Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

Witam Panowie,

co tam teraz polecacie do palenia? Szukam czegoś pod mieszanie z Retopalem a także do palenia bez mieszania w zimniejsze dni.

Kupiełm już Retpala z lokalnego składu. Pali się fajnie. Bez problemów i zdecydowanie jest mniej popiołu niż w poprzednich latach. Coś się zmieniło?

zastanawiam się nad ofertą Kareny lub Bartexu. Brałem już od nich wcześniej Wesołą i nie było większych poblemów. Jak Wesoła w tym sezonie? Spieka się jeszcze bardziej?

bartex już mam a za kilka dni dojedzie karena. porównam dwa węgle i dam znac co i jak.

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć! Ten w obi co wrzuciłem foto powyżej to węgiel kamienny z Czech (info od sprzedawcy i otworzyłem woreczek ażeby sprawdzić), obok leżał na paletach ten bartex co wrzucił kolega Morfi i bartex rzeczywiście jest brunatny.

Z kolei zaszedłem do Bricomana i mają za 15zł worek 25kg taki węgiel (foto w załączniku). Pan z działu udzielił rzetelnej informacji i powiedział, że jest to z kopalni Wesoła. To rozsądna cena?IMG-20150911-00732.jpg Tona wychodzi po 600złi jest to już cena z transportem.

Edytowane przez sruba014

Cześć! Ten w obi co wrzuciłem foto powyżej to węgiel kamienny z Czech (info od sprzedawcy), obok leżał na paletach ten bartex co wrzucił kolega Morfi i bartex rzeczywiście jest brunatny.

Z kolei zaszedłem do Bricomana i mają za 15zł worek 25kg taki węgiel (foto w załączniku). Pan z działu udzielił rzetelnej informacji i powiedział, że jest to z kopalni Wesoła. To rozsądna cena?[ATTACH=CONFIG]330382[/ATTACH]

Taaaa... chcą ciebie zrobić na wesoło w bambuko - 23MJ wesoła hehe dobre - jak okazywał swoją rzetelność to nie płakał ze śmiechu ? :-)

Edytowane przez robertokot25

Dzwoniłem właśnie do tych państwa http://ekozgoda.eu/pl/content/12-kontakt to ten ekogroszek, z bricomana. Pani udzieliła mi info, że węgiel ten pochodzi z katowickiego holdingu czyli z Piasta, Wesołej itd... Jednak nie ma napisane na danym opakowaniu z jakiej kopalni pochodzi dana partia ekogroszku.

Dwie strony wcześniej pisałem już o tym węglu. Ja trafiłem na partię w której było pełno kamieni i drugi raz już nie zaryzykuję, ale sądząc po opiniach na ich stronie to są i zadowoleni z tego węgla, także decyzja należy do Ciebie.

Dzięki za info.

W opisie napisali, że węgiel jest płukany ale to pewnie ściema jak u Ciebie było pełno kamieni.

Dzwoniłem właśnie do tych państwa http://ekozgoda.eu/pl/content/12-kontakt to ten ekogroszek, z bricomana. Pani udzieliła mi info, że węgiel ten pochodzi z katowickiego holdingu czyli z Piasta, Wesołej itd... Jednak nie ma napisane na danym opakowaniu z jakiej kopalni pochodzi dana partia ekogroszku.
Śruba, ta Pani niewiele w Takim razie wie o węglu. Piast nie jest częścią KHW ( Katowickiego Holdingu ). To raz. Piast ma nie mniej niż 24 MJ. To dwa. Na KHW nie ma kopalń z węglem 23 MJ ( bo Kazimierz Juliusz już nie fedruje ). To trzy. A ten czech z Obi po 4 stówki tona jest wart rozważenia moim zdaniem - to dobra cena. O ile oczywiście jest suchy. Ty chyba pierwszy sezon będziesz palił w dobrze ocieplonym domu? Jeżeli się nie mylę, to taki czech może całkiem fajnie się spisać. Jest dość słaby - a Tobie nie trzeba mocnego węgla. I jest bardzo łatwy w spalaniu - a Ty nie masz doświadczenia z kotłem na ekogroszek. 4 stówki za tonę workowanego to jest bardzo przyzwoita cena. Powtórzę jednak - pod warunkiem że jest suchy.

ja już też po zakupach, zamówiłem łącznie 3 tony. Tona z Rastaru 24 MJ - ponoć Ziemowit suchutki worki 20 kg cena z rabatem 710 zł, Tona pieklorza "bobrek" z biopolu worki 25 kg, suchy cena w czerwcu 780 zł http://www.bio-pol.info/produkty,3,pl.htm, i tona z http://wegiel24.info/ ekogroszek chwałowice - też suchy, 800 zł/tona. Na razie paliłem tylko tym z bio-polu CWU spala się bardzo ładnie popiołu znikome ilości.