kaszpir007 10.04.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) kaszspir - trochę podrożał, bo był po 695zł.. tu masz mixa : mocny/słabszy : http://sklep.grupatrust.pl/pl/p/Wegiel-Ekogroszek-MIX-2-rodzajow-23-MJkg-oraz-26-MJkg-firmy-ENERGO/192 a te 26MJ hmmmm. ale jak nawet będzie miał 24MJ to i tak cena dobra... jeszcze kwestia ile ma popiołu faktycznie.. bo jak ponad 10% to lipa będzie - ja chyba wezmę mixa w medexie... rozważam zakup w którymś z tych 4 sklepów : w Medex, Bartex, Karena i Gupa Trust Wiem , że trochę podrożał i to mnie martwi , ale z drugiej strony wątpie aby na lato podrożał , bo raczej taniały , bo raczej mało kto kupuje w lato ... A mi zależy na suchutkim , a nie chce mi się wierzyć że obecnie pakowany opał będzie suchy To że pakowany i przechowywany pod zadaszeniem to spory plus , ale on przyjeżdza wagonami , później zapewne jest płukany i wątpie aby wysechł i w najlepszym wypadku jest wilgotny , a nie ukrywam że wolałbym aby był jak najbardziej suchy ... Ja zapewne albo wezmę z Trusta , w ostateczności mam ofertę na ruska z firmy Largo (Suek) ale po 760zł , albo Rastar ... Wezmę tylko pakowany automatycznie na linii i pakowany na paletach , bo zostałem już przez loklanych skład oszukany i daje sobie spokółj z lokalnymi składami które pakują ręcznie .. Co do popiołu ... To ruskiem paliłem chyba z 2 sezony i byłem zadowolony. Najgorszy syf to miał z niby Piasta , popiołu masakra. Więc chyba już nic gorszego nie może być ... Lokalne składy idą w zapomnienie ... Drożej niż zamówienie ekogroszku przez internet a dodatkowo opał pakowany ręcznie i nigdy nie ma pewności ile faktycznie się otrzyma ., bo worki jakie otrzymywałem miałem różną wagę ... Chciwość lokalnych składów sama je wykończy ... Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 10.04.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 kaszpir : - popatrz na foty w Truscie - on jest spakowany w foliowe worki i zestretchowany na paletach - jeśli był zapakowany wilgotny to taki będzie jeszcze bardzo długo..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.04.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) Zamówiłem ekogroszek KWK Chwałowice prosto na kopalni na przyszły sezon 2015/2016 - cena chyba 660 zł. W tym roku kopalnia znowu odzyskała świadectwo kwalifikacji na swój ekogroszek - to porównam czy będzie lepszy od tego z ubiegłego sezonu czy taki sam. W tym roku sprzedawany na kopalni jako " Pieklorz - Ekogroszek" Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.04.2015 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Potwierdzam fakt uzyskania przez KWK Chwałowice certyfikacji eko. Ta cena to zakup luzem.Ja ponownie zakupiłem groszek średni 5-35mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.04.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Potwierdzam luzem. Mój przewoźnik mówi, że tegoroczny eko na Chwałowicach pali się elegancko na sam popiół - aaaaale jak sprawdzę to zobaczę jak to faktycznie w tym roku hula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.04.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Czyli Wesoła odchodzi do lamusa a na miejsce lidera w tym roku po 4 latach wracają Chwałowice. Jeszcze kilka postów i wszystkie składy w kraju będą miały tylko Chwałowice na stanie, hehe Zobaczycie czy tak nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolanin 10.04.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Chwałowice to typ 32.1,nie będzie się spiekał? Ile ma tych "rogów"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 10.04.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Chwałowice to typ 32.1,nie będzie się spiekał? Ile ma tych "rogów"? między 10 a 20 - jest na stronie KWSA.. raczej drobny proszek to nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.04.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 między 10 a 20 - jest na stronie KWSA.. raczej drobny proszek to nie będzie Oczywiście,że nie.Można nawet powiedzieć,że na dzień dzisiejszy z kamiennego żaden taki nie będzie.W porównaniu do Wesołej jest o wiele lepszy. Jeden,obecny sezon sobie odpuściłem i kupiłem mieszankę Chwałowice z piekarami.Dziś zamówiłem ponownie średni bo uważam,że praktycznie różnicy poza cena nie ma.Jakość popiołu oraz ilość prawie identyczna więc przepłacać nie ma co.Wiadomo,że do palników dla eko groszku 5-25mm sie nie nadaje groszek średni ale do palników typu BRUCER i pochodnych jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolanin 10.04.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Jaka może być cena Chwałowic w lokalnych składach np. luzem w głębi kraju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 10.04.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Jaka może być cena Chwałowic w lokalnych składach np. luzem w głębi kraju? poniżej 800zł - luzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 12.04.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 tegoroczny eko na Chwałowicach pali się elegancko na sam popiół Jak tam dobrze sie pali mam tez juz ten nowy ekogroszek ,ale czekam az zbiornik sie oprózni zeby zasypac ,ciekawy jestem bo akurat pale chwałowickim to bede miał porównanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 13.04.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Witam! Zamówiłem dzisiaj 2 tony w Rastarze, parę osób tu o nich pisało raczej w pozytywnym świetle. 1 tonę ekomiału - http://sklep.rastar.pl/11-ekomial-produkowany-i-workowany-przez-rastar-sp-z-oo.html 1 tonę groszku - http://sklep.rastar.pl/15-ekogroszek-ekoret-wegiel-do-kotlow-niskoemisyjnych.html Zobaczymy kiedy przyjdzie i w jakim "stanie". Mam nadzieję że to już na przyszły sezon Większość tego sezonu paliłem groszkomiałem z Kareny ale obecna cena wg mnie jest za wysoka. Podzielę, się wrażeniami przy najbliższej okazji. Pozdrawiam Zamówiłem we wtorek a w czwartek towar już u mnie był i to by było na tyle pozytywnych wrażeń. Przed zakupem pytałem o wilgotność opału, miał być podobno "w miarę suchy bo jest pakowany i przechowywany pod dachem". Ekomiał to błoto, wilgoć przełazi przez dziurki w workach, groszek trochę suchszy ale palić się tym teraz raczej nie da więc jakikolwiek test spalania odpada. Mam tylko nadzieję, że trochę to do zimy przeschnie bo worki mają duże ilości dziurek (sam się chyba pocieszam). Jak będzie chłodniej to może wysuszę ze 2 worki i wrzucę zobaczyć jak się pali. I jeszcze mała ciekawostka... palety były wyłożone nowymi, znanymi dla wielu workami z napisem "Iskra żółta" Karena SA... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.04.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Zamówiłem we wtorek a w czwartek towar już u mnie był i to by było na tyle pozytywnych wrażeń. Przed zakupem pytałem o wilgotność opału, miał być podobno "w miarę suchy bo jest pakowany i przechowywany pod dachem". Ekomiał to błoto, wilgoć przełazi przez dziurki w workach, groszek trochę suchszy ale palić się tym teraz raczej nie da więc jakikolwiek test spalania odpada. Mam tylko nadzieję, że trochę to do zimy przeschnie bo worki mają duże ilości dziurek (sam się chyba pocieszam). Jak będzie chłodniej to może wysuszę ze 2 worki i wrzucę zobaczyć jak się pali. I jeszcze mała ciekawostka... palety były wyłożone nowymi, znanymi dla wielu workami z napisem "Iskra żółta" Karena SA... Uuuuu ... To tragedia ... Ekogroszek może jakoś trochę Ci obeschnie , ale eko-miał zapewne zostanie na zawsze błotem ... Czyli wygląda że czekam na zakup do lata , mam nadzieję że wtedy większa szansa na suchy opał , tyle że jak mają duży magazyn to jak się ma pecha to nawet w upalne lato można będzie trafić na opał pakowany ... zimą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 13.04.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Zamówiłem we wtorek a w czwartek towar już u mnie był i to by było na tyle pozytywnych wrażeń. Przed zakupem pytałem o wilgotność opału, miał być podobno "w miarę suchy bo jest pakowany i przechowywany pod dachem". Ekomiał to błoto, wilgoć przełazi przez dziurki w workach, groszek trochę suchszy ale palić się tym teraz raczej nie da więc jakikolwiek test spalania odpada. Mam tylko nadzieję, że trochę to do zimy przeschnie bo worki mają duże ilości dziurek (sam się chyba pocieszam). Jak będzie chłodniej to może wysuszę ze 2 worki i wrzucę zobaczyć jak się pali. I jeszcze mała ciekawostka... palety były wyłożone nowymi, znanymi dla wielu workami z napisem "Iskra żółta" Karena SA... Ja jak pytałem w Rastar to pisali że nie jest suchy ale z worków strugami się nie leje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 13.04.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Jednak nie ma jak to poczciwe stare szuflowanie samemu w worki na lokalnym składzie - przynajmniej widzisz to ładujesz do wora - ekogroszek czy wodę ... a przez internet pytając, to pytany zazwyczaj ma inne odczucie wilgotności Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 18.04.2015 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 i co ktoś szarpnął tego Energo od Trusta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 18.04.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 PRZESTRZEGAM przed VARMO !!! Pale drugi sezon, nigdy nie miałem problemów - spalałem groszki różne (czeskie, polskie, ruskie), miał, nawet trociny !!! Kupiłem dwa worki varmo - domieszałem do czeskiego - spaliło się rewelacyjnie ... ucieszony kupiłem 4 woreczki Zmieścił się w zasobniku czyli 60kg Varmo ~100kg normalnego grochu (objętościowo)- myślę sobie fajnie ... Przez pierwsze dwa dni super - 5-6kg/d ciepła woda + podgrzanie wieczorem podłogówki - rewelacja !!! Do dzisiaj ... dziwny zapach dochodził z kotłowi, poszedłem sprawdzić - dobrze że mnie "ckneło" TO "CUDOWNE" PALIWO "DOSTAŁO" SAMOZAPŁONU W KOSZU !!! Poniżej zdjęcia po opróżnieniu zasobnika : Filmik : https://youtu.be/LBkGAAYUipY Troszkę się zdenerwowałem ... !@#!@! Raz że to co zostało w koszu już się częściowo wypaliło , dwa ... Dobrze że uszczelka w koszu wytrzymała ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolanin 18.04.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Ile płaciłeś za to dziadostwo? Podobny efekt będzie z nowym paliwem do kotłów zasypowych tzw. "błękitne paliwo",dzieło tych samych "nałkofcuf"(moim zdaniem będzie droższe od koksu) Najprawdopodobniej dostali łunijne dotacje na projekt,większość kasy poszła do kieszeni,a oni rżnąc głupa reklamują i wciskają ludziom badziewie zrobione z mułu,czy też innego flotu. A to Polska właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 18.04.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 PRZESTRZEGAM przed VARMO !!! Pale drugi sezon, nigdy nie miałem problemów - spalałem groszki różne (czeskie, polskie, ruskie), miał, nawet trociny !!! Kupiłem dwa worki varmo - domieszałem do czeskiego - spaliło się rewelacyjnie ... ucieszony kupiłem 4 woreczki Zmieścił się w zasobniku czyli 60kg Varmo ~100kg normalnego grochu (objętościowo)- myślę sobie fajnie ... Przez pierwsze dwa dni super - 5-6kg/d ciepła woda + podgrzanie wieczorem podłogówki - rewelacja !!! Do dzisiaj ... dziwny zapach dochodził z kotłowi, poszedłem sprawdzić - dobrze że mnie "ckneło" TO "CUDOWNE" PALIWO "DOSTAŁO" SAMOZAPŁONU W KOSZU !!! Poniżej zdjęcia po opróżnieniu zasobnika : [ATTACH=CONFIG]313575[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]313576[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]313577[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]313578[/ATTACH] Filmik : https://youtu.be/LBkGAAYUipY Troszkę się zdenerwowałem ... !@#!@! Raz że to co zostało w koszu już się częściowo wypaliło , dwa ... Dobrze że uszczelka w koszu wytrzymała ... Nie jesteś pierwszy. Mój klient kupił to i spalał w RBR na grupowym i źle się to skończyło. Poparzona ręka , nos, policzki. Varmo ma kopa bo też go testowałem ale warunek, proces spalania musi być nieprzerwany . U nas cena chyba 730 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts