Kedar13 27.02.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Tak, z tego co się dowiedziałem jak dzwoniłem żeby dopytać co to za węgiel, to jest to rusek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 27.02.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) no to trochę drogi jak na ruska z kamieniem Edytowane 27 Lutego 2015 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 27.02.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Wracam do relacji po zakupie dwóch eko, po raz pierwszy zamawiałem od tych dostawców: Retopal Rubin Bartex - nie mam siły ale tydzień po wyładunku, nadal pod workami mokro. Węgiel totalnie zalany, chyba spakowany razem ze śniegiem i się topi. ciekawe ile będzie ważył worek po wysuszeniu tego. a do tego 5 worków rozerwanych i to w środku palety. miałem nim palić teraz ale tak mokrym węglem się nie da. daj znać jak przeschnie i ile będą ważyć worki.. jak pakowali ten skarb to płakali.. ze szczęścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edgar184 27.02.2015 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Wypowie się ktoś co do jakości opału z Karena?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miron11 27.02.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Ja teraz też palę ruskim, ale na spalone 100 kg kamienia zero. Popiołu w stosunku do wesołej to tak ok 2 do 3 razy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo1006 27.02.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Wypowie się ktoś co do jakości opału z Karena?? Zamawialem miesiąc temu paletę mieszana: wesoła, chwalowice i miałogroszek. Wegiel mocno wilgotny i cieżko go wysuszyc w foliowych workach. Ze spalaniem nie mam większych problemów. Wesoła i chwalowice nie spiekaja w moim przewymiarowanym tłoku natomiast produkuje masę sadzy. Moc i ilosc popiołu porównywalna. Teraz zasypalem wilgotny miałogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOGDANMBA170 01.03.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 MIRON11, napisz prosze skąd posiadasz to ruskie paliwo bo ja w ubiegłym sezonie spróbowałem z KZK Trzcianai byłem pozytywnie zaskoczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michaelo 01.03.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Tak na szybko przyszła tona z silvera z bartexu jak na razie mam spore problemy ze spiekami... Wczoraj zasypany no i próbuje jakoś go ustawić. Fakt jestem początkującym więc zejdzie mi pewnie więcej czasu Co do worków kupiłem w tych oryginalnych foliowych no i eko trochę mokre, zważyłem na razie 2 worki to miały 25,2kg. Napiszę coś więcej za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miron11 01.03.2015 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) MIRON11, napisz prosze skąd posiadasz to ruskie paliwo bo ja w ubiegłym sezonie spróbowałem z KZK Trzciana i byłem pozytywnie zaskoczony. Dostałem sms ze składu w Łańcucie /ale mają też w Rzeszowie/ , ze wprowadzili do sprzedaży import , bez kamienia , płukany. Kupiłem na próbę i jestem zadowolony. Chociaż tak jak pisałem popiołu jest więcej, ale na te ciepłe dni to szkoda palić wesołą. Edytowane 1 Marca 2015 przez miron11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macek123 01.03.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Witam,W sumie to palę pierwszy sezon teraz na poważnie (tamten paliłem delikatnie > kończyłem budowe).Ogólnie to pale retopalem (jakos tak mi podszedł), ale ostatnio musiałem dokupic troche węgla no i wziałem znowu retopala,ale..no wlasnie , gosć na moim lokalnym skladzie oferowal mi oprocz tego wesołą no i ziemowita.Wziąłem więc sobie po dwa worki na testy.Wesoła - tak jak pisaliscie kibel straszny, nie umialem sobie z tym poradzic - po 1 worku odpusciłem, straszne spieki koksowe chyba (malo sie znam na tym),kopiec mi w podtrzymaniu ciągle opadał, tak jakbym mial jakis niesamowity ciąg naturalny, ogromne czarne spieki.Ale ten ziemowit (generalnie nie znalazlem takiego groszku w ofercie, czyzby odsiewka z mialu ?? ), jest chyba super.Generalnie nastawy mam podobne do nastaw retopala ale niesamowity popiół. mało i jak z papierosa - dosłownie.Ktoś mial doswiadczenie z groszkiem z Ziemowita ?Zastanawiam się czy nie przyinwestowac i wziac sobie tego na przyszłą zime. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabpa58 01.03.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Ziemowit to typ 31.2 24MJ/kg,a więc bezproblemowy.Uważam,że na obecne zimy jest to najlepszy wybór.Po ile za tonę żądają w Twoich stronach? http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/katalog-polskiego-wegla/?kopalnia=Ziemowit&typ=&sortyment= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macek123 01.03.2015 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) 830 - workowany na skladzie, na tą chwile,edit 850 workowany oryginalny RETOPAL800 wesoła Edytowane 1 Marca 2015 przez macek123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grabpa58 02.03.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 830 zł/t za Ziemowita kal. 24MJ/kg to zdzierstwo.W takim razie zostanę przy miale z Piasta 25MJ/kg za 560-580zł/t.Mam nadzieję,że w tym roku będzie tak samo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macek123 02.03.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 No wlasnie u mnie w okolicy jest drogo chyba (łódzkie), ale generalnie wychodzi to samo co na sieci mniejwiecej (tylko ze oni wkalkulowywuja w to wysyłkę) więc reasumujac zdzieraja na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morfi84 02.03.2015 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Luzem na składzie w Rudzie Śląskiej retopal 690 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 03.03.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 napisałem do Karen zapytanie kilka dni temu o ten nowy opal iskra czerwona za 730zł - brak odzewu (może mają urlop).. nie wiem ja nie widzę na ich stronie i na allegro takiej oferty - może ktoś z Was ma lepsze oko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buhaj39 04.03.2015 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Panowie,Posiadam piec Ogniwo Eko+ 16KW,chcę sprawdzić jak będzie się palić mieszanka ekogroszku z pelletem. Pellet ok 14mj/kg chcę pomieszać z eko ok26mj/kg,w jakich proporcjach to pomieszać,wsypywać do zasobnika na przemian np. 1worek eko 1 worek pelletu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolanin 04.03.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Spróbuj na początek pomieszać nie wagowo,a objętościowo.Wsyp pół worka grochu i taką samą objętość pelletu,lepiej się wymiesza i ocenisz po 1 dniu jak zachowuje się kocioł.Wcześniej zwróć uwagę np. po 1h palenia mieszanką,czy nie zrobić korekty nastaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 04.03.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Dzień dobryMam pytanie do znawców.Jeśli trafilem pod zly adres proszę o przekierowanie pod własciwy,Stałem się posiadaczem kotla ze Staporkowa z regulatorem St 48.Nastawione parametry: czas podawania 10 sek, przerwa podawania 50 sek, siła nadmuchu 50, praca podtrzymania 28 sek, , przerwa podtrzymania 15 min, wentylator w podtrzymaniu 25 sek, czas przerwy 7 min. Temperatura nastawiona na kotle to 55 stopni, potrafi podskoczyć do 80, nastawa na cwu to 40 stopni. Układ otwarty z wymiennikiem, za wymiennikiem uklad zamkniety z pompą na grzejniki i pompą na podłogówkę z podmieszaniem. Podlaczony termostat pokojowy.Paliwo to chyba jakis miks ekogroszków, nazywa sie to ekojet, sprzedawane w Lublinie, 22 zl za 25 kg. Przy temp. wewnetrznej 17-18 stopni spala obecnie ok 15 kg węgla na dobę. Ogrzewa też cwu. Dom ok 120 m2. Sporo popiołu (z resztkami niedopalonymi ale nie ma tego za dużo) szlaki umiarkowana ilość.Popiołu szacuję na ok 15%. Pytanie, czy te odziedziczone po poprzednim właścicielu nastawy, można skorygować, by było jeszcze lepiej, może zmnuejszenie zużycia. Sam też będę kombinował ale wasze sugestie będa mile widziane.Pozdrawiam węglarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolanin 04.03.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Dzień dobry Mam pytanie do znawców. Jeśli trafilem pod zly adres proszę o przekierowanie pod własciwy, Stałem się posiadaczem kotla ze Staporkowa z regulatorem St 48. Nastawione parametry: czas podawania 10 sek, przerwa podawania 50 sek, siła nadmuchu 50, praca podtrzymania 28 sek, , przerwa podtrzymania 15 min, wentylator w podtrzymaniu 25 sek, czas przerwy 7 min. Temperatura nastawiona na kotle to 55 stopni, potrafi podskoczyć do 80, nastawa na cwu to 40 stopni. ... Spróbuj może tak: czas podawania 6s przerwa podawania 50s(bez zmian) siła nadmuchu 50(bez zmian) praca podtrzymania to znaczy,że przez 28s podaje opał? jeśli tak to zmniejsz do 10 przerwa podtrzymania 15 min(bez zmian) wentylator w podtrzymaniu 15s czas przerwy 10 min. Po kilku h będziesz wiedział czy jest lepiej ale wcześniej opróżnij popielnik,żeby wiedzieć jak wygląda popiół po zmianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts