Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja przez ostatnie dwa tygodnie testowałem 3 ekogroszki jako że jestem nowym posiadaczem pieca więc dopiero testując się uczę, na pierwszy rzut poszedł rosyjski ekogroszek, dużo spieków i jakby delikatnie brązowe?, następny to z kopalni wesoła lepsza jakość droższy od rosyjskiego mniej spieków, na początku miałem problem z nim bo gasł mi w trakcie, ale przyczyną była zbyt mocno ustawiona dmuchawa, dzisiaj kupiłem z ciekawości groszek na orlenie, nie wiem czy on ma jakokolwiek nazwę "dobry węgiel"- cena 24.5 zł za 25 kilo zostawię go na noc i sprawdzę jakie będą wyniki, testuje na defro ekr 10 kw

Jeszcze nic nie kupiłem na zimę więc ciekaw jestem też wyników tej czarnej perły

ja przez ostatnie dwa tygodnie testowałem 3 ekogroszki jako że jestem nowym posiadaczem pieca więc dopiero testując się uczę, na pierwszy rzut poszedł rosyjski ekogroszek, dużo spieków i jakby delikatnie brązowe?, następny to z kopalni wesoła lepsza jakość droższy od rosyjskiego mniej spieków, na początku miałem problem z nim bo gasł mi w trakcie, ale przyczyną była zbyt mocno ustawiona dmuchawa, dzisiaj kupiłem z ciekawości groszek na orlenie, nie wiem czy on ma jakokolwiek nazwę "dobry węgiel"- cena 24.5 zł za 25 kilo zostawię go na noc i sprawdzę jakie będą wyniki, testuje na defro ekr 10 kw

Jeszcze nic nie kupiłem na zimę więc ciekaw jestem też wyników tej czarnej perły

Poza popiołem w ilości ok 10 % reszta jest ok.

Cena też dobra. Sam kupiłem 3 tony.

Ja zamówiłem Czarną Perłę - 1 tonę na próbę ,aby przetestować ją w piecu 40kW. :stirthepot:

Zamówiłem w zeszły piątek i nadal brak dostawy do dzisiaj , dość utrudniony kontakt z sprzedającym z tego co dało mi się zauważyć.. Chyba "właścicielka" słabo sobie radzi logistycznie z zamówieniami ;)

Mam pytanie , przechodził ktoś z zaworu 3 drożnego na 4 - drożny w swoim piecyku ?

KIlka nowych informacji o Energo 26MJ ;-)

Palę nim około 3 tygodnie więc można coś więcej powiedzieć ...

- Wymiennik w bardzo dobrym stanie. Nie czyszczony 3 tygodnie a wygląda naprawdę bardzo dobrze , tym bardziej że mam ruszt wodny ...

Różnica w porównaniu do poprzedniego opału Chwałowice , nie ma porównania, Przy Chwałowicach wymiennik szybciej się brudził i bardziej obrastał sadzą ...

- popiół tak jak pisałem dużo jaśniejszy i czystszy (nie brudzący) w porównaniu do Chwałowic

- brak spieków koksowych

Minusy:

- Sporo więcej popiołu. Przy Chwałowicach dość mały popielnik starczał na cały załadunek opału. Tutaj po około połowie załadunku musiałem już wywalić popiół. Sądzę więc że ilośc popiołu jest z 2x większa niż Chwałowc

- popcorn ??? na palniku. Próbowałem obniżyć nawiew i to dośc sporo (o 4 oczka) , ale nie zauważyłem poprawy a jedynie zaczął sie bardziej brudzić wymiennik a i temp. spalin spadła a jako że mam komin murowany to wolę aby temp. spalin była trochę wyższa ...

Obecnie grzeję CWU + działają grzejniki na poddaszu i grzejnik w łazience. Podłogówka nie uruchomiona. Przepalam na razie kominkiem , ale na dniach podłogówka już ruszy , bo niestety już zimno się zrobiło.

Z opału jestem naprawdę zadowolony. Wygląda na prosty w spalaniu. Na każdych ustawieniach jakie ustawiłem spalał się bardzo ładnie. Może i na palniku cudów nie ma , ale najważniejsze jest to co w popielniku :)

Szkoda że nie mam miejsca na "Czarną perłę" bo bym też wziął , bo cena czyni cuda ;)

17,5 kg/dobę Wesołej to sporo - tyle mi nawet w Grudniu zeszłego roku nie wychodziło.

Więc gdzie szukać przyczyny? Dodam, że budynek 140m (nieocieplony), stara instalacja z grzejnikami żeliwnymi tylko część to panelowe, kotłownia zrobiona od podstaw w miedzi fi25 i wpięcie w starą grawitacyjną.

Więc gdzie szukać przyczyny? Dodam, że budynek 140m (nieocieplony), stara instalacja z grzejnikami żeliwnymi tylko część to panelowe, kotłownia zrobiona od podstaw w miedzi fi25 i wpięcie w starą grawitacyjną.

Co to znaczy: budynek nie ocieplony?

policz sobie http://www.cieplowlasciwie.pl/wynik/af0

i porównaj z tym ile piec zużywa. Każdy dom jest inny, każda instalacja jest inna. U mnie wczoraj przez cały dzień poszło 10kg jakiegoś lokalnego ekogorszku (podejżewam, że to retopal) z zapasów z zeszłego roku.

P.S.

na tym Orlenie 24,5pln za 25kg to 1000pln/t ? gdzie tu jest dobra cena?

Edytowane przez micro-jr

Zamówiłem w zeszły piątek i nadal brak dostawy do dzisiaj , dość utrudniony kontakt z sprzedającym z tego co dało mi się zauważyć.. Chyba "właścicielka" słabo sobie radzi logistycznie z zamówieniami ;)

To mnie zmartwiłeś - 2 tony zamówiłem i ani na e-maila ani tel nie odbierają. Daj znać jak dojdzie bądź uda Ci się skontaktować z nimi.

Jak się pali ten "Dobry Węgiel"?

Miałem w zeszłym roku i był ok. , w tym trochę przeraził mnie certyfikat badań z 1 lipca 2015 - Rogi 15 ...

Palę od trzech dni spiekającym węglem rogi około 20. Pierwszy sezon zabawy kotłem z podajnikiem.

Przy czasie podawania więcej niż 4 sporo spieków.

Próbowałem różnych czasów i nie mam już prawie żadnych spieków i śladowa ilość niedpału przy niskim czasie podawania i przerwy ( 2 : 34)

nie wiem jeszcze jak to wyjdzie w samym zużyciu opału po trzyma mi temperaturę około 10 minut i tyle samo dochodzi do niej

W domu 22-24 st

Edytowane przez styks

Czy ja wiem czy to tak dużo przy niedocieplonym domu. Jeszcze może spory wiatr, wyższa temp . wewnatrz i kocioł swoje weźmie. No chyba, że Wesoła to takj super węgiel, tego nie wiem.

Paląc rosyjskim ekogroszkiem, mi zużywa 10-12 kg, dom docieplony, spory wiatr.

nie idzie w rury to idzie w komin , proste

ps. może wiatr masz za duży

Dokonałem modyfikacji pieca i spalanie mi spadło przy podobnej pogodzie w zeszłym roku z 14 kg/na 24h do 10kg/24h jareta od gwoździa. Jak będzie zimniej to robie sobie mieszanka jareta z wesołą :) dodam, że mam małe dziecko i w domu temp nie spada poniżej 23 stopni. Edytowane przez Morfi84