Jarecki79 09.11.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 (edytowane) Wszystko zalezy od palnika W żeliwnych potocznie zwanych brucerowatymi (czyli wszystkie te brucery,ekoenergie,ewmary, burnery itd) dobrze wypadają:- tzw czeskie w ciepłym okresie, ale trzeba mieć świadomość, że mocniej syfią kocioł- dla szukających taniego paliwa, gdzie palnik pracuje spokojnie można stosowac miały węglowe, np. miał z Piasta 23D o zawartości popiołu do 12%, miał z Sobieskiego, ekomiał o nazwie Rokita z Piasta...- z ekogroszków takie mniej problematyczne to retopal 24MJ, Jaret-Plus produkowany przez autoryzowanych dystrybutorów Tauronu,tam chyba koło 26MJ, z Imexu klasyczny Anmag (bez dodatku Gold) to też okolice 24-25MJ, można trafić na przyzwoitego ruska czy kazacha, ale tutaj najpierw partia na próbę i dopiero zakup, bo wtopić w kamienie lub dymiący-śmierdzący też można. Do obrotowych podobne paliwa jak wyżej, przy czym z czeskim może być nieco trudniej w nastawach. Jakie paliwa są dla speców, bo bywają problematyczne:- chwałowice, bobrek potocznie wychodzi to pod nazwą pieklorz, wesoła. To sa groszki o wysokiej kaloryczności, ale też najczęściej wysokiej spiekalności, co kończy sie produkcją koksu i niedopalaniem, gdy trzeba mocniej przygrzać, Te groszki lubią spokojną prace i małe zapotrzebowanie na grzanie, wówczas da się je jakoś spalić. Edytowane 9 Listopada 2015 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zębaty 09.11.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Wszystko zalezy od palnika W żeliwnych potocznie zwanych brucerowatymi (czyli wszystkie te brucery,ekoenergie,ewmary, burnery itd) dobrze wypadają: - tzw czeskie w ciepłym okresie, ale trzeba mieć świadomość, że mocniej syfią kocioł - dla szukających taniego paliwa, gdzie palnik pracuje spokojnie można stosowac miały węglowe, np. miał z Piasta 23D o zawartości popiołu do 12%, miał z Sobieskiego, ekomiał o nazwie Rokita z Piasta... - z ekogroszków takie mniej problematyczne to retopal 24MJ, Jaret-Plus produkowany przez autoryzowanych dystrybutorów Tauronu,tam chyba koło 26MJ, z Imexu klasyczny Anmag (bez dodatku Gold) to też okolice 24-25MJ, można trafić na przyzwoitego ruska czy kazacha, ale tutaj najpierw partia na próbę i dopiero zakup, bo wtopić w kamienie lub dymiący-śmierdzący też można. Do obrotowych podobne paliwa jak wyżej, przy czym z czeskim może być nieco trudniej w nastawach. Jakie paliwa są dla speców, bo bywają problematyczne: - chwałowice, bobrek potocznie wychodzi to pod nazwą pieklorz, wesoła. To sa groszki o wysokiej kaloryczności, ale też najczęściej wysokiej spiekalności, co kończy sie produkcją koksu i niedopalaniem, gdy trzeba mocniej przygrzać, Te groszki lubią spokojną prace i małe zapotrzebowanie na grzanie, wówczas da się je jakoś spalić. Na takie właśnie streszczenie czekałem.Krótko,zwiężle i na temat.No i pozamiatane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 10.11.2015 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 (edytowane) Mi tam nie przeszkadza 2x na dobe grzebnąć i zgarnąć to co zostaje z palnika. Ważne że piec czysty bez sadzy, tylko szary nalot po tygodniu i popiół ze 100kg się zmieści w popielniku.http://zapodaj.net/a187c64967273.jpg.html Edytowane 10 Listopada 2015 przez Akrimka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 11.11.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 tylko jak zamawiasz masz napisane 40 worków a nie 39 Dzwoniłem do nich kazali maila napisac z reklamacja Czekam na odp ten jeden worek usadowiony na samej górze z pewnością znikł podczas transportu. jak płacisz za pobraniem to nie ma problemów. a tak z ciekawości jaki sposób zapłaty wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 11.11.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Mi wczoraj dojechała czarna perła i ilość workow zgadzala się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 11.11.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Mi tam nie przeszkadza 2x na dobe grzebnąć i zgarnąć to co zostaje z palnika. Ważne że piec czysty bez sadzy, tylko szary nalot po tygodniu i popiół ze 100kg się zmieści w popielniku. http://zapodaj.net/a187c64967273.jpg.html faktycznie piec jest bardzo czysty. koronka też u mnie powstaje , co dziwne to w popielniku jest już zupełnie inaczej. drobny spiek , całkiem ładny popiół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 11.11.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Wszystko zalezy od palnika W żeliwnych potocznie zwanych brucerowatymi (czyli wszystkie te brucery,ekoenergie,ewmary, burnery itd) dobrze wypadają: - tzw czeskie w ciepłym okresie, ale trzeba mieć świadomość, że mocniej syfią kocioł - dla szukających taniego paliwa, gdzie palnik pracuje spokojnie można stosowac miały węglowe, np. miał z Piasta 23D o zawartości popiołu do 12%, miał z Sobieskiego, ekomiał o nazwie Rokita z Piasta... - z ekogroszków takie mniej problematyczne to retopal 24MJ, Jaret-Plus produkowany przez autoryzowanych dystrybutorów Tauronu,tam chyba koło 26MJ, z Imexu klasyczny Anmag (bez dodatku Gold) to też okolice 24-25MJ, można trafić na przyzwoitego ruska czy kazacha, ale tutaj najpierw partia na próbę i dopiero zakup, bo wtopić w kamienie lub dymiący-śmierdzący też można. Do obrotowych podobne paliwa jak wyżej, przy czym z czeskim może być nieco trudniej w nastawach. Jakie paliwa są dla speców, bo bywają problematyczne: - chwałowice, bobrek potocznie wychodzi to pod nazwą pieklorz, wesoła. To sa groszki o wysokiej kaloryczności, ale też najczęściej wysokiej spiekalności, co kończy sie produkcją koksu i niedopalaniem, gdy trzeba mocniej przygrzać, Te groszki lubią spokojną prace i małe zapotrzebowanie na grzanie, wówczas da się je jakoś spalić. A co z groszkiem z kopalni Bogdanka? Troche kusi ceną, bo ok. 550 zł. Pamietam jednak, że ktoś ze starszyzny pisał o bardzo wysokiej spiekalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 11.11.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Mi tam nie przeszkadza 2x na dobe grzebnąć i zgarnąć to co zostaje z palnika. Ważne że piec czysty bez sadzy, tylko szary nalot po tygodniu i popiół ze 100kg się zmieści w popielniku. http://zapodaj.net/a187c64967273.jpg.html Masz jakieś ogranicznik powierzchni spalania na palniku? Jesli tak, to jak to wplywa na zużycie paliwa? Ostatnio ogladałem nakładkę na stronie minertu. Cena jednak nie jest niska i trzeba wiercić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 11.11.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Ostatnio ogladałem nakładkę na stronie minertu. Cena jednak nie jest niska i trzeba wiercić. Mam taką nawierconą - więc jeśli zastanawiasz się nad kupnem to polecam. Mój piec po przeróbce ( EKR 25 KW Tilgner) pali obecnie 11kg~ 13 kg węgla ogrzewając jakieś 200m2 ( dom ma 240 m2 ale nie grzeję garażu) . W lato na nakładce zadowalał się 3,5 kg węgla na dobę - zakup jak najbardziej opłacalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 11.11.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Ja mam też EKR 25 KW Tilgnera. Wstawiłem cienką szamotkę od strony podajnika, podszlifowałem ją lekko aby nie haczyła o ślimak, uszczelniłem czarnym silikonem. Aby ona nie wypadła od góry jest trzymana jest takim metalowym U z dwoma uszami i zagiete szpiki trzymają o koronę. W sumie się zastanawiałem nad nową mniejsża koronką ale wtedy nie było, zrobiłem to co mam i narazie działa. Sam nie wiem czy coś jeszcze podkręcić zeby popiół był ładniejszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamDyn17 11.11.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Balzak i jak paliłeś już czarną perłą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 11.11.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Nie jeszcze. Czekam ze zleci mi to co mam wsypane. Ale pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekk2000 12.11.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 ten jeden worek usadowiony na samej górze z pewnością znikł podczas transportu. jak płacisz za pobraniem to nie ma problemów. a tak z ciekawości jaki sposób zapłaty wybrałeś? wiesz paleta byla orginalnie zapakowana nie wygładało jakby ktoś tam grzebał bardziej strawiam że takie wyjechalo i pakujacy sobie dorabiają Na razie nie mam odp od superopal na moja reklamacje Płaciłem z gory na konto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 12.11.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 wiesz paleta byla orginalnie zapakowana nie wygładało jakby ktoś tam grzebał bardziej strawiam że takie wyjechalo i pakujacy sobie dorabiają Na razie nie mam odp od superopal na moja reklamacje Płaciłem z gory na konto nie chcę krakać , eh .. u mnie przeważnie tak jest jak wpłacę na konto zawsze coś . a za pobraniem zero problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.11.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Ja mam też EKR 25 KW Tilgnera. Wstawiłem cienką szamotkę od strony podajnika, podszlifowałem ją lekko aby nie haczyła o ślimak, uszczelniłem czarnym silikonem. Aby ona nie wypadła od góry jest trzymana jest takim metalowym U z dwoma uszami i zagiete szpiki trzymają o koronę. W sumie się zastanawiałem nad nową mniejsża koronką ale wtedy nie było, zrobiłem to co mam i narazie działa. Sam nie wiem czy coś jeszcze podkręcić zeby popiół był ładniejszy... A jakiej firmy masz palnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 12.11.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 A jak to sprawdzić jaki jest palnik ? Jest gdzieś na odlewie wybite? Czy po napędzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 12.11.2015 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 (edytowane) A jak to sprawdzić jaki jest palnik ? Jest gdzieś na odlewie wybite? Czy po napędzie ? Zrób foto i wstaw. Zreszta w papierach sprawdź co tam masz,będzie szybciej. Edytowane 12 Listopada 2015 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 13.11.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 A jak to sprawdzić jaki jest palnik ? Jest gdzieś na odlewie wybite? Czy po napędzie ? Zdaje się że EKR Tilgnera są tylko z Brucerem i Brucerem II- generacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 13.11.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Mój to produkcja Styczeń 2010r, zobacze w DTR i dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 13.11.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Jak 2010 to to typowy brucer. Później były brucero podobne. Tilgner o ile się nie mylę używa ekoenergii od 2011r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts