robertokot25 29.09.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 (edytowane) Pierwsze wnioski z palenia Perły (grzanie tylko CWU), podawanie : 5s, pauza : 40s, przesłona went. otwarta na 1/3, siła nadmuchu : 4 (skala od 2 do 10), spalanie przy samym CWU na Ekorecie mam około 5/6kg na dobę, bo kiedyś to liczyłem, perła pali się od niedzieli rano - zobaczymy na ile stykną 2 worki : - Na jednym filmiku widać od wczoraj nie czyszczoną retortę (sporo popiołu już na retorcie) i niestety ale popiół ma tendencję do sklejania/szlakowania się przez co będzie się tworzyć taka koronka dookoła retorty - dosyć krucha ale jednak , żar też jest taki klejący szczególnie dookoła retorty przy dyszach nadmuchowych (nadmuchu nie mam zbyt dużego) - taka koronka będzie skutkować tym że płomień będzie dosyć wąski więc trzeba by często ją oczyszczać z popiołu - przy dużych mrozach i dużym spalaniu może to być problemem - ciekawe jak będzie wyglądać retorta po 2/3 dniach bez oczyszczania, - spieków koksowych brak - Na drugim filmie jest spalanie po oczyszczeniu retorty i wzruszeniu żaru - im bliżej retorty tym płomień przechodzi w kolor niebieski, pali się większą średnicą retorty - Kaloryczność trudno powiedzieć ale jakieś 23-34MJ to max. ale to tylko subiektywne odczucie... - Ilość popiołu to zobaczymy na końcu ale myślę że będzie sporo https://www.youtube.com/watch?v=7wQW8iDS-8E https://www.youtube.com/watch?v=-rK8XYZ2Aa4 Edytowane 29 Września 2015 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Częstochowa 29.09.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 (edytowane) Zmniejsz ilość nadmuchu do 2 lub max. 3. Iskier dosyć dużo. Podczas podawania Ekogroszku już jest całkowita "wichura w kotle" a przez to strata ciepła ucieka w komin i popiół się "Skleja" poprzez wychłodzenie. Spróbuj zmniejszyć na tej Czarnej Perełce , powinno być lepiej. Możliwe , że jak ten eko jest tak drobny i kruchy - trzeba go podawać trochę więcej niż inny o większych średnicach itp. Również interesuję Mnie Czarna Perła i się zastanawiam nad zakupem. Cena bardzo dobra , ale jak mają powstawać koronki itp to zimą będziemy zamiast odśnieżać śnieg to oczyszczać retortę co dzień Edytowane 29 Września 2015 przez Częstochowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 29.09.2015 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 No panowie niestety nic za darmo, no ale jeszcze poczekajmy może nie będzie tak żle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 29.09.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Czekam na koncowe wyniki czy warto w Czarną Perłę czy w inne pojść. Pod koniec tygodnia chce zamówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 30.09.2015 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Wczoraj załączyłem CO bo już się poranki w domu nieznośnie chłodne zrobiły. Pewnie na weekend wyłączę- ma być ponad 20 st. Zakupiony groszek spala się na pył, bardzo szybko nagrzał piec i wodę w obiegu po letnim przestoju. Póki co - chyba dobry zakup (dzięki Suspenser). Zobaczymy jakie będzie zużycie zimą. W zeszłym roku czystej Wesołej poszło 2 tony od dnia wprowadzenia do domu 1 listopada do końca kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 30.09.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Wczoraj załączyłem CO bo już się poranki w domu nieznośnie chłodne zrobiły. Pewnie na weekend wyłączę- ma być ponad 20 st. Zakupiony groszek spala się na pył, bardzo szybko nagrzał piec i wodę w obiegu po letnim przestoju. Póki co - chyba dobry zakup (dzięki Suspenser). Zobaczymy jakie będzie zużycie zimą. W zeszłym roku czystej Wesołej poszło 2 tony od dnia wprowadzenia do domu 1 listopada do końca kwietnia. Jaki ekogroszek brałeś i gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 30.09.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Pierwsze wnioski z palenia Perły (grzanie tylko CWU), podawanie : 5s, pauza : 40s, przesłona went. otwarta na 1/3, siła nadmuchu : 4 (skala od 2 do 10), spalanie przy samym CWU na Ekorecie mam około 5/6kg na dobę, bo kiedyś to liczyłem, perła pali się od niedzieli rano - zobaczymy na ile stykną 2 worki : - Na jednym filmiku widać od wczoraj nie czyszczoną retortę (sporo popiołu już na retorcie) i niestety ale popiół ma tendencję do sklejania/szlakowania się przez co będzie się tworzyć taka koronka dookoła retorty - dosyć krucha ale jednak , żar też jest taki klejący szczególnie dookoła retorty przy dyszach nadmuchowych (nadmuchu nie mam zbyt dużego) - taka koronka będzie skutkować tym że płomień będzie dosyć wąski więc trzeba by często ją oczyszczać z popiołu - przy dużych mrozach i dużym spalaniu może to być problemem - ciekawe jak będzie wyglądać retorta po 2/3 dniach bez oczyszczania, - spieków koksowych brak - Na drugim filmie jest spalanie po oczyszczeniu retorty i wzruszeniu żaru - im bliżej retorty tym płomień przechodzi w kolor niebieski, pali się większą średnicą retorty - Kaloryczność trudno powiedzieć ale jakieś 23-34MJ to max. ale to tylko subiektywne odczucie... - Ilość popiołu to zobaczymy na końcu ale myślę że będzie sporo https://www.youtube.com/watch?v=7wQW8iDS-8E https://www.youtube.com/watch?v=-rK8XYZ2Aa4 Nie zrzucaj tego popiołu z retorty. Często jest tak że wygląda to na początku nie najlepiej, ale później samo spada do popielnika i w dodatku się po drodze kruszy. Jeżeli nie zrobi takiej dość sztywnej obrączki wokół palnika i kawałki tej szlaki będą osobno, niepołączone - to nie jest jakiś wielki problem. Można próbować obniżać nadmuch, chociaż wielkiego pola manewru już nie masz. No ale dobre i oczko w dół, to często pomaga na spieki żużlowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 30.09.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Do mnie przyjechała Karena. MIX Chwałowic i Wesołej. Jest OK. Wegiel w miarę suchy. Worki lepsze niż 2 lata temu. Oby się dobrze paliło. Na plus: worki po 20kg --> lepiej nosić no i przy kolejnym zakupie dostałem rabacik Na minus: akurat nie wina Kareny ale dostawa via Poczta Polska a oni dostarczają tylko sporymi autami. na szczeście z windą i paleciakiem. Ciepłej zimy Panowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajwroclaw 30.09.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Jaki ekogroszek brałeś i gdzie? Ja brałem u forumowicza- Suspensera. Nazywa się premium i jest mieszanką kilku węgli. Przyjechał suchy jak pieprz, kaloryczność wg Suspensera ok 27-28 mj i to raczej prawda, bo mam porównanie z wesołą i krótkim epizodem z rosyjskim. No i póki co spieków nie mam. Dziś spojrzę po pracy na czystość kotła i ilość popiołu bo np przy wesołej nie mogłem dojść do ładu z ilością sadzy w piecu, ale to może był brak doświadczenia w paleniu:) wszak to pierwszy sezon był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 30.09.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 (edytowane) Nie zrzucaj tego popiołu z retorty. Często jest tak że wygląda to na początku nie najlepiej, ale później samo spada do popielnika i w dodatku się po drodze kruszy. Jeżeli nie zrobi takiej dość sztywnej obrączki wokół palnika i kawałki tej szlaki będą osobno, niepołączone - to nie jest jakiś wielki problem. Można próbować obniżać nadmuch, chociaż wielkiego pola manewru już nie masz. No ale dobre i oczko w dół, to często pomaga na spieki żużlowe. - Na razie nie ruszam nic na retorcie - zobaczymy co będzie działo- nadmuchu nie mam zbyt silnego, jak znowu ustawie zbyt mały przy tak zawalonej retorcie to będzie świeczka, a nie płomień - MARTINOS brałeś po pół tony Wesołej i Chwałowic? mnie ciekawi na ISKRA SELEDYNOWA (podobno z KWK Ziemowit) że też nikt tego nigdy nie wziął nawet na próbę i nie podzielił się jakimś testem - bo podobno nic nie spieka i ma min. 24MJ... hmmm Edytowane 30 Września 2015 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 30.09.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 - Na razie nie ruszam nic na retorcie - zobaczymy co będzie działo- nadmuchu nie mam zbyt silnego, jak znowu ustawie zbyt mały przy tak zawalonej retorcie to będzie świeczka, a nie płomień - MARTINOS brałeś po pół tony Wesołej i Chwałowic? mnie ciekawi na ISKRA SELEDYNOWA (podobno z KWK Ziemowit) że też nikt tego nigdy nie wziął nawet na próbę i nie podzielił się jakimś testem - bo podobno nic nie spieka i ma min. 24MJ... hmmm 3 palety pół/pół. Ziemowita nie brałem, bo mam na lato i do ewentualnego miesznia na zimę Retopala (przynajmniej tak to się u mnie nazywa ) z lokalnego składu, który jest sprawdzony i w dobrej cenie. także nie kombinuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 30.09.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 - Na razie nie ruszam nic na retorcie - zobaczymy co będzie działo- nadmuchu nie mam zbyt silnego, jak znowu ustawie zbyt mały przy tak zawalonej retorcie to będzie świeczka, a nie płomień - MARTINOS brałeś po pół tony Wesołej i Chwałowic? mnie ciekawi na ISKRA SELEDYNOWA (podobno z KWK Ziemowit) że też nikt tego nigdy nie wziął nawet na próbę i nie podzielił się jakimś testem - bo podobno nic nie spieka i ma min. 24MJ... hmmm Ja brałem ten http://sklep.rastar.pl/15-ekogroszek-ekoret-wegiel-do-kotlow-niskoemisyjnych.html to chyba odpowiednik kareny seledynowej (babka mówiła ze to ziemowit i jakieś domieszki) tyle, że narazie wrzuciłem tylko 20 kg więc cięzko cokolwiek powiedziec, węgiel suchy worki 20 kg, trochę brudne, a w worku oprócz węgla znalazłem kijek . Cena która płaciłem 710 zl teraz widzę podrożało znacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 30.09.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Ja brałem ten http://sklep.rastar.pl/15-ekogroszek-ekoret-wegiel-do-kotlow-niskoemisyjnych.html to chyba odpowiednik kareny seledynowej (babka mówiła ze to ziemowit i jakieś domieszki) tyle, że narazie wrzuciłem tylko 20 kg więc cięzko cokolwiek powiedziec, węgiel suchy worki 20 kg, trochę brudne, a w worku oprócz węgla znalazłem kijek . Cena która płaciłem 710 zl teraz widzę podrożało znacznie. - Daj znać jak ten Ziemowit będzie się palił itp. na stronie sklepu było po 710zł z wysyłką? a teraz jest 670zł + wysyłka ? : http://sklep.rastar.pl/18-ekogroszek-produkowany-i-workowany-przez-rastar-sp-z-oo.html - MARTINOS też daj znać co do Wesołej i Chwałowic z Kareny ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 30.09.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 - Daj znać jak ten Ziemowit będzie się palił itp. na stronie sklepu było po 710zł z wysyłką? a teraz jest 670zł + wysyłka ? : http://sklep.rastar.pl/18-ekogroszek-produkowany-i-workowany-przez-rastar-sp-z-oo.html - MARTINOS też daj znać co do Wesołej i Chwałowic z Kareny ok? OK ale to raczej szybko do kotła nie trafi. to na zimę. Teraz palę sobie Retopalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 30.09.2015 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 OK ale to raczej szybko do kotła nie trafi. to na zimę. Teraz palę sobie Retopalem. Pisałeś że wrzuciłeś 20kg - myślałem że pusty zasobnik i coś napiszesz więcej...jak dasz radę to zasyp ze 2 worki i napisz coś więcej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 30.09.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 - Daj znać jak ten Ziemowit będzie się palił itp. na stronie sklepu było po 710zł z wysyłką? a teraz jest 670zł + wysyłka ? : http://sklep.rastar.pl/18-ekogroszek-produkowany-i-workowany-przez-rastar-sp-z-oo.html - MARTINOS też daj znać co do Wesołej i Chwałowic z Kareny ok? Był bodajże 640 zł + wysyłka 100 zł, do tego dochodzi rabat za rejestrację 30 zł. Podsumowując płaciłem 710 na gotowo pod garaż . Spaliłem już te 20 kg,spieki minimalne były, ale kocioł na standardowych ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 01.10.2015 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Był bodajże 640 zł + wysyłka 100 zł, do tego dochodzi rabat za rejestrację 30 zł. Podsumowując płaciłem 710 na gotowo pod garaż . Spaliłem już te 20 kg,spieki minimalne były, ale kocioł na standardowych ustawieniach. Ale było to jakieś małe pojedyncze spieki? koksowe/popiołowe? a nie tworzyła się jakaś koronka że spieczonego popiołu dookoła retorty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 01.10.2015 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 (edytowane) Może jest ktoś w stanie wrzucić foty/filmy jak wygląda spalanie na retorcie i popiół po spaleniu ze świeżych dostaw Wesołej, Chwałowic, Skarbka, Jareta plus itp. Edytowane 1 Października 2015 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 01.10.2015 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Jak skoncze stary kosz to wtedy wrzucam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 01.10.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Ok, jak ktoś nie ma konta na youtube, a nagrał filmik to może podesłać do mnie to wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts