minertu 13.11.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Jak 2010 to to typowy brucer. Później były brucero podobne. Tilgner o ile się nie mylę używa ekoenergii od 2011r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 16.11.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 i co z tą akcją że czarnej perły było tylko 39 worków - odpisali na reklamacje? to chyba były jakieś pojedyncze przypadki, bo w komentach na allegro cisza.. albo ludki nie liczyli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekk2000 16.11.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 i co z tą akcją że czarnej perły było tylko 39 worków - odpisali na reklamacje? to chyba były jakieś pojedyncze przypadki, bo w komentach na allegro cisza.. albo ludki nie liczyli... Jeszcze nic mi nie odp napisze jak bede mial od nich info Wiesz też bym nie liczył tylko na forum pisali że takei są akcje i z ciekawości przeliczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 16.11.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Ja nie liczyłem wiec nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriejew 16.11.2015 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 U mnie zgadzało się, było 40 worków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melwinek 16.11.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 (edytowane) Czy jest ktoś w stanie porównać Czarną Perłę do węgla z Most-Komorany ? Chodzi mi o zużycie i ilość i jakość popiołu. Edytowane 16 Listopada 2015 przez melwinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 16.11.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Czy jest ktoś w stanie porównać Czarną Perłę do węgla z Most-Komorany ? Chodzi mi o zużycie i ilość i jakość popiołu. u mnie czarna p. spala się podobnie do lokalnego retopala. troszkę mniejszy nadmuch i mniej popiołu. czyli uważam ,że bardziej się opłaca niż komorany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micro-jr 17.11.2015 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Nie opróżniłem na czas pojemnika i narobiło spieków. pozatym w pojemniku był ekogroszek, a na palenisku zaczeła tworzyć się skorupa. Co zrobiłem:zmniejszyłem czas podawania z 20s na 19spodniosłem korektę dmuchawy o 2% Czy to dobry kierunek? w domu będę późnym wieczorem i wcześniej nie zweryfikuję działania. podejrzewam, że to jednak nadmiar popiołu był problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 17.11.2015 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Nie opróżniłem na czas pojemnika i narobiło spieków. pozatym w pojemniku był ekogroszek, a na palenisku zaczeła tworzyć się skorupa. Co zrobiłem: zmniejszyłem czas podawania z 20s na 19s podniosłem korektę dmuchawy o 2% Czy to dobry kierunek? w domu będę późnym wieczorem i wcześniej nie zweryfikuję działania. podejrzewam, że to jednak nadmiar popiołu był problemem. Kierunek zły. Spieki koksowe niebieskie tworzą się z za dużego nadmuchy i gdy węgiel długo leży na palniku. Ustaw retortowy-ręczny: Podawania 5 sekund Przerwa 50 do 60 sekund Do tego dopasuj nadmuch (np. 40%). I obserwuj palnik Na pewno będzie dużo lepiej. Od nadmiaru popiołu nie powstają spieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokemon15 17.11.2015 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Dawno nic nie pisałem... No cóż jestem po dwóch tygodniach przygody z czarną Perłą Co prawda jest to mój pierwszy sezon z piecem na ekogroszek, mam Lazara Ekokomfort 22kW wspólnie z sąsiadem... Zakupiliśmy 3 tony tego paliwa... wcześniej dwie tony Pieklorza z Chwałowic.... Ale co do Perełki... jako laik jeszcze w tym temacie muszę powiedzieć, że jestem zadowolony... Co prawda temp u nas wahają się w dzień od 8 do 14 st , w nocy od 5 do 10... połowa kaloryferów zamknięta, ogrzewamy jeszcze wodę ,,,, Temp. w mieszkaniu 24 st... Budynek poniemiecki, nieocieplony , duze okna, wysokie pokoje - 3m, ogólnie do ogrzania jest ponad 200m2 licząc na dwa mieszkania... Perła fajnie się pali, chociaż są lekkie spieki, takie lekko pomarańczowe "ala" popcorn, co prawda kocioł mam w automacie i nadmuch mogę zmniejszyć tylko do 32 % , (nie mam czasu teraz bawić się w ustawieniami "na rękę" , bo ma 2 zmiany i nocki...) , dmuchawę na wlocie powietrza ograniczyłem na ok 1/5. Paliwa idzie przy obecnych temp tak worek 25kg na 40 godzin , popiołu mam wiadro 10l na dobę. Zauważyłem jednak, że Perła jest lekko wilgotna, nie mokra ale jak teraz leży w piwnicy w ciepłym, to po otwarciu worka jest kilka kropel na folii i jak zasobnik zasypuje to po jakimś czasie osadza się na ściankach tych dalszych od pieca lekka taka mgiełka wilgoci.... Teraz staram się wysypywać dwa worki do starej miednicy , przesycha ok 2,3 dni i dopiero do zasobnika... Ogólnie mówiąc , na dzień dzisiejszy mogę spokojnie polecić Perełkę, co prawda podrożała ale nawet za 640zł za tonę naprawdę warta polecenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
melwinek 18.11.2015 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Czyli nie jest tak dobrze z ta Czarna Perłą jak mi się wydawało.Ja Komorany kupiłem po 470 (w tamtym roku, ale może w tym tez się po tyle uda). 140m2, 23stopnie, dom średnio ocieplony. Zużycie w tej chwili około 15kg na dobę.Ale co najważniejsze wiaderko 10l popiołu na tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 18.11.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 . Zauważyłem jednak, że Perła jest lekko wilgotna, nie mokra ale jak teraz leży w piwnicy w ciepłym, to po otwarciu worka jest kilka kropel na folii i jak zasobnik zasypuje to po jakimś czasie osadza się na ściankach tych dalszych od pieca lekka taka mgiełka wilgoci.... Teraz staram się wysypywać dwa worki do starej miednicy , przesycha ok 2,3 dni i dopiero do zasobnika... ] U mnie Perła suchutka, żadnego wykroplania się w podajniku mimo że kila worków leżało miesiać na powietrzu pod okapem. Spalanie obecnie małe, 8-10kg doba, jak mi się skonczy zbiornik to dam znać. w domu około 21.5 - 22stc. Zmiejszyłem jeszcze nadmuch i zobaczymy co będzie, generalnie jestem w stanie utrzymać rekę na rurze spalinowej, nie parzy:) Popiół wysypuje raz na tydz - metalowa szuflada + kila łopatek z tego co się wysypie po wyjęciu szuflady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.11.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Czy jest ktoś w stanie porównać Czarną Perłę do węgla z Most-Komorany ? Chodzi mi o zużycie i ilość i jakość popiołu. Niebawem będziesz mógł sam porównać bo jeszcze dzisiaj wsypię worek zdobyty z wymiany z klientem i za 2 dni podam wynik [uzyskana kaloryczność, ilość popiołu i czy się spieka]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.11.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Zauważyłem jednak, że Perła jest lekko wilgotna, nie mokra ale jak teraz leży w piwnicy w ciepłym, to po otwarciu worka jest kilka kropel na folii i jak zasobnik zasypuje to po jakimś czasie osadza się na ściankach tych dalszych od pieca lekka taka mgiełka wilgoci.... Teraz staram się wysypywać dwa worki do starej miednicy , przesycha ok 2,3 dni i dopiero do zasobnika... Nie warto wysypywać wg mnie bo sporo z tym brudnej roboty, lepiej podziurkuj worki grubym wkrętakiem i niech poleżą w kotłowni to doschną - sam tak robiłem gdy miałem kiedyś ekogroszek w workach foliowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 18.11.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 ...lepiej podziurkuj worki grubym wkrętakiem i niech poleżą w kotłowni to doschną - sam tak robiłem gdy miałem kiedyś ekogroszek w workach foliowych. Ja w tej chwili zasypuję średnio co 7 dni (7 worków), następne siedem otwieram i tak stoją czekając na kolejny zasyp. Kiedy wsypuję groszek wydaje się być suchy ale i tak skrapla się na ścianie najdalej oddalonej od kotła. Mam pytanie, jaki parametr mam zmienić bo ostatnio zauważyłem dość dużo niedopalonego groszku. Trochę to dziwne gdyż do tej pory lepiej się wypalał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.11.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 jak nie ma problemów z osiąganiem zadanej wydłuż przerwę podawania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 18.11.2015 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) jak nie ma problemów z osiąganiem zadanej wydłuż przerwę podawania Wczoraj to zrobiłem czyli z 60 do 70s i bez rezultatu. O ile coś tu pomogą foty to wstawiam: http://bokka.pl/up/2d9cd115d18ca3ee69e36a0741435290.jpg To jest popiół z Wesołej po spaleniu ok 20kg http://bokka.pl/up/d47b8acbdd9979d463d73d0e8426d4c4.jpg Edytowane 18 Listopada 2015 przez miet55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 18.11.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 to jest wesoły KOKS - nie zlikwidujesz tego efektu w 100-procentach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 18.11.2015 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) Jestem przekonany, że do niedawna lepiej się wypalał. Dziś zmniejszyłem podawanie z 6 na 5sek. Edit-------Być może znalazłem przyczynę. Chciałem zwiększyć otwór przysłony na wentylatorze, patrzę a tu prawie zamknięta. Widocznie przy sprzątaniu zahaczyłem miotłą lub szmatą podczas zbierania kurzu. Edytowane 19 Listopada 2015 przez miet55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pokemon15 19.11.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Kupiłem dzisiaj wkłady do pochłaniacza wilgoci Widziałem gdzieś na forum taki patent. Powieszę go jutro wewnątrz zasobnika i poobserwuję. Będę miał teraz 4 dni wolnego Miet, procentowo przysłonę wentylatora na ile masz otwartą ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts