Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

super dziekuję za informacje , może napisać ile to jest dla ciebie dużo popiołu ?

Popiołu jest ok 10 %, z tym że popiół jest lekki i jeśli brać go na wagę to będzie go mniej, natomiast objętościowo to już więcej. Wychodzi więc, że na sprawę można spojrzeć dwojako. Dla mnie dużo popiołu to taka ilość, że muszę wybierać popiół częściej niż raz na 5 dni. Mam zasobnik na węgiel na ok 110 kg, jednak popielnik ma dość niedużą pojemność, więc jeśli np planuję sobie wyjechać z domu np. na 4 dni to węgla w zasobniku mi bez problemu wystarczy, natomiast w popielniku już miejsca na popiół może nie starczyć. Dlatego napisałem, że jak dla mnie to za dużo jest tego popiołu.

Póki co najlepszy opał jaki miałem toTEN

Naprawdę polecam. U mnie dwie tony tego czekają na zimę.:rolleyes:

Nie wnikałem z jakiej kopalni to węgiel. Myślę, że to jakaś mieszanka. Wnioskuję po opisie ze strony sprzedawcy. Ma dużą moc, malutko popiołu. Udało mi się go bezproblemowo spalić pomimo jego mocy i przy moim małym doświadczeniu z paleniem ekogroszkiem. Minusem to, że nigdy nie dostałem go w stanie bardzo suchym ... takim jak "Czarną Perłę"

Edytowane przez forestml

napisałem do użytkowników w allegro co zakupili " Czarną perłę " poniżej ich odpowiedzi

odp 1

Witam.

Jeszcze nie zacząłem sezonu grzewczego, ale z tego co widzę węgiel jest suchy jak obiecał sprzedawca i nie odbiega wyglądem od węgla droższego, który pozostał mi z ubiegłego roku. Wrzuciłem wczoraj trochę ekogroszku do kominka i palił się nieźle więc myślę, że za taką cenę jest super.

odp 2

Węgiel wizualnie piękny, błyszczący,suchy, bez miału, opakowany bardzo dobrze. Palę tym węglem od tygodnia, mam kłopot z określeniem jakości: w popiele są spieki ale takie 'koronkowe'- łatwo się rozkruszają, natomiast kaloryczność - jaka jest nie wiadomo, jeszcze jest dość ciepło. Sam zastanawiam się nad dokupieniem. Cena jest atrakcyjna, bo u nas węgiel z Rosji jest w cenie 800,00 zł za tonę.

Jeśli pomogłem w podjęciu decyzji to jest mi miło.

Pozdrawiam Krzysztof

odp 3

witam

jeszcze nie paliłem tym groszkiem, miałem wsypane 2 worki ekogroszku z tesco który jeszcze sie nie wypalił. takze w tej chwili nie jestem w stanie powiedzieć nic wiecej. na pewno groszek jest suchy i sie błyszczy

Witam

Tak jak pisałem we wcześniejszym poście , otrzymałem - 1 tonę na test "Czarnej Perły". ( Tydzień oczekiwania na dostawę ) Wsypane : 100kg do zasobnika. Pozwolę sobie napisać już coś na szybko na temat tego węgla. Później dołączę resztę po spaleniu ponad 500kg.

ZALETY :

- Paleta : ostreczowana. Zapakowany poprawnie.

- Worki : mocne, a jednocześnie łatwe w otwieraniu. ( zgrzewane )

- Węgiel : [/i]bardzo drobny - 5mm - max.18mm[/i] , półszklisty błyszący.

- Mieszanka węgla : Brak oznaków mieszanki. Stała frakcja bez domieszek.

- Węgiel bardzo suchy! Podczas wsypywania do zasobnika - aż pyli :cool:

Muszę stwierdzić , że obawiałem się wartości opałowej tego węgla , lecz z całym sumiemien mogę powiedzieć , iż przy temperaturze na dworze ok. 0-5'C nie zauważyłem aż tak dużej różnicy pomiędzy Energo w czarnych workach 26kJ. A mam dość dużą instalację grzewczą. Myślę , że osiąga te 24kJ. Lecz aby to stwierdzić dokładnie, poczekamy na kolegę SUSPENSER z badaniem jak otrzyma Węgiel. Czarna Perła również nie ma tendencji do kopcenia itp.Utrzymuję ładny żar. Widzę już , że przy tym węglu będzie mniej pracy w czyszczeniu pieca (rusztów, ścianek itp, )

Niestety są też wady :

Jak koledzy wyżej pisali , Czarna Perła ma dużą tendencję do "koronkowania" i delikatnego spiekania. Węgiel dopala się w 100%. Lecz zostawia kruchę- delikatne koronki. Jeśli któs nie schodzi do pieca przez 3-4dni , może być zaskoczony potworkami. :) Lecz nie są to spieki koksowe jak ktoś się obawiał.

Druga wada tego węgla to : Duża ilość popiołu. 9 - 10%.

Zapewne wiele osób już poruszało ten temat, ale nie mam zbytnio czasu przeglądać starszych postów (budowa zobowiązuje ;) ) dlatego proszę o radę.

Posiadam kocioł Defro Komfort EKO PZ 15KW na PIDzie. Paliłem już węglem z Leroy Merlin, spieki, miał, smoła, teraz kupiłem kilka worków Kazimierza Juliusza od sąsiada - jest lepiej ale dalej to samo - spieki, miał, smoła... Nie mam już sił i cierpliwości! Jaki węgiel jest najlepszy? Który kupić i gdzie go kupić?

Pozdrawiam

Witam

Tak jak pisałem we wcześniejszym poście , otrzymałem - 1 tonę na test "Czarnej Perły". ( Tydzień oczekiwania na dostawę ) Wsypane : 100kg do zasobnika. Pozwolę sobie napisać już coś na szybko na temat tego węgla. Później dołączę resztę po spaleniu ponad 500kg.

ZALETY :

- Paleta : ostreczowana. Zapakowany poprawnie.

- Worki : mocne, a jednocześnie łatwe w otwieraniu. ( zgrzewane )

- Węgiel : [/i]bardzo drobny - 5mm - max.18mm[/i] , półszklisty błyszący.

- Mieszanka węgla : Brak oznaków mieszanki. Stała frakcja bez domieszek.

- Węgiel bardzo suchy! Podczas wsypywania do zasobnika - aż pyli :cool:

Muszę stwierdzić , że obawiałem się wartości opałowej tego węgla , lecz z całym sumiemien mogę powiedzieć , iż przy temperaturze na dworze ok. 0-5'C nie zauważyłem aż tak dużej różnicy pomiędzy Energo w czarnych workach 26kJ. A mam dość dużą instalację grzewczą. Myślę , że osiąga te 24kJ. Lecz aby to stwierdzić dokładnie, poczekamy na kolegę SUSPENSER z badaniem jak otrzyma Węgiel. Czarna Perła również nie ma tendencji do kopcenia itp.Utrzymuję ładny żar. Widzę już , że przy tym węglu będzie mniej pracy w czyszczeniu pieca (rusztów, ścianek itp, )

Niestety są też wady :

Jak koledzy wyżej pisali , Czarna Perła ma dużą tendencję do "koronkowania" i delikatnego spiekania. Węgiel dopala się w 100%. Lecz zostawia kruchę- delikatne koronki. Jeśli któs nie schodzi do pieca przez 3-4dni , może być zaskoczony potworkami. :) Lecz nie są to spieki koksowe jak ktoś się obawiał.

Druga wada tego węgla to : Duża ilość popiołu. 9 - 10%.

czyli reasumując na początek zimy można śmiało kupować

Zapewne wiele osób już poruszało ten temat, ale nie mam zbytnio czasu przeglądać starszych postów (budowa zobowiązuje ;) ) dlatego proszę o radę.

Posiadam kocioł Defro Komfort EKO PZ 15KW na PIDzie. Paliłem już węglem z Leroy Merlin, spieki, miał, smoła, teraz kupiłem kilka worków Kazimierza Juliusza od sąsiada - jest lepiej ale dalej to samo - spieki, miał, smoła... Nie mam już sił i cierpliwości! Jaki węgiel jest najlepszy? Który kupić i gdzie go kupić?

Pozdrawiam

Niestety muszę Cię kolego zmartwić. Chyba jednak będziesz musiał znaleźć czas aby poszukać informacji i poczytać. Dobry węgiel to nie wszystko. Trzeba jeszcze powalczyć trochę z ustawieniami pieca. Ja zaczynam z eko drugi sezon grzewczy i swoje frycowe zapłaciłem .. he he. Powodzenia

Niestety muszę Cię kolego zmartwić. Chyba jednak będziesz musiał znaleźć czas aby poszukać informacji i poczytać. Dobry węgiel to nie wszystko. Trzeba jeszcze powalczyć trochę z ustawieniami pieca. Ja zaczynam z eko drugi sezon grzewczy i swoje frycowe zapłaciłem .. he he. Powodzenia

Od miesiąca walczę z ustawieniami i tutaj konsultowałem się już z DEFRO. Kazali przejść na ręczne ale co z tego, jak jest gorzej niż na PIDzie. A nie trudno domyśleć się, iż jeśli ustawienia są wypróbowane pod każdym względem (na PIDzie i tak z resztą nie ma co ustawiać) to winny jest węgiel który po prostu się nie pali tak jak powinien i tyle w temacie. Dlatego poszukuję najbardziej atrakcyjnego węgla pod względem spiekalności czy kaloryczności aby móc zobaczyć co będzie się działo i co wymaga poprawki.

Od miesiąca walczę z ustawieniami i tutaj konsultowałem się już z DEFRO. Kazali przejść na ręczne ale co z tego, jak jest gorzej niż na PIDzie. A nie trudno domyśleć się, iż jeśli ustawienia są wypróbowane pod każdym względem (na PIDzie i tak z resztą nie ma co ustawiać) to winny jest węgiel który po prostu się nie pali tak jak powinien i tyle w temacie. Dlatego poszukuję najbardziej atrakcyjnego węgla pod względem spiekalności czy kaloryczności aby móc zobaczyć co będzie się działo i co wymaga poprawki.

Możesz spróbować Energo 26MJ np. z Trusta lub bezpośrednio.

Nie ma spieków koksowych a co najwyżej spieki żużlowe , łatwy w spalaniu , na każdych ustawieniach ładnie sie pali , czysty wymiennik , jedyny minus to około 2x więcej popiołu niż przy Chwałowicach ..

Jak już ten Energo będzie Ci się źle spalał to wtedy szukaj winy nie przy węglu a przy instalacji ...

Ale jeśli masz smołę w kotle to coś nie tak ...

Pytanie czy masz dobrze wykonaną instalację CO , bo nawet najlepszy opał nie pomoze jak instalacja jest źle wykonana ...

Skoro pisze że od miesiąca walczy, to znaczy że generalnie palił dotąd praktycznie samym podtrzymaniem. A podtrzymanie również w PID trzeba ustawić samemu. Tak żeby nie wygasło, nie podbijało temperatury i nie smoliło kotła. Źle ustawione potrafi w dniówkę - dwie zasyfić więcej niż w miesiąc ostrego palenia w mroźne dni. A tak na marginesie to po raz kolejny zapytam: po co wy ludzie kupujecie kotły z palnikami miałowymi ( Defro Eko PZ ) i później palicie na nich ekogroszkiem? I to dobrym ( a w każdym razie łatwym ) ekogroszkiem? Do spalania dobrego ( łatwego ) ekogroszku nie wymyślono dotąd nic co byłoby skuteczniejsze i czystsze od starej fajki. Na dobrym ekogroszku fajka kładzie wszystkie ekoenergie, brucery, burnery, ardea itede. A już szczególnie na małych mocach i w podtrzymaniach.

Pozdrawiam

Wiem od klientów, że w tym rejonie palą Komoranami z Czech bo są bardzo tanie w zakupie, a do Czech jest blisko.

Ta smoła pewnie przez zbyt małą ilość powietrza - masz otwartą przysłonę dmuchawy ?