robertokot25 14.10.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 (edytowane) Ogólnie zamówienia Perełki miniumum - Tydzień do dwóch oczekiwania. Ma podrożeć o 100zl na tonie od Listopada prawdopodobnie. Niestety , ale duży minus to spieki i koronki w tym węglu. Popiół idzie wytrzymać Jedynie można je zmniejszyć obniżając bardzo mocno dmuchawę do 15% i mniej. Udało wam się spalić na sam popiołek ten Węgiel ? jak podrożeje o 100zł to już żadna atrakcja cenowa nie będzie, zobaczymy jaką suspener wyliczy kaloryczność, frakcja faktycznie jest drobna... Edytowane 14 Października 2015 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 14.10.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 (edytowane) Dotarły już wasze zamówione perełki? Paleta stoi pod domem. Po mojej interwencji na Poczcie. Ja kupiłem przez ich stronę i był adres lekko przekręcowny i ponoć nr telefonu. Dziś zobacze co to jest, ale narazie spalam resztki drewna z budowy. Palę od 18-22 w tem 50-60st i grzeję wtedy podłogówkę na maxa, grzejniki w łazienkach na max, pokoje na 3ke czyli tak 22stC. Dmuchawa i podajnik wyłączone. Jak przestwiam się na węgiel to zmieniam ustawienia ale to pewnie jak -mrozik przyjdzie. Jedyna niedogodnosc to to że muszę latać do kotłowni co jakis czas, ale drewno za 0 zł. Edytowane 14 Października 2015 przez Akrimka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Częstochowa 14.10.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Paleta stoi pod domem. Po mojej interwencji na Poczcie. Ja kupiłem przez ich stronę i był adres lekko przekręcowny i ponoć nr telefonu. Dziś zobacze co to jest, ale narazie spalam resztki drewna z budowy. Palę od 18-22 w tem 50-60st i grzeję wtedy podłogówkę na maxa, grzejniki w łazienkach na max, pokoje na 3ke czyli tak 22stC. Dmuchawa i podajnik wyłączone. Jak przestwiam się na węgiel to zmieniam ustawienia ale to pewnie jak -mrozik przyjdzie. Jedyna niedogodnosc to to że muszę latać do kotłowni co jakis czas, ale drewno za 0 zł. A z jakiej miejscowości dostałeś dostawę ? Mikówiec czy warszawa według listu przewozowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
styks 14.10.2015 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 (edytowane) Dokładnie, nie jest źle - dlatego domówilem jeszcze. 9% nadmuch ? dlaczego tam mało ustawiłeś? duży ciąg masz komina? Zadaną temp. masz 55'C - histereza 1-2'C , a spada do jakiej temperatury w czasie pracy ? histereza 2C i z 53 spada do 52. Osiąga przez 6 minut 55 i rośnie do 59. Trzyma około 40 minut. Zawór 4d ustawiony na 40 stopni. Wydaje mi się że za duży ciąg komina. Komin 8 metrów wysokości i 14x 20cm. Nie wiem ile to wychodzi. Dom po teściach wiec już tak było. Klapkę przy wiatraku przysłoniłem na 3 cm i czopuch przymknąłem o 1/4 Jak był nadmuch był na 19% -24% to miałem temperaturę spalin około 200 przy proporcjach węgla ( 1:1 pieklorz 28,5 kj z perłą 24 kj) . Przy nadmuchu 9% mam około 150 stopni a różnicy w wypalaniu tego węgla nie widzę.Piec Defro Komfort EKO, Sterownik k1v2 w wersji 2.2.8 i wentylator wpa 120 Edytowane 14 Października 2015 przez styks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 14.10.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Mam węgiel z Wesołej i nie mogę sobie poradzić z ustawieniami pieca. Żeby w tym wątku nie śmiecić napisałem tu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229592-ustawienia-sterownika-na-ekogroszek&p=6962976#post6962976 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 14.10.2015 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 dzisiaj wrzuciłem żółtą iskrę z kareny na fajkę . wygląda nieźle, jest moc. stare ustawienia po retopale były złe i musiałem pozmieniać. ustawienia zmienione z 5/45 na 4/49 i jeszcze mi bardziej podbija na podtrzymaniu. narazie jestem zadowolony. później napisze jeszcze więcej i jakiś film. żółta iskra fajnie się spala , szczególnie że mam małą fajkę pancerpola.bezproblemowo, spieków nie ma , są niby białe groszki ,które po dotknięciu się rozpadają. nie przeszkadza to w paleniu i nie zalega zbytnio na retorcie. ogólnie spoko. popiołu uważam że jest mało w porównaniu do retopalu. rosa w koszu, ale to chyba norma jak na groszek co dopiero kupiony w worku plastikowym. jedno co mnie denerwuje to duża ilość kamieni , takich czerwonych łupków bo na tak drogi opał to nie powinno mieć miejsca. wydaje mi się ,że w zeszłym roku mieli lepszy opał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
styks 14.10.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 popiół doba z perły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 14.10.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Dotarły już wasze zamówione perełki? Dzisiaj przyjechały 2 tony. Suchy, worki całe dobrze zapakowanie i zastrechowane na palecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 14.10.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Ogólnie zamówienia Perełki miniumum - Tydzień do dwóch oczekiwania. Ma podrożeć o 100zl na tonie od Listopada prawdopodobnie. Niestety , ale duży minus to spieki i koronki w tym węglu. Popiół idzie wytrzymać Jedynie można je zmniejszyć obniżając bardzo mocno dmuchawę do 15% i mniej. Udało wam się spalić na sam popiołek ten Węgiel ? Co ty z tymi koronkami. U mnie też jest delikatna ale sama spada do popielnika. Zmniejsz nadmuch. Ja mam ustawienia obecnie: 5/100 dmuchawa 38 % W podtrzymaniu nie podaje prawie nic i nie dmucham bo ustawiłem 60 min. przerwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Częstochowa 14.10.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Co ty z tymi koronkami. U mnie też jest delikatna ale sama spada do popielnika. Zmniejsz nadmuch. Ja mam ustawienia obecnie: 5/100 dmuchawa 38 % W podtrzymaniu nie podaje prawie nic i nie dmucham bo ustawiłem 60 min. przerwę Oczywiście , im więcej nadmuchu tym więcej spieków w Czarnej Perle to jest zrozumiałe. U mnie jest to 25%. Przy takich ustawieniach 5/100 dochodzi do zadanej szybko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 14.10.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Oczywiście , im więcej nadmuchu tym więcej spieków w Czarnej Perle to jest zrozumiałe. U mnie jest to 25%. Przy takich ustawieniach 5/100 dochodzi do zadanej szybko ? Ponad 30 min. Cały cykl prawie 90 min. Mi to nie przeszkadza. Podgląd kotła mam w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkrex 14.10.2015 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Dotarły już wasze zamówione perełki? Kupione w środę. Wysłane we wtorek (tydzień później). Poczta w niecałą dobę pod dom. Worki pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 15.10.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Cze, dostałeś już ten worek perły na test kaloryczności? Cześć, Niestety do tej pory nie dostałem obiecanego worka na testy - może forumowicz, który go obiecał nie ma czasu go wysłać - nie wiem, ale tony na pewno nie zamówię, więc jeśli ktoś przyśle na testy wtedy sprawdzę i podam ile czego wyszło. Na razie mam takie wyniki z ostatnich testów [zapotrzebowanie domu na ciepło jest dość zmienne dlatego nie wpiszę ich jako SVER choć nagrzałem już przez kilka ostatnich dni do 24*C żeby odbioru nie odcinać - poza tym żona chciała, żebym bardziej nagrzał to ma]: - rosyjski 25 MJ/kg który mam w ofercie - testowany jako odniesienie do wyniku innych - 17,2 MJ/kg, popiół 8,4%, tworzy spieki żużlowe tzw. koronkę [nastawy SPP - P/P 5/60 DM 28 R1] - Prestige Platinum 29 MJ/kg z Wyroby Węglowe.pl - 19,8 MJ/kg, popiół 6% [co ciekawe w worku 25 kg było w rzeczywistości 26,0 kg, a w kolejnym Classic, który testuję było już 24,1 kg] - nie spieka się [nastawy SPP - P/P 5/60 DM 28 R1] - Prestige Platinum Classic - zasypany dzisiaj, test w toku ... Kolejny będzie Prestige Premium 28 MJ/kg Takie 3 rodzaje do testów ostatnio zdobyłem [wymiana z klientem u którego uruchamiałem kocioł], jeśli ktoś chce podesłać coś ciekawego do przetestowania niech da znać to będzie więcej wyników do porównania. Edytowane 16 Października 2015 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 15.10.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 A z jakiej miejscowości dostałeś dostawę ? Mikówiec czy warszawa według listu przewozowego? Z tego co czytam wg nr przesyłki to nadanie jest WER Pruszcz Gdański - czyli zaraz obok mnie - 15km. Ale to jest duża centrala Poczty. Nie wiem skad węgiel może jest z Braniewa - 60km dalej. Muszę zobaczyc czy nie ma tam jeszcze innych dokumentów pod streczem są tylko ulotki KTH. Do domu dostałem fakturę do podpisania i odesłąnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 15.10.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Z tego co czytam wg nr przesyłki to nadanie jest WER Pruszcz Gdański - czyli zaraz obok mnie - 15km. Ale to jest duża centrala Poczty. Nie wiem skad węgiel może jest z Braniewa - 60km dalej. Muszę zobaczyc czy nie ma tam jeszcze innych dokumentów pod streczem są tylko ulotki KTH. Do domu dostałem fakturę do podpisania i odesłąnia. to jeszcze trzeba im coś odsyłać na swój koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekk2000 15.10.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Czy te informacje ze czarna perła ma być o 100 droższa są potwierdzone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drakan83 15.10.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 A czy ktoś palił ekogroszkiem "Ekogroszek 25 Plus"? http://superopal.com/sklep/polski-ekogroszek-25-plus-promocyjna-cenaJak tak to jakie macie wrażenia? Zastanawiam się nad kupieniem tony tego ekogroszku i tony Czarnej Perły. Poprzednią zimę paliłem zielony ekogroszkiem z TaniOpał.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 15.10.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 A czy ktoś palił ekogroszkiem "Ekogroszek 25 Plus"? http://superopal.com/sklep/polski-ekogroszek-25-plus-promocyjna-cena Jak tak to jakie macie wrażenia? Zastanawiam się nad kupieniem tony tego ekogroszku i tony Czarnej Perły. Poprzednią zimę paliłem zielony ekogroszkiem z TaniOpał.pl paliłem tym niebieski 2 lata temu. kupiłem 2 tony, w 2 dostawach, w każdej parti węgiel był różny. Wtedy kosztował chyba 830 PLN. Moje uwagi: - spiekał się, był mokry dość dużo popiołu, wtedy podawali WO 26000 ale na pewno tyle nie miał - ogólnie nie polecach Obecnie pale Czarną perłą - węgiel jest OK - jedyny minus to duża ilość popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 15.10.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 ... jeśli ktoś chce podesłać coś ciekawego do przetestowania niech da znać to będzie więcej wyników do porównania.Jutro jestem we Wrocku okolice Bielan w godz. około 16-17 (nie wiem dokładnie) i mogę podrzucić woreczek do testów. Jeżeli byłbyś w okolicach w tych godz. to możemy się dogadać gdzie i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 15.10.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 http://allegro.pl/ekogroszek-wesola-100-transport-polska-gratis-i5731487578.html Jakiś nowy sprzedawca coś ktoś próbował??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts