MagdaiKamil 04.05.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 U mnie na składzie lokalnym Pieklorz z Bobrka ktoś coś słyszał o tym? jakieś opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 04.05.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 W poprzednim poście pisałem że otrzymałem od pewnego dostawcy trzy worki po 20kg groszku do przetestowania i chciałbym się podzielić swoją opinia. 1) groszek z Piasta - spala się czysto, bez sadzy i spieków. Popiół wagowo w granicach 10-12%, bez niedopałów. Stosunkowo niska kaloryczność, zużycie 0,81kg/godz. 2) Silesja z Czechowic - dużo sadzy mimo znacznego podbicia nadmuchu(5-6%), mocno kopci. popiołu ok.10% w tym połowa niedopałów - spieków koksowych. Kaloryczność porównywalna z poprzednim, zużycie 0,92kg/godz. 3)Groszek z kop. Wesoła - w porównaniu z tym którym paliłem zimą, znacznie gorszy. Mniej sadzy niż z groszku z Czechowic, znacznie mniej popiołu - 5-6% w tym połowa niedopałów w postaci spieków koksowych. Kaloryczność trochę wyższa od poprzedniego, zużycie ok 0,8kg/godz. Nadmieniam, że w przypadku dokonania tego testu w warunkach zimowych może należałoby zweryfikować opinię. Na razie czekam na eko-groszek z Piekar i wtedy podejmę decyzję co kupić. A może ma ktoś inne spostrzeżenia, czy może coś polecić? Pisz na forum lub na priwa. Wpadnij do mnie zobaczysz jak się obecnie palą Chwałowice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 04.05.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Paliłem Ekoretem 2.5 sezonu, super kaloryczność, malutko popiołu.W połączeniu z wapnem budowlanym brak spieków i sadzy. Teraz już nie mają u nas Ekoretu ale jest Pieklorz i standardowo Retopal. Do samego ogrzewania Cwu dobrze sprawdzał się suchutki eko czeski, wychodziło najtaniej gdy płaciłem za niego 50zł za 100kg.Podtrzymanie miałem ustawine na kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 04.05.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Na Alledrogo jest sprzedawany niby ekogroszek "Pieklorz" za 780zł z transportem.Nawet dodawany jest certyfikat z badań (świeży , z tego roku). Cena chyba atrakcyjna , ale co to za "cudo".W certyfikacie widzę że ma liczbę Rogi 20 , więc sporo ... Czy to się nadaje do retorty ? Pytam , bo kaloryczny , mało popiołu , ale trochę przeraża mnie wysoka liczba Rogi ... Ja raczej skłaniałem się ku "ruskowi" , po około 700zł w promocji (Trust) , który niby ma kaloryczność niższą niż Pieklorz , ale dużo niższą spiekalność ... Ale jakby warto dopłacić , to bym dopłacił do tego Pieklorza , ale boję się czegoś co się bardzo mocno spieka i nie chcę "powtórki z rozrywki" jaką mi oferował miał jaki kupiłem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 04.05.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 U nas Pieklorz luzem jest po ok. 850zł.Muszę kupić na próbę.Na spieki pomaga dodawanie wapna budowlanego.Retopal 655zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 04.05.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 U nas Pieklorz luzem jest po ok. 850zł. Muszę kupić na próbę. Na spieki pomaga dodawanie wapna budowlanego. Retopal 655zł. Miałem "przeboje" z miałem i nie chciałbym powtórki ... Więc opałom mocno spiekającym mówię stanowcze - NIE ... Zainteresowała mnie ta oferta , bo chyba cena ciekawa , a dodatkowo kaloryczny i dość mało popiołu. Niemalże ideał , ale wartość Rogi mocno rozczarowuje , bo może okazać się że będzie ciężki do spalania w retorcie ... Może Kobra się wypowie ... Pytam . Bo moim "liderem" był "rusek" niby 26MJ marki "Energo" z Trusta , po 705zł z transportem , ale tak naprawdę nie mam pojęcia czy ma faktycznie 26MJ i jakie ma inne parametry i jaką jakość , a tutaj jest jednak opał z podanej kopalni i z certyfikatem , fakt , certyfikat z przed kilku miesięcy , ale jest ... Opał ruski już miałem 2 krotnie i ze spiekaniem zbytnio problemu nie było , a na pewno nie było "cudów na palniku" ... Więc mam nadzieję że przy ruski tych "atrkacji nie uświadczę" , tym bardziej że muszę kupić w "ślepo" , bo kocioł już wygaszony,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 04.05.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 (edytowane) Miałem "przeboje" z miałem i nie chciałbym powtórki ... Więc opałom mocno spiekającym mówię stanowcze - NIE ... Zainteresowała mnie ta oferta , bo chyba cena ciekawa , a dodatkowo kaloryczny i dość mało popiołu. Niemalże ideał , ale wartość Rogi mocno rozczarowuje , bo może okazać się że będzie ciężki do spalania w retorcie ... Może Kobra się wypowie ... Pytam . Bo moim "liderem" był "rusek" niby 26MJ marki "Energo" z Trusta , po 705zł z transportem , ale tak naprawdę nie mam pojęcia czy ma faktycznie 26MJ i jakie ma inne parametry i jaką jakość , a tutaj jest jednak opał z podanej kopalni i z certyfikatem , fakt , certyfikat z przed kilku miesięcy , ale jest ... Opał ruski już miałem 2 krotnie i ze spiekaniem zbytnio problemu nie było , a na pewno nie było "cudów na palniku" ... Więc mam nadzieję że przy ruski tych "atrkacji nie uświadczę" , tym bardziej że muszę kupić w "ślepo" , bo kocioł już wygaszony,,, - Wierzysz w to co piszą w internecie? jak kaloryczny i duża spiekalność to pewnie Bobrek... ale Piekary wcale nie lepsze - ostatnio testowałem - Trust zaszalał... słabszy Energo droższy o prawie 100zł od mocniejszego - coś im się pomerdało.... : http://sklep.grupatrust.pl/pl/c/Ekogroszek/10 Edytowane 4 Maja 2015 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolanin 05.05.2015 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Popieprzyło się na pewno,na str. 2 jest mix po 20 worków 25kg 26MJ/kg i 23MJ/kg po 690zł z dostawą. http://sklep.grupatrust.pl/pl/p/Wegiel-Ekogroszek-MIX-2-rodzajow-23-MJkg-oraz-26-MJkg-firmy-ENERGO/192 Kaszpir uważam,że warto brać z Energo.Cena i jakość dobra.Wziąłem 40 kg na próbę kilka tygodni temu,palił się ładnie,nie spiekał.Popiół oceniam na max.10%Kupiłem ostatnio tylko luzem 3t. mocniejszego.CWU będę nim grzał chyba od czerwca,na cały maj mam jeszcze miał z Piasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosiorek2508 05.05.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Palił ktoś tym cudem ? http://sklep.grupatrust.pl/pl/p/Wegiel-Ekogroszek-Ekstra-8-25mm-26-MJkg%2C-S-0%2C5%2C-worki-po-25kg-1-tona/182 warte to kupienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.05.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 (edytowane) Popieprzyło się na pewno,na str. 2 jest mix po 20 worków 25kg 26MJ/kg i 23MJ/kg po 690zł z dostawą. http://sklep.grupatrust.pl/pl/p/Wegiel-Ekogroszek-MIX-2-rodzajow-23-MJkg-oraz-26-MJkg-firmy-ENERGO/192 Kaszpir uważam,że warto brać z Energo. Cena i jakość dobra. Wziąłem 40 kg na próbę kilka tygodni temu,palił się ładnie,nie spiekał. Popiół oceniam na max.10% Kupiłem ostatnio tylko luzem 3t. mocniejszego. CWU będę nim grzał chyba od czerwca,na cały maj mam jeszcze miał z Piasta. Pisałem już o tym kiedyś. 2 t. żółtego Energo spaliłem3 sezony temu. Sporo popiołu, objętościowo 2x więcej niż z Wesołej. Kaloryczność też słabsza, co było zauważalne przy niższych temperaturach. Do tego ma zdolność do spiekania, szlakował dlatego mieszałem go z innym węglem. Jak dla mnie bez rewelacji, porównywalny raczej z grubszym polskim miałem. Edytowane 5 Maja 2015 przez Regut1 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.05.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Kupowałem latem pomimo tego workach był wilgotny. Trzeba było otwierać z zapasem żeby dosechł. Na workach, tych które ważyłem niedowaga od 0,5 kg do 1,5 kg/25 kg. Z pozytywów dobrze odsiany - praktyczne zero frakcji miałowych, brak większych kawałków, kamieni lub innych frakcji, które mogą zablokować podajnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.05.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Pisałem już o tym kiedyś. 2 t. żółtego Energo spaliłem3 sezony temu. Sporo popiołu, objętościowo 2x więcej niż z Wesołej. Kaloryczność też słabsza, co było zauważalne przy niższych temperaturach. Do tego ma zdolność do spiekania, szlakował dlatego mieszałem go z innym węglem. Jak dla mnie bez rewelacji, porównywalny raczej z grubszym polskim miałem. Ale ciężko to porównywać ... Paliłeś kilka lat temu , więc pewność że obecny ma takie same właściwości jest żadna. Dodatkowo paliłeś słabszym węglem (23MJ) a ten o który pyta użytkownik ma 26MJ i zapewne inne właściwości ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 05.05.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Ale ciężko to porównywać ... Paliłeś kilka lat temu , więc pewność że obecny ma takie same właściwości jest żadna. Dodatkowo paliłeś słabszym węglem (23MJ) a ten o który pyta użytkownik ma 26MJ i zapewne inne właściwości ... Troche taka ruletka. Pytanie czy zmienil sie wegiel, czy napisy na worku? Oczywiście gdy przed zakupem dzwonilem do centrali Energo w Bielsku i wszystko mialo byc ok. I zgodnie z opisem.Zreszta na stronie mieli nawet jakis certyfikat. Zycie zweryfikowalo wage i spiekalnosc. Co do kalorycznosci nie wiem bo nie mam cieplomierza. Nie mam nic do Energo. Po prostu opisuje swoje doswiadczenia z okresu w którym palilem tym weglem i po ktorych zmienilem dostawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.05.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Troche taka ruletka. Pytanie czy zmienil sie wegiel, czy napisy na worku? Oczywiście gdy przed zakupem dzwonilem do centrali Energo w Bielsku i wszystko mialo byc ok. I zgodnie z opisem.Zreszta na stronie mieli nawet jakis certyfikat. Zycie zweryfikowalo wage i spiekalnosc. Co do kalorycznosci nie wiem bo nie mam cieplomierza. Nie mam nic do Energo. Po prostu opisuje swoje doswiadczenia z okresu w którym palilem tym weglem i po ktorych zmienilem dostawce. Spoko ... Jak jak zaczynałem palenie w 2011r to na pierwszy sezon miałem ruska. Nie mam pojęcia czy to był rusek , czy kazach i jaką miał kaloryczność , ale spalał się w pył i zero spieków. Dodatkowo zużycie miałem malutkie ... Drugi sezon , opał z innego składu też ruski i już tak różowo nie było. Sporo kamieni , spiekał się , ale tragedii nie było (poza kamieniem) Różniły się te opały bardzo mocno mimo że oba były "ruskie" Dlatego tak naprawdę można by coś powiedzieć o takim opale jakby był z najświeższej dostawy , bo nie wiadomo z jakiej jest kopalni ani z jakich "pokładów" więc może się bardzo mocno różnić od tego co testowałeś ... Pisałem do Trusta w sprawie ekogroszku , to niby suchy , nawet dostałem zdjecie że niby pakowany i przechowywany jest pod zadaszeniem , ale ... Ale ... Jeśli był pakowany w zimę , nawet w taką "deszczową" zimę , to nawet pakowanie pod dachem i przechowywanie w szczelnych workach NIC nie da , bo opał będzie mokry i tego się boję że mimo że kupię w wiosna/lato to trafi mi się mokry z zapasów "zimowych" A Trust to tylko pośrednik W cenie tego ruska jest jeszcze ekogroszek Piast 25Mj (Karena , Rastar) w cenie dość zbliżonej , ale zbliżamy się już cenowo do Pieklorza o większej kaloryczności ... DLatego szukam kompromisu. Nie musi być mega "power" , bo w większości za mega "powerem" idzie mega spiekalność i same problemy , ale kupno słabizny też nie jest dobre , bo w większosci jest wtedy więcej popiołu i mocno wyższe spalanie ... Więc jakiś kompromis Na razie kupować nie muszę i raczej poczekam , bo się nie "pali" a mam nadzieję że w czerwcu/lipcu szansa na suchy opał będzie dużo wyższa niż obecnie ... Raczej w ciemno nie chce kupować , bo nawet sprawdzić nie będę miał jak , więc chyba poczekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalfred 05.05.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Wpadnij do mnie zobaczysz jak się obecnie palą Chwałowice. Dzięki za zaproszenie. Wpadnę niedługo, przedtem jednak przedzwonię aby się umówić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.05.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 .......... Różniły się te opały bardzo mocno mimo że oba były "ruskie" Dlatego tak naprawdę można by coś powiedzieć o takim opale jakby był z najświeższej dostawy , bo nie wiadomo z jakiej jest kopalni ani z jakich "pokładów" więc może się bardzo mocno różnić od tego co testowałeś ... Pisałem do Trusta w sprawie ekogroszku , to niby suchy , nawet dostałem zdjecie że niby pakowany i przechowywany jest pod zadaszeniem , ale ... Ale ... Jeśli był pakowany w zimę , nawet w taką "deszczową" zimę , to nawet pakowanie pod dachem i przechowywanie w szczelnych workach NIC nie da , bo opał będzie mokry i tego się boję że mimo że kupię w wiosna/lato to trafi mi się mokry z zapasów "zimowych" W tym problem z "ruskiem" tak naprawdę pod tą nazwą kryją się różne rodzaje węgla z różnych kopalni, nie tylko z Rosji. Jak dotąd importerzy starali się jak najwięcej zarobić dlatego w sprzedaży słabsze a przez to tańsze gatunki węgla m. in. ten który opisywałem. W mojej okolicy ludzie po początkowym zachwycie wywołanym ceną, zaczeli stopniowo wracać do sprawdzonych dostawców polskiego węgla. Jeżeli węgiel jest pakowany mokry w worki foliowe to nie ma szans żeby wysechł. Dlatego przewaga wegla w workach raszlowych kupowanego gdy jest suchy. Trzeba szukać w swojej okolicy składu, który bierze opał z jednego źródła, workuje i uważać na autorskie mieszanki sprzedawane jako wysokokaloryczny węgiel. Przy braku takiego miejsca można pójść w taniość i ruska lub dobry workowany miał ze składu (nie odsiewkę), tak żeby cena zrekompensowała jego niedogodności. Poczekamy na doświadczenia kogoś kto zakupi to podobno nowe Energo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 06.05.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 W Energo też chyba można zamówić bezpośrednio - 670 i 705zł :http://www.energobielsk.pl/s,home,1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 06.05.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Czyli brak poki co faworyta. u mnie na jednym skladzie bobrek. W zgierzu maja jakiegos ruska ale nie wiedza jaki;). Chyba domowie wesoła albo chwalowice. Moze niech sie wypowiedza nasi forumowi handlarze w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 06.05.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Czyli brak poki co faworyta. u mnie na jednym skladzie bobrek. W zgierzu maja jakiegos ruska ale nie wiedza jaki;). Chyba domowie wesoła albo chwalowice. Moze niech sie wypowiedza nasi forumowi handlarze w temacie? Zgierz w AGJ? testowałem nic specjalnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiKamil 06.05.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Tak agj. Niby maja promocje ale nic promocyjnego nie zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts