Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Śruba, ta Pani niewiele w Takim razie wie o węglu. Piast nie jest częścią KHW ( Katowickiego Holdingu ). To raz. Piast ma nie mniej niż 24 MJ. To dwa. Na KHW nie ma kopalń z węglem 23 MJ ( bo Kazimierz Juliusz już nie fedruje ). To trzy. A ten czech z Obi po 4 stówki tona jest wart rozważenia moim zdaniem - to dobra cena. O ile oczywiście jest suchy. Ty chyba pierwszy sezon będziesz palił w dobrze ocieplonym domu? Jeżeli się nie mylę, to taki czech może całkiem fajnie się spisać. Jest dość słaby - a Tobie nie trzeba mocnego węgla. I jest bardzo łatwy w spalaniu - a Ty nie masz doświadczenia z kotłem na ekogroszek. 4 stówki za tonę workowanego to jest bardzo przyzwoita cena. Powtórzę jednak - pod warunkiem że jest suchy.

Witam ponownie Kobra! Tak to będzie mój pierwszy sezon. Jutro pojadę do Obi i zakupię 3 tony tego Czecha. Worek, który otworzyłem na sklepie był suchy (w porównaniu do Bartexu, który leżał na sąsiedniej palecie). Gdy do jutra czegoś innego nie znajdę to uderzam do Obi bo to ostatni dzień promocji.

Witam ponownie Kobra! Tak to będzie mój pierwszy sezon. Jutro pojadę do Obi i zakupię 3 tony tego Czecha. Worek, który otworzyłem na sklepie był suchy (w porównaniu do Bartexu, który leżał na sąsiedniej palecie). Gdy do jutra czegoś innego nie znajdę to uderzam do Obi bo to ostatni dzień promocji.

Z czechem to uważaj ;-)

Ja miałem na próbę w zeszlym sezonie kilka worków z Obi. Wyglądał na suchy , ale później zauważyłem że cały podajnik mokry , więc zapewne miał wewnątrz dużo wody , bo bruntany jest niczym gąbka , mnóstwo magazynuje wody.

Dodatkowo dużo mocniej syfi kocioł.

Ja bym najpierw polecał wypróbowanie abyś nie narzekał i nie klnął przez cały sezon ;)

Hej hej!

kilka dni temu gdy znalazłem to promo w Obi zaczepiłem pewnego pana, który kupił 6 tych worków z Obi. Dał mi swój nr i powiedział, żebym dziś zadzwonił i powie mi jak się pali ten węgiel itp. Tak też zrobiłem i: jest to węgiel kamienny, dobrze się spalał, powstawał z niego ładny popiół bez spieków i te worki, które wziął były suche. Dzisiaj podjadę i kupię 3 tony na sezon... nie za mało?? wprowadzimy się pod koniec listopada i wtedy też zaczynam palenie.

Błogosławionej niedzieli wszystkim!!

Właśnie wróciłem z Obi. Zapłaciłem 1200zł za 3t tego ekogroszku, jednak mam 2 ale które mam nadzieje pomożecie mi rozwiązać i albo zamówić transport do domu albo oddadzą mi hajs w Obi. Okazało się, że inny sprzedawca powiedział mi, że ten węgiel jest kamienny z domieszką brunatnego (nie znał proporcji - jutro ma zadzwonić do producenta). 1 z klientów, który pakował węgiel na wózek powiedział mi, że to brunatny a ja z kolei pozwoliłem sobie otworzyć woreczek z nowej partii, która wjechała na sklep i był to czysty węgiel kamienny... Kurcze co tu robić panowie?

Edytowane przez sruba014

Śruba, jak to jest czech to i jest brunatny. Tyle że dokąd jest choćby lekko wilgotny to wygląda na czarny. Jak to są Komorany, to ma pod 20 MJ. Tam minimum19,5 chyba dokładnie kopalnia Most - Komorany podaje, nie pamiętam teraz. Ale po 4 stówki tona workowanego to naprawdę niezła cena za MJ wychodzi. Przy chociażby 70% sprawności kWh wyjdzie po niespełna 11 groszy.

Ja planuje zamówić z Kareny lub z Bartexu Wesoła i retopala tylko nie wiem na którego dostawce sie zdecydowac

ja mam już 2 tony Retopala. Planuję z Kareny tonę Chwałowic a Wesołą z Bartexu.

zastanawiam się tylko czy to tutaj http://allegro.pl/pieklorz-ekogroszek-27-mj-kg-polski-krol-kalorii-i5634431312.html to jest to samo co w karenie.

Nadeszła jesień a potem zima :sleep:, czas by zaopatrzyć się w węgiel. Tylko gdzie kupić dobry, pewny ekogroszek ?

Zamówiłem 2 rodzaje po 1 tonie pakowanego po 25 kg w worki z firmy z woj. Opolskiego. Nie chcąc robić reklam jeżeli rzeczywiście szukacie dobrego węgla wygooglujcie . Po wpisaniu w goole -ekogroszek Power max- znajdziecie stronę z 28MJ ekogroszkiem.

Ekogroszki są jakościowo dobre. Ładnie się palą. Ilości popiołu niewielkie. Polecam na tegoroczną zimę.:bye:

Za dobry ekogroszek trzeba zaplacic troche wiecej. Mialem ten dylemat rok temu. Na Energetykow masz mal sped. Maja tam syberyjski ekogroszek po 720 zl za tone, tak przynajmniej bylo miesiac temu. Sprowadzaja to w sporych ilosciach, to nie geszeft na kilkadziesiat ton. Ekogroszek w zielonych workach nazywa sie ekojet. Ten sam wegiel sprzedawany przez lokalnych mniejszych dystrybutorow kosztuje dobrze ponad 800 zlotych.

Witam,

Jestem a raczej niedługo będę świeżym palaczem (kocioł jeszcze nie uruchomiony), gdyż kupiłem dom i czeka mnie pierwsza zima. Mam piecyk Defro Comfort Eko i kupiłem w wspomnianym przez Ciebie składzie węgiel Pieklorz "KWK Bobrek". Czy możesz już teraz więcej napisać o węglu który kupiłeś w tym składzie w Żorach, bo zacząłem mieć czarne myśli, jak poczytałem niektóre opinie o sprzedawcy a raczej sprzedawanym przez niego węglu na Allegro (co prawda są to opinie z 2010 roku i tych negatywnych jest chyba 10 na 400 pozytywnych ale obawa pozostała)... Aż mnie kusi, aby jeden worek dać gdzieś do badania, nie wiecie ile to kosztuje ?

Potwierdzam też, worki mają bardzo liche, drą się i trudno je przenosić, za rogi nie da się złapać, po się podrze ...

Akurat brałem Pieklorza z KWK Chwałowice i jestem zadowolony. Popiołu mało i dodatkowo bez wielkich spieków. Kaloryczność w porządku a porównując do eko z okolicznych składów to kaloryczność pieklorza prawie jak paliwa rakietowego. Brałem po 800zł z transportem z Allegro. Z tego co widzę na Allegro jest po 850zł ale na ich sklepie internetowym dalej po 720+80 za transport.

Z Bartexu wziąłem 2 t. Silvera i 1 t. Gold. Węgiel w workach foliowych. Ładnie zapakowany. Transport bez uszkodzeń. Przyszedł około 3 tyg temu. Eko delikatnie wilgotne. Po 2 dobach w uchylonym podajniku suchy, lekko szary i kurzy. Zobaczymy ja bedzie sie palił. W zeszłym roku paliłem Golda z Bartexu i Chwalowice z Kareny. Bardzo podobne wyniki. Jedyna wada to bardzo kopca i syfia w kotle.

Od niedzieli palę Energo 26MJ.

Co tu pisać. Opał suchutki , opał wygląda bardzo dobrze , nie widziałem miału.

Pali się bardzo dobrze. W popielniku popiół jak z papierosa ...

Na tych samych ustawieniach jedzie co niby co poprzednio Chwalowice i widzę że czyściej w kotle ...

Mniej brudzi kocioł ....

Na palniku ładnie , choć jakiś tam lekki popcorn się robi , ale jak trafia do popielnika to wygląda jak pyłek z papierosa.

Na razie jestem pod olbrzymim wrażeniem i przypomina mi opał jakim paliłem w 2011r ...

Co do zużycia , to ważyłem aby ustawić wagę , ale dałem ciała , bo okazało się że nie do końca wsunąłem tacę popielnika i wynik może być niedokładny , bo jednak trochę opału spadło poza popilenik :(

Ustawione mam 4gr za sekundę , ale boję się że może być pewna niedokładność.

Na razie jednak dobre wrażenia , jak tak samo ładnie bedzie przy większym obciążeniu to wygląda ze wiem gdzie będę kupował opał ...