie banować za tą odpowiedź, lecz nie mam wyjścia - muszę odpisać na zarzut - nie wiem czy to nie prowokacja żeby mnie znowu zbanowano za "spam ofertą handlową". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 17.01.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Dopracowałem kilka mocy na palniku i wesołą da się spalić niemal bezproblemowo. Jeśli się chce, to się da. A łatwy z 0 spiekalnością węgiel każdy spali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.01.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Wesołe, Chwałowice, opał z Bobrka- to nie są łatwe w spalaniu opały i nie powinny być wybierane przez początkujących.Nic nie daje "papierowe" 28-30MJ, skoro mają wysoką spiekalność i nie da się w nie dmuchnąć i więcej podać.Owa Wesoła da to "papierowe" 3%popiołu jak nie będzie trzeba spalić >15kg/24h, jak odbiór ciepła z kotła będzie stały bez skoków i zmian wykorzystania mocy i jak palnik będzie odpowiedni a wszystko poparte doświadczonym użytkownikiem w dodatku trzeba jeszcze mieć szczęście i trafić na dobrą dostawe z niższą spiekalnością.... Jak masz pecha i trafisz na gorszą dostawę i będziesz musiał spalić więcej, podać więcej i dmuchnąć więcej, to wyprodukujesz tzw kolbę kukurydzy, rozwali się cały proces spalania na palniku i tyle... jak taki spiek przewróci się na palnik, to się dopali, jak nie, to doklejone do niego czarne kawałki węgla spadną do popielnika. Ja te konkretne 3opały odradzam na starcie, ale wszyscy z uporem maniaka się w nie pchają.... Co do wesołej, ona po zmieszaniu np. z Ziemowitem, którego wymienia Berdnard daje fajną mieszankę, ale trzeba wiedzieć co zmieszać i w jakiej proporcji..Berdnard się dziwi,że szklarze wybierali Ziemowita, ja się nie dziwię, przecież to węgiel typu 31.2, ma 23-25MJ i niską spiekalność <10RI a popiołu daje 9%. Wychodzi w tej samej granulacji co Wesoła, zatem odpowiedni miks da mniej popiołu, więcej kalorii i nie będzie kłopotu ze spalaniem.Trzeba też głośno powiedzieć,że Wesoła oraz Ziemowit nie są ekogroszkami, omawiane w tym wypadku mają granulację 8-31,5mm zatem nie w każdym palniku powinno się je spalać... (co nie znaczy,że przez typową fajkę nie przejdą). Edytowane 17 Stycznia 2015 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Chciałbym uzyskać odpowiedź na pytanie, który ekogroszek jest eko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berdnard 17.01.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 (edytowane) kol PIWKOeco od 8 mm do max20-25 mmjednak co do jakości to nikt tego nie mierzy w danym dniu są założone sita na przeróbce o takiej przepustowości- ważne aby klienta chwycić np tylko raz-to jest jak jest kupowany luzem np retopal workowany-to jest inna bajka-jest prawie jednakowy fi 20 mmjest podsuszany wstępnie zanim go spakują do worka 25 kg jednak nikt tego nie wie oprócz wyższej władzy ----czy wesoła jest z wesołejsmutna prawda Edytowane 17 Stycznia 2015 przez berdnard korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.01.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Proponuje aby nie brać NIGDY niczego w ciemno. Wziąć z 2-4 worki opału i sprawdzić czy będziemy zadowoleni i wtedy brać większą ilość ... Ja niestety wiązłem w ciemno bo miał to być "prosty w spalaniu Piast" a jest kicha i teraz musze się męczyć ... Nie ufać co mówi sprzedawca , wziąć na testy i jesli ok to od razu brać .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 17.01.2015 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Proponuje aby nie brać NIGDY niczego w ciemno. Wziąć z 2-4 worki opału i sprawdzić czy będziemy zadowoleni i wtedy brać większą ilość ... Ja niestety wiązłem w ciemno bo miał to być "prosty w spalaniu Piast" a jest kicha i teraz musze się męczyć ... Nie ufać co mówi sprzedawca , wziąć na testy i jesli ok to od razu brać .. Nie ma problemu gdy zaopatrujesz się w lokalnym składzie, gorzej jak ekogoszek przyjeżdża na paletach kurierem i minimalne zamówienie to 1t i 100zł najtańszy transport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.01.2015 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Nie ma problemu gdy zaopatrujesz się w lokalnym składzie, gorzej jak ekogoszek przyjeżdża na paletach kurierem i minimalne zamówienie to 1t i 100zł najtańszy transport. Dlatego nie zamawiam tak opału i zapewne nigdy nie będę ... Nie lubię brać w ciemno ... A z tego co czytam to nawet ci "sprawdzeni" sprzedawcy mają "rozrzut" niezły. Razm przyjdzie suchy a raz bagno a raz jakaś "mieszanka" ... Dlatego zapewne ja będe zaopatrywał się w Leroy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 17.01.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Co byście zaproponowali z ekogroszków ? Jeśli chodzi o dostępność i transport to rejon Dąbrowy Górniczej. Pale obecnie ekogroszkiem z KW Kazimierz Juliusz, popiół jak z papierosa jak mocniej grzeje. Jak słabo, tak jak teraz to troszkę jest spieków i lekko zasyfiony piec sadzą, być może mam źle ustawione nastawy w nadzorze. Popiołu jest cały popielnik ze 120-125kg węgla. (raz na tydzień)Jestem bardzo zadowolony z tego węgla ale nie wiem czy się go jeszcze uda kupić na przyszły sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts