Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ranking paliwa typu ekogroszek.


Mattin

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 13,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mykoslav, jaki masz komin? Tj. przekrój i wysokość. Wygląda na to, że jak nie ustawisz tej dmuchawy, to i tak palnik się za mocno podsyca. Może być, że ciąg kominowy nawet przez szpary i stojącą dmuchawę wymusza za duży ruch powietrza. Takie kalafiory i spieki w palniku, to oznaka zdecydowanie za dużej dawki powietrza. Prawdopodobnie będzie potrzebny szyber za czopuchem (jeszcze lepiej regulator ciągu), ale do tego czasu spróbuj jeszcze zmniejszyć dawkę - ustaw powiedzmy 2 na 24s, a dmuchawę przymknij jednak do 1/3 otworu i ustaw na 2.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym Marcelem ale jest to węgiel wysoko kaloryczny i mocno spiekający się typ 33.

Eko-groszku nie mają w ofercie z oczywistych powodów,jest w ofercie groszek oraz orzech i orzech II.

Paliwo to jest dobre na duże mrozy dla wytrawnego palacza w zasypowych kotłach GS.

Na retorcie będzie przekleństwem i porażką.

Teoretycznie piszesz prawidłowo.

Praktycznie wygląda to trochę inaczej :)

Kuzyn pracuje na Marcelu i pali ala"ekogroszkiem z Marcela chyba ze dwa lata.

Za dużo żeby tutaj pisać :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie będzie potrzebny szyber za czopuchem (jeszcze lepiej regulator ciągu), ale do tego czasu spróbuj jeszcze zmniejszyć dawkę - ustaw powiedzmy 2 na 24s, a dmuchawę przymknij jednak do 1/3 otworu i ustaw na 2.

 

Szyber mam, przymknięty w połowie, co do komina - z 8m będzie, może nawet ciut więcej, rura średnicy (zewnętrznej) 15cm, czyszczona raczej regularnie raz do roku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

min_20151104_185341.jpg min_20151104_190411.jpg min_20151104_191408.jpg min_20151104_185328.jpg

 

Udało się wrzucić.

popiół ze 100kg perły.

spieki głównie po wierzchu, procentowo nie jest ich aż tak dużo, jakby to mogło wynikać ze zdjęć - jakbym opróżnił popielnik wcześniej to by pewnie nie było wcale.

 

100kg starcza u mnie na jakieś 8 dni. dom 220m2 (z ogrzewanym garażem.)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W jakiej cenie kupowałeś Ekogroszek z Marcela ? - Słyszałem wiele pozytywnych opinii o jakości tego węgla , lecz bardzo ciężko o dostępność z tej kopalni. :bye:

 

Czy ja wiem czy tak trudno - ja go mam na i klienci z kopciuchami sobie go bardzo chwalą, ale to faktycznie nie ekogroszek i do kotłów podajnikowych się kompletnie nie nadaje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie sie perła ładnie spala na brucerze popiół miękki i kruszy sie. Jedyna niedogodność jest taka ze nie chce za bardzo spadać z palnika i tworzy taki kopiec. Temperatury dodatnie ustawienia minimalne a piec i tak sie odstawia cały czas. W domu mam prawie 23stC na piecu 45, podawanie 5s przerwa 65s nadmuch na 4 z 25.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie - problemu z Czarną Perłą, tudzież moim kotłem, ciąg dalszy - dmuchawę otworzyłem na połowę tego, co można (jest szczelina w której chodzi śruba z motylkiem do blokowania przysłony, więc mam ją dokręconą dokładnie w połowie), ustawienia zmieniłem na:

podawanie 2s

przerwa 18s

wiatr 3 bieg (w skali 1-100)

siedziałem wczoraj przy nim ze 3 godziny - wyglądało to to ok, tworzyły się popcorny takie i grubszy popiół. Tak jak przewidywałem przy zadanej temperaturze na kotle 60 st. dochodził w nocy do około 75-78 st. i taką trzymał przez 2h, dopóki nie włączył mu się jakiś odbiór. Po nocy praktycznie całej w podtrzymaniu z rana zajrzałem - też wyglądało raczej standardowo, więc stwierdziłem, że dam sobie jeszcze dzisiejsze popołudnie na posiedzenie i poobserwowanie go jeszcze w pracy, ale...wróciłem z pracy, poszedłem do piwnicy i to, co zobaczyłem na retorcie przerosło moje najśmielsze oczekiwania (zdjęcia w załączeniu - zdjąłem to z retorty w chyba 2 kawałkach - nie wystarczyło stuknąć puknąć żeby się samo obsypało...) - może ktoś podpowiedzieć, czemu on to robi ? za słabo mu dmucham ? jeszcze za mocno ? Przy dmuchaniu 10/100 od którego startowałem żar nie wystawał praktycznie w ogóle ponad retortę, jak zszedłem do 3/100 to było ok...

 

witam Cię poradziłeś sobie z tym piecem i jego ustawieniami jak byś miał jakieś problemy to mogę Ci pomóc telefonicznie jak wyrazisz takową gotowość

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie sie perła ładnie spala na brucerze popiół miękki i kruszy sie. Jedyna niedogodność jest taka ze nie chce za bardzo spadać z palnika i tworzy taki kopiec. Temperatury dodatnie ustawienia minimalne a piec i tak sie odstawia cały czas. W domu mam prawie 23stC na piecu 45, podawanie 5s przerwa 65s nadmuch na 4 z 25.

 

Teź na brucerze tworzy mi się delikatny spiek popcorn. Paliwo to lubelski ekojet, pewnie jakis kazach lub rosyjski. Ustawienia podobne, ostatnio wydlużylem przerwe podawania na 85 sek, nadmuch 6 procent, przy zakresie 0 do 100 procent. Niestety nie da sie uniknąc spiekow, przy jeszcze mniejszym nadmuchu zaczyna sie osadzać smoła. No ii wbrew poizorom zużycie nie jest wcale takie male, bo te 15 kg idzie przy obecnych wysokich temperaturach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...