Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Test spalania pelletu Varmo w fajce wypada blado. Spala się owszem całkiem przyzwoicie. Zużycie około 13 kg/doba ( licznik spalania mojego sterownika trzeba przemnożyć przez około 0,7, różnica wynika z lekkości tego opału ) - porównywalne do zużycia znacznie tańszego Jareta. Spala się dość czysto. Popiołu wyszło z 25 kilogramów równo 3 kilo - czyli 12% zgodnie z tym co napisane na worku. Jednak te 3 kilo to jest pełniusieńka szuflada mojego Skama 17 kW - popiół w sporej części zachowuje postać pelletu, leciutko naciśnięty rozsypuje się w proch i straszliwie przy tym kurzy. Jednym słowem - jak dla mnie syf niewart uwagi. Za drogi biorąc pod uwagę zużycie. Poza tym nawet z najtańszego miału z Piasta, gdzie producent podaje popiół do 25% nie miałem jeszcze całej szuflady popiołu z 25 kilo opału. Jednym słowem - szkoda sobie zawracać dupy. Poniżej zdjęcia popiołu i palnika. IMG140.jpgIMG141.jpgIMG142.jpg

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dalsze informacje o "czechu" z Obi ...

Ustawione mam obecnie podawanie 5s , przerwa 40 s , i dmuchawa na 14 (dmuchawa wbs6a w SPP , przymknięta mocno przesłona (szparka z 1,5cm)

Spaliny jak patrzyłem około 100 stopni.

Też nim palę. Tylko dłużej podaje: 10s. i przerwa 50. dmucham 30% nie przysłaniam dmuchawy.

Nie widzę sensu kupowania retopala czy innego "lepszego" węgla po 800pln i walki ze spiekami. Ten ładnie się dopala, przy załączonej podłodze kociołek czasem się odstawia. Troszkę więcej popiołu mi nie przeszkadza.

Też nim palę. Tylko dłużej podaje: 10s. i przerwa 50. dmucham 30% nie przysłaniam dmuchawy.

Nie widzę sensu kupowania retopala czy innego "lepszego" węgla po 800pln i walki ze spiekami. Ten ładnie się dopala, przy załączonej podłodze kociołek czasem się odstawia. Troszkę więcej popiołu mi nie przeszkadza.

Ja wczoraj zwiększyłem nawiew z 14 na 16. Wygląda że ilość sadzy została ograniczona. Zobaczymy jak będzie później ...

Obecnie wyniki spalania są podawane bzdurnie , bo opał sądzę ma zupełnie inną wagę (lżejszy od miału) , więc dopiero będę wiedział po całym załądunku i średnim wyliczeniu.

Wczoraj było u mnie chłodniej niż w niedzielę a w nocy było zimno (-7 stopni) i widać od razu że kocioł musiał się trochę pomęczyć.

Opał mimo że wyglądał na suchy widzę że zostawił wilgoć w podajniku , wiec chyba jednak lepiej mieć opał w "jutowych" workach aby mógł całkowicie wyschnąć , bo w folii mimo dziurek nie doschnie ...

Zobaczymy jak będzie po całym załadunku.

Na palniku wygląda bardzo ładnie. Tak ładnego wysokiego kopca , bez żadnych spieków , z ładnie wypalonym węglem chyba jeszcze nigdy nie widziałem. Sam płomień duży i wysoki ..

I to cieszy ...

Dalsze informacje o "czechu" z Obi ...

Wyczytałem że wilgotność "wewnętrza" wynosi około 20-25% , czyli tyle ile potrafi "zmagazynować wody" sam opał ...

Węgiel kamienny nie potrafi aż tyle wody "zmagazynować" , potrafi kilka razy mniej ...

Czyli tak naprawdę do ceny nawet "suchego" ekogroszku z Czech należy doliczyć do wagi minimum 20% wagi wody ...

Ale chyba sam opał jest lżeszy od węgla kamiennego , więc mamy go więcej ilościowo ...

Głównie z dwóch powodów:

1. Sadza

2. Zawartość "wewnętrzna" wody w samym węglu. 20-25% samej wilgoci wewnętrznej to jednak sporo i płaci się za wodę , czyli kupując 1tonę ekogroszku w najlepszym możliwym przypadku (czyli opał suchy w dotyku i brązowawy) dostaje sie około 750-800kg czystego węgla :(

A więc czyli z ceny 560zł za tonę robi się 670zł lub 700zł za węgiel , ale może dzięki niższej wadze samego opału i większej "objętości" opału może źle nie będzie ..

Ale za 700zł to już wolałbym ruska ....

Z tą wodą nie do końca masz rację bo ten węgiel ma tylko niecałe 20 MJ/kg właśnie dlatego, że ma tyle wody i znaczna część wytworzonej energii idzie na odparowanie tej wody.

Z tą wodą nie do końca masz rację bo ten węgiel ma tylko niecałe 20 MJ/kg właśnie dlatego, że ma tyle wody i znaczna część wytworzonej energii idzie na odparowanie tej wody.

U mnie, dodatkowo wilgotny groszek powoduje nierówne palenie na retorcie. Wygląda jak by była nieszczelność w dmuchaniu - płomień "ucieka" ze środka i pali się na jednym boku. Dosuszony eliminuje problem i pali się ładnie.

U mnie, dodatkowo wilgotny groszek powoduje nierówne palenie na retorcie. Wygląda jak by była nieszczelność w dmuchaniu - płomień "ucieka" ze środka i pali się na jednym boku. Dosuszony eliminuje problem i pali się ładnie.

U mnie czech z wyglądu jest suchy (widać kolor brązowany opału) ale widać że wewnątrz ma wodę i w 100% suchy nie jest ...

Ale pali się znakomicie. Piękny wysoki płomień centralnie z środka palnika ...

Patrząc na same spalanie - opał marzenie. Piękny popiół , nie spieka się , niezbyt dużo popiołu ...

Ale niestety są też wady : niska kaloryczność , duża chłonność wody , bardzo mocne brudzenie wymiennika (sadza) oraz właśnie z powodu też wilgoci powinno się prowadzić kocioł przy wyższej temp niż w przypadku palenia węgla kamiennego (z pwoodu zawartosci wody).

Więc mimo że jest fajnie , to zobaczę jakie będzie spalanie. Jak będzie zbliżone do tego czym obecnie paliłem to może się tym opałem zainteresuje , ale jeśli bedzie dużo wyższe to raczej będę się skłaniał ku węglowi kamiennemu ruskiemu.

Jak myślicie.. czy w marcu lub kwietniu już powinny się pojawić jakieś konkretne promocje w sklepach internetowych z ekogroszkiem? jak to wynika z waszych obserwacji? pytam tych, którzy regularnie kupują przez neta.

pzdr.

Już się pojawiają :) Wczoraj dostałem SMSa z Kareny z nowymi cenami, sporo niższymi niż na stronie.

Ja zazwyczaj kupuję na wiosnę kwiecień/maj, taniej jest gdzieś do końca wakacji a potem ceny zaczynają rosnąć.

kaszpir007 nie wiem czy wiesz ale jest sklad na Grebocinie maja ruska podobno 25MJ cena fajna 620zl luzem wyglada ok bralem na testy ale jeszcze nie zasypany

Ale to Torec czy coś innego ?

Bo z Torecu kilka lat temu brałem ruska i był rewelacyjny , ale nie pakują więc zmienić musiałem skład. Teraz patrzyłem i mają tylko polski opał ...

A ja chce pakowany opał ...

Ruska myślałem aby kupić Bartera z Leroya ...

Ostatnio opał brałem z Lubicza (2 lata) , bo ludzie z osiedla biorą od lat z tego miejsca , ale po tym jak mnie oszukali o ponad 200kk opału to tam już nie wrócę ... Dodatkowo mimo że opał trafił sie oszukany to dodatkowo mocno zanieczyszczony ...

Panowie potrzebuje kupić jeszcze tone eko. Wszystkie składy w okolicy odpadają bo ekogroszek nic nie warty więc potrzebuje kupić cos przez internet. Co polecacie i z jakich stron ?

Widziałem polecany ekogroszek premium z dobry wegiel ale może coś jeszcze ? Ne ukrywam że jak byłby ok to wiosną zamówił bym już kilka ton na zime ;)

Panowie potrzebuje kupić jeszcze tone eko. Wszystkie składy w okolicy odpadają bo ekogroszek nic nie warty więc potrzebuje kupić cos przez internet. Co polecacie i z jakich stron ?

Widziałem polecany ekogroszek premium z dobry wegiel ale może coś jeszcze ? Ne ukrywam że jak byłby ok to wiosną zamówił bym już kilka ton na zime ;)

Zobacz w Karenie, jakąś promocję teraz mają, ceny niższe niż na stronie.

To teraz mogę napisać o eko prosto z kopalni julian czyli pieklorzu.

Masakra strasznie spieka i na wesołej miałem spalanie 21kg/doba a na tym pieklorzu na róznych ustawieniach nie zszedłem poniżej 25kg i spieki duże.

Nie polecam.

Kupiłem retopala teraz na próbę po 18.50 za worek 25kg :)

Będę testować.

To teraz mogę napisać o eko prosto z kopalni julian czyli pieklorzu.

Masakra strasznie spieka i na wesołej miałem spalanie 21kg/doba a na tym pieklorzu na róznych ustawieniach nie zszedłem poniżej 25kg i spieki duże.

Nie polecam.

Kupiłem retopala teraz na próbę po 18.50 za worek 25kg :)

Będę testować.

i to miałeś prosto z kopalni? w oryginalnych workach? z ZG Piekary? - to tragedia jakaś - "nasz polski super węgiel", a to był taki łatwy w spalaniu opał.. pewnie szukają oszczędności..

Edytowane przez robertokot25

Worki to takie elastyczne po 30 kg mokry nie jest troche wilgotny woda sie nie leje luzem lezy pod przykryciem a pakowane pod wiata zasypie gdzies przyszly tydzien to cos sie okaze jak sie pali

Ok ...

680zł to niezła cena , ale sądze że w promocji za taką cenę można mieć z leroya Bartera i nie wiem czy ten ze "składu" będzie konkurencyjny ...

przetestuj i daj znać ...

Ja sądzę że kiedyś też wezmę z 2 worki z Leroya i z 2 worki z tego składu i porównam i wtedy wybiorę lepszy :)

Choć ze składu trochę się już boję , bo boję się że może być zanieczyszczony :(

Tak sam osobiście kupowałem na kopalni, mam nawet f-vat :D odechciało mi się testów i porównam jedynie retopala za 18,50 z wesołą za 19,50 za 25 kg od gwoździa :).

Węgiel z kareny na próby wychodzi drogo, bo nie będę płacił ponad 22 zł za20kg, chyba, że ktoś kto kupi dużą ilość i sprzeda mi 4 worki :) bo wtedy to chętnie.

Bo o jakiś promocjach piszecie.

Ok ...

680zł to niezła cena , ale sądze że w promocji za taką cenę można mieć z leroya Bartera i nie wiem czy ten ze "składu" będzie konkurencyjny ...

przetestuj i daj znać ...

Ja sądzę że kiedyś też wezmę z 2 worki z Leroya i z 2 worki z tego składu i porównam i wtedy wybiorę lepszy :)

Choć ze składu trochę się już boję , bo boję się że może być zanieczyszczony :(

Mam tez tego z Leroya :) bedzie co porownac na testy mam teraz 3 rodzaje groszku i dwa rodzaje mialu :wiggle: