Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Niekoniecznie walnęli Cię w rogi. Czasem jak nie wyrabiam z workowaniem też sprzedaję bez ważenia worków - ile się nasypie tyle jest. Wtedy uprzedzam klienta że w workach ma różne wagi, ważona jest cała dostawa na wadze samochodowej. Czyli tony mu się zgadzają, tyle że w workach nie jest jednakowo. No i tona w takim przypadku to może być 37 worków na przykład, ale może być i 43.

Ale tam jest workownica z komputerem do wagi i ustala sie jaka ilość ma być. Ale mój błąd bo pytałem w urzędzie miar i powinni worki przy mnie zważyć. Jak nie ma oznaczenia ile jest w worku.

Edytowane przez miron11

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok. z wagą Cię oszukali, ale może napisać jak się to pali? Zadowolony jesteś? Jak spalanie? Jaki popiół?

Niestety ze spalania to nie jestem zadowolony. Spalanie samego to porażka odnośnie ilości popiołu i osiągów temperatury na piecu. Zmieszałem 2:1 z wesołąale spalanie też nie najlepsze, popiołu bardzo dużo i masa w tym jarecie jakiegoś łupka i kamyków. Teraz kupiłem rosyjski ale wartość opalowa 27000 mieszanka też 2:1 z wesołą i pali się ok.

Edytowane przez miron11

Niestety ze spalania to nie jestem zadowolony. Spalanie samego to porażka odnośnie ilości popiołu i osiągów temperatury na piecu. Zmieszałem 2:1 z wesołąale spalanie też nie najlepsze, popiołu bardzo dużo i masa w tym jarecie jakiegoś łupka i kamyków. Teraz kupiłem rosyjski ale wartość opalowa 27000 mieszanka też 2:1 z wesołą i pali się ok.

czyli wychodzi na to że większość polskich ekogroszków to obecnie lipa i to bardzo droga lipa :)

Będzie trzeba czeskim palić ;)

A tak na poważnie. Czy ktoś z Was pali czeskim przez całym okres grzewczy?

da rade w większe mrozy ogrzać tym chatę?

Ja w zeszłym sezonie zaczynałem palić czeskim i spaliłem z 0.6t i spokojnie wyrabia tylko że wesołej spalałem średnio 12kg/24h a czeskiego powyżej 18kg/24h i z brunatnego ładniejszy był popiół ale za to czyszczenia było dużo więcej i komin cały zasyfiony.

Z racji tego że wesoła w tym roku jest tragiczna od kilku tygodni na swoim terenie zrobiłem przegląd ekogroszków w okolicznych składach i znalazłem podobno pieklorza z kopalni kazimierza juliusza po 800 zł za tone drobna frakcja kaloryczność podawana 27 000. Niestety jest mokry i jak mokry wsypałem to szedł jak woda ale jak się go przesuszy ( ok. 3-4 dni worki przy grzejniku w garażu) to daje rade nie spieka się, popiół czy na wysokich obrotach czy niskich jest bardzo ładny., żadnych spieków. Myślę że w obecnym okresie ogólnie mało dostępnego dobrego eko warto go polecić znajomym z naszego forum. Eko ten kupiłem w Świdnicy przy ul. Strzelińskiej żeby nie było że reklama składu, pisze tylko gdzie na moim terenie : Świdnica i okolice jest obecnie w miarę dobry ekogroszek. Może komuś ta informacja się przyda....

To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich.

Od listopada użytkuję kocioł Tech San 20kW ze Stąporkowa ze sterownikiem Tech ST37i, dokładnie taki: http://www.kotlyco.pl/produkt/_prod:d8 ze standardowym dedykowanym palnikiem oraz dmuchawą EWMAR-NESS typu RV 12PK. Pompa CWU Grundfos z funkcją autoadapt więc żyje własnym życiem. Brak zaworu trój czy czterodrożnego (o dziwo). Kocioł to nie mój wybór (wynajmowane mieszkanie), a palić trzeba :p

Do tej pory męczyłem się z ekogroszkiem z Tani Opał, ale już nie mam zamiaru (popiołu co niemiara, kaloryczność chyba bardzo słaba, cięzko mi porównać gdyż niczym innym nie paliłem tylko 3 woreczki PIEKLORZA z Mrówki - poszło mniej w dłuższym czasie i malutko popiołu). Zakupiłem ekogroszek eko-energy czerwony z B&E Energy.

Mam w związku z tym pytanie od jakich ustawień kotła zacząć z tym paliwem: czas podawania, przerwa w podawaniu, histereza CO, podtrzymanie.

Mieszkanie parter i pietro + piwnica 122 m2 (kocioł chyba przewymiarowany) dość dobrze ocieplone.

Edytowane przez forestml

Michał

Pieklorz jest/był tylko z:

- Chwałowic (nie polecam, spieka jak...)

- Bobrka (też wysoka spiekalność, bez sensu)

- Piekar (ten można brać pod uwagę jak trzeba grzać)

Przy węglach wysokokalorycznych, z podwyższona spiekalnością praca na palniku żeliwnym, tym większym na niższych mocach będzie oznaczała spalanie bliżej kosza, może się w tym miejscu zapadać palenisko, może się wykraplać woda do kosza, cofać mocno dym i może on intensywnie wówczas rdzewieć. Dla mnie bez sensu. Można kombinowac z układaniem cegiełek na palniku, ale nie łatwiej kupić inny opał, lepiej dopasowany do tego palnika i danego odbioru ciepła?

Michał

Pieklorz jest/był tylko z:

- Chwałowic (nie polecam, spieka jak...)

- Bobrka (też wysoka spiekalność, bez sensu)

- Piekar (ten można brać pod uwagę jak trzeba grzać)

Przy węglach wysokokalorycznych, z podwyższona spiekalnością praca na palniku żeliwnym, tym większym na niższych mocach będzie oznaczała spalanie bliżej kosza, może się w tym miejscu zapadać palenisko, może się wykraplać woda do kosza, cofać mocno dym i może on intensywnie wówczas rdzewieć. Dla mnie bez sensu. Można kombinowac z układaniem cegiełek na palniku, ale nie łatwiej kupić inny opał, lepiej dopasowany do tego palnika i danego odbioru ciepła?

Co do pieklorza z juliusza to mi właśnie nie pasowało, kopalnia ma na stronie ekogroszek o podobnym uziarnieniu i mniejszej kaloryczności

ok. 23000- 25 000 i nie nazywa się pieklorz : - nazwa mało ważna, jak go zwią tak go zwią. Co najwazniesze eko ogłnie bardzo fajny, spieków nie ma wogóle, dawałem różne nastawy typu 5/70; 25/5 itp. i spiekow brak.Kopiec się nie zapada.Jedynie to musze go dosuszać bo jest wilgotny, ale to też taka pora roku jak co roku ;). Wilgotny na dobe idzie ok 20kg to napewno zbyt dużo przy -4/0 ale jak przesusze to spalanie jest mniejsze ok. 12kg i myśle że to jest już norma spalania ;)

Jarecki 79. To co polecasz do palników żeliwnych ?

Dopiero testuje i piec i ustawienia i jutro jade po kolejne 10 worków i się zastanawiam czy kupić wesołą czy pieklorza z piekar.

Wesołą kupowałem na rudzie u gwoździa teraz zastanawiam się czy nie kupić wesołej gdzie indziej i zobaczyć jak się będzie palić, tylko chce też próbować inne nastawy pieca bo spala w obecnych tem ok 23kg/24h.

Nastawy mam.

temp kotła 47 stopni

temp cwu 45 stopni

podawanie 5 s

przerwa 59s

nadmuch 5 z 12

czas przedmuchu 10s

krotność 2

poddtrzymanie 10min.

Popiołu za dużo nie mam z 100kg raptem niecałe 9l. Ogień pomarańczowy.

Na niskiej przy pracy ciągłej [kocioł ma przerwę w pracy tylko gdy zapomnę węgla dosypać lub celowo nie dosypię, żeby go przetestować], popiół jak z papierosa, spieków nie mam w ogóle.

No tak, przy automacie to inna sprawa. Ja mam zwykły sterownik i być może dlatego nie mogę ogarnąć palenia na małej mocy.

No tak, przy automacie to inna sprawa. Ja mam zwykły sterownik i być może dlatego nie mogę ogarnąć palenia na małej mocy.

Ja też nie mogę zejść z mocą na brucerze, podawanie 5 s, i żeby się nie zapadało to przerwa 40-42s a i tak się odstawia i pali się tak jak napisał ze

"

Przy węglach wysokokalorycznych, z podwyższona spiekalnością praca na palniku żeliwnym, tym większym na niższych mocach będzie oznaczała spalanie bliżej kosza, może się w tym miejscu zapadać palenisko

Akrimka

Jak masz starego, pierwszego brucera albo pierwszą wersje dużej ekoenergii z prostokątnym paleniskiem (bez zaokrąglenia od strony kosza)

Zainwestuj w małą nakładkę, naprawdę warto, będzie się paliło równo, będzie czyściej w wymienniku i spalisz na dobę mniej paliwa, urwiesz ok.2-3kg/24h w stosunku do tego, co spalasz obecnie

Chcesz namiar- napisz na priva, to Ci linka podrzucę.