KaliMi 22.11.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Mam już wynik Czarnej Perły, jak na kamienny ma niską kaloryczność i sporo spieków żużlowych, ilość popiołu w normie , powpisuję dzisiaj wszystkie ostatnie wyniki na stronie to będzie je można w jednym miejscu porównać. Wg mnie kaloryczność jest nie najgorsza zwłaszcza w odniesieniu do ceny. Spieków też nie ma dużo, ale ilość popiołu u mnie to min 10% wagowo. Suspenser podaje 6.8 %. To dużą rozbieżnosć. Może są różne czarne perły. Z pełnego zasobnika 150 kg węgla jest wagowo 15 kg popiołu którego objętościowo jest około 38 dm3. Muszę 3 razy odróżniać popiół z jednego zasobnika węgla. To bardzo dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morfi84 22.11.2015 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Ja w cenie perły mam jareta i myslałem, że perła będzie ciut lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.11.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 700 to bardzo dobra cena . i jak się pali . zadowolony jesteś? Już kiedyś pisałem ... Jestem bardzo zadowolony. Wymiennik czysty (szary) , łatwo się spala , otrzymałem opał suchy jak pieprz. Łatwo się spala , ładny popiół ... Żadnego koksowania ani spieków koksowych. Mam porównanie do ekogroszku z Chwałowic któy kupiłem na lokalnym składzie w 2013r i uważam że nie ma porównania. Na Chwałowicach niezależnie od ustawień wymiennik czarny i szybko "zarasta" , trochę pomaga włączenie tła , ale cudów i tak nie ma. Dodatkowo ten z Chwałowic lubi być "łagodnie" spalany , inaczej się spieka i koksuje ... Ale muszę go zużyć i jak zużyję to czeka na mnie Energo ... Patrząc na "realną kaloryczność" , to sądze że mój Energo ma zbliżoną kaloryczność do Chwałowic , bo podobna ilośc go schodziła ... Ale głowy nie daje , bo nie mam jak tego zmierzyć ... Zobaczymy jak będzie po sezonie. Na razie ten Energo ma dużą szansę aby zostać moim opałem jaki będę zamawiał , ale nie ukrywam że cena ma też duże znaczenie więc zależy jaka będzie cena i itd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 22.11.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Ja w cenie perły mam jareta i myslałem, że perła będzie ciut lepsza. To ile kosztuje ten jaret. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.11.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Ja w cenie perły mam jareta i myslałem, że perła będzie ciut lepsza. U mnie (Toruń) opał pakowany albo w hipermarketach a na lokalnych składach w większości luzem a jak już to pakowany łopatą. Ceny u mnie takie "super" że w cenie "Czarnej Perły" mogłem kupić miał pakowany , który był największym badziewiem jaki kiedykolwiek kupiłem a miał to być miał z Piasta 24MJ ... A w marketach głównie czech i sporadycznie rusek i jak patrząc na ofertę marketów i moich "loklanych" składów to bardziej opłacało mi się zciągnać opał z końca Polski niż kupić u mnie w lokalnym składzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin60 22.11.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Energo to przecież firma ... http://www.energobielsk.pl/s,home,1.html Nie widzę aby nic miała wspólnego z KTK ... KTK to była firma "związana" z siecią "Składy Węgla" o której było głośno w mediach. Tak naprawdę węgiel który był na "składach węgla" należał do KTK a "sieć skłądy węgla" sprzedawała detalicznie ten opał i "dodatkowo go wzbogacała Teraz zapewne sama zaczęła oferować w detalu opał , a jako że moce przerobowe ma olbrzymie to i może zaoferować taniej opał .. To samo Energo ... Ja kupowałem w lato , to płaciłem za ten opał (Energo 26MJ) 705zł , co dla mnie jest ceną rewelacyjną , bo w cenie był transport kurierem paletowy . Co do Perły uważam że w tej cenie to bardzo ciekawy wybór. Na pewno lepszy od czecha ... Szanowny Kolego muszę Cię zmartwić ale tak się składa że na temat firmy energo z Bielska Podlaskiego wiem wszystko. Co do węgla i ekogroszku oferowanego przez firmę jest to w 100 % węgiel najniższej jakości od naszego wschodniego sąsiada i dodam że nikt tego egokroszku w mej okolicy nie kupuje. To tyle i aż tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.11.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Szanowny Kolego muszę Cię zmartwić ale tak się składa że na temat firmy energo z Bielska Podlaskiego wiem wszystko. Co do węgla i ekogroszku oferowanego przez firmę jest to w 100 % węgiel najniższej jakości od naszego wschodniego sąsiada i dodam że nikt tego egokroszku w mej okolicy nie kupuje. To tyle i aż tyle. Spoko ... Ja mam zupełnie inne zdanie , bo miałem sporo różnych ekogroszków ... Przez kilka lat paliłem tylko "ruskim" ekogroszkiem niewiadomego pochodzenia i szczerze mówiąc nie narzekałem ... Tragedia się zaczęła jak postanowiłem palić polskim opałem i szczerze mówiąc ani podobno miał z Piasta ani podobno ekogroszek z Chwałowic kupiony w lokalnym składzie (polecanym) delikatnie mówiąc nie przypadł mi go gustu i nie byłem delikatnie mówiąc z niego zadowolony ... Co do ruska , spalałem kilka lat i byłem zadowolony ... Teraz po pierwszych testach tego Energo (chyba z miesiąc) także jestem z niego bardzo zadowolony i wiem że na 99% nie wrócę już nigdy do polskiego opału ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Morfi84 22.11.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Rok temu miałem Jareta za 620 teraz juz jest po 660 oczywiście pakowany z dowozem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin60 22.11.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Szanowny kolego nie zrozum mnie źle ja tylko chcę Cię wyprowadzić z błędu , że węgiel ten nie jest w żadnym stopniu mieszanym z polskim gdyż jest on 100 % rosyjskim wyrobem który do nas wjeżdża w nieograniczonych ilościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 22.11.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Jeden ze składów KTK jest 5km od mojej miejscowości. Jutro z rana pojadę wziąć na próbę, chodź jak pisałem już kiedyś - rusek z Lechpolu nie dawał oczekiwanych rezultatów. Może ci co posiadają nowe instalacje z mała ilością wody jakoś sobie radzą paląc małokalorycznym . Ja mam w piecu 70L do tego w żeliwnych 150L pozostają piony i 3szt. panelowych, tak więc 300L do zagrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 22.11.2015 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Rok temu miałem Jareta za 620 teraz juz jest po 660 oczywiście pakowany z dowozem. Dowóz kurierem czy z lokalnego składu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 22.11.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Mam już wynik Czarnej Perły, jak na kamienny ma niską kaloryczność i sporo spieków żużlowych, ilość popiołu w normie , powpisuję dzisiaj wszystkie ostatnie wyniki na stronie to będzie je można w jednym miejscu porównać. Gdzie mogę zobaczyć wynik testu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zębaty 22.11.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Czy Suspenser robił już test ekogroszku ekstra z Energo? Bo nie mogę nigdzie znalezć na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertokot25 22.11.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) Obecne ceny Energo to porażka prawie 800zeta...a ten słabszy 100zł droższy od perły Edytowane 22 Listopada 2015 przez robertokot25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.11.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Myśle tak że perła na okresy przejściowe i lato będzie ok. Na mrozy może być słabo. Dlatego planuje na mrozy mieszać z Wesoła. Spróbuj pół na pół, czyli wsyp worek Perły a na to worek Wesołej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.11.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Energo to przecież firma ... http://www.energobielsk.pl/s,home,1.html Nie widzę aby nic miała wspólnego z KTK ... KTK to była firma "związana" z siecią "Składy Węgla" o której było głośno w mediach. Tak naprawdę węgiel który był na "składach węgla" należał do KTK a "sieć skłądy węgla" sprzedawała detalicznie ten opał i "dodatkowo go wzbogacała Teraz zapewne sama zaczęła oferować w detalu opał , a jako że moce przerobowe ma olbrzymie to i może zaoferować taniej opał .. To samo Energo ... Ja kupowałem w lato , to płaciłem za ten opał (Energo 26MJ) 705zł , co dla mnie jest ceną rewelacyjną , bo w cenie był transport kurierem paletowy . Co do Perły uważam że w tej cenie to bardzo ciekawy wybór. Na pewno lepszy od czecha ... Mają jeszcze na składzie 40 tys ton po składach węgla, i pewnie stąd tak niska cena bo towar leży od roku a w nim zamrożone pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.11.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Wg mnie kaloryczność jest nie najgorsza zwłaszcza w odniesieniu do ceny. Spieków też nie ma dużo, ale ilość popiołu u mnie to min 10% wagowo. Suspenser podaje 6.8 %. To dużą rozbieżnosć. Może są różne czarne perły. Z pełnego zasobnika 150 kg węgla jest wagowo 15 kg popiołu którego objętościowo jest około 38 dm3. Muszę 3 razy odróżniać popiół z jednego zasobnika węgla. To bardzo dużo. Pewnie masz więcej niedopału bo zawsze w popiele zostaje go trochę, albo parametry Perły są zmienne w jakimś tam zakresie. Patrząc na stosunek kaloryczność/cena Perła wypada bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.11.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Gdzie mogę zobaczyć wynik testu? Pod linkiem: http://suspenser.eu/testy-ekogroszku/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.11.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Czy ktoś może się odnieś do mojego popiołu, czy jest OK? Wygląda na dobrze dopalony, spieki żużlowe są, ale to wynika z samego węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miet55 22.11.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) Wygląda na dobrze dopalony, spieki żużlowe są, ale to wynika z samego węgla. W przeciwieństwie do poprzedniego zdjęcia gdzie opisywałem problem z niedopałami te spieki łatwo się kruszą. Więc nie ma co za dużo już kombinować. Porównywałem spalanie Wesołej i w tych samych warunkach atmosferycznych Ekoretu. Wesoła dawała większą temperaturę na kotle i kocioł w godzinie pobierał mniej paliwa. Trochę drożej w zakupie od innych groszków ale reasumując pewnie taniej w eksploatacji. Edytowane 22 Listopada 2015 przez miet55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts