SUSPENSER 01.02.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Witam Czy jest możliwość dostarczyć ci do przetestowania groszek? Bo już sam nie wiem czy to ja nie potrafię tego spalić czy to groszek jest taki problematyczny. Jeśli byłaby taka możliwość to jaka byłaby optymalna wielkość próbki, żebyś mógł odpowiednio przetestować? Pozdrawiam Tak, nie ma sprawy, napisz najpierw jednak co to za ekogroszek, z której kopalni, ewentualnie z którego składu i po ile to może po tym już będzie wiadomo co masz - wbrew pozorom ekogroszków na rynku jest stosunkowo niewiele. Podesłać najlepiej worek 25 kg to zdążę pokombinować z nastawami i określić ile MJ z niego wyciągnę, potem im mniejsza próbka tym dokładność będzie mniejsza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.02.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 i co tam po testach Bartera 23MJ z Leroy? to samo co Equation? dasz recenzje? BIG FIRE z BARTERA też masz na testy? Ten z Bartera wypadł dokładnie tak samo jak Equation, uzyskana kaloryczność 16,5 MJ/kg [niewielka różnica pewni wynika ze zmiennych warunków pogodowych i zapotrzebowania na ciepło]. Wilgotność węgla oraz spieki żużlowe z Bartera widać na zdjęciach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.02.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Big Fire nie brałem, teraz testuję Retopal odWIlhelma z wymiany [oryginalnie pakowany] i jest też mokry, lecz nie cieknie woda, przy spalaniu powstają spieki żużlowe podobnie jak przy Barter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 01.02.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Ten z Bartera wypadł dokładnie tak samo jak Equation, uzyskana kaloryczność 16,5 MJ/kg [niewielka różnica pewni wynika ze zmiennych warunków pogodowych i zapotrzebowania na ciepło]. Wilgotność węgla oraz spieki żużlowe z Bartera widać na zdjęciach: Dzięki za info : - czyli nie opałaca się brać droższego Equiationa.. bo jest to samo co Barter - Popiół widzę skleja się w taką koronkę dookoła retorty jak przy Retopalu i są większe twory kalafioropodobne, co przy większym mrozie i większej mocy może dać nieciekaw efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 01.02.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Big Fire nie brałem, teraz testuję Retopal odWIlhelma z wymiany [oryginalnie pakowany] i jest też mokry, lecz nie cieknie woda, przy spalaniu powstają spieki żużlowe podobnie jak przy Barter. To żadne pocieszenie, ale przynajmniej wiem, że szlaka to nie tylko problem mój, znaczy ustawienia mojego kotła. Nie mogę się doczekać kiedy wsypiesz zawartość tego niebieskiego worka Ps. Ja chyba jutro sypne ruska od Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 02.02.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Jak sie sprawowal ten groszkomiał z Kareny bo miałem na niego ochote ze wzgledu na cene, Byłem bardzo zadowolony, kupiłem go za 699/tona z transportem. To Chwałowice więc trochę się spieka ale przy krótkich cyklach bez problemu można spalić. Jak były większe mrozy dosypywałem trochę Wesołej i było wręcz idealnie. Jeśli cena by była podobna a co najważniejsze spalał by się tak samo to na przyszły sezon też bym kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 02.02.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Byłem bardzo zadowolony, kupiłem go za 699/tona z transportem. To Chwałowice więc trochę się spieka ale przy krótkich cyklach bez problemu można spalić. Jak były większe mrozy dosypywałem trochę Wesołej i było wręcz idealnie. Jeśli cena by była podobna a co najważniejsze spalał by się tak samo to na przyszły sezon też bym kupił. Dzięki za informacje. czyli na zime się nadaje ale na samo cwu w lecie to pewnie nie bardzo bo głownie kociołek na podtrzymaniu jedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 02.02.2015 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Dzięki za informacje. czyli na zime się nadaje ale na samo cwu w lecie to pewnie nie bardzo bo głownie kociołek na podtrzymaniu jedzie. Na lato nie wiem ale raczej nie będzie się nadawać, ja się nie bawię w palenie latem. Wodę grzeje prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.02.2015 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Dzięki za info : - czyli nie opałaca się brać droższego Equiationa.. bo jest to samo co Barter - Popiół widzę skleja się w taką koronkę dookoła retorty jak przy Retopalu i są większe twory kalafioropodobne, co przy większym mrozie i większej mocy może dać nieciekaw efekty Zgadza się, przy większych mrozach może być konieczne spychanie tworów do popielnika zwłaszcza gdy pomiędzy kielichem palnika a ściankami kotła jest mało miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.02.2015 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 To żadne pocieszenie, ale przynajmniej wiem, że szlaka to nie tylko problem mój, znaczy ustawienia mojego kotła. Nie mogę się doczekać kiedy wsypiesz zawartość tego niebieskiego worka Ps. Ja chyba jutro sypne ruska od Ciebie. Sprawdzę jeszcze jedno ustawienie - jeśli pomoże dam znać. Co do niebieskiego to planuję wsypać go pojutrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 02.02.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Dzięki za informacje. czyli na zime się nadaje ale na samo cwu w lecie to pewnie nie bardzo bo głownie kociołek na podtrzymaniu jedzie. Ja nim paliłem latem i jak najbardziej się nadawał. Spalanie 2-3kg/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 02.02.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 szukając innego ekogroszku przypadkiem natrafiłem na ten kupiłem z carrefoura i potem z tej strony od producenta i mogę go śmiało polecić nie spieka i pali się ładnie http://dobry-wegiel.com.pl/product/ekogroszek-premium/ Niektórzy uznać to mogą za reklamę no trudno , przeglądam to forum od paru miesięcy i zarejestrowałem żeby polecić innym dobry opał poniżej zamieszczam film z palenia się ekogroszku z firmy dobey-wegiel Może i uznają za reklamę, ale nie przejmuj się Ja kiedyś kupiłem ten groszek w „biedronce”. Była końcówka i kosztował 750zł/tona w workach 20 kg. Później widziałem ten sam opał na ORLENIE, ale niestety o ile się nie mylę po 990zł/tona. Mogę potwierdzić, że nie było koksu i problemu ze spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter2000 02.02.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Witaj Piter palę obecnie groszkomiałem z Kareny, jak dostaniesz suchy powinieneś być zadowolony. Ja zamawiałem latem dostałem tonę mokrego, dali rabat 150 zł na następną tonę którą dostałem już suchutką. Spalanie około 10 % niższe niż ekogroszku 23 MJ z Leroy Merlin. Popiół 8% Witam, dzięki za odpowiedź. Ten groszkomiał może i niezły, ale w tej cenie to na składzie mam podobny ekogroszek. A paliłeś może miałem tym za 680złotych? A może ktoś inny ten miał testował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 02.02.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Może i uznają za reklamę, ale nie przejmuj się Ja kiedyś kupiłem ten groszek w „biedronce”. Była końcówka i kosztował 750zł/tona w workach 20 kg. Później widziałem ten sam opał na ORLENIE, ale niestety o ile się nie mylę po 990zł/tona. Mogę potwierdzić, że nie było koksu i problemu ze spalanie. Ja też w zeszłym roku kupiłem kilka worków w biedronce i po za tym że był bardzo mokry to nawet się ładnie palił i nawet zamierzałem kupić większą ilość i pojechałem do biedronki i zacząłem pakować na wózek i coś mi wydawał się bardziej miałowaty i przypatrzyłem się uważnie i okazało się że biedronka w pierwszym rozdaniu wystawiła 28kJ , a w następnym było 22kJ tylko ta druga dwójka jak się ktoś nie dobrze przypatrzył bardziej była podobna do 8 niż do 2, także zrezygnowałem z zakupu, a w tym roku sporo podnieśli cenę i się już nie opłacało kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.02.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Witam, dzięki za odpowiedź. Ten groszkomiał może i niezły, ale w tej cenie to na składzie mam podobny ekogroszek. A paliłeś może miałem tym za 680złotych? A może ktoś inny ten miał testował? Miał ? Jak chcesz palić miałem to MUSISZ mieć go IDEALNIE suchego inaczej będzie ci się wieszał i będzie się wkurzał że ci co chwilę piec wygasza się. Ja bym sobie dał spokój z miałem. Płacenie 630 czy też 660zł za miał to stanowczo za drogo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 03.02.2015 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Witam, dzięki za odpowiedź. Ten groszkomiał może i niezły, ale w tej cenie to na składzie mam podobny ekogroszek. A paliłeś może miałem tym za 680złotych? A może ktoś inny ten miał testował? Piter jak chcesz ekomiał to spróbuj sobie z takiej firmy Rastar. Mają sklep internetowy. Wg mnie to jest to samo co groszkomiał z kareny, a wychodzi stówkę taniej. Teść to zamawia już któryś raz i bardzo sobie chwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack0r 03.02.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Ja kupilem ekomial rokita z piasta po 505zl/t. Granulacja 0-31,5mm ale z tego co widzialem to w wiekszosci jak ekogroszek z pojedynczymi wiekszymi kawalkami. Na razie schnie w kotlowni. Wczesniej mialem go na próbę od sasiada to ladnie sie palil bez spiekow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buhaj39 03.02.2015 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Pytanie do szanownych kolegów,Czy ktoś palił tym groszkiem lub ma jakieś info i może coś na jego temat powiedzieć? Sprzedawca nie kryje że to rusek,wrzuca do wglądu certyfikat itd. http://allegro.pl/wegiel-ekogroszek-kazimierz-plomien-dostawa-gratis-i5039873071.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 04.02.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Pytanie do szanownych kolegów, Czy ktoś palił tym groszkiem lub ma jakieś info i może coś na jego temat powiedzieć? Sprzedawca nie kryje że to rusek,wrzuca do wglądu certyfikat itd. http://allegro.pl/wegiel-ekogroszek-kazimierz-plomien-dostawa-gratis-i5039873071.html ciekawa oferta, jak by byl okej to sam bym sie skusil na przyszly sezon, teraz pale ekogroszek prestige - jestem z niego zadowolony (kopalania wieczorek) ale aktualna cena jest porazka i szukam czegos na nowy sezon w lepszej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 05.02.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Pytanie do szanownych kolegów, Czy ktoś palił tym groszkiem lub ma jakieś info i może coś na jego temat powiedzieć? Sprzedawca nie kryje że to rusek,wrzuca do wglądu certyfikat itd. http://allegro.pl/wegiel-ekogroszek-kazimierz-plomien-dostawa-gratis-i5039873071.html Pisze też że spiekalność Ri = 0. Ja tam się nie znam ale czy to nie znaczy, że wcale się nie spieka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts