robertokot25 04.10.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Jakie masz ustawienia sterownika. Ja też palę perłę od piątku wieczorem. W ciągu dnia tylko CWU na noc załączam jeszcze podłogówkę w łazienkach i kuchni. Do teraz spalił wg statystyk bruli około 15.5 kg. Popiołu jeszcze jest mało aby coś wiedzieć o jego ilości. Moim zdaniem jakość popiołu jest dobra węgiel dobrze się spala, nie ma spieków koksowych. Na palniku tworzy się taka koronka ale jak spadnie do popielnika to się rozpada. Popkornu bardzo mało. Ładnie trzyma żar pod tym popiołem. Ja palę na ustawieniach 5s/130s, dmuchawa 37%. Ogólnie mówiąc węgiel jest OK, tylko trudno określić jego moc. Nastawy masz w poście numer #8943 w tym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkrex 04.10.2015 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Test Perły zakończony - poniżej film jak wygląda popiół : - starczyło za 7,5 doby - czyli ciut ponad 6kg na dobę (tylko CWU) - kocioł 25kW, bojler 120L https://youtu.be/uXOE5GRnWP8 Jesteś w stanie porównać do innych którymi paliłeś tj. np. ile spalałeś na dobę w CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 04.10.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Jesteś w stanie porównać do innych którymi paliłeś tj. np. ile spalałeś na dobę w CWU? Ekoretu szło ciut mniej - około 5,5kg - także ta Perła powinna chyba mieć te 24MJ - ale to tylko moje mało precyzyjnie wyliczenia - kaloryczność bym porównał coś w okolicy Retopala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 05.10.2015 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 5/130 - czy na pewno ? Tak. Zobacz na podgląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 05.10.2015 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 (edytowane) Tak. Zobacz na podgląd. Też wrzuć jakieś foty/filmik z retorty i popielnika i własne odczucia jak popalisz kilka dni - też mi się wydaje że dziwne nastawy masz - jak przy super mocnym ekogroszku ale może ślimak ma szybki obrót stąd to wynika Edytowane 5 Października 2015 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 05.10.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Też wrzuć jakieś foty/filmik z retorty i popielnika i własne odczucia jak popalisz kilka dni - też mi się wydaje że dziwne nastawy masz - jak przy super mocnym ekogroszku ale może ślimak ma szybki obrót stąd to wynika Podajnik to mała ekoenergia, podaje na minutę 0,320 kg. Zdjęcia dam jutro. Dzisiaj wazyłem popiół i wyszło 2 kg popiołu z 20 kg groszku czyli 10 % masy, objętościowo jest to 5 dm3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 05.10.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 objętościowo jest to 5 dm3. Czyli dużo bo aż 5l wiaderko. Ja z 75kg Ekosortu miałem niecałe wiaderko (12L) popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 05.10.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Czyli dużo bo aż 5l wiaderko. Ja z 75kg Ekosortu miałem niecałe wiaderko (12L) popiołu. 5 l to małe wiaderko. Szuflada na popiół mieści 15 l. Ale spala się dobrze i nie brydżu kotła, przynajmniej teraz gdy spalam około 6 kg na dobe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 05.10.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Podajnik to mała ekoenergia, podaje na minutę 0,320 kg. Zdjęcia dam jutro. Dzisiaj wazyłem popiół i wyszło 2 kg popiołu z 20 kg groszku czyli 10 % masy, objętościowo jest to 5 dm3. Czyli miałeś trochę więcej popiołu niż ja - ale paliłeś też z większą mocą... popiół z tego ruska nie jest ciężki ale jest taki puszysty więc objętościowo jest go sporo- wiadomo że ruski groch będzie miał więcej popiołu ale jak będzie się mieścił w 10% przy tej cenie za tonę to i tak będzie OK - w moim zestawie 50kg nie było nic podejrzanego - typu jakieś śmieci, kamienie itp. kotła też nie syfił, dymu bardzo mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 05.10.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Czyli miałeś trochę więcej popiołu niż ja - ale paliłeś też z większą mocą... popiół z tego ruska nie jest ciężki ale jest taki puszysty więc objętościowo jest go sporo- wiadomo że ruski groch będzie miał więcej popiołu ale jak będzie się mieścił w 10% przy tej cenie za tonę to i tak będzie OK - w moim zestawie 50kg nie było nic podejrzanego - typu jakieś śmieci, kamienie itp. kotła też nie syfił, dymu bardzo mało Czemu sądzisz że paliłem z większą mocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 05.10.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 (edytowane) Czemu sądzisz że paliłem z większą mocą. - pomyłka chodziło mi że spaliłeś więcej w krótszym czasie, bo puszczałeś nie tylko na CWU. ps. ktoś palił jeszcze Perłą i się podzieli wrażeniami? Nadal czekam na jakieś testy Chwałowic, Wesołej, Skarbka z Bobrka i Piekar, Ziemowita, Jareta ze świeżych dostaw. Edytowane 5 Października 2015 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 05.10.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 - pomyłka chodziło mi że spaliłeś więcej w krótszym czasie, bo puszczałeś nie tylko na CWU. ps. ktoś palił jeszcze Perłą i się podzieli wrażeniami? Nadal czekam na jakieś testy Chwałowic, Wesołej, Skarbka z Bobrka i Piekar, Ziemowita, Jareta ze świeżych dostaw. Ile kupiłes czarnej perły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 05.10.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Ile kupiłes czarnej perły Ja na razie nic nie kupiłem dostałem od znajomego dwa worki do przetestowania, bo on jeszcze nie zaczął palić w kotle - zastanawiam się czy nie łyknąć tony lub dwóch, a Ty jak oceniasz jak na razie? nie jest źle no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 05.10.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Ja na razie nic nie kupiłem dostałem od znajomego dwa worki do przetestowania, bo on jeszcze nie zaczął palić w kotle - zastanawiam się czy nie łyknąć tony lub dwóch, a Ty jak oceniasz jak na razie? nie jest źle no nie? Ją mam tonę, ale myślę dokupić jeszcze 1 lub 2 tony. Pali się ok tylko ta ilość popiołu. Ale za to cena dobra. Zobaczymy co powie po testach Suspenser jaką ma ten węgiel wartość opałową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 05.10.2015 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Pozwolę sobie ponowić pytanie a mianowicie czy ktoś chce się odnieść do produktów z Bio-Pol'a. Czy za taką cenę nie jest tam jakaś domieszka...?http://ekogroszek-sklep.eu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkrex 05.10.2015 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Ekoretu szło ciut mniej - około 5,5kg - także ta Perła powinna chyba mieć te 24MJ - ale to tylko moje mało precyzyjnie wyliczenia - kaloryczność bym porównał coś w okolicy Retopala 50 kg postrachu Karaibów na 7,5 dnia to 6,66 kg/dobę Hmmm... dużo porównując do 5,5 kg/dobę Ekoretu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 06.10.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 (edytowane) ENERGO idzie z ceną do góry.... : http://wegiel.nazwa.pl/ Edytowane 6 Października 2015 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micro-jr 06.10.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 SUSPENSER - kiedy mogą być jakieś wyniki z Czarnej Perły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlo.jot 06.10.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 (edytowane) Czy ktoś brał ostatnio żółtą iskrę z Kareny? Edytowane 6 Października 2015 przez pawlo.jot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
styks 06.10.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 W którym miejscu na czopuchu mam montować czujnik / termometr do mierzenia temperatury spalin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts