SUSPENSER 07.10.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 SUSPENSER - kiedy mogą być jakieś wyniki z Czarnej Perły? Gdy tylko ją dostanę - mam informację, że worek na testy będzie wysłany w sobotę, więc pewnie w poniedziałek do mnie dotrze najwcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 07.10.2015 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Od 2.10 do 7.10 (5 dni) poszło mi Wesołej 87kg (3,5 worka). Chyba coś nie halooo! 17,5 kg/dobę Wesołej to sporo - tyle mi nawet w Grudniu zeszłego roku nie wychodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamDyn17 07.10.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 ja przez ostatnie dwa tygodnie testowałem 3 ekogroszki jako że jestem nowym posiadaczem pieca więc dopiero testując się uczę, na pierwszy rzut poszedł rosyjski ekogroszek, dużo spieków i jakby delikatnie brązowe?, następny to z kopalni wesoła lepsza jakość droższy od rosyjskiego mniej spieków, na początku miałem problem z nim bo gasł mi w trakcie, ale przyczyną była zbyt mocno ustawiona dmuchawa, dzisiaj kupiłem z ciekawości groszek na orlenie, nie wiem czy on ma jakokolwiek nazwę "dobry węgiel"- cena 24.5 zł za 25 kilo zostawię go na noc i sprawdzę jakie będą wyniki, testuje na defro ekr 10 kwJeszcze nic nie kupiłem na zimę więc ciekaw jestem też wyników tej czarnej perły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 07.10.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 ja przez ostatnie dwa tygodnie testowałem 3 ekogroszki jako że jestem nowym posiadaczem pieca więc dopiero testując się uczę, na pierwszy rzut poszedł rosyjski ekogroszek, dużo spieków i jakby delikatnie brązowe?, następny to z kopalni wesoła lepsza jakość droższy od rosyjskiego mniej spieków, na początku miałem problem z nim bo gasł mi w trakcie, ale przyczyną była zbyt mocno ustawiona dmuchawa, dzisiaj kupiłem z ciekawości groszek na orlenie, nie wiem czy on ma jakokolwiek nazwę "dobry węgiel"- cena 24.5 zł za 25 kilo zostawię go na noc i sprawdzę jakie będą wyniki, testuje na defro ekr 10 kw Jeszcze nic nie kupiłem na zimę więc ciekaw jestem też wyników tej czarnej perły Poza popiołem w ilości ok 10 % reszta jest ok. Cena też dobra. Sam kupiłem 3 tony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Częstochowa 07.10.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Ja zamówiłem Czarną Perłę - 1 tonę na próbę ,aby przetestować ją w piecu 40kW. Zamówiłem w zeszły piątek i nadal brak dostawy do dzisiaj , dość utrudniony kontakt z sprzedającym z tego co dało mi się zauważyć.. Chyba "właścicielka" słabo sobie radzi logistycznie z zamówieniami Mam pytanie , przechodził ktoś z zaworu 3 drożnego na 4 - drożny w swoim piecyku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 07.10.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Dziś przyjechał do mnie ekogroszek extra z Energo w workach tkanych PP.Eko suche , worki w środku czyste i bardzooooo mocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.10.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 KIlka nowych informacji o Energo 26MJ Palę nim około 3 tygodnie więc można coś więcej powiedzieć ... - Wymiennik w bardzo dobrym stanie. Nie czyszczony 3 tygodnie a wygląda naprawdę bardzo dobrze , tym bardziej że mam ruszt wodny ... Różnica w porównaniu do poprzedniego opału Chwałowice , nie ma porównania, Przy Chwałowicach wymiennik szybciej się brudził i bardziej obrastał sadzą ... - popiół tak jak pisałem dużo jaśniejszy i czystszy (nie brudzący) w porównaniu do Chwałowic - brak spieków koksowych Minusy: - Sporo więcej popiołu. Przy Chwałowicach dość mały popielnik starczał na cały załadunek opału. Tutaj po około połowie załadunku musiałem już wywalić popiół. Sądzę więc że ilośc popiołu jest z 2x większa niż Chwałowc - popcorn ??? na palniku. Próbowałem obniżyć nawiew i to dośc sporo (o 4 oczka) , ale nie zauważyłem poprawy a jedynie zaczął sie bardziej brudzić wymiennik a i temp. spalin spadła a jako że mam komin murowany to wolę aby temp. spalin była trochę wyższa ... Obecnie grzeję CWU + działają grzejniki na poddaszu i grzejnik w łazience. Podłogówka nie uruchomiona. Przepalam na razie kominkiem , ale na dniach podłogówka już ruszy , bo niestety już zimno się zrobiło. Z opału jestem naprawdę zadowolony. Wygląda na prosty w spalaniu. Na każdych ustawieniach jakie ustawiłem spalał się bardzo ładnie. Może i na palniku cudów nie ma , ale najważniejsze jest to co w popielniku Szkoda że nie mam miejsca na "Czarną perłę" bo bym też wziął , bo cena czyni cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 07.10.2015 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 17,5 kg/dobę Wesołej to sporo - tyle mi nawet w Grudniu zeszłego roku nie wychodziło. Więc gdzie szukać przyczyny? Dodam, że budynek 140m (nieocieplony), stara instalacja z grzejnikami żeliwnymi tylko część to panelowe, kotłownia zrobiona od podstaw w miedzi fi25 i wpięcie w starą grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micro-jr 08.10.2015 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 (edytowane) Więc gdzie szukać przyczyny? Dodam, że budynek 140m (nieocieplony), stara instalacja z grzejnikami żeliwnymi tylko część to panelowe, kotłownia zrobiona od podstaw w miedzi fi25 i wpięcie w starą grawitacyjną. Co to znaczy: budynek nie ocieplony? policz sobie http://www.cieplowlasciwie.pl/wynik/af0 i porównaj z tym ile piec zużywa. Każdy dom jest inny, każda instalacja jest inna. U mnie wczoraj przez cały dzień poszło 10kg jakiegoś lokalnego ekogorszku (podejżewam, że to retopal) z zapasów z zeszłego roku. P.S. na tym Orlenie 24,5pln za 25kg to 1000pln/t ? gdzie tu jest dobra cena? Edytowane 8 Października 2015 przez micro-jr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamDyn17 08.10.2015 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 cena nie jest dobra, a eko wziąłem 1 worek 25 kilo tylko z czystej ciekawości sprawdzenia jak się będzie wypalał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KASSAR 08.10.2015 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Jak się pali ten "Dobry Węgiel"?Miałem w zeszłym roku i był ok. , w tym trochę przeraził mnie certyfikat badań z 1 lipca 2015 - Rogi 15 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzech25 08.10.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Zamówiłem w zeszły piątek i nadal brak dostawy do dzisiaj , dość utrudniony kontakt z sprzedającym z tego co dało mi się zauważyć.. Chyba "właścicielka" słabo sobie radzi logistycznie z zamówieniami To mnie zmartwiłeś - 2 tony zamówiłem i ani na e-maila ani tel nie odbierają. Daj znać jak dojdzie bądź uda Ci się skontaktować z nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
styks 08.10.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 (edytowane) Jak się pali ten "Dobry Węgiel"? Miałem w zeszłym roku i był ok. , w tym trochę przeraził mnie certyfikat badań z 1 lipca 2015 - Rogi 15 ... Palę od trzech dni spiekającym węglem rogi około 20. Pierwszy sezon zabawy kotłem z podajnikiem. Przy czasie podawania więcej niż 4 sporo spieków. Próbowałem różnych czasów i nie mam już prawie żadnych spieków i śladowa ilość niedpału przy niskim czasie podawania i przerwy ( 2 : 34) nie wiem jeszcze jak to wyjdzie w samym zużyciu opału po trzyma mi temperaturę około 10 minut i tyle samo dochodzi do niej W domu 22-24 st Edytowane 8 Października 2015 przez styks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 08.10.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Więc gdzie szukać przyczyny? Dodam, że budynek 140m (nieocieplony), stara instalacja z grzejnikami żeliwnymi tylko część to panelowe, kotłownia zrobiona od podstaw w miedzi fi25 i wpięcie w starą grawitacyjną. Czy ja wiem czy to tak dużo przy niedocieplonym domu. Jeszcze może spory wiatr, wyższa temp . wewnatrz i kocioł swoje weźmie. No chyba, że Wesoła to takj super węgiel, tego nie wiem. Paląc rosyjskim ekogroszkiem, mi zużywa 10-12 kg, dom docieplony, spory wiatr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Częstochowa 08.10.2015 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Więc gdzie szukać przyczyny? Dodam, że budynek 140m (nieocieplony), stara instalacja z grzejnikami żeliwnymi tylko część to panelowe, kotłownia zrobiona od podstaw w miedzi fi25 i wpięcie w starą grawitacyjną. Czy masz założony zawór trójdrożny/cztero ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamDyn17 08.10.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 "Dobry węgiel"- Moje wrażenia są pozytywne, wypala się nieźle-nie dużo spieków. Cena ze stacji do dupy. Narazie pali się 24 godziny, jeszcze czekam aż się cały wypali i zajrzę do popielnika jak tam sytuacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 08.10.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 cena nie jest dobra, a eko wziąłem 1 worek 25 kilo tylko z czystej ciekawości sprawdzenia jak się będzie wypalał Mówiąc o cenie miałem na myśli czarną perłę bo taki węgiel kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 08.10.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Więc gdzie szukać przyczyny? Dodam, że budynek 140m (nieocieplony), stara instalacja z grzejnikami żeliwnymi tylko część to panelowe, kotłownia zrobiona od podstaw w miedzi fi25 i wpięcie w starą grawitacyjną. nie idzie w rury to idzie w komin , proste ps. może wiatr masz za duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morfi84 08.10.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 (edytowane) Dokonałem modyfikacji pieca i spalanie mi spadło przy podobnej pogodzie w zeszłym roku z 14 kg/na 24h do 10kg/24h jareta od gwoździa. Jak będzie zimniej to robie sobie mieszanka jareta z wesołą dodam, że mam małe dziecko i w domu temp nie spada poniżej 23 stopni. Edytowane 8 Października 2015 przez Morfi84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamDyn17 08.10.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 ile za tonę tej czarnej perły ? i gdzie kupowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts