Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Ja nadal czekam na przesyłkę z poczty polskiej. Czas realizacji 2-3 dni. Kpina normalnie. Palety wysłane 08.07. dzisiaj mamy 16.07. Groszku jak nie było, tak ni ma. Zalega sobie na magazynie na poczcie i czeka czort jeden wie na co. Zastanawiam się co oni mi dowiozą :o

Nie pojmuję jak ta firma jeszcze funkcjonuje w dzisiejszej rzeczywistości.

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja nadal czekam na przesyłkę z poczty polskiej. Czas realizacji 2-3 dni. Kpina normalnie. Palety wysłane 08.07. dzisiaj mamy 16.07. Groszku jak nie było, tak ni ma. Zalega sobie na magazynie na poczcie i czeka czort jeden wie na co. Zastanawiam się co oni mi dowiozą :o

Nie pojmuję jak ta firma jeszcze funkcjonuje w dzisiejszej rzeczywistości.

- odpisz z jakiego sklepu teraz brałeś?

- pewnie czekają jak się uzbiera więcej palet do transportu w twój region, z jedną paletą nie będą gnać lub uszlachetniają żeby był mocniejszy lub paleta się rozleciały u szukają grochu co by się waga zgadzała..., do jesieni do leci na miękko :-)

Niech Ci nadawca wyśle skan listu przewozowego. Nic na gębę ( bo mówią że wysłali ). Sprawdzisz co się dzieje z Twoją przesyłką. Nie żebym coś sugerował, ale już tu bywało głośno o groszku zapłaconym który nigdy nie dotarł. Ja bym robił aferę u nadawcy. Jak Ci wyznaczył jakiś max czas realizacji dostawy, to wręcz żądał bym zwrotu kasy. Albo jakieś ultimatum -typu ma być do jutra, jak nie to kasa z powrotem na konto. Klient ma teraz bardzo wielkie możliwości, szczególnie klient kupujący przez net.

To nie wina sprzedawcy. Eko kupiony w Prestige Premium. Nr listu przewozowego dostałem na maila, więc śledzę co się dzieje z przesyłką :p

Poczta to porażka już 3 dzień leży u mnie w mieście na magazynie i jakoś nie kwapią się z dostawą. Jak do pon nie dojedzie to dzwonie do sprzedawcy nich się poci i szuka przesyłki

Warto brać Retopal? U nie w okolicy to jedyny sprzedawany z nazwy handlowej a reszta to "ekogroszek" bez źródła pochodzenia.

Retopal to nic specjalnego - dużo popiołu, lubi szlakować, mało kaloryczny - paliłem i nie polecam, chyba że za workowany 600zł max. wtedy ok i można przymknąć oko na niedogodności

Edytowane przez robertokot25

Firma Imex Piechota dosłała mi teraz worek konfekcjonowanego przez siebie Pieklorza, pierwsze spostrzeżenia.

Porównanie do Skarbka

-suchy

-na pierwszy rzut oka sporo miału

-wymaga dłuższego podawania niż Skarbek po to by osiągnąć zadaną temperaturę kotła

- przy identycznych nastawach jak Skarbek poza czasem podawania, płomień mniejszy(enigmatyczny) barwy żółtej (skarbek płomień barwy białej silny wypełniał w całości komorę spalania.

-sporo kamienia

-pojawiają się spieki ( nie w takiej ilości jak w oryginalnym z Bóbrka)

-więcej sadzy w płomieniówkach

-cena 930 pln z dostawą

To się zareklamowali - "sporo kamienia" "sporo miału" hehe... i to za jedyne 930zł - opis jakby to był rusek w najgorszym wydaniu ;)

Edytowane przez robertokot25

Paliłem cały rok tym węglem, kupiłem 2 tony prestige platinum(wieczorek) i 1 tone prestige premium (wesoła). Jestem zadowolony i w tym roku chyba tez go kupie.

a napisz mi tak szczerze bo szukam opinii na temat tego prestige paltinum czy prenium który jest lepszy i za bardzo nie piszą jak ogólnie się wypala bo nie chcę się władować w taki jak miałam w ostatni sezon że brak popiołu tylko same spieki i sam wypalony żuzel dwa razy dziennie opróżnianie popielnika koszmar napisz który jest na prawdę wart polecenia

a napisz mi tak szczerze bo szukam opinii na temat tego prestige paltinum czy prenium który jest lepszy i za bardzo nie piszą jak ogólnie się wypala bo nie chcę się władować w taki jak miałam w ostatni sezon że brak popiołu tylko same spieki i sam wypalony żuzel dwa razy dziennie opróżnianie popielnika koszmar napisz który jest na prawdę wart polecenia

i platinum i premium sie spieka troche ale problemu nie mialem i z jednym i drugim - ogolnie mysle ze nie ma co przeplacac za platinum i wziasc premium.

Opał z Energo - jestem po pierwszych testach tego opału, sychy, miału mało, spala się ok, czas podawania zmniejszyłem o 20% i nadmuch z 17 na 14, popiołu mało, spieki minimalne ale są (same spadają z fajki), w drugim worku trafił się spory kamień, musiałem wyciągac ślimak, ale i tak miał być do wymiany a zabierałem się za to od roku.

Generalnie opał dobry, w porównaniu do piasta którym paliłem mniej popiołu, odnoszę wrażanie że w stosunku do piasta idzie go 20% mniej.

Edytowane przez otadek

Witam ,a tak co na prawdę polecacie to mój dopiero drugi sezon palenia będzie i nie znam się też za bardzo nie chciała bym kupić jakiejś lipy jak w poprzednim sezonie koszmar dwa razy dziennie opróżnianie popielnika ze szlaki ,jak kupować to tylko polski ale z jakiej kopalni byście polecili żeby nie było spieków i faktycznie popiołu nie wiele ,tyle już czytam po różnych forach o eko groszku i już się pogubiłam każdy poleca co innego

jedni z kopani Wesoła ,inny zaś kopalnia K.Juliusz albo Wieczorka czy też Bobrek

trzeba popracować nad ustawieniami pieca, możesz mieć spiekający opał, ale bez przesady, na początku ogranicz dmuchawę i obserwuj, jak spieka to jeszcze ogranicz, potem popracuj nad czasem podawania żeby dopalało do końca, prawie każdy opał da się spalić lepiej lub gorzej ale się da, możesz też spróbować mieszać z czechem na pewno pomoże.

Ja mam prostą starą żeliwną fajkę, bez obrotowych szmerów bajerów i dobrych parę lat walczę z różnymi opałami i uwierz mi dobre ustawienia to podstawa

Edytowane przez otadek

Witam ,a tak co na prawdę polecacie to mój dopiero drugi sezon palenia będzie i nie znam się też za bardzo nie chciała bym kupić jakiejś lipy jak w poprzednim sezonie koszmar dwa razy dziennie opróżnianie popielnika ze szlaki ,jak kupować to tylko polski ale z jakiej kopalni byście polecili żeby nie było spieków i faktycznie popiołu nie wiele ,tyle już czytam po różnych forach o eko groszku i już się pogubiłam każdy poleca co innego

jedni z kopani Wesoła ,inny zaś kopalnia K.Juliusz albo Wieczorka czy też Bobrek

Ekogrosz z Leroy Merlin [workowany w Barter SA Białystok] też ma całkiem niezły stosunek kaloryczność/cena i nie spieka się, choć to ruski.

Dobrą Wesołą trzeba trafić, na pewno dobry, ale drogi jest Pieklorz Piekar.

A co sądzicie o ekogroszku z Kazimierza Juliusza o ogniku pomarańczowym niby piszą tu ża ma zero spiekalności ,posiada zerową spiekalność przy wysokiej wartości opałowej 23 000 - 25 000 kJ/kg przy bardzo niskiej zawartości popiołu i siarki. EcoKazimierz wypala się na popiół bez spieków. Stosowanie Ecokazimierza nie wymaga częstego czyszczenia kotła i przewodu kominowego. W opini klientów ekogroszek z "Kazimierza-Juliusza" uznawany jest jako paliwo najwyższej jakości. EcoKazimierz to ekogroszek dla najbardziej wymagających klientów oczekujących komfortowej i bezstresowej obsługi kotła.

A jak jest naprawdę czy ktoś używał ten rodzaj ekogroszku

Ekogrosz z Leroy Merlin [workowany w Barter SA Białystok] też ma całkiem niezły stosunek kaloryczność/cena i nie spieka się, choć to ruski.

Dobrą Wesołą trzeba trafić, na pewno dobry, ale drogi jest Pieklorz Piekar.

Suspenser masz na myśli ten groch:

http://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/akcesoria-do-piecow/paliwo-do-kotlow-c-o/eko-groszek-23-mj-barter,p262611,l1019.html