Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.

Mattin

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak wcześniej już pisałem, moja przygoda z ekogroszkiem dopiero co się zaczęła. Dziś chciałem dołożyć ciepełka i zauważyłem, że temperatura bardzo słabo rosła. Kiedy zwiększę zadaną na zaworze to jeszcze słabiej rośnie. Jakie powinienem zrobić nastawy bo w chwili obecnej mam

Czas podawania 7sek

Przerwa podawania 100sek

Siła nadmuchu 20

Histereza kotła 2st

Histereza CWU 2st

http://bokka.pl/up/a0e4797e3272ebf0a5a608647990970e.jpg

Węgiel z Wesołej, więc myślę że powinien lepiej dawać.

Edytowane przez miet55

Jak na 20kW Piec k Zbyt długa przerwa podawania. Zmniejsz do 50sekund na początek. I stopniowo schodź obserwując spalanie i czy nie zostają resztki nie spalonego węgla. Siła nadmuchu podkręc na 25 - 30%. Klapka od wentylatora przykryta w 80%. Na czopuchu również 3/4. Dodatkowo zwiększ czas dmuchawy po skończonej pracy i przejściu na stan podtrzymania do 120sekund. Podbiję to temperature albo spalanie resztek węgla.

Jak na 20kW Piec k Zbyt długa przerwa podawania. Zmniejsz do 50sekund na początek. I stopniowo schodź obserwując spalanie i czy nie zostają resztki nie spalonego węgla. Siła nadmuchu podkręc na 25 - 30%. Klapka od wentylatora przykryta w 80%. Na czopuchu również 3/4. Dodatkowo zwiększ czas dmuchawy po skończonej pracy i przejściu na stan podtrzymania do 120sekund. Podbiję to temperature albo spalanie resztek węgla.

Mam ten sam piec i przy 50 sekundach na takim podawaniu to mi przewalało z fajki niedopalony węgiel i robiły się mega spieki.

( wg producenta, tabeli mocy dla tego kotła podawanie 7/50 to moc około 28-30 kW )

Wydaje mi się że miet55 pali mocą około 15 kw) i reszta rzeczy o których piszesz może pomóc.

Nie wiem jak w innych kotłach ale w tym nie ma dużo miejsca na górze.

Ja palę mieszanką boberka pieklorza z Czarną Perłą w stosunku 1:1 ( wychodzi około 26 kj wg deklaracji mocy obu węgli ) Dużo mniej spieków niż przy samym boberku

Czas podawania 2 s do 35 s

nadmuch 1%, wcześniej 24% . Zaktualizowałem sterownik do wersji 2.2.8 z 2.2.4 i coś się popsuło z siłą nadmuchu. Napisałem do defro w piątek ale jeszcze nic nie napisali.

Do ogrzania 190 metrów. Stare budownictwo.110m ocieplone, reszta nie.

Instalacja w plastiku nowa.

Dwie pompy CO

na jednej 4 drogowy - 10 grzejników i (podłogówka na 8 metrach - zawór termostatyczny na powrocie) ( część ocieplona styropianem 15 i podłoga 10cm ) wszędzie zawory i głowice termostatyczne

na drugiej 3 drogowy - 4 grzejniki ( część nieocieplona - góra ) ( zawory i głowice term )

Temperatura 55 CO - na powrocie 38 stopni ( chyba za mało? ). Temmometr przylgowy

Piec trzyma 12-17 minut i 10 minut dochodzi do temperatury. 12 minut trzyma jak woda leci 17 jak nie jest pobierana

Po dojściu rośnie do 58-59, spada do 53, piec zaczyna pracujować i spada do 51-52 stopni

Temperatura spalin między 70-90 w spoczynku i podczas pracy rośnie do 190. ( nie wiem czy tu jest dobrze )

W domu w zależności od ustawień głowic 22 do 25 stopni.

Na dobę wychodzi wg tabeli mocy producenta 4/70 ja palę 2/35 ( 1,73 kg/h minus podtrzymanie około 20,5 kg doba.)

Pewnie byłoby lepiej ze spalaniem gdybym obniżył temperaturę ale dla żony 22 stopnie to już chłodno ) :-)

Edytowane przez styks

w leroyu M. w zeszłym roku mieli equation całkiem przyzwoity groszek.

Do LM mam 60km, więc nie sprawdzę. Na stronie widziałem ruski ecopower LADY w 12.5 kg workach za cenę 900zł (koszmar).

Ten sam węgiel w workach 25kg jest po 635zł.

Niestety jestem zmuszony kupowac albo luzem (okno zasypowe) albo w małych workach (mam chore serce). Generalnie wolę workowany (mniej kurzu, zasypiesz i z głowy) ale wszystko pakowane po 20-25 kg. Wygodne to jest chyba tylko dla pakowaczy.

Przy takim "huhu" to Ci się w ogóle pali?

Tak bo coś stało się ze sterowaniem dmuchawy po aktualizacji sterownika

Mam identyczny płomień na 1 % jak wcześniej na 24%.

Dzwoniłem do defro i podali mi numer do menu serwisowego sterownika. Trzeba coś tam zmienić w ustawieniu bo się zresetowało.

Zmniejszcie nadmuchy na kilkanaście % i po co grzac piec do 60 stopni wystarczy 54 -55 w domu i tak będziecie mieli te23 stopnie. Za duzo ciepła idzie w komin.

Piec u Mnie obecnie w podtrzymaniu 52 min a 10min w pracy ustawienia 5/60 jaret+wesoła 1:1

Edytowane przez Morfi84

dzisiaj wrzuciłem żółtą iskrę z kareny na fajkę . wygląda nieźle, jest moc. stare ustawienia po retopale były złe i musiałem pozmieniać. ustawienia zmienione z 5/45 na 4/49 i jeszcze mi bardziej podbija na podtrzymaniu. narazie jestem zadowolony. później napisze jeszcze więcej i jakiś film.

JA też czekam już tydz. na Czarną Perłę. Ale dostałem mejla z nr przesyłki. JAk zadzwoniłem do SuperOpał to PAni oddzwoniła.

Tylko problem bo sprawdziłem i POcztex już ma zapisane ze nieudana próba doręczenia a nikt się ze mną nie kontakował. Może awizo zostawił i teraz musze pojechać odebrać:)

Ją też czekam od wtorku na 2 tony. Węgiel zapłacony i zero kontaktu że sprzedawcą.

A pierwsza tona przyjechała szybko.

Ogólnie zamówienia Perełki miniumum - Tydzień do dwóch oczekiwania. Ma podrożeć o 100zl na tonie od Listopada prawdopodobnie.

Niestety , ale duży minus to spieki i koronki w tym węglu. Popiół idzie wytrzymać ;) Jedynie można je zmniejszyć obniżając bardzo mocno dmuchawę do 15% i mniej.

Udało wam się spalić na sam popiołek ten Węgiel ?

Ogólnie zamówienia Perełki miniumum - Tydzień do dwóch oczekiwania. Ma podrożeć o 100zl na tonie od Listopada prawdopodobnie.

Niestety , ale duży minus to spieki i koronki w tym węglu. Popiół idzie wytrzymać ;) Jedynie można je zmniejszyć obniżając bardzo mocno dmuchawę do 15% i mniej.

Na sam popiół nie, ale moim zdaniem nie jest tak źle z tym węglem. Nie brudzi kotła. Palę od dwóch dni tylko perłą na 110 metrów. Bez piętra Jak grzeje razem z piętrem ( 190 metrów) to czasy się zmieniają o połowę.

Podawanie 4/64, nadmuch 9% ze 100%

Trzyma 40 minut i w 6 minut dochodzi do temperatury 55 stopni CO.

Na sam popiół nie, ale moim zdaniem nie jest tak źle z tym węglem. Nie brudzi kotła. Palę od dwóch dni tylko perłą na 110 metrów. Bez piętra Jak grzeje razem z piętrem ( 190 metrów) to czasy się zmieniają o połowę.

Podawanie 4/64, nadmuch 9% ze 100%

Trzyma 40 minut i w 6 minut dochodzi do temperatury 55 stopni CO.

Dokładnie, nie jest źle - dlatego domówilem jeszcze.

9% nadmuch ? dlaczego tam mało ustawiłeś? duży ciąg masz komina? Zadaną temp. masz 55'C - histereza 1-2'C , a spada do jakiej temperatury w czasie pracy ?

Edytowane przez Częstochowa

jak podrożeje o 100zł to już żadna atrakcja cenowa nie będzie, zobaczymy jaką suspener wyliczy kaloryczność, frakcja faktycznie jest drobna...

Edytowane przez robertokot25