KaliMi 29.10.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 (edytowane) Witam, jakie są wasze doświadczenia oraz jakie macie zalecenie które się sprawdzają z użytkowanie ekogroszku WESOŁA? Czy mieszać z jakimś innym, np. czarną perła? Na piecu zmniejszać dawkowanie, nadmuchy, itp. ? W tamtym sezonie paliłem i na początku było ok. Ustawienia miałem np 5/50. Potem kupiłem z kolejnej dostawy i bardzo się spiekał. Było duży niebieskich spisków kokosowych. Wtedy skróciłem czas podawania do 2 s i przerwę do 20 zachowując proporcje. Teraz palę tylko perłą. Sprawdź 2 worki jak nie spieka to nie mieszaj. A jaki masz węgiel. Edytowane 30 Października 2015 przez KaliMi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 29.10.2015 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 U mnie w Lublinie to niemożliwe. Przynajmniej ja, nie znam takiego skladu. Kupujesz co mają poworkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anielka41 30.10.2015 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Ja mam 1t wesołej i w środę przyjdzie 1t czarnej eprły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 30.10.2015 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Witam, jakie są wasze doświadczenia oraz jakie macie zalecenie które się sprawdzają z użytkowanie ekogroszku WESOŁA? Czy mieszać z jakimś innym, np. czarną perła? Na piecu zmniejszać dawkowanie, nadmuchy, itp. ? Sypię jak idzie, aczkolwiek Wesoła wesołej pewnie nie równa. Ja mam z firmy "Gwóźdź" Kupiłem już 2 tonę, niektóre worki posiadają więcej wilgoci od tych co kupowałem we wrześniu, ale to już taka pora. Przed kolejnym zasypem otwieram 7 worków i tak sobie czekają tydzień. Jadę na parametrach 6-60 nadmuch 20%. Na poprzednich stronach więcej rozpisywałem się o jej spalaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anielka41 30.10.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Sypię jak idzie, aczkolwiek Wesoła wesołej pewnie nie równa. Ja mam z firmy "Gwóźdź" Kupiłem już 2 tonę, niektóre worki posiadają więcej wilgoci od tych co kupowałem we wrześniu, ale to już taka pora. Przed kolejnym zasypem otwieram 7 worków i tak sobie czekają tydzień. Jadę na parametrach 6-60 nadmuch 20%. Na poprzednich stronach więcej rozpisywałem się o jej spalaniu. Czyli można powiedzieć, że mam podobnie ponieważ mam ustawienia 2/22 nadmuch 22% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morfi84 30.10.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Na wesołą jest moim zdaniem zbyt ciepło, dużo ciepła idzie w komin. Lepiej ją mieszać mniej spieka. Ja obecie ustawiłem sobie Jareta na 4/64 i daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.10.2015 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 SUSPENSER Ty dostałeś ten worek? ja z wawy to kawałek muszę wysłać... Niestety nie dostałem - gdyby dotarła już dawno byłby wynik W sumie i tak trzeba kurierem wysłać, więc nie ważne ile km. Jeśli ktoś wyśle to ją sprawdzę, bo tony na pewno nie zamówię, żeby zrobić test, inne też mogę sprawdzać. W sumie nikt nigdy mi z forum węgla na testy jeszcze nie podesłał, choć paru już obiecywało, dobrze, że kilka razy wymieniłem się z klientami to miałem na próby, resztę kupuję w marketach, na składach itp. za swoje i dokładam do tego swojego hobby z testowaniem [w końcu hobby od tego są]. Jeśli jest do mnie jakaś pilna sprawa proszę piszcie na @ bo ostatnio mam niewiele czasu i bywam na forach co kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 30.10.2015 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Obecnie na czarnej perle mam takie ustawienia:- podawanie 5 s- przerwa 150 s- dmuchawa 37%Kocioł jeszcze w ciągu dnia się odstawia.Na tych ustawieniach przy pracy ciągłej:- moc max ok. 3 kW.- zużycie max 15 kg/dobęObecne zużycie 9,6 kg/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubu228 31.10.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Obecnie na czarnej perle mam takie ustawienia: - podawanie 5 s - przerwa 150 s - dmuchawa 37% Kocioł jeszcze w ciągu dnia się odstawia. Na tych ustawieniach przy pracy ciągłej: - moc max ok. 3 kW. - zużycie max 15 kg/dobę Obecne zużycie 9,6 kg/dobę. jaką masz temp na piecu? Też palę czarną perłą, jednak zużycie przy 140m2 mam na poziomie 14-15 kg/dobe. Temp na piecu 70°C w domu 21°C. Chyba tą na piecu mam za wysoką?? Ale naczytałem się na forum o zimnym powrocie itp...Zmniejszyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 31.10.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 jaką masz temp na piecu? Też palę czarną perłą, jednak zużycie przy 140m2 mam na poziomie 14-15 kg/dobe. Temp na piecu 70°C w domu 21°C. Chyba tą na piecu mam za wysoką?? Ale naczytałem się na forum o zimnym powrocie itp...Zmniejszyć? Ja mam na kotle nastawione 55C od 9 lat i nic złego się nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 31.10.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 jaką masz temp na piecu? Też palę czarną perłą, jednak zużycie przy 140m2 mam na poziomie 14-15 kg/dobe. Temp na piecu 70°C w domu 21°C. Chyba tą na piecu mam za wysoką?? Ale naczytałem się na forum o zimnym powrocie itp...Zmniejszyć? Temperatura to 50 C, ale mam na stałe włączona pompkę CWU która dogrzewa mi powrót przez co ma temperaturę powrotu na poziomie 45C. Na grzejniki pompa CO też chodzi cały czas ale onj jest za zaworem 4D który jest sterowany oddzielnym sterownikiem który puszcza na grzejniki temperaturę zależną od temp na zewnątrz. Trzecia pompa jest do podłogówki też chodzi cały czas ale tam utrzymuje stałą temperaturę poprze zawór 3D termostatyczny (30 C). Staram się aby kocioł na długo się nie odstawiał, dlatego wydłużyłem czas przerwy zmieniam go od 100 do 150 sekund. Czas podawania stały 5s. Wszystkie te zmiany przerwy nie powodują opadania ani przesypywania żaru na palniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 31.10.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 (edytowane) Ja mam na kotle nastawione 55C od 9 lat i nic złego się nie dzieje Ile idzie na grzejniki i w jaki sposób jest to sterowane. U mnie przy 55C steruję zaworem czterodrożnym i mam obecnie ustawioną zadaną 39C. Pomieszczenia osiągają 23-24,2C ale odczuwalna jest jakaś kiepska. Wieczorkiem przy TV d*** nie urywa. Jeszcze do niedawna kiedy było na zaworze 36C, szedł worek na dobę. Teraz widzę, że będzie więcej... masakra Edytowane 31 Października 2015 przez miet55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 31.10.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Wyrzuć regulator pokojowy i ustaw na glowicach termostatyczna i wtedy urwie ci du... Przed tv. He he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 31.10.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Wyrzuć regulator pokojowy i ustaw na glowicach ... Termostat pokojówki mam wyłączony. SPK LUX działa u mnie na zasadzie dostępu do ustawień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 31.10.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Generalnie przy termostatach można by było pokusić się o dawanie maxymalnej temp na grzejniki wtedy szybciej nagrzewa się pomieszczenia. I napewno odczuwalnosc by była bardziej komfortowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.11.2015 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Generalnie przy termostatach można by było pokusić się o dawanie maxymalnej temp na grzejniki wtedy szybciej nagrzewa się pomieszczenia. I napewno odczuwalnosc by była bardziej komfortowa Ja tak mam i na grzejniki leci nawet 55*C, mam około 24*C w pokojach i jest odczuwalnie ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 01.11.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 (edytowane) Generalnie przy termostatach można by było pokusić się o dawanie maxymalnej temp na grzejniki wtedy szybciej nagrzewa się pomieszczenia. I napewno odczuwalnosc by była bardziej komfortowa Ja tak mam i na grzejniki leci nawet 55*C, mam około 24*C w pokojach i jest odczuwalnie ciepło. @Balzak311, SUSPENSER pytanie do kolegów - co i jak mam poustawiać żeby leciała temperatura w okolicy np.50C i nie odbiło się to większym zużyciem paliwa. Jak pisałem wcześniej u mnie zadana na piecu 55C wchodzi na zawór czterodrożny ale z niego już zdecydowanie niższa na obieg. Siłownikiem ustawiam na 39C a i tak niekiedy słabo dobija. Zużycie paliwa stosunkowo duże, ok 30kg na dobę. Do niedawna jak dawałem na zawór 36C miałem zużycie 25kg. Na pewno macie rację z tą wyższą na grzejniki bowiem kiedy paliłem "śmieciuchem" to w pokoju miałem 23C i było ekstra. Powyżej 24C to był Egipt. Edytowane 1 Listopada 2015 przez miet55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 01.11.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 To zużycie spore jak na taką pow. Domu. A masz głowice na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 01.11.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Tak, są wszędzie nowe Danfoss'y tyle, ze instalacja nie pierwszej młodości. Kotłownia zrobiona od podstaw i dalej wpięcie w starą grawitacyjną. Odbiorniki to:Żeliwne 128szt 60 cm1szt 160 2 płytowy1szt 70 3 płytowy1szt 40 1 płytowywymiennik 80L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 01.11.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Jakim eko palisz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts