Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/akcesoria-do-piecow/paliwo-do-kotlow-c-o/eko-groszek-23-mj-barter,p262611,l1019.html

Akurat skończył mi się groszko-miał z Kareny a szkoda mi dobrej Wesołej której mam jeszcze z pół tony więc skuszony pozytywnymi opiniami zakupiłem dzisiaj 1,5 tony tego Bartera (tyle max. wchodzi na ich transport za 75zł). Co prawda cena w sklepie w Piasecznie 13,90 ale i tak nie wychodzi źle. Zapodam go do pieca pewnie koło niedzieli to napiszę co i jak.

Jak sie sprawowal ten groszkomiał z Kareny bo miałem na niego ochote ze wzgledu na cene, Teraz pale ekgorszeg prestige platinum (kwk wieczorek) ale ze wzgledu na cene szukam czegos tanszego.

w łodzi po 13,65zł.. czyli 680zł za tonę i transport koło 100zł.. robi się już grubo ponad 700zł za tonę...

W Toruniu chyba najdrożej w Polsce :(

14,67 zł czyli 733zł za tonę :(

Ale mi się nie spieszy , bo opału zostało mi jeszcze sporo i spokojnie starczy do końca sezonu i zapewne znów zostanie dużo niespalonego ...

Ok :) daj znać o tych z Leroy, Equation to też z BARTERA?

Skończył się i wrażenia mam takie: jest mokry, ale nie cieknie z worków, bardzo łatwo go dobrze spalić, po spaleniu powstają spieki koksowe, które mogą się trochę sklejać w większe kawałki przy wyższej mocy, są jednak miękkie i kruche.

Popiół czysty bez kamieni, jasny.

Kaloryczność uzyskałem 16,2 MJ/kg ale miałem trochę problemów z czujnikiem kotła przez który wywalało stb i sterownik wyłączał kocioł dlatego zakładając sprawność nieco powyżej 70% wychodzi, że ma te deklarowane 23 MJ/kg.

Przez to wyłączanie kotła sprawdziło się jeszcze jedno - węgiel pięknie trzyma żar i po 4 godzinach postoju kocioł sam się rozpalił, więc można na nim ustawić podtrzymanie spokojnie na 120 minut [jak ktoś ma nastawiany czas podawania w podtrzymaniu może dać go na 60s i nadmuch na 2 min a podtrzymanie co 240 minut].

Teraz testuję ten drugi z Hammilton też 23 MJ w workach 20 kg i to chyba będzie to samo sądząc po popiele.

Edytowane przez SUSPENSER

Skończył się i wrażenia mam takie: jest mokry, ale nie cieknie z worków, bardzo łatwo go dobrze spalić, po spaleniu powstają spieki koksowe, które mogą się trochę sklejać w większe kawałki przy wyższej mocy, są jednak miękkie i kruche.

Popiół czysty bez kamieni, jasny.

Kaloryczność uzyskałem 16,2 MJ/kg ale miałem trochę problemów z czujnikiem kotła przez który wywalało stb i sterownik wyłączał kocioł dlatego zakładając sprawność nieco powyżej 70% wychodzi, że ma te deklarowane 23 MJ/kg.

Przez to wyłączanie kotła sprawdziło się jeszcze jedno - węgiel pięknie trzyma żar i po 4 godzinach postoju kocioł sam się rozpalił, więc można na nim ustawić podtrzymanie spokojnie na 120 minut [jak ktoś ma nastawiany czas podawania w podtrzymaniu może dać go na 60s i nadmuch na 2 min a podtrzymanie co 240 minut].

Teraz testuję ten drugi z Hammilton też 23 MJ w workach 20 kg i to chyba będzie to samo sądząc po popiele.

Dzięki..

- możesz dać jakieś foto z palinka jak się pali i foto popiołu z szuflady?

- ilość popiołu tak jak z retopala? czy więcej?

- trochę dziwne że taki słaby opał koksuje....żar trochę się skleja ? hmm

- Jaka to firma ten Equtaion? Barter?

Edytowane przez robertokot25

Nie wiem czy coś sugerujesz - jeśli tak to napisz wprost - nie gryzę.

Spoko kolego, napisze wprost

to jest żart i tyle. wiem że grasz w czyste karty i nie ma tu podtekstów,

a nawet jak byś wziął za reklamę to co ? ja bym wziął i nic by się takiego nie stało , prawda

ps. dzięki za wyniki , ja osobiście byłem zadowolony z equation

Spoko kolego, napisze wprost

to jest żart i tyle. wiem że grasz w czyste karty i nie ma tu podtekstów,

a nawet jak byś wziął za reklamę to co ? ja bym wziął i nic by się takiego nie stało , prawda

ps. dzięki za wyniki , ja osobiście byłem zadowolony z equation

Spoko, tylko wiesz były już podejrzenia i niedowierzanie, że nie robię testów za darmo a ja za to tak naprawdę dopłacam bo węgiel w markecie muszę kupić [a przecież z kopalni mam taniej].

Mam dobrą pracę i swoją firmę - to mi wystarczy i nie muszę zabiegać o pieniądze za reklamowanie towaru z marketów.

Zdaję sobie sprawę z tego, że będąc mniej obiektywnym i pomijając pewne kwestie zarabiałbym więcej, ale chrzanić to - nie wszystko jest na sprzedaż.

Dzięki..

- możesz dać jakieś foto z palinka jak się pali i foto popiołu z szuflady?

- ilość popiołu tak jak z retopala? czy więcej?

- trochę dziwne że taki słaby opał koksuje....żar trochę się skleja ? hmm

- Jaka to firma ten Equtaion? Barter?

Popiół już wyrzuciłem ale widać go na krawędzi retorty na zdjęciach.

Ilość na oko z 8% nie ważyłem dokładnie, teraz zważę ile z Barteru będzie.

Żar się nie skleja w spiek twardy, tylko robią się miękkie, spore spieki, które samo do popielnika nie spadają i musiałem je popchnąć bo zalegały pomiędzy retortą a ściankami kotła, gdy się teraz nazbiera zrobię fotkę i wrzucę.

Equation nie wiem bo worek poszedł do śmieci, ale teraz ten 20 kg to Barter.

palnik na Wesołej.jpg

Barter podtrzymanie.jpg

Barter praca.jpg

Popiół już wyrzuciłem ale widać go na krawędzi retorty na zdjęciach.

Ilość na oko z 8% nie ważyłem dokładnie, teraz zważę ile z Barteru będzie.

Żar się nie skleja w spiek twardy, tylko robią się miękkie, spore spieki, które samo do popielnika nie spadają i musiałem je popchnąć bo zalegały pomiędzy retortą a ściankami kotła, gdy się teraz nazbiera zrobię fotkę i wrzucę.

Equation nie wiem bo worek poszedł do śmieci, ale teraz ten 20 kg to Barter.

- czyli robi się taka krucha spieczona koronka dookoła retorty? miałem tak na retopalu..

- dzięki za foty.. to są foty popiołu już z Bartera? czy Equiation?

- ilość popiołu pewnie podobna jak z retopala

Edytowane przez robertokot25

- czyli robi się taka krucha spieczona koronka dookoła retorty? miałem tak na retopalu..

- dzięki za foty.. to są foty popiołu już z Bartera? czy Equiation?

- ilość popiołu pewnie podobna jak z retopala

Zgadza się, foty są już Barteru, z Equation jest taki jaśniejszy jak na fotce [ciemne grudki są z testowania innego węgla].

Equation.jpg

Witam szanowne grono.

Zamówiłem tonę tego węgla http://pw-d.pl/ekogroszek/42-ekogroszek-ekosilesian-pakowany-1000kg.html i zobaczymy co będzie się działo w moim kociołku. Pisałem tu na forum wcześniej, czy ktoś coś wie na temat tego eko i nic, chyba nikt nie palił tym węglem :)

Więc trzeba sprawdzić o co biega :)

Pozdrawiam

Spoko, tylko wiesz były już podejrzenia i niedowierzanie, że nie robię testów za darmo a ja za to tak naprawdę dopłacam bo węgiel w markecie muszę kupić [a przecież z kopalni mam taniej].

Zdaję sobie sprawę z tego, że będąc mniej obiektywnym i pomijając pewne kwestie zarabiałbym więcej, ale chrzanić to - nie wszystko jest na sprzedaż.

Witam

Czy jest możliwość dostarczyć ci do przetestowania groszek? Bo już sam nie wiem czy to ja nie potrafię tego spalić czy to groszek jest taki problematyczny.

Jeśli byłaby taka możliwość to jaka byłaby optymalna wielkość próbki, żebyś mógł odpowiednio przetestować?

Pozdrawiam

Witam, również jestem zainteresowany miałem z Kareny.

Kolega Suspenser na innym forum polecał mi czeski eko, a czy ten miał byłby dobrą alternatywą dla czeskiego? Ktoś tym palił (interesuje mnie zwłaszcza ta tańsza opcja za 630lub 680zł), jak z jakością oraz ilością popiołu? Wydaje się, że ma chyba lepszą kaloryczność, a ta czarna iska popiołu poniżej 6%? (kocioł z podajnikiem tłokowym)

a tu jeszcze linki do sklepu: http://www.karena.pl/ekogroszek_loteria.html#Ekomial%20ISKRA%20nowy

Edytowane przez Piter2000
dodanie linku

Witam szanowne grono.

Zamówiłem tonę tego węgla http://pw-d.pl/ekogroszek/42-ekogroszek-ekosilesian-pakowany-1000kg.html i zobaczymy co będzie się działo w moim kociołku. Pisałem tu na forum wcześniej, czy ktoś coś wie na temat tego eko i nic, chyba nikt nie palił tym węglem :)

Pozdrawiam

Jak dla mnie to jest to samo co B&E energy http://eko-groszek.org/sklep/index.php?id_category=3&controller=category tylko o 10 zł drożej

Witam, również jestem zainteresowany miałem z Kareny.

Kolega Suspenser na innym forum polecał mi czeski eko, a czy ten miał byłby dobrą alternatywą dla czeskiego? Ktoś tym palił (interesuje mnie zwłaszcza ta tańsza opcja za 630lub 680zł), jak z jakością oraz ilością popiołu? Wydaje się, że ma chyba lepszą kaloryczność, a ta czarna iska popiołu poniżej 6%? (kocioł z podajnikiem tłokowym)

a tu jeszcze linki do sklepu: http://www.karena.pl/ekogroszek_loteria.html#Ekomial%20ISKRA%20nowy

Witaj Piter palę obecnie groszkomiałem z Kareny, jak dostaniesz suchy powinieneś być zadowolony. Ja zamawiałem latem dostałem tonę mokrego, dali rabat 150 zł na następną tonę którą dostałem już suchutką. Spalanie około 10 % niższe niż ekogroszku 23 MJ z Leroy Merlin. Popiół 8%

Witam szanowne grono.

Pozdrawiam

Jestem bardzo ciekaw tej technologii - daj znać jak się spala i czy faktycznie nie spieka.